kolacja - 33757 przepisów (strona:1014/2251)

Włoskie świętowanie Bożego Narodzenia w 7 punktach 175

najsłynniejsze „centrum” szopkarstwa w całej Italii. 3. Wigilia (Vigilia). We Włoszech nie ma tradycji dań typowo wigilijnych. Co do zasady jada się postnie, a uroczysta rodzinna kolacja wypełnia czas oczekiwania na pasterkę. 4. Boże Narodzenie (Natale). W każdym regionie uroczysty posiłek ma inną formę. Od północy na południe podawane są rozmaite dania począwszy od knedli przez mięsne tortellini

Bon Ton Italia
Zimowa sałatka z krewetkami, suszonymi figami, grillowaną cukinią i kaszą kuskus 161

Intermarche  . O dziwo, nie było ty czekolady, makowce i inne słodkości, lecz produkty zdrowe, lekkie i BIO. Dlatego postanowiłam, wyczarować coś lekkiego. Ta sałatka świetnie się sprawdzi na kolację zaraz po Świętach. Tak na prawdę po całej uczcie, która będzie trwała kilka dni i będziemy jeść bardzo ciężko, z chęcią sięgniemy po coś fit.  Porcja na 6 osób

Niezły Młynek
Tosty francuskie na słodko 122

Bardzo proste w przygotowaniu a jakże przepyszne! Uwielbiają nie tylko dzieci ;) Idealne na śniadanie, kolacje lub nawet deser. Zapraszam! Tosty francuskie Składniki: pieczywo, najlepiej bułka lub weka (może być trochę sucha) jajko 4 łyżki mleka łyżka margaryny szczypta soli dodatkowo: dżem, cukier puder lub jogurt  Przygotowanie: Pieczywo pokroić na kromki (nie za grube). Jajko rozmącamy z mlekiem i solą

Tagebuch po polsku
KASZA JAGLANA Z CUKINIĄ 201

rozgotować bo gotowana przez Was potrawa ma wtedy wyższy poziom glikemiczny co jest nie zdrowe. Gdy kasza jest gotowa łączymy ją z warzywami i mamy pyszne śniadanko lub kolacje

harrisa
Sałatka śledziowa z jabłkiem 117

Dzisiaj pokusiłam się na lekką sałatkę śledziową z jabłkiem i rzodkiewką. Bardzo smaczna i odpowiednia na podwieczorek i kolację. Składniki: 4-5 płatów śledzia 1 jabłko 1 czerwona cebula 4-5 rzodkiewek 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu sól, pieprz Śledzie moczyć w wodzie lub mleku ok. 3 godzin, jeśli są zbyt słone moczyć jeszcze dłużej. Jabłko obrać i zetrzeć

talerz przyjemności
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ OLEJEM LNIANYM 171

Jestem bardzo ciekawa czy w każdym polskim domu w wigilie podawane są pierogi z kapustą i grzybami. W moim lubelsko-podkarpackim regionie nie ma kolacji 24.XII bez pierogów, wymóg konieczny :-) ale np. w Zamościu są uszka z barszczem czerwonym a moich ukochanych pierogów brak :-) Także dzisiaj moi drodzy przepis na  wigilijne , podawane z olejem lnianym. Do dzieła :-)  Składniki

pieprzny smaczek
Sałatka z łososiem, zielonym grejfrutem, żurawiną, makaronem i świeżą kolendrą 124

łososiem na słodko, ale z nutą ostrości, aby nie było za mdło - jak dla mnie świetna! Koszt przygotowania nie jest niski, dlatego pasuje typowo na świąteczny stół, romantyczną kolację we dwoje lub przyjęcie w gronie najbliższych. Na taką specjalną okazję naprawdę warto zrobić i każdemu polecam :) Składniki: 200g filetu łososia 2 mini sałaty włoskie 1 zielony grejfrut 1/2 pomarańczy pęczek

Kolorowy Przepisownik
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Świąteczne menu skomponowane przez dietetyka 201

diecie to czas pełen wyzwań. Świąteczne, tradycyjne menu można jednak przygotować zdrowo i dietetycznie. Udowodniła to specjalistka od żywienia Karolina Lewandowska – Klafczyńska , która przygotowała dla nas propozycję wigilijnej kolacji w oparciu o Indeks Glikemiczny. A my, we współpracy z blogiem kulinarnym Przepysznik przedstawimy Wam efekty jej pracy. Pojęcie Indeksu Glikemicznego znane jest głównie osobom chorym na cukrzycę. Jest też podstawą

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jabłka w cieście naleśnikowym z miętowym sosem orzechowym 163

Jabłka w cieście naleśnikowym, o smaku cynamonu, z dziurką na środku, to pyszna propozycja na deser lub słodką, ale pożywną kolację. Jako dodatek polecam genialny w swojej prostocie i smaku sos z mnóstwem cennych kwasów omega-3- orzechowy w maślano-orzeźwiającej nucie, czyli orzechów włoskich 'podkręconych' klarowanym masłem i miętą oraz odrobiną miodu dla słodyczy. Chociaż tylko posypane cukrem pudrem

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka łososiowa 118

zrobić, aby się nie zmarnowała? Najlepiej zrobić sałatkę :) Dodałam to, co miałam pod ręką: kiszone ogórki, kukurydzę, resztkę sosu tatarskiego. Powstała bardzo smaczna sałatka, którą ze smakiem zjedliśmy na kolację :) W sam raz nadaje się też jako pasta na kanapki oraz danie na wynos do zjedzenia np. w pracy. Składniki (na ok. 4 porcje): ok. 300-400 g filetu

MyCookBook.pl
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 610

podać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką. Ciasto półkruche jest elastyczne i przyjemne w pracy, a samo przygotowanie pasztecików – nie tak bardzo skomplikowane jakby się mogło wydawać. CIASTO PÓŁKRUCHE Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne

Karo in the Kitchen
Mintaj smażony w cieście serowym 150

możecie użyć innej ryby, ważne aby były to filety. Przygotowałam ciasto serowe. Ryba w takim cieście fajnie smakuje i jest soczysta. Można ją przyrządzić na obiad jak i wigilijną kolację. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
omułek z kukurydzą 177

ideał. prostota. przepis na 2 porcje 200 gram muli ( małży) 1 szalotka 1 ząbek czosnku sól i chili do smaku 1 łyżka masła 1 szklanka wytrawnego

na gazie