dałam ok. 1 i 3/4 szklanki- ze względu na mąkę pełnoziarnistą) -2 łyżki ksylitolu -1 duże jajko(lub 2 małe) -2 jabłka Ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę oleju kokosowego roztopionego(nie trzeba) Drożdże rozpuścić w kubeczku z łyżeczką cukru trzcinowego, dodać ok. 1/4 szklanki letniego mleka i 2-3 łyżki mąki. Dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodać(...)być zbyt gorący, bo racuchy będą się przypalać i nie dosmażą się w środku. Smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Ja smażyłam jak zwykle na bezwonnym oleju kokosowym(ok. 0.5 cm oleju na patelnię). Można podawać, same, z dżemem, cukrem pudrem lub przygotować bez jabłek w środku :) Smacznego
Smaczne Zdroweszklanki ziaren(m.in mak, siemię lniane, słonecznik) -2 żółtka + jedno białko -3/4 łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) -1,5 łyżeczki soli morskiej -3 łyżki oleju kokosowego(lub masła) Drożdże rozkruszyć i zrobić zaczyn z małą ilością wody i mąki. Wszystkie składniki razem z zaczynem i roztopionym olejem kokosowym(lub masłem) umieścić w misie miksera i dokładnie
Smaczne Zdrowełyżeczki soli -410g mąki orkiszowej białej (lub 2,5 szkl.mąki pszennej) -3/4 szklanki suszonej żurawiny -0.5 szklanki orzechów grubo posiekanych pecan (ja dałam włoskie) -wiórki kokosowe-do obtoczenia Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny i orzechów wymieszać w jednej misie hakiem. Dodać orzechy i żurawinę pokrojoną na małe kawałki, wyrobić do połączenia składników. Z ciasta uformować(...)wałki ok. 30 cm. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie owinąć. Chłodzić w lodówce przez min. 2 godziny( można zostawić do następnego dnia). Ja włożyłam do zamrażarki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta
Smaczne Zdrowejednej już się wysiada:) Składniki: -300g mąki owsianej -300g mąki orkiszowej białej -100g maki pełnoziarnistej(żytniej lub orkiszowej) -2 szkl. ciepłego mleka -2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego-40g(lub oliwy) -40g płatków owsianych -35g siemienia lnianego -30g drożdży -łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: -płatki owsiane do posypania -1 jajko+ łyżka mleka Drożdże rozkruszyć z kilkoma(...)łyżeczkami mleka i małą ilością mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Mleko zagrzać z olejem kokosowym( w celu rozpuszczenia). Wszystkie składniki umieścić w misie melaksera. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić chwilę, w celu połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(pod przykryciem). Mnie bardzo szybko wyrastało. Po ok.45
Smaczne Zdroweszklanki orzechów laskowych lub migdałów -1 1/2 szklanki płatków owsianych -8 łyżek mielonego siemienia lnianego -1 1/2 łyżeczki soli himalajskiej(lub morskiej-płaskie) -40g oleju kokosowego lub masła klarowanego -1 1/2 szklanki wody -można dodać łyżkę miodu lub szczyptę stewii (ja nie dałam-uważam że nie ma takiej potrzeby) Wszystkie suche składniki prócz soli tj. słonecznik, dynia, len cały(...)mielony, orzechy, migdały oraz płatki owsiane wymieszać w misce. Odstawić. W garneczku zagotować wodę z solą i olejem kokosowym. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po ok. 10 minutach połączyć z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanej wcześniej małej keksówki(ok. 10x20)przełożyć otrzymane ciasto, dokładnie ubić i wygładzić łyżką maczaną w wodzie. Ciasto nic nie rośnie, więc można nałożyć
