nadaje mu chrupkości:) Po prostu musicie sami spróbować! Kruche ciasto: 150g mąki pszennej, 125g masła lub margaryny, 100g cukru, 75 g mąki ziemniaczanej, 40g wiórków kokosowych, 500 ml śmietanki 30%, jajko + 3 żółtka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 450g czerwonej porzeczki. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę(...)przemian dodawać jajko i żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem. Na koniec dodać śmietankę i wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Na wierzchu rozłożyć umyte i osuszone porzeczki. Piec około 25 minut w temp. 190st. Beza: 5 białek, 200g cukru. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Bezę rozsmarować
Z miłości do słodkościpodpiekamy w piekarniku 10 minut w temp. 180 stopni, wyjmujemy i studzimy . . Składniki na masę: 2 op. 330 g kwaśnej śmietany 18 % (Mleczna dolina) 100 g wiórków kokosowych 3 białka 1/2 -1 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mieszamy w misce śmietanę z budyniem, wiórkami kokosowymi i mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDrugą część ciasta przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika aż stwardnieje i będzie można ją ścierać na tarce. Składniki na masę: 600 g jogurtu greckiego 100 g wiórków kokosowych 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mieszamy w misce jogurt z budyniem, wiórkami kokosowymi i mąką ziemniaczaną. Białka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię rozpisywać kiedyś wymyśliłam, że zrobię takie krewetunie minęło kilka lat i wciąż nie spotkałam lepszych. Do dzieła: Składniki: 0,5 kg krewetek (oczywiście najlepiej świeżych wtedy obieramy) mleczko kokosowe 1-2 ząbki czosnku szczypiorek 0,5 kostki mała Szczypiorek kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany czosnek i krewetki. Dajemy im się chwilę popyrlić po czym zalewamy(...)mleczkiem kokosowym. Dajemy im na patelni ok 10-15 min. Zdejmujemy z gazu i i wrzucamy szczypiorek. Jemy z bułeczką
Brzuszki Łakomczuszkisojowego 1 łyżka sosu rybnego 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 pęczki szparagów (nie miałam więc nie użyłam, za to dołożyłam zieloną fasolkę szparagową) 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego limonka Przepis zaczyna się od doprawienia kurczaka, który jest już wytrybowany, a tutaj łoppsi! Mój kurczak wciąż ma kości, co więcej nie wiem czy łatwo kupić pałki bez kości(...)masło orzechowe, liście limonki kaffir (zamiast liści cała limonka), kolendra. Wlewam olej sezamowy, sos sojowy i rybny. Miksuję na pastę i rzucam do bulionu. Wrzucam mrożoną fasolkę, wlewam mleczko kokosowe i dodaję makaron. Gdy makaron zmiesza się z sosem wyciskam limonkę i doprawiam jeszcze sosem sojowym. Całość mieszam i wyłączam palnik. Kładę kurczaka na rozgrzaną patelnię, polewam miodem i posypuję
Brzuszki Łakomczuszkilżejsza - rewelacja. Zamiast kurczaka można wykorzystać krewetki. Składniki: 1 pierś z kurczaka łyżka oleju 1 nieduża cebula 2 łyżki drobno posiekanego czosnku 2 tyczki trawy cytrynowej mleczko kokosowe 1,5l wody 2 kostki rosołowe 2 papryczki pepperoni (może być chili) 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 3 łyżki cukru trzcinowego pół limonki(...)częścią noża. Do garna wlewam olej, gdy się rozgrzeje wrzucam czosnek, cebulę, trawę. Cały czas mieszając trzymam na ogniu ok. 2min. Następnie zalewam wodą, dodaję kostki rosołowe i mleczko kokosowe. Całość ma się pyrlić ok. 10 min. W tym czasie kroję kurczaka w paski. Obieram i ścieram na drobnych oczkach imbir. Kroję papryczki. Gdy 10 min minie dorzucam przygotowane składniki
Brzuszki Łakomczuszkiwyczarować i tak o to powstała indyjska zupa pomidorowa, pyszna, pachnąca i aromatyczna. A do tego pita. Idealnie indyjskie połączenie. Składniki zupy: pomidory w puszcze - jedna sztuka mleko kokosowe - jedno opakowanie bulion - 400 ml jedna cebula 3 cm świeżego imbiru dwa ząbki czosnku dwie papryczki chilli kolendra- pół łyżeczki garam masala- pół łyżeczki Podgrzej olej(...)cebuli, następnie dodaj kolendrę i garam masala. Smaż przez około 4 minuty. Teraz czas na posiekane pomidory z puszki- spokojnie można je zastąpić świeżymi pomidorami. Po chwili dodaj mleko kokosowe i bulion. Całość niech gotuje się przez około 20 minut. Na koniec warto zmiksować blenderem zupę by powstał gładki krem. Ja polałam delikatnie moją indyjską zupę oliwą z oliwek
Mango PapajaSkładniki: pierś z kurczaka dwie łodygi selera naciowego jedna puszka pomidorów cztery pomidory oliwa z oliwek sól pieprz szklanka bulionu pół puszki mleka kokosowego sok z połowy limonki łyżka ziaren kolendry garść świeżej bazylii chili w płatkach szczypta cukru Świeże pomidory kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym wraz z łodygami selera naciowego i świeżą bazylią, polewamy(...)Gotujemy przez 20 minut. W tym czasie pierś z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę z pomidorów blenderujemy, podgrzewamy ponownie i dodajemy mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku cukrem. Wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gotowe
