Zapiekane awokado to dobry pomysł na lunch lub kolację. Niskokaloryczne, niskowęglowodanowe oraz zdrowe danie. Dodatkowo awokado, działa bardzo korzystnie na ściany naczyń, obniża poziom cholesterolu oraz rozszerza naczynia krwionośne. Jest również bogatym źródłem glutationu, silnego przeciwutleniacza, który wykazuje hamujące działanie rakotwórcze. Składniki: duże awokado 2 jajka łyżeczka musztardy dijon 20g sera żółtego rzeżucha Sposób przygotowania: Awokado przekrój na pół. Wyciągnij
wysmienityJesienne smaki ciąg dalszy. Krem z pietruszki pieczonej w miodzie to dobry pomysł na jesienną kolację. Słodka, bardzo kremowa z cynamonową nutą. Składniki: 1,5kg pietruszki 1,5l bulionu warzywnego 2 cebule 50g masła 100ml śmietany 18% łyżka oleju rzepakowego 2 łyki miodu łyżka cukru brązowego gałka muszkatołowa, mielony kminek, sól, pieprz Sposób przygotowania: Pietruszkę (nie obraną) pokroić na mniejsze
wysmienityTaka sałatka to fajny pomysł na szybki lunch do pracy lub kolację. Słodkie mango w połączeniu z wyrazistym w samku serem pleśniowym to bardzo przyjemne połączenie. Do tego chrupiące orzechy pekan. Składniki: połowa dużego mango 50g sera brie garść orzechów pekan garść mieszanki sałat łyżeczka miodu czubata łyżeczka musztardy francuskiej łyżka oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Mango obierz i pokrój
wysmienitypotrawa ta jest dość tłusta i ciężka. Nie zawiera warzyw, ma bardzo małą ilość błonnika i co tu dużo mówić nie jest jakimś super zdrowym wyborem jeżeli chodzi o kolację czy obiad. Moją zdrowszą wersję macaroni cheese przygotowałam z cieciorki. Zamiast sosu beszamelowego użyłam gęstego kremu z cieciorki, doprawionego musztardą oraz gałką muszkatołową. Prawie nie czuć różnicy w porównaniu
wysmienitybiorę pod uwagę zupę albo mięso . Błąd mój muszę więc jak najszybciej poprawić. Zapiekanka gyros to danie, które sprawdzi się na zarówno dobrze jako danie obiadowe jak i na kolację. To idealna propozycja dla osób, które chcą się pozbyć nadmiaru resztek jedzenia w domu. Pyszna i sycąca a do tego jeszcze kolorowa- co jest ogromnym atutem gdy pogoda za oknem
Pobite gary BarbarySałatka doskonała! Miodowo – musztardowy kurczak podany na sałacie z dodatkiem awokado, pomidorków i chrupiącego boczku. Jednym słowem – pyyycha! Sałatkę możemy zjeść na obiad, kolację lub zabrać ze sobą do pracy. To świetna propozycja na pyszny i pożywny posiłek. Polecam!! Post Sałatka z kurczakiem i awokado w sosie musztardowym pojawił
Marta GotujeBanalne. Doprawdy. Ale smaczne, cudownie zielone i idealne na… kolację :) Jedna średnia cukinia, ok. 300-400 ml wody, garść włoszczyzny, ząbek czosnku. Trochę pieprzu i jogurtu czosnkowego. I jest zupa. Cukinię kroimy w kostkę, gotujemy z dodatkiem włoszczyzny i czosnku. Doprawiamy do smaku. Miksujemy. Podajemy z jogurtem, najlepiej czosnkowym. Czyli nic innego, jak jogurt naturalny wymieszany z odrobiną soli
KucharzycaPiątek! U nas w piątek na kolację jest zawsze pizza. Od samego rana szatkowałam kapustę na surówkę do pizzy . Zawsze przyrządzam pełną misę, bo i pizza jest olbrzymich rozmiarów, rodzinna. Właściwie upiekłam dwie, pizza prosciutto wszyscy znacie…Ostatnio przypadła mi do smaku pizza z grzybami i owczym serem. Pizza nietypowa, bez sosu, a ser wędruje na spód pizzy pierwszy
codojedzeniaŚniadanie czy kolacja? A może przekąska? Tortille z naleśników pasują na każdą porę dnia. Bardzo często do ich przygotowania wykorzystuję naleśniki pozostałe z obiadu, a nadziewam tym, co akurat w lodówce znajdę. Jest to fantastyczny sposób na pyszne dane, jednocześnie dość lekkie i sycące. Składniki na około 4-6 porcji: naleśniki: 2 szklanki wody 2 łyżeczki cukru
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiejsza szybka, smaczna i zdrowa kolacja :) Składniki: serek wiejski, ogórek konserwowy, pomidor, papryka konserwowa, pieprz. Przygotoweanie: Serek wyjać do miseczki. Ogórka, pomidora i paprykę pokroić. Wszystko dołożyć do serka i popieprzyć do smaku. Proporcje serka do warzyw dobierałam
Państwo Wojtczuk gotująPlacuszki są przepyszne, pulchniutkie i delikatne. W sam raz na śniadanie, deser, kolację lub przekąskę.Podobnie jak naleśniki lub placuszki z jabłkami mogą być również daniem obiadowym, który ucieszy nie jednego małego głodomorka :) Składniki: 1 szklanka kaszy manny, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 2 łyżki cukru (ja dałam cukier ciemny). Przygotowanie: Szklankę kaszy manny wsypać do miski, zalać mlekiem
Państwo Wojtczuk gotująWczorajsza nasza szybka kolacja. Składniki: zielone szparagi, ciasto francuskie, sól. Przygotowanie: zielone szparagi umyć i obłamać mniej więcej w 1/3 długości. Ciasto francuskie pokroić na paski, posolić, sól docisnąć ręką żeby się przykleiła do ciasta, a nie zleciała podczas zawijania. Szparagi owijamy ciastem francuskim i wkładamy na blachę. Pieczemy ok 15 minut w temp
Państwo Wojtczuk gotująPrzepis dostaliśmy pana Roberta Zawistowskiego za co bardzo dziękujemy, bo danie okazało się bardzo smaczne. Nasze dzieci po skończonej kolacji dopytywały się kiedy znów będą krewetki. Składniki: 500 g dużych krewetek, 1 mniejsza cebula lub pół większej, kilka gałązek oregano, sok z 1/2 cytryny, 1 szklanka wina, 3 łyżki masła, płatki chili (do smaku), sól. Przygotowanie: masło rozpuszczamy na patelni
Państwo Wojtczuk gotująsprawdza się równie świetnie, gdyż jego smak kompletnie nie jest wyczuwalny, a za to sprawia, że potrawy mają taki cudowny, pastelowo-zielony kolor! Na leniwe śniadanie, podwieczorek czy kolację, jak również z dowolnymi dodatkami- wyśmienite! 😋 Około 30 szt. * mleko- 400 g * świeży szpinak- 100 g * jajko- 2 szt. * mąka- 2 szklanki (użyłam jasnej orkiszowej) * roztopione masło klarowane- 2 łyżki
Kraina Miodem PłynącaZdrowa, soczysta, chrupiąca i bardzo smaczna surówka z selera naciowego, papryki i jabłka. Idealna do obiadu, do schrupania na drugie śniadanie lub na zdrową kolację. Uwielbiam takie surówki za to, że nie wymagają zbyt dużo czasu, aby je przygotować, zawsze smakują i po ich zjedzeniu nie mam wyrzutów sumienia, że za dużo zjadłam. Składniki na taką surówkę są dostępne
Kuchcik gotuje