Smaczne Zdrowe100g mąki żytniej żurkowej(chlebowej, 720) 20g drożdży 350ml letniej wody 1 1/2 łyżeczki soli(płaskiej) 50g ziaren(słonecznik,dynia,siemię itp.) 2 łyżki oleju lub 30g oleju kokosowego Z drożdży, 2 łyżek wody i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić aż :ruszy. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, ziarna, zaczyn i wodę razem z oliwą ( lub rozpuszczonym(...)olejem kokosowym). Dokładnie wyrobić. Ciasto będzie dość gęste, ale bardzo elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości, na ok.60-90 minut. Następnie z wyrośniętego ciasta uformować okrągłe bułeczki (podwijając łączenie pod spód) i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Ja formuję bułki w dłoniach posmarowanych olejem. Posmarować bułki lekko olejem i odstawić pod przykryciem
Smaczne Zdroweszkl mąki orkiszowej 700 -3 całe jajka -1 mały proszek do pieczenia -1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy -0,5 szkl. oleju ( ja dałam rozpuszczony olej kokosowy nierafinowany) + dodatkowo owoce , w moim przypadku było to 600g odszypułkowanych truskawek Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować.wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na cieście ułożyć(...)owoce, ja dałam przekrojone na pół truskawki, przecięciem do góry. Kruszonka: -150g masła -100g ksylitolu -200g mąki orkiszowej 700 -50g wiórków kokosowych Składniki na kruszonkę zagnieść i wyłożyć na owoce. Do wyrobienia kruszonki świetnie sprawdza się hak od malaksera , ale można oczywiście użyć własnych rąk. Piec w temp.175*C ok.30-35 minut. Ja piekłam 30 minut
Smaczne Zdrowemożna oczywiście skomponować własną wersję, ewentualnie niektóre składniki pominąć. Składniki: -2 małe cukinie -jeden bakłażan -sól i pieprz -zioła prowansalskie -1-2 ząbki czosnku -2 marchewki -2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek -1-2 duże cebule -1/2-1 strąka papryki Bakłażana umyć i pokroić w plastry. Posolić i odstawić aż się "spoci". W garnku ( u mnie wyższa patelnia(...)odrobiną soli-do smaku. Można serwować jako oddzielne danie lub jako dodatek do dania głównego. Oliwy w miarę potrzeby można dolać więcej. Ja zaczynam smażyć na oleju kokosowym, a później dolewam jeszcze oliwę z oliwek. Smacznego
Smaczne Zdrowekoperku - mmmm Pychotka ;-) Składniki na ok.3-4 porcje: - 4 mniejsze cukinie (każda ok.300-350g) - 100g mąki orkiszowej białej - 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 duże jajka - 2 płaskie łyżeczki soli morskiej + olej kokosowy do smażenia lub oliwa Sos czosnkowy: - 400g jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) - 1 łyżka majonezu (można pominąć) - 2-3 ząbki czosnku - 1/2 pęczka koperku - sól i pieprz do smaku Cukinie umyć(...)najlepiej przekładając je od razu do drugiej miski. Dodać do tego jajka, resztę soli oraz odważone obydwa rodzaje mąk. Całość dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nałożyć małą ilość oleju kokosowego (lub innego tłuszczu), nałożyć po ok.1-1,5 łyżki farszu cukiniowego, lekko spłaszczyć i smażyć po ok.3 minuty z każdej strony. W tym czasie przygotowujemy sobie sos czosnkowy. W tym celu
Smaczne Zdroweczosnku -500 ml bulionu drobiowego -100ml kremówki lub 150ml śmietanki 18% -pęczek bazylii -120g parmezanu Dodatkowo: sól, świeżo mielony pieprz,szczypta gałki muszkatołowej, szczypta chili, łyżeczka oleju kokosowego zapachowego ( opcjonalnie). Prażone płatki migdałów lub pestki dyni. Cukinię umyć, odciąć końcówki, pokroić na grubsze plastry i smażyć na oliwie z oliwek razem z czosnkiem ok.30 minut na małym ogniu(...)Następnie dodać liście bazylii, starty parmezan i zmiksować całość na gładki krem. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, chili, gałką muszkatołową, śmietaną a także można dodać łyżeczkę oleju kokosowego- nada fajny , orientalny posmak. Przed podaniem posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów lub pestek dyni. Smacznego
