koperek - 3011 przepisów (strona:153/201)

Współpraca z firmą Skworcu 188

gulaszu , leczo, do dań mięsnych . 19. Caffe de Paris  Zastosowanie: Do dipów oraz sosów, masła ziołowego, sałatek, pieczonej i grillowanej ryby. Skład: Skórka i trawa cytrynowa, pietruszka nać, koperek, cebula, szczypiorek, sól, papryka czerwona, pieprz czarny, czosnek granulowany.   20. Kardamon charakteryzuje się łagodnym aromatem o eukaliptusowej i cytrusowej nucie. W smaku jest gorzki i niezwykle intensywny . Jego zapachem

Słodkości i nie tylko
Bo kwiatki lubią słońce czyli o tym jak przemyciłam kalafiora 144

starłam na tarce. Kalafiora ugotowałam w lekko osolonej wodzie, ale nie do całkowitej miękkości. Wystudziłam na durszlaku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Zmacerowałam i dodałam do ziemniaków. Papkę przyprawiłam koperkiem, pieprzem, chili. Słonecznik rozwałkowałam na drobny proszek. Z masy uformowałam kotlety, które obtoczyłam w słonecznikowej panierce. Całość smażyłam na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano.   Jeśli macie dobre, kleiste ziemniaki

bastalena
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 203

Młode ziemniaki umyte i wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem. Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. K olacyjnie Hicior ostatnich dni:  sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej . Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący

bastalena
1450.Zupa leśniczego 340

marchewka 5 szklanek rosołu z kostki 10 dag zacierek lub drobniutkiego  makaronu typu "zacierki" [ u mnie makaron  tarte Czaniecki ] garść posiekanej zieleniny (natka  pietruszki, szczypiorek, tymianek, koperek)  1-2 łyżki oleju lub margaryny  1 listek laurowy  2-3 ziarna ziela angielskiego  3-4 ziarna pieprzu, sól śmietana Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w paseczki

Moje domowe kucharzenie
1467. Czerwony Leszek 176

włoskie  lub arachidowe) [nie dałam] 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju  sok z cytryny lub ocet winny Jamar sól, cukier, pieprz  garść posiekanej natki pietruszki [koperku] Marchewkę i jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, od razu obficie skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z orzechami, posiekaną natką i oliwą, doprawić do smaku solą i cukrem

Moje domowe kucharzenie
1489. Rosół z kaszą kuskus 230

kilka minut] .. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek 3-4 łyżki kaszy kuskus Kupiec Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie

Moje domowe kucharzenie
1496. Rosół z "naleśnikowym makaronem" 181

jakiś farsz.. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek naleśniki pomidorowe 120 ml mleka 1 jajko 50 g mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, natka pietruszki 1 łyżka oleju Wszystko składniki na naleśniki razem wymieszać .Odstawić na chwilę

Moje domowe kucharzenie
1522. Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym 171

zdjęcia nie udało mi się lepszego zrobić....ale uwierzcie była smaczna... 1 kg filetów z dowolnej ryby  1 szkl.mleka sól, pieprz przyprawa do ryb mąka 1 szkl.śmietany koperek 2  łyżki sera żółtego 1 duża cebula Filety [ nie rozmrożone]  namoczyć na 1/2 godz.w mleku [ w między czasie pokroiłam na kawałki].Mąkę wymieszać z przyprawami , obtoczyć w niej

Moje domowe kucharzenie
1525.Gulasz drobiowy z dynią 197

większą.Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchew, a następnie kurczaka, a na końcu dynię i pokrojone pieczarki.Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości.Dodać koperek i w razie potrzeby doprawic

Moje domowe kucharzenie
1563.Gołąbki ..oszukane 201

oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i wody], dodać susz i przyprawy. i piec lub gotować.[ u mnie były pieczone] .Na koniec dodać śmietanę i mąkę, koperek

Moje domowe kucharzenie
1565. Gulasz drobiowy z kapustą 200

obiad gotowy prawie w kilka  minut.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe z kurczaka 1 cebula 2-3 marchewki kawałek kapusty sól, pieprz, wegeta listek, ziele koperek sos Worcestershire Do pokrojonego mięsa dodać przyprawy [ według gustu], podsmażyć na oliwie.Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić, dodać marchewkę startą na grubej tarce i poszatkowaną kapustę, Chwilę razem przesmażyć

Moje domowe kucharzenie
Klopsiki z mikrofalówki 195

względu na dodatek przyprawy  Szeherezada ..polecam.., bo warto mieć taką przyprawę .. 50 dkg mięsa mielonego 1 jajko  1 duża cebula 2 – 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz koperek przyprawa Szeherezada Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulkę,jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę.Uformować niewielkie kulki. Wlać wodę do pojemnika bazowego, klopsiki ułożyć w koszyku parowym

Moje domowe kucharzenie
Kotlety rybno- ryżowe 225

powrocie do domu wystarczy kotleciki usmażyć...do tego ziemniaki..jakaś surówka ..i obiad gotowy.. 30 dkg ryżu 50 dkg ryby morskiej 2 jajka sól morska , pieprz przyprawa rosołowa koperek lub natka pietruszki bułka tarta i jajka do panierowania olej do smażenia Ryż ugotować w osolonej wodzie.Rybę również ugotować w osolonej wodzie,osączyć z wody i rozdrobnić.Do ostudzonego

Moje domowe kucharzenie
Zupa fasolowa 202

wędzonego boczku 3 - 4 ziemniaki marchewka pietruszka kawałek selera cebula 2 pomidory lub łyżeczka koncentratu łyżka maggi łyżka majeranku łyżka smalcu łyżka mąki posiekana natka pietruszki lub koperek pieprz i sól 2 litry wody Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie na noc. Można też ją zalać gorącą wodą i odstawić na 2-3 godziny. Następnie odcedzić ją na sicie

Moje domowe kucharzenie
Bitki w sosie pomidorowym 183

puszki.Dusić aż mięso będzie miękkie.W razie potrzeby dolać wody.Pod koniec sos można zagęścić 1-2 łyżkami mąki rozrobionymi  w zimnej wodzie i zagotować.Dodać śmietanę i koperek. Przyprawa do wieprzowiny   to mieszanka przyprawowa, wzbogacająca smak i aromat mięsa wieprzowego. Powstaje na bazie ziół i przypraw i nie zawiera glutaminianu sodu ani sztucznych barwników. W skład mieszanki

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania