A teraz wspominany już przez mnie przepis na najlepsze ciasto z malinami jakie kiedykolwiek jadłam! :) rozkosz dla podniebienia ;) pisząc tutaj - zajadam popijając kawą :) pierwszy raz upiekłam
Kolorowy PrzepisownikCiasto kolorowe SKŁADNIKI: mąka -1,5 szkl cukier -1,5 szkl jajka -9 szt sól szczypta proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki galaretka brzoskwiniowa -1 opak galaretka wiśniowa -2 opak bita śmietana -1 opak mleko -200 ml suchy mak -0,5 szkl kakao -1 łyżka tłuszcz do formy gorzka czekolada starta -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT I Z trzech(...)gotowanej wody,wymieszać odstawić do stężenia. Do miski wsypać śnieżkę,wlać mleko i ubić pianę na sztywno. Do ubitej piany dodawać po łyżce stężałą brzoskwiniową galaretkę,ciągle ubijać aż pianka zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA: 1 -biszkopt 2 -na biszkopt wylać wiśniowe galaretki 3 -biszkopt z makiem 4-Na biszkopt z makiem wyłożyć połowę pianki brzoskwiniowej
Kuchnia DanusiSamo mięso bardzo miękkie, aczkolwiek w smaku niezadowalające - ot, ugotowany ozór. Jego delikatny smak tłamsił niezwykle kwaśny, octowy burak. "Ziemia" na talerzu intrygująca, chutney świetny. Najciekawsza okazała się buraczana pianka - bita śmietana z esencją buraka, która najpierw wydaje się słodka, a potem dopiero wybucha właściwą gamą smaków. Obsługa poprawna. Okiem Kesji: Języka nawet nie próbowałam ruszać. Ale to coś(...)końca, co jadłam. Okiem Kesji: Na pierwszy rzut oka jedzenie wyglądało tak, że za żadne skarby bym go nie ruszyła: brązowa papka na środku talerza i kilka kolorowych kropek dookoła. Ale okazało się, że połowa tej papki to przepyszna soczewica (mogłaby być pomarańczowa – ładniej by wyglądało). Drugą połową było mięso, które smakowało jak mięso (było smaczne, tak). 7/10
Życie zamknięte w smakuSernik brzoskwiniowy z pianką bezową. Składniki : Ciasto : 1 kostka margaryny ( 25 dkg ) 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg sera 1/2 kostki masła ( 10 dkg ) 1 jajko 1 budyń o smaku śmietankowym 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń ( połówki ) Piana bezowa : 5 białek 1 szklanka cukru Sposób(...)Wyjmujemy pozostałe ciasto kruche z lodówki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach na wierzch naszego sernika. Do tego kawałka ciasta możemy dodać kakao,wtedy będziemy mieć kolorowy sernik :-) Pieczemy w temperaturze 180 C około 45 minut
Przepisy i porady kulinarneczerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała - ok. 250g boczku wędzonego Marynata do łososia: - sok z ½ cytryny - oliwa czosnkowa - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - kolendra mielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody (musimy je namoczyć, aby się nie paliły podczas grillowania). Umyte i osuszone(...)danie na poprawę humoru. Zaletą szaszłyków jest to, że można je przygotować praktycznie ze wszystkiego – z różnych gatunków mięs, warzyw, czy też owoców. Ciekawostką są też szaszłyki z pianek marshmallow, które cieszą się ogromnym powodzeniem wśród dzieci. Jak to w kuchni – ogranicza nas tylko wyobraźnia, więc… do dzieła, póki sezon trwa. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Szaszłyki
mojewypiekiinietylkoNiedawno moja córeczka świętowała czwarte urodziny. Tradycją już jest że od pierwszych jej urodzin przygotowuje tort samodzielnie w domu. Tym razem był to tort z kolorową dekoracją z MM'sów w kształcie tęczy. Przepis znalazłam u Kasi z bloga " Gotuję bo lubię ". Tort ten to biszkopt przełożony masą z mascarpone i nutellą oraz konfiturą truskawkową. Biszkopt nie zawiera(...)może spowodować zważenie się masy. Nasączenie: 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 300 g konfitury truskawkowej 250 g MM'sów kilka białych pianek marshmallows Pierwszy blat tortu nasączyć i wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim blatem, nasączyć go. Rozsmarować całą konfiturą. Nałożyć ostatni blat. Docisnąć. Pozostałym kremem pokryć górę tortu wraz z bokami
Moja Galeria Smakupotrafię wymienić jednej, sporo ostatnio czytam zamiast pisać mgr;p 4. Co dokupiłabyś do swojego kuchennego asortymentu? garnek na parze, ekspres do kawy który robi pyszną mleczną piankę ;) suszarka do owoców i warzyw, ... itd.;] 5. Co chciałabyś skosztować, ale do tej pory nie miałaś jeszcze okazji? Jest dużo takich dań, przede wszystkim zależy mi na typowo regionalnych/zagranicznych(...)było? niestety jest parę takich rzeczy, ale czytając odpowiedź Whiness muszę przyznać, że wielokrotnie marzyłam, żeby urodzić się w innym kraju nominuję dalej blogi: "Smacznie, zdrowo, kolorowo", "Pysznie i zdrowo", "Cynamon w puszce", "Kuchnia w zieleni", "arbuzowedaiquiri" (te same pytania
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCiastkowe lizaki Już od dłuższego czasu chciałam spróbować zrobić ciastkowe lizaki (cakepops). W jednym ze sklepów cukierniczych w Anglii znalazłam urocze kolorowe cukierki do rozpuszczania, które świetnie nadają się na polewę. Sam pomysł jest banalnie prosty: na specjalne patyczki lub całkiem zwyczajne patyczki do szaszłyków nabijamy kulki zrobione z ciasta - skrawków biszkoptu, babki lub babeczek. Całość maczamy w czekoladzie(...)polewy. Trzymając za patyczek zaklejamy miejsce gdzie widać jeszcze ciasto, można nałożyć tu więcej polewy, tak, żeby lizaki dobrze trzymały się na patyczkach. Gotowe lizaki wbijamy w piankę do układania bukietów (wariant idealny), jeśli nie mamy pianki możemy wykorzystać aluminiową folię luźno włożoną do kubka. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyZapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)przy użyciu foliowego woreczka z końcówką Wilton 2A. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. 12. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty. Przed podanie można posypać kolorowym cukrem. Udanych wypieków:) Mój rabarbar
Mała Cukierenkaponad 500 stronami! Ze strony wydawnictwa ( KLIK ) możemy dowiedzieć się, że książka wydana jest na grubym papierze kredowym, w formacie portretowym 235 x 280 mm. Zawiera pod 1400 kolorowych fotografii, 55 szablonów do dekoracji i ponad 40 dokładnych tutoriali! Książka została napisana przez mistrzów ze szkoły cukierniczej Squires Kitchen, która to została założona w Anglii w 1987 roku(...)krok po kroku! Możemy nauczyć się robić bajkowy tort Dziki Zachód - z kowbojem i krówką, aby sprawnie przejść do rzeźbionych tortów (przy użyciu szablonów, czy z ryżu preparowanego i pianek!). Wszystkie techniki pomogą nam stworzyć cudowny tort Mały Lew! W tym dziale poznamy również dragant - pomimo zrobienia z cukru nie nadaje się do spożycia, ponieważ jest zbyt twardy
Plate of Joy