kokosowe - 19941 przepisów (strona:1065/1330)

"Sup h̄ĕd" z makaronem z paluszków krabowych 135

chilli 3 strąki kardamonu bulion rybny w kostce (opcjonalnie) 4 liście limonki kaffir (opcjonalnie) 2 cm galangalu (opcjonalnie) Dodatkowo: 100g małych pieczarek 30g suszonych grzybków shitake 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 6 paluszków krabowych 2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka kardamonu mielonego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki sosu rybnego(...)kapelusze kroimy na połówki lub ćwiartki. Shitake kroimy w plasterki, 1 ząbek czosnku kroimy w plasterki.  3. Przecedzamy nasz wywar (wyrzucamy wszystko co w nim pływało), dodajemy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy- grzyby i czosnek. Doprawiamy kolendrą, kardamonem, ostrą papryką, pieprzem cayenne, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. 4. Paluszki krabowe kroimy w kostkę

Tajskie smaki
Banany duszone w mleku kokosowym z miętą 155

upalne dni :) Kokos i szczypta cukru trzcinowego, jak i same banany dodają potrawie słodkości, natomiast świeża mięta i cynamon równoważą smak. Polecam! Składniki (2 porcje): 3 banany 200ml mleka kokosowego (mała puszka) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru trzcinowego  1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej świeżej mięty (lub więcej, wg gustu) 1. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Banany kroimy(...)góry, posypujemy 1 łyżeczką cukru trzcinowego i cynamonem. Smażymy ok. 2 minut i przekładamy na drugą stronę. Posypujemy pozostałą łyżeczką cukru i smażymy do zarumienienia. 2. Dodajemy mleko kokosowe i posiekaną miętę i dokładnie mieszamy. Dusimy przez 3 minuty. Gotowe! Wskazówka: Danie można podać z ryżem jaśminowym

Tajskie smaki
Ciasto marchewkowe 195

serka kremowego(np. śmietankowego) 50g masła Ciasto: 2 jajka 150ml oleju roślinnego 200g brązowego cukru 280 gram marchewki startej na grubych oczkach 1,5 brzoskwini z puszki 50g wiorek kokosowych 50g migdałów  200g mąki 1 łyżeczka cynamonu  1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: Serek wraz z masłem miksujemy. Następnie powoli dodajemy cukier puder(...)Następnie powoli dodajemy cukier i dalej ubijamy tak by powstała piana była puszysta. Następnie powoli ciągłym strupieniem dolewamy olej, cały czas miksując. Dorzucamy marchewkę, brzoskwienię pokrojoną w kostkę, wiórki kokosowe i migdały (najlepiej pokruszone) - całość delikatnie mieszamy łyżką.Odmierzamy i dodajemy łyżeczkę cynamon, sody i soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz 200g mąki. Delikatnie mieszamy. Dwie małe blachy wykładamy

Kolizje Smaków
Rolada z nutellą 177

cukru waniliowego Składniki na krem: 250g serka mascarpone 5 łyżek nutelli Składniki na polowę: 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady 30 g masła My posypałyśmy z wierzchu jeszcze wiórkami kokosowymi. Na początku oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie partiami dosypujemy cukier (my rozkładamy dodawanie na 3 porcje) i nadal ubijamy. Do tego dokładamy żółtka, nie przestając ubijać(...)kilka godzin do lodówki. Przed podaniem nakładamy polewę: masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas miesając. Następnie łopatką nakładamy do roladę. My posypałyśmy jeszcze z wierzchu wiórkami kokosowymi, które są miłym kontrastem dla intensywnego smaku kremu z nutelli. Smacznego! Pomysł zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com

Kolizje Smaków
Tort arbuzowy 153

swoim zaciszu domowym. Smak równie wyśmienity co wygląd tortu przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Idealny na upalne dni, zwłaszcza dla osób dbających o linie :) Składniki: Arbuz Dwie puszki mleka kokosowego (z lodówki)  0,5 łyżeczki prawdziwego cukru z wanilii Niecała łyżka miodu Łyżeczka cukru Kubek płatków migdałowych Owoce Arbuza obieramy ze skóry i wykrajamy dwa grube plastry różnej wielkości. Następnie(...)wkładamy je do lodówki. Wyjmujemy mleko kokosowe (koniecznie mocno schłodzone) i oddzielamy mleko od kremu. Najłatwiej je rozdzielić otwierając puszkę od dołu wówczas mleko wypłynie, a krem zostanie. Masę wydłubujemy z puszki, dodajemy cukry i miód. Całość intensywnie miksujemy i odstawiamy do lodówki na najchłodniejszą półkę. Płatki migdałowe podsmażamy chwilę na patelni, uważając by się nie przypaliły. Arbuzy wyciągamy

Kolizje Smaków
Kotlety z indyka w kokosowej panierce 165

niedzielny obiad wcale nie musi być nudny! Wystarczy niewielkie urozmaicenie w panierce by danie nabrało całkiem nowego smaku. Naszą propozycją jest dosypanie do zwykle używanej bułki tartej nieco wiorków kokosowych! Kotlety nabieraja wowczas całkiem nowego, orginalnego smaku. Czas przygotowania: 15minut Składniki: piersi z indyka bułka tarta wiórki kokosowe jajko sól i pieprz 20g margaryny Piersi z indyka rozbijamy tłuczkiem

