stąd też taka nazwa ciasta. Całość jest bardzo lekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno a szczególnie polecam dla dzieci- im na pewno się spodoba, w końcu uwielbiają kolorowe desery. *tortownica 26 cm: Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę truskawkową: 200 g truskawek (najlepiej mrożonych(...)opakowania) na masę jagodową: 200 g jagód 200 g serka homogenizowanego naturalnego łyżka cukru 150 ml śmietanki kremówki 100 g galaretki owoce leśne (około 1,5 opakowania) na piankę: 200 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki cytrynowej na wierzch: 1 opakowanie galaretki truskawkowej Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś prezentuję pyszny sernik, który bardzo przypadł mi do gustu już po tytule i składzie i po prostu musiałam go wypróbować. Przepis pochodzi od osoby, która
Kolorowy Przepisownikzimno. Ale postanowiłam na chwilę powrócić do słodkich dziecięcych wspomnień i przygotować deser na bazie owocowych galaretek. Przepis ten powstał specjalnie dla Nestea Green Tea. Kolorowy deser z winogronami Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Czas przygotowania: 6 godzin Składniki: 1 galaretka z czarnej porzeczki 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 300 ml skondensowanego niesłodzonego mleka(...)Nestea ( każdą w 250 ml) . Galaretki odstawiamy do wystudzenia. Do wysokiej miski wlewamy 100 ml mleka, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i ubijamy na piankę przy pomocy miksera, a następnie wlewamy 125 ml tężejącej galaretki z czarnej porzeczki. Tortownicę płuczemy zimna wodą i wlewamy do niej piankę z mleka z galaretką
Kulinarne przygody Gatitywcześnie. C. jeszcze chrapie, więc cicho wymykam się z pościeli, zaparzam aromatyczną herbatę i celebruję pierwsze dziesięć minut spokoju. Następnie przygotowuję jakieś pyszne śniadanie; placuszki, pieczoną owsiankę, a może kolorowe kanapki...? Budzę C., zjadamy razem posiłek, a potem idziemy z Ptysią na długi spacer do parku, bo pogoda oczywiście jest idealna. 8. Ty wybierasz podróże, czy podróże wybierają(...)poleciałam na pół roku do Anglii. Stamtąd do Danii, i już tutaj zostałam. Moja niesamowita podróż trwa więc nadal. 9. Kawa czy herbata? Herbata. A czasem kawa, koniecznie z pianką! 10. Wrzosowiska, tajemniczy lat, malownicze jezioro? Jaki jest Twój typ miejsca, które relaksuje Cię najbardziej? Pusta plaża pod koniec lata. Gdy jeszcze jest ciepło, ale już nie gorąco, i tłumy
Pożeraczka, czyli raz adobrzePo pierwszym objedzeniu się truskawkami w ich najlepszej i najprostszej formie, czyli bez żadnych dodatków, przychodzi czas na kombinacje :) Chciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej
Corner With Recipeswielką radością wymyślałam w szkole średniej i ogromnie duży szacunek do ludzi którzy obrali takie wybory i kultywują wegetariański styl życia. Jednym z moich ulubionych dań wegetariańskich jest Pianka groszkowa. Delikatna, mięciutka o bardzo łagodnym aromacie, przez co jest wprost idealna jako przystawka bądź dodatek do dań mięsnych o bogatych smakach oraz ryb. Wspaniale komponuje się z musami na bazie(...)ponieważ ich kolor jest bardziej intensywny, a smak po zmiksowaniu nie jest kwaśny, jak to często bywa z produktami innych marek szczypta soli szczypta pieprzu- ja użyłam świeżo mielonego kolorowego pieprzu szczypta kwasku cytrynowego 1/3 łyżeczki cukru pudru 100 g śmietany 36%- ja używam śmietany marki Piątnica ponieważ ma gęstą konsystencję i nie ma potrzeby jej ubijać 2 jajka pół
