kolorowa sałatka - 2593 przepisów (strona:134/173)

Puree z selera i ziemniaków 108

Dziś puree z selera i ziemniaków z dodatkiem chrzanu. Serwuję je do mięs takich jak pieczona kaczka, kurczak w śmietanie lub pomidorach z oliwkami albo wszelakich

Zasmakuj Kuchni
Comfort food, cobbler i garnek Neoflam 156

Pogoda się zmienia, daje nam do zrozumienia, że lada moment przyjdzie jesień. Rześkie poranki, zmrok przychodzi coraz szybciej. Szybkie obiady składające się z warzyw czy sałatek zaczynają odchodzić w zapomnienie, nachodzi ochota na coś co można dusić na małym ogniu. Na rozgrzewający comfort food.  Dziś mam dla Was danie idealne. Wiem, że będę do niego często wracać w różnym(...)się przykrytym kocem, w towarzystwie filmu czy książki. W ostatnim tygodniu lipca dostałam możliwość przetestowania wybranego przeze mnie produktu firmy Neoflam. Firmę znałam tylko ze stoiska w centrum handlowym, kolorowe patelnie, noże czy garnki spoglądają na nas z wystawy. Mój wybór padł na garnek Venn. Garnek wykonany jest z odlewanego ciśnieniowo aluminium, w całości pokryty powłoką ceramiczną. Powłoka

Plate of Joy
Przepis na… – Panzanella, czyli toskańską sałatkę 203

Panzanella zwana także panmolle to jedna z najpopularniejszych sałatek z chleba i pomidorów. Znana z pewnością już od XVI wieku, jednakże przez długi czas głównym składnikiem była cebula. Najpopularniejsza w Toskanii, Marche i Umbrii. W każdą pierwszą niedzielę lipca w Monterotondo odbywa się święto panzanelli. Rozgrzewamy w rondlu oliwę, dodajemy pokrojony w dużą kostkę czerstwy chleb (można także wcześniej rozmoczone(...)mieszając. W razie potrzeby dolewamy oliwy. W naczyniu mieszamy zdjęty z patelni chleb, pokrojone w kostkę soczyste pomidory (wskazane koktajlowe), czerwoną cebulę, kapary, czosnek i bazylię. Posypujemy grubo zmielonym kolorowym pieprzem i polewamy vinaigrette (3 łyżki oliwy mieszamy z łyżką octu oraz szczyptą soli. Przed podaniem trzymamy co najmniej pół godziny w chłodnym miejscu, aby aromaty składników wymieszały się

Bon Ton Italia
Pierś kurczaka w marynacie sojowo-miodowej 179

żadnej soli, sos sojowy jest wystarczająco słony. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka Marynata: 10 łyżek sosu sojowego 1 czubata łyżka płynnego miodu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania przepisu: 1.  Pierś z kurczaka dzielimy tak aby otrzymać 4 porcje, opłukać zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do szklanego naczynia(...)Osączone z marynaty mięso, kłaść na lekko natłuszczoną,  rozgrzaną patelnię grillową,zmniejszyć ogień do minimum,  smażyć około 5-7 minut z każdej strony. Podawać na ulubionej sałatce . Smacznego

Wanilia i Kardamon
STYLIZACJA FOTOGRAFII KULINARNEJ 126

kolor wybrać oprócz bieli? Jak zauważyliście, do moich zdjęć, nie boję się używać kolorowych talerzy. Często po nie, sięgam. Warto w swoich zbiorach mieć kilka białych talerzy z kolorową obwódką, tłoczeniem czy ornamentem. Wybieraj wtedy, te talerze, które kolorem tłoczenia, będą miały za zadanie wzmocnić kolor potrawy. Sprawdzą się ornamenty i wzory w kolorze niebieskim, szarym, różu, złota(...)chcemy to danie po prostu zjeść, a nie tylko popatrzeć na zdjęcie, jak na fotografię martwej natury.  Wiadomo, od każdej reguły jest wyjątek , te białe talerzyki w bardzo kolorowy wzór, idealnie nadały się do tej letniej kompozycji śniadaniowej. Szeroki wybór talerzy w dobrej cenie, z wielu sklepów jednocześnie znajdziecie na LionsHome Warto abyście, zwrócili uwagę również na, talerze robione

SMYKWKUCHNI
Owocowy słoik zdrowia na wynos 195

Wspaniale orzezwiająca sałatka do pracy. Zabierzecie ją w słoiku wszędzie. Do pociągu, na uczelnię ,do szkoły.  Rozweseli, pobudzi, doda sił i kolorów. Tego nam trzeba- radości! Radosny słoik I LOVE GLASS- od FRIENDS OF GLASS  pomieści z pewnością sporą dawkę witamin! Składniki 2 jabłka 1 duży banan 4 daktyle łyżka syropu z agawy Skworcu pestki dyni siemię lniane(...)granatu i pozostałe składniki. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj syropu z agawy. Wymieszaj. Przełóż do słoika i wynieś sobie trochę zdrowia na zewnątrz, gdziekolwiek się będziesz znajdował! Pysznie, zdrowo, kolorowo

Z Kuchni Do Kuchni
Najpopularniejsze danie Maroko - tażin (tagine, taijne) 182

można również na kuchence gazowej.  Jest bardzo popularnym daniem i dość tanim, Maroko tagine stoi i trzeba tego dania koniecznie spróbować. Podawane jest zazwyczaj z marokańskim chlebkiem i sałatką z pomidorów. Ja lubię je za to, że jest nieprzekombinowane, proste, swojskie, ale pyszne

