kolorowa sałatka - 2593 przepisów (strona:137/173)

Rollsy z tortilli 863

ciasno zwijamy w rulon *** *** Zwinięte tortille kroimy na około 3 centymetrowe kawałki. W każdą roladkę wbijamy wykałaczkę *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ       Artykuł Rollsy z tortilli pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Surówka z kapusty 110

można zrobić z ćwiartki białej kapusty? Bardzo orzeźwiającą i pełną witamin surówkę, która w upalne dni może zastąpić zwykły obiad. Kolorowa, chrupiąca, soczysta i niedroga. Surówka z kapusty  jest tak pyszna, że wystarczy tylko dodać soli do smaku i żaden dressing nie jest już potrzebny. W środku cukinia, zielony ogórek, pomidor, cieciorka i mozzarella. Surówka(...)dużych oczkach i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Ciecierzycę płuczemy z zalewy pod bieżącą wodą i dodajemy do reszty składników w misce. Mozzarelle rozrywamy na mniejsze kawałki. Sałatkę doprawiamy do smaku, dodajemy także listki tymianku. Mieszamy. Wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się". Schłodzona surówka z białej kapusty idealnie orzeźwia w upalne dni! W chłodniejsze dni może

Moja smaczna kuchnia
Bitki Wieprzowe (Bitki z Szynki Wieprzowej) 344

surowej szynki wieprzowego zioła prowansalskie sól, pieprz ok. 1/3 szklanki mąki olej do smażenia 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych kilka kuleczek ziela angielskiego kulka kuleczek całego pieprzu kolorowego Bitki Wieprzowe (Bitki z Szynki Wieprzowe j - Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe z szynki porcjujemy na dość cienkie plastry. W każdy z nich wcieramy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Odkładamy do lodówki(...)dusimy na niedużym ogniu przez minimum 70 minut. W razie konieczności możemy dolać większą ilość wody. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (także kluskami śląskimi) oraz ulubionymi sałatkami.   Moje posty

Słodka Strona
Roladki z kurczaka z pieczarkami 114

Roladki z pieczarkami to moja propozycja na smaczny obiad.   1 podwójny filet z kurczaka 250 g pieczarek  4 plastry żółtego sera 1 cebula 2

Kolorowa kuchnia Elki
Galaretkowiec na chrupiącym, czekoladowym spodzie 295

TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Galaretkowiec na chrupiącym, czekoladowym spodzie pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Schab na zimno 166

filet z indyka. Czas gotowania zależy od wielkości mięsa.  Składniki: 1,2 kg schabu 2 łyżki soli peklowej Marynata: kilka kuleczek ziela angielskiego garść kuleczek czarnego lub kolorowego pieprzu kilka kuleczek jałowca 4-5 liści laurowych łyżka ziaren kminku łyżka majeranku główka czosnku łyżka suszonego czosnku 3 łyżki suszonej włoszczyzny pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku 2 łyżki soli(...)drugi dzień czynność powtórzyć - mięso gotować pół godziny, ostudzić w wywarze, wyjąć, odsączyć, zawinąć w folię i schłodzić. Schab jest gotowy do krojenia. Polecam na kanapki lub jako składnik sałatek. Można również podać z sosem do obiadu. Wywar będzie świetną bazą do barszczu czerwonego, żurku czy kapuśniaku

Czerwień i błękit
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 161

ioletowe ziemniaki odkryliśmy osiem lat temu na rynku małego miasteczka w Peru - ojczyźnie ziemniaka. Widok worków napełnionych fioletowymi cudeńkami stojącymi obok worków napełnionych kolorowymi kukurydzami, egzotycznymi roślinami i wieloma innymi odmianami ziemniaków wywołał ogromne zdumienie. Sprzedawcy wiedzieli wszystko o ziemniakach i z wielką wprawą dobierali odpowiednią odmianę do planowanej potrawy.  Na naszych krajowych targowiskach królował wówczas anonimowy ziemniak(...)domagamy się tych informacji od nich kupując to co jest, "na chybił trafił", w efekcie czego nie zawsze wiemy co wyjmiemy z garnka :) Dla ułatwienia ściągawka oraz pyszna sałatka z fioletowych ziemniaków, dostępnych w Polsce :) Typy kulinarne ziemniaków Typ A - sałatkowy: Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się

SzczyptaSmaQ
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 139

szopek – Presepe Napoletano, możecie obejrzeć na tej stronie. Zampognari źródło zdjęcia Kolejną świąteczną ciekawostką są zampognari, wędrujący muzykanci, wykonujący tradycyjne świąteczne piosenki na dudach, fletach i obojach. Ubrani w kolorowe ludowe stroje pasterzy – kamizelkę z kożucha, skórzane bryczesy i wełnianą pelerynę – przygrywają na placach miejskich w Abruzji, Kalabrii oraz Rzymie. Wigilia – La Vigilia di Natale Kolacja wigilijna, nazywana(...)stole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza (baccala). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza. Węgorz przyrządzany jest na wiele różnych sposobów w całych Włoszech, aczkolwiek obecnie staje się coraz mniej popularny. Il capitone, czyli smażony węgorz, chętnie jadany jest w Rzymie