KreatywnePinyGALARETKOWA PIANKA BARDZO TANI I LEKKI DESER-IDEALNY NA UPALNE DNI LUB NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI SKŁADNIKI: 4 GALARETKI W RÓŻNYCH KOLORACH(IM BARDZIEJ MOCNE KOLORY TYM CIEKAWSZE CIASTO) 400 ML MLEKA SKONDENSOWANEGO NIESŁODZONEGO WODA PRZYGOTOWANIE: KAŻDĄ GALARETKĘ DZIELIMY NA PÓŁ(JA ODWAŻAŁAM SOBIE NA WADZE) PIERWSZE POŁÓWKI GALARETEK Z KAŻDEGO KOLORU JEDNĄ ROZRABIAMY Z 250ml WRZĄTKU I ZOSTAWIAMY(...)MIKSUJEMY Z 100ML MLEKA SKONDENSOWANEGO WYLEWAMY NA GALARETKĘ,I TAK PO KOLEI Z KAŻDYM KOLOREM,NA PRZEMIAN,SAMĄ GALARETKĘ I POTEM GALARETKĘ ZMIKSOWANĄ Z MLEKIEM,DZIĘKI TEMU POWSTANĄ NAM KOLOROWE WARSTWY,WAŻNE ,ŻEBY STĘŻAŁA KAŻDA WARSTWA ZANIM DODAMY KOLEJNĄ I JESZCZE DOBRA RADA,NARAZ ROZROBIŁAM GALARETKI Z WIĘKSZĄ ILOŚCIĄ WODY-BO ONE DŁUGO TĘŻEJĄ, ALE TE Z MNIEJSZĄ ILOŚCIĄ
Swojskie jedzonkoSzklanka, która idealnie mieści całą zawartość butelki nowego Somersby jeżynowego. Smukła i lekka. 4) Otwieracz do butelek, smycz oraz długopis, również w tym szałowej, jeżynowej barwie. Całość zapakowana w kolorowy, bardzo ładny karton. Kiedy otworzyłam go, zaparło mi dech. Takiej niespodzianki się nie spodziewałam! Naprawdę czuję się mile zaskoczona. I nie mogę nie zwrócić Waszej uwagi na imienne etykiety(...)Bardzo je lubię, więc spodziewałam się, że i nowy smak przypadnie mi do gustu. Nie pomyliłam się Jest to bardzo kobiece piwo. Słodkie, lekko gazowane,orzeźwiające z delikatną pianką, która szybko znika. Ma niesamowicie mocny owocowy aromat i smak, wyraźnie jeżynowy..Bąbelki przyjemnie łaskoczą w podniebienie. Otworzywszy butelkę, od razu uderzył mnie kuszący zapach wydobywający się z jej wnętrza
W kuchni Karmel-itkizimy nagle zrobiło nam się lato i powoli zaczynamy myśleć o lżejszych deserach, bardziej owocowych i kolorowych. Do zrobienia tego torcika użyłam zapasu mrożonych owoców ale jeśli tylko pojawią się świeże jagody, maliny i truskawki to taki deser będzie smakował jeszcze lepiej. *tortownica 26 cm Składniki: 1/2 paczki biszkoptów okrągłych 3/4 szklanki malin 1/2 szklanki jagód(...)kremówki i wlać połowę galaretki malinowej. Zmiksować i wylać na biszkopty. Resztę malin wymieszać z 1/2 szklanki wrzątku i resztą galaretki malinowej. Przestudzić i wylać na stężałą już warstwę pianki malinowej. Tak samo przygotować warstwę jagodową i truskawkową. Tuż przed podaniem na wierzchu torcika ułożyć świeże owoce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatego ciasta zainspirował mnie przepis Gabrysi , ale nie byłabym sobą gdybym, nie stworzyła swojej wersji. Wyszło kolorowo, delikatnie i pysznie. Moim bliskim ciasto posmakowało bardzo. Odrobinę czasochłonne, ale idealne do niedzielnej kawy i na wyjątkowe okazje. Ciasto: 2 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka dobrego kakao 1/2 kostki (100 g) masła 1/2 szklanki cukru 1 białko(...)cukrem. W pozostałym rozpuszczamy budynie i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gorącą masę wykładamy na pierwszy kruchy blat i przykrywamy drugim. Różowa pianka: 400 ml śmietany 30% 2 galaretki malinowe 1 łyżka cukru pudru Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie mieszamy z galaretką