Ale Pyszka!
Surówka z kukurydzą 140

Zapraszam na pyszną i kolorową surówkę. Zrobiona ze świeżych warzyw z dodatkiem kukurydzy konserwowej smakuje wyśmienicie. Idealna jako dodatek do obiadu. Polecam Składniki: 1 mała sałata rzymska 1/2 zielonego średniego ogórka 1/3 pęczka rzodkiewek 8 pomidorków koktajlowych 3 łyżki kukurydzy z puszki sos: 3 łyżki oleju bazyliowego 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa(...)sałaty. Rzodkiewki również kroimy w półplasterki a pomidorki na połówki, dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy i dodajemy kukurydzę. Ponownie mieszamy. Sos: składniki na sos mieszamy razem i polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Smacznego Przepis na 3 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn " Daria Ładocha - recenzja 147

kaszkę kukurydzianą z orzechami, syropem z agawy, żurawiną i borówką, jest tez talerz rozmaitości i wiele innych propozycji :-) II śniadania to np : bananowe placki z ricottą, brzoskwiniami i porzeczkami, sałatka z kozim serem i malinami jest też makaron z łososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem(...)dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i wiśniami - mniam :-)))) Jak widać książka jest bardzo kolorowa, z mnóstwem ciekawych i smacznych pomysłów dla zabieganych. Ja na pewno wypróbuję przepisy, bo ostatnio, tego czasu i mnie brak. Polecam

kruche babeczki
Tuńczyk w pieprzu 112

ładny kawałek tuńczyka (około 800 g), 2 łyżki pieprzu kolorowego grubo mielonego, 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej, 3 łyżki oliwy, 1,5 łyżki masła sos: 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 120 jeżyn, miód, Wymieszać sól z pieprzem, oprószyć mieszanką przypraw tuńczyka ze wszystkich stron, odstawić na godzinę. Do garnka wlać wino i gotować, aż wygotuje się połowa objętości płynu. Wrzucić(...)minuty. Tuńczyka zdjąć i na chwilę odłożyć. Kroić w plastry grubości około 0,5 cm lub cieniej. Tuńczyka ułożyć na talerzu, oprószyć solą, podawać z sosem. Podałam z sałatką ze szparagów, sałaty i rzodkiewek, w sosie z octu i syropu z kwiatów czarnego bzu. zastawa

królestwo garów
Fioletowe ziemniaki truflowe pieczone 114

Dziś zapraszam na fioletowe ziemniaki pieczone razem z jasnymi, dla kontrastu i smaku. Przyprawiłam je niewielką ilością ziół prowansalskich, majeranku i soku z cytryny. Wszystko zapieczone

Zasmakuj Kuchni
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 172

Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i

Kulinarne przemyslenia
Śniadanie w gdyńskiej Głównej Osobowej 115

kawie - wiadomo poranek  bez dobrej kawy się nie liczy. I faktycznie kawa jest dobra i estetycznie podana. Potem przychodzi kolej na: Jajka w koszulce podane na letniej warzywnej sałatce z chałką  (16 zł) Jajecznicę z trzech jaj zagrodowych z malinowym pomidorem (13 zł) Trzy wybrane smarowidła: powidła, pasta jajeczna i pasta ze szprotek (12 zł). Do naszych dań(...)śniadania podaje się takie pieczywo ! Szkoda, że nie jest ono pieczone na miejscu, albo przynajmniej kupowane w jakieś pobliskiej dobrej piekarni... Natomiast nasze śniadania są smaczne, wyglądają apetycznie, są kolorowe i ładnie podane. Choć  ja jednak wolałabym troszkę luźniejszą jajecznicę, ta nam podana zdecydowanie za długo gościła na patelni. Duży plus za pyszne malinowe pomidory ! Reasumując, generalnie

Kulinarne przygody Gatity
Bałkańskie smakołyki z grilla - Bubamara 103

cevapi oraz pljeskavicą, grillowaną bagietką oraz pitą. Po wizycie w Bułgarii zakochałam się w bałkańskim aromatycznym jedzeniu, więc te świetnie przyprawione kotleciki od razu przywiodły na myśl kjufte oraz sałatkę szopską, którymi zajadałam się podczas wakacji. Ta kombinacja naprawdę skradła moje serce! Cevapi w połączeniu z ajvarem, pljeskavica z sosem na bazie sera pleśniowego i białej czekolady - wyśmienite! Tego trzeba(...)przypieczonej skorki aż kręciło się w głowie! Bardzo polecam skrzydełka faszerowane siekaną wołowiną, wybitne są także żeberka... ale królem wieczoru było niezaprzeczalnie świńskie udko! Nie zabrakło też orzeźwiających i kolorowych drinków i koktajli oraz wyśmienitego deseru, na który zawsze najbardziej czekam. Mimo ograniczonej miłości do czekolady oraz brownie podany tego wieczora deser okazał się bezbłędny! Połączenie rozpływającego się

Cooking Monster
Sałatka z kaszy jaglanej z marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą 149

Sałatka z kaszy jaglanej z  marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą Dzisiaj przepis na zdrową sałatkę z kaszy i surowych warzyw, przyprawioną w marokańskim stylu;) Składniki: - 100g  kaszy jaglanej                            - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy(...)ostudzić, np. na parapecie za oknem;) - Dodać warzywa, odsączone rodzynki, sok z cytryny i przyprawy - Całość wymieszać. Gotowe :) A tak wygląda efekt końcowy, po wymieszaniu. Pysznie, zdrowo i kolorowo

Wegańska kuchnia orientalna