Mango Papajazasługuje na to by pójść w niepamięć. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Zupa krem: pęczek białych szparagów (wybrałam te najgrubsze, z lenistwa – żeby szybciej je obrać) puszka mleka kokosowego 400 ml 250 ml mleka 3,2% sok z 1/3 limonki 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku 2 średnie białe cukrowe cebule 3 łyżeczki kurkumy łyżeczka pokrojonej trawy cytrynowej(...)odcinamy główki (odkładamy) i obieramy. Kroimy w ok. 3 cm kawałki i dorzucamy do garnka. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy mlekiem krowim. Gotujemy kilka minut. Dodajemy trawę cytrynową, mleko kokosowe i gotujemy aż szparagi będą miękkie. Miksujemy zawartość garnka. Dodajemy sok z limonki, a następnie doprawiamy do smaku solą, ewentualnie cukrem (ja nie dodałam). Dodajemy główki szparagów i gotujemy kilka
OstryKęsnaprawdę pyszne! Składniki (15 babeczek): szklanka mąki owsianej szklanka otrębów owsianych szklanka jeżyn 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki odżywki białkowej (moja tym razem karmelowa) 2 jajka 2 łyżki oleju kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, otręby, białko i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, a drugiej natomiast łączymy ze sobą mleko, żółtka i olej kokosowy. Białka
sama złodyczbazie szybkiego ciasta z owocami i kruszonką, z dodatkiem jogurtu i oleju przygotowałam super muffinki. Puszyste, wilgotne i baaardzo smakowite. Tym razem olej zamieniłam na stopiony olej kokosowy by było jeszcze zdrowiej. Polecam, przygotowanie błyskawiczne (ja piekłam moje w nocy, zajęło mi to chwilę) a świetnie się sprawdzą w podróży jako zdrowa przekąska. Składniki na 12 sztuk: - 270g mąki orkiszowej(...)białej (u mnie typ750) - 130g ksylitolu (lub cukru) - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki stopionego, letniego oleju kokosowego lub zwykłego oleju - 1/4 szklanki mleka owsianego (lub zwykłego) - szczypta soli - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - 1-2 szczypty sody - 2 średnie jajka ("M") - owoce (u mnie maliny, po 2-3 na jedną muffinkę) Składniki kruszonki: - 35g mąki orkiszowej białej
Smaczne Zdrowetrzeba) - ok.200-300ml bulionu (u mnie mrożony własny, ale można dać z kostki) - 1 puszka krojonych pomidorów - 0,5l soku pomidorowego - ketchup do smaku - 2-3 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego - sól (ok.1 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku - skrobia kukurydziana maizena (do zagęszczenia sosu) - 1-2 łyżeczki masła Kaszę ugotować wg przepisu. odstawić do wystudzenia. Ja miałam niepełną paczkę(...)Doprawić jeszcze ewentualnie do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Wyrobić i nadziać farszem większe liście od kapusty. Dokładnie zawinąć i odstawić. W dużym garnku rozgrzać ok.1 łyżki oleju kokosowego lub innego tłuszczu, ułożyć na dnie 2-3 duże zblanszowane liście od kapusty a na nich poukładać warstwami, obok siebie zawinięte dokładnie gołąbki. 2 dolne warstwy były z większych gołąbków
Smaczne Zdroweudany:) Składniki: pierś z kurczaka – 200 gram bulion – 1,5 litra suszone grzyby mun – 20 gram marchew – 2 szt. por – 1/3 szt. szczypior – 1 pęczek czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 200 ml makaron ryżowy – 100 gram sok z ½ cytryny sezam – 2 łyżki płatki suszonej papryki – 2 łyżki sos sojowy – 4 łyżki przyprawy: pieprz, kolendra, chili Grzyby mun płuczemy(...)Marchew i pora kroimy w słupki, zalewamy bulionem. Dodajemy podsmażonego z sezamem kurczaka, płatki papryki, kolendrę i pokrojone grzyby. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy rozdrobniony czosnek, posiekany szczypiorek, mleko kokosowe i sok z cytryny. Można jeszcze dodać kiełki (w sklepie akurat "wyszły"). Przyprawiamy do smaku. Na opakowaniu makaronu ryżowego przeczytałem, że trzeba go wrzucić do wrzątku i odstawić
Gotuj z Misiemkurczaka (ok 30 dag) 1 mała cebula 1 mała marchew 1 mały por 1/2 mango 1/2 czerwonej papryki 4 małe pieczarki 4 łyżki sosu sojowego 50ml mleczka kokosowego przyprawy: szczypta kukrumy, curry, pieprzu cayenne i papryki słodkiej 3 łyżki oliwy ew. 2 łyżeczki mąki krupczatki do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Pierś z kurczaka i cebulę kroimy w kostkę. Nacieramy przyprawami(...)tarce, pora kroimy w krążki, paprykę w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. W razie potrzeby podlewamy wodą. Jako ostatnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Następnie wlewamy 50ml mleczka kokosowego i 4 łyżki sosu sojowego. Przyprawiamy do smaku. Sos można zagęścić dodając 2 łyżeczki mąki krupczatki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąKolejne ciasto "wygrzebane" z zeszytu mojej Mamy. Ostatni raz pieczone bardzo dawno temu (z reguły na różne święta). Masa jest wyjątkowo pyszna (piszę to
Przepisy Aleksandry