Cynamonowe szczęścieumieścić miskę z białkami - nie powinna dotykać powierzchni wody. Podczas gdy woda w garnuszku paruje, w misce ubijać w dalszym ciągu białka z cukrem, przez równe 12 minut. Temperatura pianki po tym czasie powinna osiągnąć około 70 stopni. Białka będą z każdą minutą ubijania robiły się coraz bardziej gęste, co na pewno nie ujdzie Waszej uwadze. Na sam koniec wmiksować(...)odstawić (np. do przygotowanej szklanki). Tak samo postąpić z resztą lodów. Schłodzić. Gdy na wafelku są prześwity możecie je zanurzyć ponownie, gdy nie to po zanurzeniu w czekoladzie posypać kolorową cukrową posypką dla ozdoby (można pominąć). Wg Doroty z bloga Moje wypieki lody można przechowywać w lodówce do 3 dni. Moje nigdy nie dotrwały tego czasu :) Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówwczorajszym mglistym dniu była to bardzo mila odmiana. Do tego dziś piątek, a wiec początek weekendu, który zapowiada się wspaniale. Poza tym w mojej kuchni powstały kolorowe, pełne słońca i optymizmu dania. Jednym z nich pragnę się podzielić już teraz. Zapiekany mus z dyni z chrupiącą skórką z parmezanu to idealna przekąska. Ciepła i słodkawa. Właśnie(...)liczba tych jadalnych zdobyczy była tak mocno ograniczona. Pocieszam się, że ciągłe mam jeszcze jedną, cudowną dynie, która grzecznie czeka na balkonie aż przyrządzę z niej coś pysznego. Zapiekana pianka z dyni składniki 500 g dyni 1 cebula 250 ml bulionu 150 ml śmietany 4 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek masło do smarowania
Przysmaki KarolkiWszyscy chyba tęsknimy za wiosną. Ponieważ na dworze ponuro postanowiłam wprowadzić trochę kolorów do mojej kuchni. Stąd pomysł na kolorowy sernik. Jest to mój pierwszy eksperyment z barwieniem masy serowej. Niestety nie wyszło do końca tak jak oczekiwałam, ale wiem już jak postąpić następnym razem, by osiągnąć zamierzony efekt. Poza kolorami sernik wyszedł wyśmienity. Należy do tych mokrych(...)białej czekolady z kokosem (np. Ritter Sport) użyłam tej: http://www.auchandirect.pl/sklep/artykuly/1157_1204_1426/97101259/Spozywcze/Slodycze/Czekolady/Czekolada-biala-o-smaku-kokosowym-200-g · 2 łyżki mąki ziemniaczanej Pianka kokosowa: · 3 białka · 3-4 łyżki cukru pudru · 60 g wiórek kokosowych Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowanie spodu
Mania Gotowaniapomysłem na wynos. Wspaniała frittata! Składniki ogólnodostępne w domu, łatwe do obróbki termicznej. Szybko i sprawnie, z patelni. Smakują z każdym dobrym winem i we wspaniałym towarzystwie. Nieskomplikowanie. Radośnie. Kolorowo. Zdrowo! Szybko! I z sycylijską tradycją! Składniki na patelnię 4 jaja pół czerwonej papryki pół zielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 szalotka 3 pomidory suszone, w zalewie pieprz ziołowy(...)paseczki papryki czerwoną i zieloną, naszą szalotkę , czosnek. Poddać szybkiej obróbce termicznej, maja być chrupiące. Dosmaczyc solą oraz pieprzem ziołowym.Dodać brokuły.Dodać pomidory suszone. Jaja zmiksować na piankę.Do masy jajecznej dodać garść parmezanu tartego oraz pieprzu ziołowego. Zmiksować. Wylać na warzywka. Przykryć pokrywką i od czasu do czasu potrząsać patelnią, aby frittata zaczęła odchodzić od dna. Jeśli
Z Kuchni Do Kuchni