Smaczne Zdrowewyczuwalna, wybrałam jakiś nieodpowiedni gatunek (długo się rozgotowywała i miąższ był taki niejednolity). Tegoroczne, bo były już dwie, wyszły super. Jedną zrobiłam z masłem, a drugą z olejem kokosowym nierafinowanym . I ta druga wersja moim zdaniem była lepsza, delikatniejsza a ten posmak kokosa- pychota. Polecam do wypróbowania, szczególnie wielbicielom bab drożdżowych , bo jest tego warta. Przepis pochodzi z książki(...)prostu dynia, która jest bardzo zdrowa. Składniki: - 500g mąki orkiszowej białej - 1 paczka suchych drożdży - 80g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) + 1 łyżka cukru waniliowego - 60g oleju - dałam kokosowy + 20ml wody ( lub 80g masła) - 0,5 szkl mleka (dałam roślinne) - 1 szkl przecieru dyniowego - szczypta soli - skórka otarta z pomarańczy ( ja pominęłam) Przecier dyniowy: Dynię ( najlepiej odm.Hokkaido) obrać ze skóry
Smaczne Zdroweniewątpliwie zalicza się kasza jaglana.Polecam, coś nowego - warte spróbowania. :-) Składniki na blaszkę ok.20x24cm: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 1 szklanka wrzącej wody - szczypta soli - 3 jajka - 50 ml oleju ( dałam kokosowy bezwonny) - 125 ml kremówki lub jogurtu np.greckiego - 3/4 szklanki ksylitolu - 1/2 szklanki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( najlepiej bezglutenowego) - 1/4 szkl pokruszonych orzechów pecan ( nie trzeba) Dodatkowo: 1/2 szklanki(...)małym palniku ok. 7-10 minut ( nie mieszając). Kaszę odstawić do wystudzenia, można ją już teraz zamieszać. Wszystkie składniki łącznie z wystudzoną kaszą mieszamy razem w misie malaksera ( olej kokosowy dałam roztopiony, letni) do połączenia składników. Małą formę - u mnie 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów. Piec w nagrzanym
Smaczne ZdrowePrzepyszne , bardzo delikatne, kokosowe i bardzo wilgotne ciasto. Znikające może trochę zbyt szybko , ale o to przecież chodzi by ciasto było tak dobre, by długo nie gościło na stole i by można było wrócić do niego chętnie znów za jakiś czas . To ciasto takie właśnie jest. W oryginale było z gruszką ja jednak troszkę musiałam je zmodyfikować i tak powstało(...)typ750 - 2 jajka - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 1/2 szklanki ksylitolu ( lub cukru) - 3/4 szklanki maślanki lub kefiru - 1/3 szklanki oleju - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki wiórków kokosowych - 3-4 krople olejku waniliowego - szczypta soli dodatkowo: - 1 duża gruszka ( dałam jabłko) - 1 szklanka malin ( dałam mrożone) - 1 łyżka cukru trzcinowego - mielony ksylitol do posypania ciasta ( lub puder
Smaczne Zdrowepotrzeb. U nas danie dla 6 osób. Składniki: - 2 polędwiczki ok.0,5kg każda - 0,5-0,7kg pieczarek - 2 duże cebule - 0,5szkl białego wytrawnego wina - 1 łyżka oleju kokosowego bezwonnego lub oliwy - sól i świeżo mielony pieprz - 1 łyżka masła Dodatkowo: - 2 gotowe ciasta francuskie - sos czosnkowy Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce ( lub drobno pokroić). Na patelni(...)rozgrzać olej kokosowy lub oliwę , dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, następnie dodać starte pieczarki , posolić , dodać wino i mieszając co jakiś czas doprowadzić do wrzenia. Podsmażamy wszystko tak długo aż cała ciecz odparuje. Dodajemy masło i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Odstawiamy do wystygnięcia. Polędwiczki myjemy, odbłonowujemy i obsmażamy na rozgrzanej patelni najlepiej grillowej
Smaczne Zdroweczerwonej kapusty, bez głąba i zewnętrznych liści - 150ml octu balsamicznego - ok.2 łyżki masła - 1 garść listków natki pietruszki , posiekanych - sól i świeżo mielony pieprz - kilka łyżek oliwy lub oleju kokosowego bezwonnego - ksylitol lub cukier do smaku ( u nas 4-5 łyżeczek ksylitolu ) zależy od słodyczy jabłek Do rondla wlać kilka łyżek oliwy lub oleju kokosowego ( daję pół na pół), wrzucić
Smaczne Zdrowe