Kolizje Smaków
Ciasto dyniowe 177

masła Ciasto:   2 jajka 150ml oleju roślinnego   200g brązowego cukru 400 gram dyni startej na dużych oczkach 2   brzoskwinie z puszki ( można pominąć)   50g wiórek kokosowych   60g migdałów   200g mąki   2 łyżeczki cynamonu   1 łyżeczka sody   1 łyżeczka soli   ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: Serek śmietankowy miksujemy z masłem. Następnie(...)Ciasto: Najpierw ubijamy jajka. Następnie bardzo powoli dodajemy cukier ciągle ubijając tak by w naczyniu była puszysta piana. Nie przerywając miksowania dolewamy ciągłym strumieniem olej. Następnie dorzucamy dynie, wiórki kokosowe, pokruszone migdały i pokrojoną w kostkę brzoskwinie. Mieszamy składniki łyżką. Dorzucamy cynamon, sód, sól i proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy mąkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia

Kolizje Smaków
Torcik lekko kokosowy 178

Dzisiaj propozycja na pyszny, lekki torcik o posmaku kokosowym. Jest on wynikiem zmieszania kilku przepisów z wspaniałego bloga Ciasteczkolandia. Efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Wyszło smacznie, puszysto i nieco walentynkowo :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao parę kropel aromatu migdałowego + herbata do nasączenia Masa: 200ml zagęszczonego mleka w puszce 100g wiórek kokosowych 100g

Kolizje Smaków
Rabarbar pod kruszonką 154

Sezon na rabarbar w tym roku rozpoczęłyśmy rabarbarem zapiekanym pod kruszonką z dodatkiem wiórek kokosowych. Szczerze przyznamy, że na przepis ten zainspirował nas blog Kulinarne Zapiski Olki. Jesteśmy za to bardzo wdzięczne, bo deser wyszedł wyśmienity i na pewno będziemy do niego wiele razy wracać :) Składniki: Na warstwę z rabarbarem: 4 gałązki rabarbaru 50g brązowego cukru 1 łyżka masła(...)łyżka skrobi ziemniaczanej Na kruszonkę 150g mąki 110g masła 100g wiórek kokosowych 3 łyżki cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru waniliowego Gałązki rabarbaru obieramy oraz kroimy na kawałki długości około 1 cm. W garnuszku umieszczamy rabarbar, cukier oaz masło i lekko podgrzewamy wszystkie składniki około 5 minut. W misce umieszczamy wszystkie składniki na kruszonkę. Delikatnie ugniatamy opuszkami palców aż powstaną

Kolizje Smaków
Curry z kurczakiem i batatami 239

rozejrzeć i skosztować. Curry z kurczakiem i batatami Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej 1 średnia marchewka 200-300 g batatów (użyłam 2 sztuki) 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½   limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka(...)przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy bataty, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości jaką chcecie uzyskać, im więcej tym danie bardziej ostre. Jeśli wolicie aby wasza potrawa była łagodna polecam

Mania Gotowania
Białe trufle z migdałami 139

coś niezbyt dietetycznego i niebiańsko słodkiego ;-) Przepis na 10 dużych trufli. Składniki: 150 g białej czekolady 80 g serka mascarpone 1 łyżka wódki lub malibu 10 obranych migdałów wiórki kokosowe Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy dodając wódkę lub rum. Przestudzoną czekoladę dodajemy do serka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wstawiamy do lodówki(...)rzadsza, a trufle wyjdą bardziej miękkie, kremowe i będą wymagały przechowywania w lodówce) Lepiąc trufle do połowy z nich dodajemy po jednym migdale, następnie uformowaną kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych

kuchnia do kwadratu
Zupa - krem z dyni 171

bardziej słodka - wybór zależy od Was. Składniki: * 1 dynia hokkaido lub mniejszy butternut * 3 średniej wielkości marchewki * 1 cebula * nieduży kawałek selera * 700-800 ml wody * 200 ml mleczka kokosowego * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * 1 łyżeczka sosu chilli * 1 łyżeczka przyprawy curry * sok z 1/2 limonki * sól * oliwa z oliwek * migdały w płatkach Wykonanie: Warzywa umyć, osuszyć. Dynię obrać(...)minut, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić. Podsmażone warzywa zalać wodą - gotować do miękkości.  Kiedy warzywa się ugotują, dodać upieczoną dynię, koncentrat pomidorowy, sos chilli i mleczko kokosowe - zagotować. Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, curry i sokiem z limonki. Jeśli wolicie bardziej pikantną zupę, możecie dodać chilli w proszku. Do zupy z dyni pasują także inne

kolorowotorcikowo
Smoothie z jarmużem i wodą kokosową 142

jarmuż.  Buzia się sama uśmiecha, a głowa pełna pomysłów.  Wyrósł pięknie.  Głównie zielony, ale ten fioletowy też, chociaż mniej okazały.  A w sklepie zobaczyłam wodę kokosową.  Pierwszy raz, naprawdę.  Kupiłam, bo chciałam spróbować.  Sama pyszna, a z koktajlem rewelacja.     Składniki: 200 ml wody kokosowej 1 banan 2 - 3 liście jarmużu

Sto kolorów kuchni
Krem z dyni z kurkami, pomidorami i bryndzą 177

Składniki: pół kilograma dyni pół puszki mleka kokosowego sól pieprz 150 gram kurek jedna cebula ząbek czosnku dwa pomidory 50 gram bryndzy 250 ml bulionu szczypta curry  łyżka oliwy z oliwek Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut, następnie kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut, dodajemy mleko kokosowe

Mango Papaja
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 244

Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek słonecznika 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kolendry 4 ząbki czosnku bagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion(...)rozgniecioną kolendrę. Całość gotujemy, aż dynia będzie miękka (nie ma problemu jeśli się rozgotuje). Miękką dynię przekładamy do osobnego garnka razem z marchewką i pietruszką z bulionu oraz mleczkiem kokosowym. Blendujemy, stopniowo dolewając bulion do uzyskania pożądaniej przez nas konsystencji kremu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy starty na małych oczkach imbir, sól, pieprz i blendujemy przez 30 sek. aby zmieszać

PastelFood