kokosowy - 4500 przepisów (strona:224/300)

Barszcz czerwony zabielany na zakwasie buraczanym-wegeteriański wg Kuchni Polskiej 157

Zupy sa pracochlonne,bo wymagaja czasu..Do tych zup nalezy przygotowanie czerwonego barszczu.Trud sie jednak oplaci,a przepis ten zadowoli i wegetarian i miesozercow.To kwestia dodania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z pasternaku z orzechami włoskimi 158

Pasternak niegdys krolowal na polskich stolach.Warzywo to przegralo kilkaset lat temu z ziemniakiem i wloszczyzna sprowadzona do Polski przez krolowa Bone.Nadal rzadko sie pojawia na naszych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 257

Tak podana rybe mozna spokojnie wlaczyc do swiatecznego menu,bo nie tylko wyglada niezwykle dekoracyjnie ale i smakuje doskonale.Losos zapieczony w chrupiacym francuskim ciescie-to klasyk

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową-pyszne"Biuściki" 162

pamieta jego rzeczywista nazwe?Gdy teraz po latach probowalam odtworzyc przepis i przeszukiwalam internet,natknelam sie na "cycki murzynki".Ciasto bardzo podobne,zawierajace jednak jeden dodatkowy blat makowo-kokosowy nie przekonalo mnie,lacznie z nazwa."Biusciki" to ciasto biszkoptowe z przepysznym kremem budyniowym i gruba polewa czekoladowa,nasaczone alkoholem i wisienkami,rowniez alkoholowymi jest absolutnie obledne w smaku.Nie znam osoby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik śmietankowy z malinową pianką 198

tortowmice o przekroju 20 cm:4 sucharki pelnoziarniste-40 g100 g mielonych migdalow2 lyzki maslaSkladniki na mase serowa:500 g sera 3 x mielonego200 g jogurtu greckiego200 g mleka kokosowego( tylko gorna, biala czesc)200-220 g cukru1 budyn smietankowy4 jajka MSkladniki na pianke malinowa:200 g smietany kremowki2 listki zelatyny300 g mrozonych malin2 lyzki cukru1 lyzka soku z cytrynyWykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koperty drożdżowe z serem i malinami 256

pory roku zmieniaja sie jedynie dodatki,mozliwosci jest bez liku .Nigdy nie uzywam samej bialej maki.Zawsze staram sie drozdzowki wzbogacic zdrowszymi zamiennikami, dodatkiem maki pelnoziarnistej,orkiszowej,czy mleka kokosowego i jak najbardziej odchudzic.Te z nadzieniem serowym to nasze ulubione.Tu koperty wioda prym,bo buleczki w tym ksztalcie mieszcza najwieksza ilosc serka.Dodatek malin dodaje im nieslychanego aromatu.Sa przepyszne.Bardzo polecam.Skladniki na ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewkowe spaghetti z roszponka 201

Zima ,oprocz rozgrzewajacych straczkowych kroluja na naszych stolach warzywa korzeniowe:marchew,buraki,seler czy pasternak.Marchewka - wesole warzywko przypominajace slonce jadane jest najczesciej.Ile warosci ma w sobie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chana Masala-po prostu pyszna ciecierzyca 125

porje:300g ciecierzycy1 cebula20 g imbiru3 zabki czosnku2 lyzki oleju1/2 lyzeczki chili-opcjonalnie1 lyzeczka mielonej kolendry1 lyzeczka kuminu ( dalam 1/2)400 g krojonych pomidorow z puszki400 g mleka kokosowego ( dalam 200 g)1 mango100 g Babyspinat-dalam mrozony1 lyzeczka Garam Masala,solWykonanie:ciecierzyce namoczyc przez noc.Nastepnego dnia oplukac i w nowej wodzie gotowac do miekkosci okolo 1,5 godziny.Gdy uzywasz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta daktylowa i daktylowo-chałwowa 135

