Dziś zapraszam Was na owocowe danie na zimno, idealne podczas upałów, które możecie zaserwować np. na podwieczorek lub lekką kolację. Makaron z serem i truskawkami przywodzi mi na myśl czasy dzieciństwa. Wprost za nim przepadałam, a dziś przyrządzam go swojej córeczce, która też go uwielbia :) Jedyną zmianą jaką wprowadziłam jest razowy makaron pszenny, dużo zdrowszy od zwykłego, zawierający sporą ilość
MyCookBook.plciast, czy zabielania zup lub jako bazę sosu do sałatek. Coraz częściej zajadam się nim dodając ulubione, chrupiące musli i owoce, polewając całość płynnym miodem. Takie śniadanie (lub lekka kolacja) jest pyszne, lekkie i zdrowe, a na dodatek przygotowuje się je dosłownie w chwilę więc jest idealne podczas zabieganych poranków :) Składniki (na 1 porcję): 4-5 czubatych łyżek jogurtu greckiego
MyCookBook.plzieleni”. Pozmieniałam jednak proporcje, coś pominęłam… Pasta wyszła bardzo delikatna i smaczna. Idealna jako dodatek do świeżego pieczywa (ja uwielbiam ciemne). Sprawdzi się nie tylko na śniadanie (czy kolację), ale również gdy mamy ochotę przekąsić coś lekkiego na szybko. To także doskonała pozycja śniadaniowa dla dzieci :) Składniki: 200 g wędzonego halibuta 2 duże jajka 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
MyCookBook.plpomoc – na pewno chętnie Was w tym wyręczą :) Jeśli jednak nie mamy zbyt wiele czasu, zamiast zacierek można użyć drobnego makaronu. Kto lubi jeść na śniadanie (lub kolację) zupę mleczną, ten na pewno nie zawiedzie się smakiem mlecznej zupy z dyni. A wręcz może być to dla niego miła odmiana :) Zupę z dyni warto podać w naturalnej wazie: wydrążonej dyni
MyCookBook.plbłyskawicznie. Jest smaczna i zdrowa, bardzo czosnkowa :) Można ją jeść zaraz po przyrządzeniu, choć najlepsza jest jeśli damy jej chwilę na przegryzienie i „nabranie mocy” :D Doskonała na śniadanie, kolację oraz przekąskę. Jeśli nie dysponujecie ogórkami małosolnymi wówczas użyjcie kiszonych, choć przyznam, że to już nie to samo ;) Składniki: 500 g serka wiejskiego (zwykłego lub odtłuszczonego) 2-3 ogórki małosolne
MyCookBook.plsłodkawym i zdecydowanym smaku również jest tu kluczowy. Prawdziwa ekstaza dla podniebienia! :) Tartę można jeść i na ciepło i po wystudzeniu. Będzie doskonałym pomysłem na obiad, jak i na kolację :) Składniki (na ok. 8 porcji): Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła (schłodzonego) 50 g startego parmezanu 1 jajko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz
MyCookBook.plDziś zapraszam na rozgrzewający... świetny na jesienne i zimowe obiady, czy kolacje... gulasz z serc indyczych. jak już pewnie pisałam mam to szczęście, że moja rodzinka bardzo lubi wszelkie podroby... więc często to wykorzystuję :) Zapraszam :) Składniki - 60 dkg serc indyczych - 1 cebula - liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek mielony, sól, sos sojowy, papryka czerwona mielona - olej - 3 łyżeczki mąki
Kuchnia z widokiem na ogródSałatka z wędzonym łososiem i roszponką, to idealne zestawienie witamin, które możemy sobie zaserwować na lekki lunch do pracy lub na kolację. Intensywność łososia, ciekawy, kremowy smak awokado i roszponki oraz świeżość pomidorów malinowych, chrupkość grzanek i słonecznika sprawi, że zapomnicie o deszczu za oknem, a wspomnicie sobie lato:) Składniki : 100g roszponki 2 pomidory malinowe
zobacz ich smakJesień i zima to czas, kiedy przede wszystkim mamy ochotę na coś ciepłego nie tylko na kolację, ale i na śniadanie, dlatego też przygotowałam dla Was 40 propozycji śniadaniowych , na ciepło od tostów, po omlety, owsianki i szybkie pieczywo z patelni. Najchętniej nowy dzień rozpoczynam od ciepłej kanapki, ale też owsianki u mnie często zobaczycie na śniadaniu. Zachęcam
Moja smaczna kuchniadziś przenosimy trochę egzotyki na polskie realia. Idealne na śniadanie czy kolacje, mocno sycące i bogate w białko czy witaminę E. Polskie guacamole dzięki połączeniu twarogu i avocado daje nam coś zupełnie nowego. Wielcy producenci serków do smarowania prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych smaków, dlatego i ja pomyślałem że nasz kochany Polski twaróg też może być inny. Zapraszam
Kuchnia PROzdrowotnaDziś chciałabym zaproponować pyszne drożdżowe bułeczki. Ciasto do nich przygotowałam rano, bułki piekłam na kolację. Można też ciasto przygotować wieczorem a bułeczki upiec na śniadanie :) podaję składniki na około 10 sztuk Składniki: 50 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mleka 1/4 l wody 1/2 kg mąki 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Sposób wykonania: 1. Drożdże rozmieszaj
Darcia w kuchniŚniadanie, obiad, kolacja, podawane ze śmietaną lub posypane cukrem pudrem, racuchy jabłkowo rodzynkowe Składniki: 5 jaj 2 szklanki mleka 300 g mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego sól 1 łyżka proszku do pieczenia olej do smażenia garść rodzynek miękkie jabłka Wykonanie: Żółtka ubiłam z cukrem, mlekiem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubiłam pianę
Darcia w kuchniJeśli zostanie Wam trochę ryżu z obiadu to nie wyrzucajcie go. Dodajcie kilka składników i zróbcie taką na szybko sałatkę. Możecie podać ją na kolację lub po prostu zjedzcie na przekąskę. Sałatka ekspresowa i smaczna. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniŚwież rybka to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Dzisiaj proponuję grillowanego pstrąga, dobrze przyprawionego. Pstrąg nadaje się do pieczenia w całości, a mięsko trzyma się i nie rozpada. Przygotowując pstrąga możemy odcinać głowę lub ją pozostawić. U mnie wersja bez głowy. SKŁADNIKI 2 oprawione pstrągi 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu. 1 łyżka przyprawy do ryb sok z cytryny
W kuchennym oknie EwyBardzo lubimy sałatki na kolację...zielenina, do tego ser...tym razem mocny akcent...boczek :D Ale co tam...niech się coś na zimę odłoży. Mieliśmy kiedyś okazję skosztować świeżej opuncji o słodkawym, lekko kwaśnym smaku...pestki? A co tam, arbuz też ma :D Uwielbiamy takie połączenia...a sos <3 Boski <3 Składniki 4 figi kaktusowe (opuncji) 8 plastrów
R'n'G Kitchen