Miałam słoiczek mrożonych białek w zamrażarce, więc zrobiłam popularne ciasteczka z kokosem. Składniki: 6-7 białek szczypta soli 300 g wiórków kokosowych 280 g cukru 1 cukier waniliowy kilka kropel aromatu migdałowego szczypta cynamonu Sposób wykonania: 1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Wsypujemy partiami cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż cukier się rozpuści. Masa powinna być sztywna(...)lśniąca. 2. Na koniec dodajemy kokos, cynamon i olejek i delikatnie mieszamy. 3. Za pomocą dwóch łyżek nakładamy okrągłe porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kokosanki nie powinny być grubsze niż 1 cm. 4. Pieczemy w 140-150 st. C. Powinny być raczej jasne, niż złote. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. 5. Powinny wyjść chrupkie z zewnątrz
Kuchnia domowa AniDzisiaj rano wstałam z myślą o tym, że na śniadanie zjem sobie kaszę jaglaną ze świeżym kokosem. Co prawda miałam otworzyć go razem z siostrą w okresie świątecznym, ale jak to w święta, było mnóstwo innych pyszności, a kokos przecież może sobie zaczekać... Jak widać nie mógł. Gdy go tylko rozłupałam, z mojego kokosa wyłoniła się pleśń. No cóż trzeba
Kuchenny Skrawek Niebaowsianka chyba zostanie ze mną na dłużej :) A to za sprawą pysznego, wyważonego smaku kokosu, który wziął się z oleju kokosowego. A właśnie. Próbowaliście go? Do czego najczęściej dodajecie :) Śmiało piszcie, czekam na ciekawe propozycje :) Składniki: - 200 ml mleka - 50 g płatków owsianych - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 1 łyżeczka płatków kokosowych - 1 łyżeczka siemienia lnianego Mleko doprowadzamy(...)powoli, ciągle mieszając. Kiedy płatki wsiąkną większą część mleka i będą miękkie dodajemy miód, olej kokosowy i siemię lniane. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy jeszcze ziarenkami siemienia lnianego i płatkami kokosu :) Smacznego :) Co dobrego znajdziemy w oleju kokosowym? W 90% składa się z tłuszczów nasyconych o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię a nie odkładane
Zdrowie na języku :Pnaszej linii, że z jednej porcji można zrobić około 30 ciasteczek :) A jeśli do tego zaprosimy gości... to niewiele dla nas zostanie ;) Kokosanki Składniki: 1 białko 10 dag kokosu 10 dag cukru pudru Przygotowanie: Nasze jedno malutkie białko ubijamy mikserem - nie zrobi się z tego piana :) Powstanie jedynie pianka do której stopniowo dodajemy cukier puder i cały czas ucieramy. Wsypujemy(...)kokos i mieszamy łyżką. Kiedyś przez przypadek kupiłam w markecie papierowe foremki na minimalne muffinki ;) Zwykłe muffiny się tam nie zmieszczą, ale kokosanki owszem! :) Do papierowej foremki mieści się łyżeczka ciasta:) Wszystkie kokosanki układamy na formie i wstawiamy do nagrzanego (160 stopni) piekarnika. Pieczemy je na złoty kolor. Wszystkich ciasteczek wychodzi około 30 sztuk
Lawendowe NieboWarto spróbować - pycha, pycha ;) Kleryżki Składniki: 160 g kleiku ryżowego (całe opakowanie firmy Nestle) 200 g margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kokosu dżem drylowane wisienki Przygotowanie: Odgrzebujemy stolnicę i wysypujemy na nią kleik ryżowy, proszek do pieczenia i kokos. W naszym kopczyku robimy zagłębienie i wbijamy w nie jajka. Dodać posiekaną
