ostatni weekend zostałam poproszona o przygotowanie jajecznicy z kurkami. Wyszła znakomita i polecam ją każdemu kto nie ma pomysłu na szybkie śniadanie czy kolację :) Do przygotowania porcji dla dwóch, trzech osób potrzebne są: ok 10 dużych oczyszczonych kurek 1 mała czerwona cebula 5 jajek sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżka masła Kurki oczyścić z gałązek i piasku. Jeśli nadal
Jemy Pijemysmażyć jakieś 2 minutki. Wbić jajka. Połączyć składniki. Doprawić solą i pieprzem ( uwaga na sól -czosnek sam w sobie jest już lekko słonawy ). Gotowe ! ! ! Chyba na obiad i kolację zjem to samo ;) Przepis bierze udział w akcji
Jemy PijemyPrzepyszna propozycja na obiad lub kolację - kalafior zapiekany pod serowym beszamelem, posypany serem żółtym i płatkami migdałów. Ja z córcią zajadałyśmy się nim bez żadnych dodatków, mężowi dodałam trochę mięska więc też był zadowolony :) Inspiracją był dla mnie przepis Jamiego Olivera z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie". SKŁADNIKI: 1 duży kalafior lub 2 mniejsze Beszamel: 2 ząbki czosnku
Kto ugości moich gości?najpierw marynowane, a następnie krótko grillowane cieniutkie plasterki wołowiny) z ryżem (przepis już niedługo!). Z dodatkiem grzanki lub tosta może być też doskonałym samodzielnym daniem na lekki lunch lub kolację. Składniki: 2 małe sałaty rzymskie (ja wzięłam te wielkości cykorii) 1 marchewka 1 mała cukinia 1 łyżka oleju kukurydzianego (do podsmażenia warzyw) kilka zielonych cebulek 6-8 gałązek kolendry
Kuchnia Prezydentowejwydobyło mimo wszystko TEGO smaku. Najlepiej smakuje mi własnoręcznie i osobiście zrobiona w domu i nigdzie nie jadłam tak dobrej. :P Uwielbiam ją jeść na śniadanie i kolacje. Podzielę się więc z Wami moim przepisem na tę najpopularniejszą włoską sałatkę. Sałatka caprese 2 mozzarelle (duże kulki) 2-3 duże pomidory 5 łyżek ciemnego octu balsamicznego 1/2 łyżeczki soli
Kuchnia PrezydentowejPrezydenta! Zostały zresztą w całości wymyślone i do dziś wykonywane dla Prezydentowej. Prezydentowa oczywiście była zachwycona już za pierwszym razem i kilka razy w tygodniu życzy sobie grzanki na kolację, gdyż jest to chyba jej ulubiona przekąska. :) Uwielbia też czerwone hiszpańskie lub włoskie wino, które jej zdaniem niezwykle do Grzanek Prezydenckich pasuje. Są oczywiście przeróżne wersje moich prezydenckich grzanek
Kuchnia Prezydentowejniż samodzielne danie, przygotowywana z różnych przypraw, warzyw, orzechów. Często na słodko, z odrobiną miodu, rodzynkami... Ja najbardziej lubię korzenno-warzywne pulao, zawsze robię troszkę więcej i zjadam na kolację zimne i bez niczego. Taki ryż jest bardzo bogaty w smaku, aromatyczny, a przy tym niesamowicie delikatny. To także przepis autorski, pracowałam nad nim jakieś 3-4 razy, zanim ryż
Kuchnia Prezydentowejprzepisów na pyszne tapas. Te małe przekąski wspaniale sprawdzają się na większych i mniejszych imprezach. Łatwo je przygotować, podawać i jeść. Ja szczególnie gorąco polecam Wam tapas na romantyczną kolację. Małe miseczki z pysznymi, kolorowymi tapas, które można jeść palcami , wraz z dobrym hiszpańskim winem i stłumionym światłem świec, stworzą niezapomnianą atmosferę... Dziś kolejne punkty obowiązkowe tapasowego programu - patatas
Kuchnia Prezydentowejwymieszanej z ziarnistym serkiem i skarmelizowaną cebulą i świeżym szczypiorkiem. Aż do pierwszego ugryzienia nie dało się przewidzieć, jak będą smakować. Jak wspaniale będą smakować... To była nasza wczorajsza kolacja. A dziś przed śniadaniem przywitał nas huragan z lodu, wiatru i deszczu, który padał niemal poziomo. A że zostawiliśmy otwarte okno, warstwa drobnego lodu pokrywała prawie pół podłogi. Zima idzie
Kuchnia PrezydentowejPawła przez cały czas dbała o dokumentację spotkania i muszę powiedzieć, że mimo zmęczenia 7-godzinną podróżą, podeszła do zadania bardzo poważnie i z ogromnym zaangażowaniem! Zdjęcia z kolacji i restauracji są jej autorstwa! :) Wieczorem zasiedliśmy do stołu, na którym
Kuchnia PrezydentowejKolejna propozycja na śniadanie lub kolację - bardzo smaczna pasta z białej, wędzonej ryby. Ja miałam akurat sielawę i efekt okazał się zaskakujący; ponieważ wędzona sielawa jest bardzo mięsista i właściwie nie przypomina typowej wędzonej ryby jak makrela czy nawet węgorz, myślę, że bardzo podobny smak uzyska się z pieczonej lub smażonej ryby (oczywiście bez skórki czy panierki
Kuchnia PrezydentowejKocham wszelkie pasty do chleba! Może dlatego, że w czasach kryzysu, w których dorastałam, pasty robione przez Mamę - pomidorowa, makrelowa, paprykowa, były wyczekiwanym urozmaiceniem śniadań i kolacji i rekompensowały brak deficytowych wtedy szynki czy żółtego sera. Nie brakowało mi ich wówczas aż tak bardzo, ba! - dziś nawet jestem zadowolona, bo chyba dzięki temu (paradoksalnie!) tak przepadam za pastami
Kuchnia Prezydentowejjestem jakąś zagorzałą fanką tej potrawy, często ją robię i nie tylko dlatego, że mam w domu tzw. resztki do wykorzystania. Zapytajcie Prezydenta, co chce na obiad. Albo kolację. Zresztą jadłby to i na śniadanie. Możecie zadać też inne pytanie-np. co dziś ugotować? Ja już nie pytam, jego odpowiedź do złudzenia przypomina starą jak świat zabawę w pomidora
Kuchnia Prezydentowejinne owoce. Polecam ze względów nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych, a że głównym składnikiem jest kasza, to ta propozycja sprawdzi się zarówno jako deser, śniadanie lub kolacja :) 4 porcje po 250 ml: * kasza jaglana- 1 szklanka * mleko- 3 szklanki (roślinne lub zwierzęce) * laska wanilii- 1 szt. * kakao- 2 łyżki * syrop klonowy- wedle uznania (lub inny słodzik) * truskawki- około
Kraina Miodem PłynącaUwielbiam granole, szczególnie w lecie. Idealna z jogurtem na śniadanie czy kolację. Do tego tylko garść owoców i nic mi więcej nie trzeba. Tym razem powstała granola z musem rabarbarowym. Jest lekko kwaskowata, ale przepyszna. Składniki: 400 g płatków owsianych 100 g słonecznika 50 g siemienia lnianego 150 g orzechów włoskich
Sto kolorów kuchni