bardzo niedoceniane, a tymczasem można je wykorzystać w tak różnoraki sposób. Ja postanowiłam tym razem użyć go do swojej wariacji curry z lekkim posmakiem limonki i z mlekiem kokosowym. Córka stwierdziła ze było to jedno z lepszych dań ostatnio. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikLamingtony, czy kostka kokosowa, czy kudłacze nie ważne jak je nazwiemy, to pyszne ciasto jest u nas ciastem awaryjnym, wychodzi zawsze i ma te zaletę ze można je spokojnie wziąć ze sobą np do szkoły, pracy czy do znajomych. Niby zwykły biszkopt a w połączeniu z polewa i kokosem magiczny. Do tej pory robiłam z przepisu Doroty , ale tym razem
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapraszam na niesamowite danie, pochodzące z kuchni azjatyckiej...o walorach zdrowotnych ryb nie muszę pisać :)- ale o mieszance mleka kokosowego I pasty curry - musze. ....rozkosz dla podniebienia...pychotka...zachęcam do spróbowania :) Składniki: sok z jednej limetki 4 łyżki rybnego sosu( fish sauce) 2 łyżki Thai soja sos 1 świeżej papryczki chilli 350 gr ryby monkfish 350 gr łososia(...)mleka kokosowego 3 kaffir lime liści 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 szklanka ryżu jaśminowego pokrojona pietruszka Wykonanie: przygotować marynatę: sok z limetki, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki thai sosu I pokrojona papryczka chilli-wymieszać w miseczce. Pokroić rybę. Zalać marynatą. Przykryć I odłożyć do lodówki na 1-2 godzinę lub na całą noc :) Do woka wlać mleko kokosowe
Smaki Edytyspód formy . Podpiec spód ok 10 min w 180'C Wystudzić. Piana : 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok pół szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki oleju Pianę ubic na sztywno , powoli wsypywać cukier nadal ubijając i kolejno dodawać wszystkie składniki. Ponad to : Truskawki - ok 1 kg Na wystudzony spód ułożyć warstwę truskawek . Na owoce
Malinowa KawiarenkaDostałam do przetestowania mąkę kokosową ( od firmy Royal Brad).Ponieważ wszelkie informacje jakie o niej miałam w większości dotyczyły wykorzystania jej w pieczeniu ciast lub robieniu deserów postanowiłam iść pod prąd z pomysłami. Wydaje mi się, że tam skąd pochodzi musiała być pierwotnie wykorzystywana w zupełnie inny sposób bo raczej ciast i ciasteczek tam się nie piekło
Buniabaje w kuchnikupionych to antary. Smażę, gotuję na parze. Dziś postanowiłam poeksperymentować z takim pół tajskim smakiem. Do marynaty dodałam imbir i sok z cytrusów , a sos zrobiłam na bazie mleka kokosowego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniWpadł mi ostatnio w ręce olej kokosowy i pomyślałam, że warto go mieć w lodówce by robiąc potrawy kuchni tajskiej ( karaibskiej itp. ) używać nie tylko przypraw charakterystycznych dla tych regionów ale i tłuszczu jaki jest tam używany . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipewno i Wam po świętach zostały ciasta. Te bez kremów i galaretek możemy z pewnością wykorzystać w tych pysznych bajaderkach. Obtoczone w mlecznej czekoladzie i wiórkach kokosowych dorównują tym ze sklepowej półki! Powiem więcej - są o niebo lepsze! Składniki : * pokruszony biszkopt lub inne ciasto np murzynek * łyżka kakao * dowolne bakalie i orzechy posiekane drobno * 2 łyżki dżemu truskawkowego * polewa czekoladowa(...)bądź rozpuszczona mleczna czekolada * wiórki kokosowe Przygotowanie : Wszystkie składniki wyrobić tak by powstała kula. Podzielić ją na mniejsze kuleczki. Obtoczyć w czekoladzie i obsypać wiórkami kokosowymi. Odłożyć by cała masa stwardniała. Moje aż się rozpływały w ustach. insertCookd("36cf2a0721222a1ccf47fc4f77cc6f5e
Magiczne Życie MartyCześć! Święta, święta i po świętach... A wkrótce karnawał, zatem zapraszam Was do wykonania likieru kokosowego! Jeśli lubicie samodzielnie robić alkohole i lubicie kokosa, to zapraszam do wykonania! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćciasto i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, wzbudziło wielki zachwyt! Mam nadzieję, że swoim smakiem również Was zachwyci ;-). Ciasto kryje w sobie krem z kaszy manny i wiórków kokosowych - za samą kaszą manną nie przepadam, jednak to połączenie jest rewelacyjne! Ciasto jest sycące, spokojnie można się najeść jednym kawałkiem, jednak łasuchy na pewno nie zjedzą tylko jednego ;-). Ciasto znalazłam dawno temu
Pora coś zjeśćdobry! Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć smacznych, świątecznych dań, prawda? Do dań również zaliczają się desery, dlatego też dzisiaj proponuję Wam pyszne babeczki cytrynowo-waniliowe z kremem makowo-kokosowym. Krem zapewne skojarzy się Wam ze świątecznymi ciastami, w których używa się masy o takim smaku, jednak nie w formie kremu. Tak, chciałam ten smak przenieść na babeczkę i sądzę
Pora coś zjeśćjuż bez naszego udziału ;) Kuleczki z płatków owsianych Składniki: 250g margaryny 1 szklanka cukru 3-4 łyżki kakao 0,5 szklanki mleka 0,5 kg płatków owsianych wiórki kokosowe Wykonanie: - zagotować margarynę, cukier, kakao i mleko - wsypać płatki owsiane, dokładnie wymieszać - z ostygniętej masy formować niewielkie kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych - schłodzić w lodówce Kulki owsiane najlepiej smakują(...)drugi dzień, gdyż wielogodzinny pobyt w lodówce powoduje, że masa jest mocno zwarta. Do obtoczenia kulek można użyć np. drobno startych orzechów, ale ja najbardziej lubię wariant z wiórkami kokosowymi
Smakołyki Berenikimargaryny 80g cukru 3 żółtka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa 660ml śmietany 12% 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych 3 białka 80g cukru Wykonanie: - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, posiekać razem z mąką - dodać cukier i żółtka, wymieszać i wyrobić na jednolite ciasto - ciasto podzielić(...)przez około 10 minut - podpieczony spód wyjąć i pozostawić do ostygnięcia - śmietanę przełożyć do miski, dodać do niej budyń i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać - do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać - z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodając do niej cukier - pianę przełożyć delikatnie do masy śmietanowej, wymieszać łyżką do połączenia się składników - masę przelać na podpieczony spód
Smakołyki Berenikiskładnika. Krajanka z rabarbarem to bardzo prosty placek – nie wymaga miksera, nie potrzeba do niego jajka. Ciasta nie trzeba zagniatać – wystarczy wymieszać łyżką. Ciekawym dodatkiem są wiórki kokosowe, które nadają krajance ciekawego posmaku (jeśli nie lubicie kokosa, można zastąpić wiórki taką samą ilością mąki). Składniki na 9 kwadratowych kawałków. Przepis od Donny Hay. Składniki: 4 łodygi rabarbaru(...)rozpuszczonego masła (1/2 kostki) 1/3 szklanki cukru pudru (do ciasta) 1 szklanka przesianej mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru pudru (do rabarbaru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego) Kruszonka: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru 100 g zimnego pokrojonego masła (1/2 kostki) listonic_type='fooddrink';listonic_theme
Poezja smaku