kokosowe - 19941 przepisów (strona:1093/1330)

Błyskawiczny murzynek z owocami 296

leniwych, niecierpliwych lub wygodnych, a teraz okazuje się, że jest to przepis dla oszczędnych. Murzynek jest puszysty i wilgotny, dodatkowo posypałam ciasto cukrem pudrem. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam błyskawiczny murzynek z owocami, jeżynami i gruszkami: 1, 5 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kilimandżaro 1421

żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 0,5 łyżki masła 2 łyżki wody Do posypania: płatki migdałowe / wiórki kokosowe / skórka pomarańczowa Wykonanie: Formę 40x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Żółtka wymieszać z olejem i solą i dodawać do białek. Nie przerywać ubijania

Sto kolorów kuchni
Tort orzechowo- kawowy 224

łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru kawa rozpuszczalna 1 litr mleka 1,5 kostki margaryny  kakao i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe cudo czyli musowy torcik 144

cukru łyżeczka proszku do pieczenia mus: 0,5 l śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 tabliczki czekolady gorzkiej 3 łyżeczki cukru pudru polewa: tabliczka czekolady mlecznej łyżeczka żelatyny wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Do gotowej masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Długo oczekiwany sernik na czekoladowym spodzie 187

łyżki cukru 2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg mielonego twarogu przyprawa do sernika 4 żółtka 4 łyzki cukru pudru dwa budynie śmietankowe  pianka na wierzch: opakowanie wiórków kokosowych 4 białka 4 łyżki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Na stolnice wyspać kopczyk przesianej mąki, dodać margarynę kakao i proszek do pieczenia, Zrobić otwór wewnątrz kopczyka i wlać

ciastkarnia na kruchym spodzie
czekoladowe ślimaki w wersji light 132

łyżeczka soli 5 dag drożdży lub  małe opakowanie drożdży suchych 1 jajko kakao 0,5 kg mąki orkiszowej 20 dag masła ( ja dodałam klarowanego, polecam też tłuszcz kokosowy) Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku i lekko go podgrzewamy wraz z masłem. Dodajemy następnie cukier i sól. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej kuli, która nie będzie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ziemniaczki i wspomnień czar:) 177

ciasteczek:  250 g herbatników 5 dag orzechów 5 dag rodzynek 150 g masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki wódki wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Herbatniki należy rozkruszyć jak najdrobniej oraz posiekać orzechy. Masło roztapiamy w rondelku na piecu i dodajemy do niego mleko cukier i kakao. Następne pokruszone herbatniki mieszamy z orzechami

ciastkarnia na kruchym spodzie
GRZYBY W SOSIE JOGURTOWYM PODANE Z KASZĄ JAGLANĄ 215

dowolne) ilość wedle uznania - kawałek wędzonego boczku, ogonówki lub szynki - 1-2 cebule - jogurt naturalny - szczypior do posypania (nie trzeba) - sól i pieprz do smaku - 1-2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu (tylko gdy mamy zbyt chudą wędzonkę) - paczka kaszy jaglanej ugotowanej wg tego przepisu Grzyby dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku. Zalać wrzątkiem

Smaczne Zdrowe
Kilka słów o zielonej herbacie - sposób parzenia, właściwości, przepisy 126

plasterki mango ( przejdź do przepisu ) Sernik na zimno z Matchą Składniki: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. wody ( przejdź do przepisu ) Źródła: E-Herbata Natura herbaty Tajskie Smaki

My Culinary Art
Grillowany kurczak sataye 190

odstawiamy na min. 3 godziny. 2. Kurczaka nabijamy na bambusowe patyczki i grillujemy ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem Sataye. Smacznego! :) SOS SATAYE: 200ml mleka kokosowego 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z orzeszkami w środku) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 mała cebulka, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 cm imbiru, utarty Wszystkie składniki

Tajskie smaki
Ramen, czyli japońska zupa z noodlami i pastą miso 193

KWAŚNY . Gotuje się ją długo, bo prawie 3 godziny, ale naprawdę warto.  Wywaru wyjdzie trochę więcej, ale nie jest to problem. Można go następnego dnia zabielić mlekiem kokosowym i przygotować jedną z tajskich zup, np. SUP HED (tajską zupę grzybową). No to do dzieła! :)  Składniki na wywar (mi wyszło 8 porcji): 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki

Tajskie smaki
Granola 176

łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki soli ½ szklanki rodzynek ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki suszonych moreli* *skład i proporcje granoli można dowolnie zmieniać według indywidualnych upodobań. Można dodać np. pestki słonecznika, wiórki kokosowe, kandyzowaną skórkę pomarańczową, a zamiast otrębów użyć płatków pszennych, owsianych, jęczmiennych. Wszystkie składniki za wyjątkiem suszonych owoców mieszamy w misce. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach, dorzucamy

Kolizje Smaków
Batoniki musli 186

masła. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie.  Składniki "suche": 2 szklanki płatków owsianych (my preferujemy górskie) 0,5 szklanki mąki żytniej lub pełnoziarnistej 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki słonecznika 0,5 szklanki orzechów ziemnych (posiekanych) 0,5 szklanki migdałów (posiekanych) 0,5 szklanki rodzynek 0,5 suszonych moreli, śliwek i daktyli Składniki "mokre": 4 łyżki miodu

kuchnia do kwadratu
Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara 165

nastrój . Stanowią znakomity wegetariański posiłek - łącząc ryż i soczewicę czy fasolę, uzyskujemy świetne pełnowartościowe białko . Do moich ulubionych tego typu dań należy też ryż z grochem i mlekiem kokosowym . Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Łatwa kuchnia śródziemnomorska Claudi Roden. Autorka pisze, że jest on bardzo popularny w krajach wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Ja znalazłam w Internecie wiele przepisów

Chilli Czosnek i Oliwa
KREM POMIDOROWY Z PIECZONYMI PAPRYKAMI 140

jeszcze w tym sezonie. Składniki: - 2 kg dojrzałych pomidorów - 6-8 czerwonych papryk - 3-5 ząbków czosnku - 1-1,5 szklanki bulionu - 1 łyżka oleju (u mnie kokosowy) - sól i swieżo mielony pieprz   Dodatkowo: - bazylia - pikantny ser z niebieską pleśnią (nie trzeba) - oliwa z pierwszego tłoczenia do polania zupy - grzanki (ja miałam bez) Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć

Smaczne Zdrowe