sokiem z cytryny. Całość: Na kaszy układamy kawałek ryby, trochę cebuli i polewamy musem chrzanowym. Dekurujemy listkiem pietruszki lub inną zieleniną. Jakie wino będzie pasować do karpia? Na naszej kolacji podano je z wytrawnym Scheurebe z 2017 z winnicy Geil. Scheurebe to typowa niemiecka odmiana,która ma dopiero 100 lat. Nie jest zbyt znana w Polsce, ale ma swoich miłośników
Ugotowane pozamiatanePierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suszonych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 200g masła extra 200ml mleka Farsz: 1kg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 70g topionego serka
Szalona Kuchnia Ewelinysmaków. Gorzkawa cykoria zestawiona ze słodkimi i soczystymi dodatkami. Do tego kremowe wykończenie w postaci dressingu na bazie pasty tahini i syropu klonowego. Świetny pomysł na lunch lub kolację. Ta sałatka sprawdzi się też świetnie jako pomysł na lekki posiłek po świątecznym przejedzeniu. Składniki na 2 większe porcje: 1 cykoria, pokrojona w plasterki ok 0,5cm 1 małe jabłko
olalacookingmożna je przygotować na drożdżach, kliknijcie w ten link jeśli potrzebujecie przepisu na bliny gryczane. Bliny dobrze smakują na ciepło i na zimno, co podczas przygotowywania kolacji wigilijnej ma szczególne znaczenie, gdyż możesz przygotować zarówno placuszki, jak i tatar, wcześniej a tuż przed podaniem złożyć danie w jedną całość. Ok, do dzieła. Składniki na żytnie
Mango PapajaSałatka idealna na kolacje: nie jest ciężka, ale dzięki zawartości ciecierzycy i tłuszczy roślinnych można sie nią najeść. Dodatek żurawiny nadaje delikatnej słodyczy, która świetnie uzupełnia smak surowego brokuła. Składniki: ♥ brokuł ♥ 500g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki - 500g waga po odsączeniu z zalewy) ♥ 1/2 czerwonej cebuli ♥ mały pęczek natki pietruszki ♥ 100g suszonej żurawiny ♥ 1/2 szklanki ziaren słonecznika ♥ 1/4 szklanki
Kasia Sarnasmaki? Ta niepowtarzalna mieszanka aromatycznych przypraw stanowiąca między innymi podstawę świetnej bazy nadającej niepowtarzalny smak każdemu serwowanemu daniu, zaczaruje wszystkie potrawy i nada im arabską nutę. Propozycja na dzisiejszą kolację, powinna zachwycić najbardziej wymagających. Do dzieła ! Produkty jakie będą nam potrzebne dla 3-4 osób 500 gram mięsa drobiowego lub ryby – jak kto woli po 1 papryce czerwonej, zielonej
sierotka maRysia w kuchnibowiem swego rodzaju mieszanką kilku kuchni z całego świata, takich jak – kuchnia portugalska, ,niemiecka i holenderska. To przede wszystkim solidne posiłki i popularne grillowanie, mięso na śniadanie, obiad i kolacje. Wykorzystywane w kuchni brazylijskiej mango, kokosy, kakaowce, trzcina cukrowa czyni ją bardzo wyjątkową i niepowtarzalną, a samo zestawienie tych smaków daje w pewien sposób pogląd na to, co sobą reprezentuje
sierotka maRysia w kuchniBył pieczony kurczak – pozostały z obiadu, były pieczarki a i reszta się znalazła. Tak powstała prezentowana sałatka. Dobry pomysł na kolację. Dodana natka pietruszki zapewni nam sporą dawkę wit. C. Polecam. Składniki: Pieczony filet z kurczaka pojedynczy 1 szklanka makaronu ( koraliki ale może być inny ) 400 g pieczarek 1 mała cebula 2-3 ogórki konserwowe 2-3 kawałki konserwowej papryki
Smaki EwyŚwiąteczna atmosfera udzieliła się już chyba każdemu z nas. Jeszcze tylko kilka dni, a razem z naszymi bliskimi zasiądziemy do wigilijnej kolacji. Potem spędzimy świateczny czas na odpoczynku, rozmowach, no i zapewne jedzeniu pyszności, które w tym czasie smakują zdecydowanie bardziej niż zazwyczaj. Ja zwykle zajmuję się tą słodką stroną Świąt Bożego narodzenia, mama dba o sałatki, wędliny i mięsa
Ostra na Słodkorzadko jadamy, czyli proste sałatki z sosami majonezowymi, ale czasami i takich rzeczy się człowiekowi zachce. A córce szczególnie. Dlatego gdy kupiłam makaron tortellini postanowiła, że zrobi sałatkę na kolację. Pozostale składniki znalazła w lodówce, wymieszała i gotowe. Prosto, szybko i pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMakaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w wapń, fosfor, żelazo, selen i jod. Ponadto są niskokaloryczne także możemy je jeść bez obaw, że możemy przytyć a także obniżają zły cholesterol i zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów. Przepis i listę składników na to wykwintne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pory roku, sugerujące kiedy najlepiej przygotować danie. Książka została podzielona na dwa rozdziały, gdzie w pierwszym umieszczone są przepisy na ponad 100 dań. Są to przepisy na śniadania,obiady, kolacje, na słodko, do słoika, gotowanie z resztek oraz rozdział „Nie kupuj”.W drugiej części książki Kasia zabiera czytelnika w podróż po swoim osobistym świecie. Czytając te wszystkie historie
Kukuleczkizeschłych placków tortilli można przygotować pyszne chipsy paprykowe (przepis znajdziecie tutaj), z ciast drożdżowych lub chałki wspomniany deser (przepis poniżej), nadmiar niektóry dań można zamrozić, nie mając pomysłu na kolację czy obiad można przygotować wyborne hod-dogi (sprawdźcie jakie warzywa macie w lodówce, co Wam się może zmarnować i dodajcie, to do hod-doga, będzie pysznie i oryginalnie), latem
Słodkie okruszkiZrobione z prostych niedrogich składników nie rujnują domowego budżetu. Dodatkowo możesz je podawać na różne sposoby, np. z kwaśną śmietaną, surówką lub gulaszem. Są w sam raz na obiad, kolację lub lunch do pracy. Składniki (na 10 placków – dla 2 osób): 1 cukinia (ok. 500-600g) 2 jajka 2 ząbki czosnku 4 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej
Kulinarne S.O.S.