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka śledziowa "Przysmak Gajowego" (bez glutenu, mleka, jajek) 170

Uwielbiamy sałatkę śledziowo - ziemniaczaną, jest ona obok gyrosowej na naszym sałatkowym topie ;) Zwłaszcza w wersji leśnej - z własnoręcznie zebranych zamarynowanych prawdziwków i podgrzybków, z wyraźną nutą aromatycznego jałowca. Oprócz tych składników znajdziemy  w niej: chrupiąca kalarepkę, jabłka, kiszone ogórki i czarne oliwki. Niestety zapasy marynowanych grzybków zostały wyczerpane, więc zastępują je tutaj pieczarki.Sałatka ta jest bardzo sycąca(...)oleju (wiejskie z cebulką) 1 słoik marynowane podgrzybki lub prawdziwki 1 słoik lub pieczarki (w słonej zalewie lub occie)ser zółty (np. edam) - niekoniecznie kawałek 200 g pieprz kolorowy pół łyżeczki ziele angielskie kilka ziaren jałowiec kilka ziaren (właściwie szyszkojagód ;) gałka muszkatołowa, kolendra pół łyżeczki Do zrobienia sosu możemy użyć różnych składników - w zależności od tego na co pozwala

głodny alergik
6 niesamowitych zastosowań pieprzu! Poznaj je wszystkie! 101

dosłownie nienawidzą, efekty będą o wiele lepszy niż przy soli. Wystarczy wysypać na mrowisko trochę pieprzu, a następnego dnia  mrówek już tam nie będzie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z awokado – obniża cholesterol! Hit śniadaniowy! Twarożek ze szczypiorkiem 6 niesamowitych zastosowań pieprzu! Poznaj je wszystkie! Blok z białej czekolady z orzechami – najlepszy przepis! Domowy krupnik

To Musisz Wiedzieć
Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi 129

Oliwa" :)  Poprzednie logo narysowałam sama 3 lata temu w Gimpie, z początku mi się podobało, ale ostatnio już nie mogłam na niego patrzeć. Nowe logo jest prostsze, mniej kolorowe, ponieważ chciałabym, aby to zdjęcia na  stronie grały pierwsze skrzypce. Nowe logo zapoczątkowuje zmiany w wyglądzie bloga, których możecie spodziewać się z najbliższym czasie. Przechodząc zaś do przepisu(...)robota kuchennego. Tak przygotowana brukselka smakuje jak delikatna kapusta. Wystarczy już tylko dorzucić starty parmezan, posiekane orzechy włoskie i polać dressingiem z musztardą, aby otrzymać przepyszną, wprost uzależniającą sałatkę, którą będziecie wyjadać prosto z miski. Sałatka smakuje jeszcze lepiej, gdy trochę postoi i wszystkie smaki się przegryzą. Gorąco polecam wszystkim fanom, ale przede wszystkim wrogom brukselki :) Sałatka z brukselki

Chilli Czosnek i Oliwa
Surówka z cukinii z dodatkiem bazylii i czosnku 108

Wyszło tak jakoś, że mimo piątku nie wstawiam rybki. Na dzisiaj został zamówiony placek po cygańsku ( publikowany na blogu ). Od czasu do czasu ulegam. Rodzina będzie

Smaki Ewy
Przyprawa do piernika 126

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ponieważ Saudyjski Wielbłąd ma (jak zauważyliście w poście Piernik Dominy ) problem ze zrobieniem dla

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
O makaronie słów kilka 120

znajduje w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Poczynając od słodkich zup owocowych (brr), przez zupy mleczne (fuj), przez klasyczne spaghetti bądź rosołki, po pyszne dania z niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam, jak w rodzinnym domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała(...)jednym z etapów procesu technologicznego produkcji makaronu jest suszenie, czyli jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji żywności. Dobrze zapakowany makaron nie potrzebuje żadnych sztucznych dodatków. W przypadku makaronów kolorowych warto zwrócić uwagę na to, czym był on barwiony. Wybierajmy te makarony „kolorowane” naturalnymi barwnikami: burakiem czy szpinakiem. Czy makaron tuczy? Jak by na to nie spojrzeć, makaron

Kate's Kitchen
O makaronie słów kilka 121

znajduje w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Poczynając od słodkich zup owocowych (brr), przez zupy mleczne (fuj), przez klasyczne spaghetti bądź rosołki, po pyszne dania z niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam, jak w rodzinnym domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała(...)jednym z etapów procesu technologicznego produkcji makaronu jest suszenie, czyli jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji żywności. Dobrze zapakowany makaron nie potrzebuje żadnych sztucznych dodatków. W przypadku makaronów kolorowych warto zwrócić uwagę na to, czym był on barwiony. Wybierajmy te makarony „kolorowane” naturalnymi barwnikami: burakiem czy szpinakiem. Czy makaron tuczy? Jak by na to nie spojrzeć, makaron

Kate's Kitchen