daktyli250 ml wody 100 ml mleka np.kokosowego-opcjonalnieOwoce przelozyc do blendera i dolac polowe wody z moczenia daktyli.Zmiksowac na gladka mase.Gestosc reguluj dodatkiem wody.Zamiast wody mozesz uzyc mleka np.mleka kokosowego czy migdalowego.Gdy dodasz 2 lyzki kakao otrzymasz pyszna czekoladowa paste daktylowa.Kakao mozesz zastapic karobem jesli lubisz.Gdy dodasz 2 lyzki tahini otrzymasz paste daktylowo-chalwowa.Dodatek cynamonu jeszcze wzbogaci smak pasty.Ta kombinacja smakuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mleko migdałowe. Poznaj moc migdałów 209

spedzonej w lodowce odzielila sie wyrazna 3-cm warstwa smietanki.W pierwszym przypadku warstwa ta nieutworzyla sie. Osobiscie bardziej smakuje mi jednak mleko kokosowe.Przypominam,ze w produkcji domowej mleka kokosowego,proprcja wody do bialej masy kokosa wynosi 2:1 ( wagowo).A oto moja propozycja wykonania domowego mleka migdalowego.Skladniki:1,5 szklanka obranych ze skorki migdalow (250 g-cala paczka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka na bialkach-last minute-prosta i szybka 122

kakao,rodzynki lub skorke pomaranczowa co lubisz.Na pewno jeszcze zdazysz ukrecic ta babeczka i przekonasz sie jaka jest smaczna.Skladniki:200g maki4 bialka L100 g cukru125 g masla100 ml mleka kokosowego ( lub kazdego innego)1 cukier waniliowy2 plaskie lyzeczki proszku do pieczeniaszczypta soli2 lyzeczki kakao-opcjonalnieWykonanie:maslo rozpuscic w garnuszku.Foremke wysmarowac maslem i wysypac maka krupczatka lub kaszka mannabialka ubic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa bułka tarta 194

tarta do panierowania z dodatkami proponuje zrobic to z mniejsza iloscia bulki tuz przed samym panierowaniem.Bulka bez dodatkow po prostu lepiej sie przechowuje.A smak panierki bardzo uszlachetni np.dodatek wiorkow kokosowych,orzechow mielonych lub ulubionych ziolInna opcja to uzycie maszynki do mielenia miesa.Odradzam jednak,poniewaz sucha bulka bardzo tepi ostrza nozy maszynki.Ewentualnie pozostaje zetrzec bulke na zwyczajnej tarce jarzynowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Owsiane kwadraty z dżemem-bez jajek 149

mniejsza).Skladniki:300 g platkow owsianych130 g maki orkiszowej1 lyzeczka domowego cukru waniliowego1/2 lyzeczki mielonego cynamonu1/2 lyzeczki proszku do pieczenia170 g syropu ryzowego (dalam jablkowy)10 g oleju kokosowego lub slonecznikowego 100 g dzemu lub konfituryWYKONANIE :wlaczyc piekarnik na 180°Cplatki owsiane,make,cukier waniliowy,cynamon ,proszek do pieczenia i sol umiescic w misce i wymieszac.Dodac syrop i olej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziołowy sos beszamelowy-prawie wszystko o beszamelu 229

otrzymasz kolejny klasyczne polaczenie,tak ze beszamel moze byc podstawa kolejnych sosow.sos chrzanowy-do sosu beszamelowego dodj lyzke chrzanu.Swietny do gotowanych miessos curry- do sosu dodac lyzke wiorkow kokosowych,lyzke curry i lyzke musu jablkowego.Rozrzedzic slodka smietanka.Pasuje do kurczaka,ryb i ryzusos musztardowy-do sosu podstawowego dodac 1 lyzke musztardy.Podprawic maslem.Podawac do ryb i jajek na twardo i wkoszulkachsos mornay

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik nowojorski z owocami jagodowymi 170

pewno bedzie smakowal kazdemu.Nie zachwyci jednak smakoszy liczacych kalorie,bo dodatek 2 kubkow 18 % smietany to spora dawka kalorii i tluszczu.Ja jednak pozostane przy moich serniczkach z dodatkiem mleka kokosowego ( zdrowszy profil tluszczowy) pieczonych bez kapieli wodnej,a rownie kremowych,wilgotnych i rozplywajacych sie w ustach.Skladniki na spod ciasta:200 g owsianych ciasteczek lub innych70 g masla Skladniki na mase

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania