kokosowe - 19941 przepisów (strona:763/1330)

Azjatyckie inspiracje 173

sporą cebulę 2-3 ząbki czosnku 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 1 cytrynę: otartą skórkę i sok 1 puszkę pomidorów lub tyle samo pomidorowej passaty 1 puszkę mleka kokosowego 1 szklankę mleka (Tego dnia, kiedy robiłam zupę nie udało mi się dostać mleka kokosowego i zupkę zrobiłam jedynie na zwykłym mleku. Również była smaczna, nawet bardzo:)) 1 łyżkę masła przyprawy(...)kostkę, cebulę i dymkę w piórka, pieczarki w grube plasterki, czosnek w paseczki/słupki. Pomidory blendujemy/miksujemy ze szklanką mleka. Powstały płyn wlewamy do garnka i dodajemy mleko kokosowe. Podgrzewamy i mieszamy, aż płyn stanie się jednolity i gładki. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim posiekany czosnek i skórkę otartą z cytryny przez

Ratunku obiad
Curry z łososiem 141

jest może najtańsze, ale w przedziale do 10 zł się spokojnie mieści, no i smakuje wybornie. Jeśli lubicie łososia, koniecznie spróbujcie! Składniki: 500 g łososia (filet) 400 g mleka kokosowego 1 cebula 2 łyżki czerwonej pasty curry (ok. 1/2 małego słoiczka) 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) sól 1/2 pęczka świeżej kolendry lub ew. pietruszki garść(...)zrobić to w woku, ale jeśli go nie macie może być też duża, głęboka patelnia), dodać pastę curry, starty imbir i podsmażać jeszcze przez chwilę. Wlać całą puszkę mleka kokosowego, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Na małym ogniu gotować przez ok. 15 min. aż sos się nieco zredukuje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, sosem ostrygowym i solą. Jeśli

Obiad za dychę
Czerwone curry z bakłażana (wegetariańskie) 170

tortillę. Panuje pełna dowolność :) Wegetariańskie curry z bakłażana Składniki na 4 średnie porcje: 1 spory bakłażan 300 g dojrzałych pomidorów 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka mieszanki przypraw tandoori masala 1 łodyga trawy cytrynowej (można pominąć, jeśli nie macie) 2-3 łyżki oliwy do smażenia sól do smaku Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w piórka(...)uważać, aby nie spalić czosnku, bo stanie się gorzki. Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i podsmażać jeszcze przez chwilę. Dodać obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i mleko kokosowe, wrzucić trawę cytrynową, dusić na małym ogniu, do czasu aż bakłażan stanie się miękki. Przyprawić do smaku tandoori masala i solą, a jeśli lubicie ostre dania, można też dorzucić trochę

Obiad za dychę
Niebieski tort urodzinowy. Projekt WIOSNA!!! 368

biszkopt w obu przypadkach jest taki sam. Przepis znalazłam oczywiście na:  Moje Wypieki , tam też znalazłam przepis na jeden z użytych przeze mnie kremów. Drugi krem to krem kokosowy - przepis ten dostałam od siostrzyczki :) Przyjęcia urodzinowe były dwa. Na przyjęciu dla dzieciaków motywem przewodnim były Smerfy. Dlatego właśnie torciki były niebieskie... Choć staram się wystrzegać "chemii" w naszej diecie(...)formie na podłogę - z wysokości około 60 cm. Ponownie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami i pozostawiamy tam do wystygnięcia.  Ja swoje biszkopty podzieliłam na 3 blaty. Masa kokosowa. 200 g wirek kokosowych; 2 szkl. mleka; 150 g masła; 1/2 szkl. cukru pudru. Mleko gotujemy, wsypujemy wiórki i gotujemy jeszcze chwilę aż lekko zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem

Miksturownik
Ciasto drożdżowe z lodówki. Rogaliki z kokosowym twarożkiem. Niedzielne słodkości. 224

wyrabiamy każdą część i rozwałkowujemy. Tniemy na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkąta nakładamy farsz: może to być marmolada lub tak jak u mnie twarożek wymieszany z miodem i wiórkami kokosowymi. Zwijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 - 25 min. w 180 stopniach. Smacznego!!! PS. Przepis znalazłam

Miksturownik
Szybkie ciasto na maślance "jadą goście" według przepisu Ewy Wachowicz 1670

wierzchu.  Wprowadziłam drobne zmiany - dodałam odrobinę mniej cukru, wyszczególniłam w przepisie ile jest w oryginale, a ile użyłam i było moim zdaniem optymalnie:) Dałam również trochę mniej wiórków kokosowych - u pani Ewy 100 gram, ja dałam szklankę, czyli około 70. No i olej w oryginale był z pestek winogron, a u mnie rzepakowy :)  Ciasto jest pyszne i proste(...)użyłam mniej, szczegóły w przepisie) - 1 łyżka cukru waniliowego - 1 szkl maślanki - 0,5 szkl. oleju - 2,5 szkl. mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szkl. wiórków kokosowych - cukier puder do dekoracji Przygotowanie: 1. Mikserem dobrze ubijamy 2 całe jajka i 3 żółtka ze szklanką cukru (ja dałam 3/4 szklanki). Cały czas miksując dodajemy maślankę, a następnie cienkim strumieniem

Kraina Tysiąca Smaków
Ciasto kokosowe z kremem mascarpone, truskawkami i galaretką 422

Ciasto kokosowe z kremem mascarpone, truskawkami i galaretką To ciasto ma jedną wielką wadę... można je jeść bez końca :) Uwielbiam ciasta z bitą śmietaną lub kremem, owocami i galaretką. Jednak ich przygotowanie czasami okazuje się dla mnie drogą przez mękę :) Tak było i tym razem. Dlaczego? Bo jak zwykle szybko, szybko (takie ze mnie niecierpliwe stworzenie) wylałam galaretkę na ciasto

Kraina Tysiąca Smaków
Genialny batonik:) 201

nieraz;) Przepis od Dorotus76. Składniki: 90 g roztopionego masła 100 g ciastek digestive, pokruszonych dość drobno ok. 200-250 g gorzkiej czekolady, posiekanej – można dać inną 70 g wiórek kokosowych  ok. 150 g posiekanych orzechów – u mnie laskowych i włoskich puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 400g)  Użyłam 2 blaszek keksówek o wym. 12X22, kupiłam je kiedyś(...)boków batoników i była trudna do zerwania, więc następnym razem chyba wysmaruje również boki masłem), wlałam roztopione masło. Potem wsypywałam równomiernie warstwami: pokruszone ciastka, posiekaną (niezbyt drobno) czekoladę, wiórki kokosowe, a na końcu orzechy. Całość zalałam mlekiem z puszki i włożyłam na ok. 30 minut do nagrzanego do 170* piekarnika.  Przykryłam folią dopiero pod koniec pieczenia, stąd batonik wyszedł

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jabłecznik bezglutenowy z polewą czekoladową - w dwóch odsłonach 174

szklanki mąki: dałam najwięcej mąki jaglanej, mniej ryżowej i najmniej     zmielonego siemienia lnianego    II wariant : 1 i 1/3 szklanki mąki: po równo kokosowej, jaglanej i mąki z ciecierzycy     (dziękuję za podpowiedź Basiu, nie pomyślałam o takiej mące wcześniej:)   * 3 jajka * 1/3 szklanki ksylitolu * 4 spore jabłka * łyżka kakao * płaska łyżeczka sody(...)szczypta soli * cynamon, imbir, łyżeczka soku z cytryny Na polewę: * 80 g gorzkiej dobrej czekolady * mleko kokosowe Nastawiłam piekarnik na 170* C. Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam z ksylitolem na gładką masę (sł).  Powoli dodałam do niej mąkę ryżową (o), sodę (sn), sok z cytryny (k), kakao (g), mąkę jaglaną i siemię lniane, cynamon (mało, bo nie przepadam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kasza jaglana mocno kokosowa:) 162

