czas końca wakacji mamy dla was słodki przepis :). Mamy nadzieję, że się wam spodoba ☺ Do przygotowania kokosanek potrzebne jest: · 200g wiórków kokosowych · 50g masła · ¾ szklanki cukru · 3 łyżki zimnego mleka
Bonapetit2xMkakao. Wymieszać dokładnie i odstawić, by masa ostygła. Następnie formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Część można obtoczyć np. w zmielonych orzeszkach arachidowych lub w kakao czy wiórkach kokosowych. Moje ciasto było dość słodkie, dlatego nie dodawałam już więcej cukru. Jeśli jednak Wasze ciasto nie jest tak słodkie, dodajcie odrobinę cukru
Z miłości do słodkościByły rożki ..zostały białka..tak więc są i kokosanki..też według przepisu znalezionego u Dorotki . 250 g wiórków kokosowych 100 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mleka 2 białka Masło włożyć do garnuszka. Rozpuścić z cukrem i mlekiem. Dodać wiórki i wymieszać, chwilę pogotować. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z resztą składników. Gotowe ciasto nakładać łyżką
Moje domowe kucharzenieciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie skubać na blachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy. Letni Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem, jutro zabieram na kolejne spotkanie wielkopolskich blogerów. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziemniaki były podeschnięte, a twaróg zgliwiały. Kolejne pierogi, były orientalne. Do ciasta dodana została kurkuma, która nadała ciastu żółty kolor. Nadzienie składało się z ugotowanych krewetek, ugotowanej w mleku kokosowym kaszy quinoa, posiekanej kolendry, posiekanych papryczek chili, soku z limonki i pasty TOM KHA . Ja ulepiłam je jak tradycyjne uszka. Niektórzy zrobili jeszcze pierogi na słodko, z rabarbarem. Ja jednak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasta z owocami np. pyszny Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym , obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem.Robiłam też ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Ucierane Ciasto z owocami letnimi piekłam w tortownicy o przekroju 20 cm. Ciasto z owocami letnimi: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanka cukru karmel
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowuję na jego bazie zupę pomidorową, na zmianę z zupą ogórkową Tym razem ugotowałam cały garnek rosołu, aby na jego bazie ugotować inne zupy, m.in zupę kurkową z mleczkiem kokosowym, ogórkową i hiszpańską, pikantną pomidorówkę. Przeważnie pomidorówkę podaję z makaronem, ale zdarzało się i z ryżem (ja nie lubię ryżu w zupie). Do tej hiszpańskiej zupy pomidorowej wykorzystałam 1 litr
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZawsze lubiłam wszystko co migdałowe bądź kokosowe, uwielbiam też chrupać całe migdały. Migdały i beza to idealne połączenie tworzące bezowy torcik migdałowy. Blaty bezowe mają w swoim składzie mielone migdały. Migdały mielone z pysznym słodkim kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone również idealne pasują do przełożenia blatów bezowych. Torcik jest najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, gdy postoi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie skubać na blachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy. Aby przygotować mój jabłecznik potrzebujemy mus z jabłek z dodatkiem cynamonu i lekkie ucierane ciasto. Ciasto jest pyszne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsernikowe tartaletki z żurawiną przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne są też do rustykalnych tartaletek z kremem kokosowym. Najważniejsze, że wszystkim te babeczki smakowały. Do ich przygotowania wykorzystałam produkt naszego sponsora OSM Czarnków- JULIKO serek o smaku waniliowym, który ma lekką, puszystą konsystencję i według mnie doskonale nadaje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękremem i z żurawiną przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne są też do rustykalnych tartaletek z kremem kokosowym. Najważniejsze, że wszystkim te babeczki smakowały. Na otwarcie Fundacji przygotowałam również Sernikowe tartaletki z żurawiną Do nadziania babeczek wykorzystałam gotową masę makową wymieszaną z ubitym białkiem i posiekaną żurawiną. Makowe babeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię przejmować brakiem mąki w szafce, gdy ma się płatki owsiane? Ciasto bez mąki i bez cukru. Składniki: 1.5 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki wiórek kokosowych 1/3 szklanki łuskanego słonecznika 2 duże banany lub 3 małe + 1 banan do dekoracji 6 łyżek mleka (użyłam migdałowego ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia woda przyprawy: cynamon Przygotowanie: Płatki
Weganizm infantylnyOświecenie nie jest osiągnięciem, jest zrozumieniem, że nie ma niczego do osiągnięcia. Osho Myślałam, że to jęczmienka , a to jednak jęczmnienianka. Składniki: 1 szklanka mleka (użyłam kokosowego domowej roboty) Pół szklanki płatków jęczmiennych 1 łyżeczka miodu z mniszka lekarskiego (lub czegoś innego do osłodzenia) 2 łyżeczki kakao Gorzka czekolada z zawartością kakao min. 70% Siemię lniane Przygotowanie
Weganizm infantylnyłyżki wody 1 łyżka syropu z agawy (lub więcej, w zależności od preferencji) 3 krople olejku waniliowego 1 łyżka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu roślinnego (np. oleju kokosowego) szczypta soli dodatkowo: otręby z czarną porzeczką wafle lodowe bez cukru Przygotowanie: Obieramy banany i kroimy je na plasterki. Wrzucamy do miksera (jeszcze nie miksujemy). W osobnym naczyniu
Weganizm infantylnylasagne (wersja thin) lub 4-5 płatów (wersja thick) 100 gram szpinaku (wersja thin) lub 400 gram szpinaku (wersja thick) 1 szklanka mleka migdałowego (wypróbowałam także mleko sojowe i kokosowe, spośród tych trzech polecam migdałowe) 6 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek mąki pszennej przyprawy: sól pieprz gałka muszkatołowa opcjonalnie: bazylia Przygotowanie: Szpinak (mrożony lub świeży
Weganizm infantylny