mleku. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją do momentu rozpuszczenia i studzimy. Jeśli masa mleczna za szybko stężałaby, należy ją umieścić w misce z ciepłą wodą. Dno tortownicy posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie zalewamy je 70 ml masy mlecznej i schładzamy w lodówce. Na tę warstwę wylewamy 200 ml tężejącej galaretki cytrynowej i ponownie schładzamy w lodówce. Na przemian wylewamy masę
Salonik smakówciasto marchewkowe. Składnik na dużą blachę: - 4 szklanki wytłoków marchewkowych lub marchewkowo – jabłkowych (mogą być też starte na drobnej tarce marchewki) - 3 szklanki mąki pszennej, - 1 szklanka wiórków kokosowych, - 10 łyżek cukru, - 2 łyżki sody, - ¾ szklanki oleju, - 1 łyżeczka cynamonu, - szczypta soli - garść rodzynek, - garść siemienia lnianego, - ok. 2 kubków wody, - opcjonalnie kilka kropel esencji waniliowej. Wykonanie
Co na wege obiad?kokosowy "sernik na zimno" z jogurtu z malinami (w środku), podany z resztą malin, domowym dżemem truskawkowym (2014r.) i masłem orzechowym~ Dzisiaj jestem już bardziej wypoczęta niż wczoraj, więc mogę coś napisać :) Najpierw chciałabym napisać ogólnie, że cały wyjazd bardzo mi się podobał, Słowacja bardzo mi się podobała - piękny kraj! Góry to po prostu cud...Mogłabym tam mieszkać
breakfast of dreamsgrains 16. Basmati z imbirem / Basmati rice with ginger 17. Kolorowy talerz / Colourful veggie plate 18. Jarskie risotto / Non-meat risotto 19. Warzywa w mleku kokosowym / Vegetables in coconut milk 20. Pieczone warzywa z kuskusem / Baked veggies served with couscous Zupy/Soups Aby były bardziej syte, możesz podać je z cornbreadem (przygotowanie ekspresowe
Qlinarnie i QlinarnieWęglowodany 7.7 g 18.3 g Błonnik 2.8 g 1.5 g Składniki: 1 kg dyni, najlepiej hokkaido lub piżmowej (waga przed obraniem) 2 łyżki oleju, np. kokosowego przyprawy - wedle upodobań, u mnie 2 łyżeczki słodkiej i 1 łyżeczka ostrej papryki 1. Dynie obierz i pokrój w dowolnej wielkości słupki. 2. W misce wymieszaj olej z przyprawami 3. Frytki obtocz
Powiedz dietom nieKombinując dalej jak jeszcze można wykorzystać resztki powstałe przy produkcji mleka kokosowego przyszedł mi do głowy pomysł. Wegański odpowiednik popularnego kremu kanapkowego wykonany z orzechów. Poszłam o krok dalej i postanowiłam dodać
Szybko Tanio Smaczniewartościowy deser :) Składniki : - jogurt grecki - owoce (u mnie rozmrożone truskawki) - płatki owsiane - siemie lniane do posypania Przygotowanie : Na początku uprażyć płatki owsiane (na suchej patelni lub na oleju kokosowym). Na spód naczynia nałożyć kilka łyżek jogurtu, następnie posypać płatkami. Na końcu dodać owoce i posypać siemieniem lniamym. Smacznego
Kuchenne innowacjełyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka kminku 2 łyżki świeżego imbiru (zetrzeć na tarce) 1 łyżka oleju sezamowego olej do smażenia (u mnie rafinowany olej kokosowy) Przygotowanie: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w 4 cm cienkie paski. Marchew oczyścić, umyć i pokroić w cienkie 4 cm słupki. Cebulę obrać, przekroić
Kuchcik gotujekupne” ale to moje pierwsze podejście do tematu, tak więc będzie tego więcej;-) Składniki: 250 ml mleka sojowego (użyłam waniliowego z Biedronki- to moje ulubione) 200 g masła kokosowego pół szklanki cukru 3 łyżki kakao 200 g sojowego mleka w proszku (użyłam sojowego mleka dla dzieci Bebilon) * na zdjęciu jest forma na serduszka ale w trakcie „produkcji
greenscarfocet, miętę, pieprz i czosnek. Całość miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Podajemy udekorowane listkami mięty z odrobiną mleczka kokosowego. Przepis przygotowany dla platformy LokalnyRolnik.pl
Szybko Tanio Smaczniegęsta możecie ją rozcieńczyć dodatkową porcją mleka lub ewentualnie wody. Owsiankę z budyniem podawać z ulubionymi dodatkami, smacznego! Szukasz przepisu na inne owsianki, koniecznie spróbuj: owsianka kokosowa (wegańska) owsianka z jajkiem i cukinią nocna owsianka z malinami, białą czekoladą i płatkami migdałowymi
tost z dżememkażdego freak'a zdrowego odżywiania :) Składniki: 100 g szpinaku seler naciowy, 2 łodygi pomarańcza sok z połowy cytryny pół awokado mleko roślinne nasiona chia po łyżce siemienia lnianego, wiórków kokosowych, mielonego ostropestu plamistego mięta, kilka listków opcjonalnie - kiwi Wykonanie: Nasiona chia moczymy w mleku ryżowym, pozostałe składniki przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować koktajl. Gdy spęcznieje, chia dodajemy
Taste Of My DayPoranek dał wytchnienie. Słońca nie było, wiatr wiał z otwartego okna. Dzięki temu nadrobiłam zaległości w gotowaniu i pieczeniu. Powstała granola baaardzo kokosowa, chleb orkiszowy, pierogi buraczane z mięsem oraz Tikka masala w wersji z indykiem. Mnóstwo zapachów i smaków a na deser cos wyjątkowego szczególnie, że słońce i upał powróciły... Znalezione na blogu Addio Pomidory Banoffee ice cream
Dzieje kuchennej Wiewiórygłowa pełna pomysłów... tak właśnie wyglądał mój powrót z wakacji. Na pierwszy obiad w domu zrobiłyśmy z Mamą nasze, polskie naleśniki - kilka w wersji żytniej :) Pysznie smakują z twarożkiem kokosowym i gałką lodów truskawkowych. Podajcie je z ulubionymi owocami :) Składniki : 100 g mąki żytniej 2 jajka 130 ml mleka 140 ml wody 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Rozgrzać
Chocolate Muffin Blogfolią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. W między czasie myjemy śliwki i dzielimy je na połówki, wyjmując pestki. Kruszonka: 200 g mąki 200 g cukru pół szklanki wiórków kokosowych pół kostki masła łyżeczka cynamonu szczypta anyżu kilka ziaren kardamonu ( podobnie jak anyż rozgniecione w moździerzu) Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, możemy je albo zetrzeć
Słodka Kraina Wypieków