Lawendowe Niebobabeczki przybrały taka właśnie formę. SKŁADNIKI (na 24 sztuki) 30 dkg masła 2 szklanki puree z dyni 3/4 szklanki brązowego cukru 2 szklanki mąki pszennej 15 dkg kokosu 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej Skórka otarta z jednej pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dkg gorzkiej czekolady 5 dkg mlecznej czekolady(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam dokładnie aby nie powstały grudki. Następnie dodaję po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając aby składniki połączyły się. Na końcu dodaję kokos i pokrojoną w drobne kawałki czekoladę. Całość jeszcze raz mieszam. Foremki napełniam do 3/4 wysokości i piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Zaraz po wyciągnięciu
Magiczna kuchnia DariiDzisiaj zrobiłam z dodatkami, które miałam w szafce. Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Składniki: 4 duże marchewki 1 jabłko 1 mały korzeń pietruszki 2 łyżeczki kokosu 3 łyżeczki orzechów włoskich 1 mały jogurt naturalny cukier Przygotowanie: Obrane warzywa i jabłko ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach, możemy użyć malaksera. Warzywa mieszamy z cukrem i jogurtem(...)naturalnym Podajemy posypane kokosem z orzechami włoskimi
Moja smaczna kuchniarówno masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. 3. Piec w tem.180C przez 1 godzinę. Po godzinie pieczenia na wierzch równo rozprowadzić masę z białek i kokosu, zapiekać razem ok. 10-15 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Pianka: 4 białka 5 łyżek cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5-7 dag wiórków kokosowych(...)Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać mąkę oraz kokos, dobrze zmiksować. 2. Piankę wyłożyć na wierzch upieczonego sernika, włożyć ponownie do piekarnika na ok 15 min, aby wierzch ciasta ładnie się zarumienił
Apetyczna babeczkaZapraszam na Kruchy torcik z mlecznym kremem i białą czekoladą oraz kiwi. Minus? Pierwszego dnia ciasto ciężko pokroić,, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej." Składniki: 5 szklanek mąki 1/2 kokosu 3 jajka 100 g cukru 300 g masła Krem 45 g białej czekolady 35 g cukru 3/4 szklanki mleka 50 g masła 50 g cukru pudru 2,5 szklanki mleka(...)proszku ok 6 kiwi konfitura wiśniowa Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kokos, masło, cukier i jajka, ugniatamy ręcznie bądź przy pomocy robota kuchennego. Gdy masa będzie zwarta i elastyczna, podsypujemy ja mąką, dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na placki grubości około 3- 4 mm. Wycinamy za pomocą talerza, miski etc. Resztki ciasta ugniatamy w kulkę, rozwałkowujemy
Słodkie PrzyjemnościPrzypadkiem stałam się posiadaczką makaronu tagliolini, ale nie takiego zwykłego, tylko czerwonego - z dodatkiem pomidorów i chilli. Jak się okazało, smakuje on wybornie nawet bez żadnych
Kulinarne zapędy Kokosabardzo rozgrzewa. 4. Herbata Ginger Paradise - "oryginalna mieszanka na bazie imbiru i aromatycznych przypraw orientalnych. Wspaniale rozgrzewa i wyśmienicie smakuje" Takiej mieszanki się nie spodziewałam. :-) Czułam dosłownie każdy aromat: kokos, cytrynę, cynamon, ostry imbir. Mimo mnogości smaków nie ma w tym bałaganu, miałam wrażenie, że wszystko jest dokładnie przemyślane i uporządkowane. Za każdym razem, po kolei: orzeźwienie, cynamon z kokosem
Szefowa kuchniŁosoś to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb. Ostatnio musiałam przyrządzić go "na szybko", użyłam więc tego, co miałam pod ręką, skutkiem czego powstała ta propozycja
Kulinarne zapędy KokosaMoja dzisiejsza propozycja szybka nie jest, gdyż zrobienie tych ciasteczek to bardzo żmudne i pracochłonne zajęcie, aczkolwiek są one warte zachodu :) Przepis pochodzi od mamy mojej
Kulinarne zapędy Kokosaśliwkami Ciasto ze śliwkami (ekspresowe) Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką