Składniki : 400 g łososia bułka płatki kukurydziane jako panierka dymka ze szczypiorkiem koperek sok z cytryny sól, pieprz, imbir olej do smażenia Jak przygotować paluszki rybne
w kuchni i w ogrodziepół główki czosnku * 3 łyżki soli morskiej * 3 litry ciepłej przegotowanej wody * koszyczki kopru - tyle ile słoików * liście wiśni - tyle ile słoików Przygotowanie : Do wyparzonych słoiczków włożyć po koszyczku koperku, ułożyć ogórki. Wrzucić czosnek. Całość przykryć liściem wiśniowym. Wodę wymieszać z solą, zalać słoiczki z ogórkami. Zakręcić
Magiczne Życie Martykorniszony sól i pieprz sok z cytryny mały kubek kwaśnej śmietany mały słoiczek czarnych oliwek, odsączonych z zalewy łyżka ostrej musztardy posiekana natka pietruszki i koperek Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pociąć w cienkie półplasterki, zalać osolonym wrzątkiem i odstawić
Czerwień i błękitSkładniki : 0,5 kg mąki pszennej typ 500 lub 650 3 łyżeczki drożdży instant kubek wody letniej (300ml) łyżeczka soli łyżeczka cukru olej garść natki pietruszki lub koperku jajko siemię lniane lub sezam Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieSznycle z indyka dobrze komponują się ze słodkim sosem z wyczuwalną ostrą nutą pieprzu. Składniki : 0,5kg sznycli z piersi indyka 2 łyżki mąki (może być bezglutenowa) olej koperek sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, kurkuma, imbir 2 szklanki rosołu łyżka syropu klonowego lub miodu Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodziewartościowa przystawka. Można ją wykończyć wedle uznania ulubionymi sosami. Jest to doskonała baza do stworzenia własnej niepowtarzalnej surówki. Składniki : Biała kapusta (ćwiartka dużej lub połowa małej) sól, pieprz olej koperek Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieSkładniki : Jeden długi ogórek lub kilka gruntowych sól, pieprz śmietana lub jogurt koperek lub szczypiorek Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieSzybkie, smakowite i chrupiące danie na obiad. Doskonałe z mięsem jak i jako potrawa wegetariańskia. Składniki : kilka ziemniaków 3 cebule ćwiarka białej kapusty papryka sól, pieprz, majeranek koperek lub szczypiorek, rzeżucha olej Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodziekwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować wywar z warzyw
w kuchni i w ogrodzieSkładniki : zakwas na żur (płatki owsiane i przyprawy) wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por) ziemniaki natka pietruszki, koperek lub rzeżucha Przejdź do przepisu na żurek bez mięsa
w kuchni i w ogrodzieSkładniki : 0,5 kg mąki pszennej typ 500 lub 650 3 łyżeczki drożdży instant kubek wody letniej (300ml) łyżeczka soli łyżeczka cukru olej garść natki pietruszki lub koperku jajko siemię lniane lub sezam Do dużego garnka wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i sól. Mieszamy i dodajemy 4 łyżki oleju. Zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając ciepłej wody. Nie wlewamy od razu całego kubka
prawdziwe jedzeniekwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować wywar z warzyw
prawdziwe jedzenieSkładniki : zakwas na żur (płatki owsiane i przyprawy) wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por) ziemniaki natka pietruszki, koperek lub rzeżucha Do żurku wykorzystuję domowy zakwas z płatków owsianych. Płatki zalane ciepła wodą zostawia się do zakwaszenia na 3-4 dni. Więcej na temat zakwasu było w poprzednim poście . Płatki z zakwasu można odsączyć lub zmiksować by zupa była
prawdziwe jedzeniewierzchu pianę zbieramy i sprawdzamy aby warzywa nie wystawały z wody. Zakwas łączymy z bulionem drobiowym lub wywarem z samych warzyw, wystarczy zagotować. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i koperkiem
prawdziwe jedzenieProste w przygotowaniu paluszki z łososia. Składniki : 400 g łososia bułka płatki kukurydziane jako panierka dymka ze szczypiorkiem koperek sok z cytryny sól, pieprz, imbir olej do smażenia Z łososia odcinamy skórkę. Rybę mielimy z bułką i przyprawami. Z masy formujemy wałeczki i obtaczamy w zgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron
prawdziwe jedzenie