Kasza jaglana w śniadaniowej (lub deserowej), bardzo kokosowej odsłonie:) Kiedyś za kokosem nie przepadałam, teraz używam go częściej, a w tej jaglance zapragnęłam mocno poczuć kokosowość i mi się udało:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto kokosowo-rabarbarowe 207

szkl wody 3/4 szkl cukru Wodę zagotować z cukrem. Rabarbar pokroić na kawałki. Wrzucić do syropu - gotować 3-4 minuty. Odsączyć. Ciasto: 200g mąki 60 g wiórek kokosowych, np KRESTO 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1 szkl cukru 90 ml oleju 60 ml jogurtu naturalnego 60 ml napoju migdałowego Alpro Do posypania: 4 łyżki wiórek(...)kokosowych KRESTO 3 łyżki cukru Suche składniki, tj. mąka, wiórki kokosowe, soda, proszek do pieczenia - wymieszać. Napój migdałowy połączyć z jogurtem. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dolewać powoli do ubitej masy jajecznej olej. Dodawać na przemian mąkę i jogurt - niedbale ucierając. Ciasto wylać do tortownicy, wyłożyć rabarbar, posypać wiórkami wymieszanymi z cukrem. Piec w 180 stopniach

kolorowotorcikowo
Kokosowa tarta z jeżynami 200

minut do lodówki. NADZIENIE: 500ml śmietany 18 % 4 jajka 4 łyżki bardzo mocnego naparu z herbaty Forest Fruitt Teekanne 1/2 szkl. cukru  cukier waniliowy 50 g wiórek kokosowych 200g jeżyn Wszystkie składniki utrzeć za pomocą miksera - do połączenia. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować, podsypując mąką, na okrągły placek. Wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą blachę do tarty wyłożyć ciastem

kolorowotorcikowo
Ciasteczka ryżowe ( nie tylko dla alergika ) 208

także mleka.   Składniki ( około 35 ciastek ): 1 opakowanie kleiku ryżowego ( np Nestle lub Bobovita ) 3/4 margaryny bez mlecznej ( zwykła ) 3/4 szkl. cukru białego 4 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka sody 2 łyżki mielonego lnu + 3 łyżki wody ( lub zamiennie 3 jaja ) dowolny gęsty dżem Wykonanie: Do głębokiej miski wsypujemy kleik ryżowy, wiórka kokosowe i sodę - łączymy. Zmielony len dokładnie(...)papkę z lnu - wyrabiamy masę. Jeśli nie macie przeciwwskazań, zamiast papki z lnu, dodajcie do masy 3 całe jajka. Blachę  wykładamy papierem do pieczenia. Z masy ryżowo-kokosowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce, palcem robimy dziurkę ( podobnie jak w klusce śląskiej ). Ciasteczka układamy na blasze w dość dużych odstępach. Ciastka podczas pieczenia nieco się rozpływają

kolorowotorcikowo
Chrupiące warzywa w papierze ryżowym 230

marchew 1 łodyga selera naciowego sól 1/4 łyżeczki papryki ostrej ( u mnie KAMIS )  olej arachidowy lub inny do smażenia 5 krążków papieru ryżowego SOS: 1 łyżka czubata mleka kokosowego ( tylko biała część, bez wodnistego płynu ) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Wykonanie: Warzywa umyć i osuszyć. Marchew obrać ze skóry. Warzywa pokroić w cienkie paski(...)wodzie, przez 2-3 sekundy. Wyjmować zmiękczony papier ryżowy na deskę. Na brzegu krążka układać porcję warzyw, składać zawijając jak krokiety. Do ruloników z warzywami można podać sos. Mleko kokosowe lekko podgrzać, żeby ułatwić połączenie składników. Do mleka kokosowego dodać sok z cytryny i sos sojowy - dokładnie wymieszać. Smacznego

kolorowotorcikowo
Koktaj "Pina Colada" ( bezalkoholowy ) 387

długimi, słonecznymi, gorącymi dniami. Wiem, wiem - już niedługo ! Żeby poprawić humor przygotowałam słoneczny koktajl ananasowy. Wystarczą dwa składniki, kilka obrotów blendera i gotowe ! Składniki: 1/2 ananasa 200 ml mleczka kokosowego Wykonanie: Ananasa obrać ze skóry, wyciąć zdrewniały środek i pokroić na mniejsze cząstki. Do kielicha blendera wrzucić cząstki ananasa - zmiksować. Mleczko kokosowe dodać do ananasa - raz jeszcze zmiksować. Jeśli mleczko(...)kokosowe przybrało postać gęstego kremu - możecie je przed dodaniem do ananasa lekko podgrzać, zanurzając puszkę w gorącej wodzie. Koktajl podawać od razu ! Smacznego

kolorowotorcikowo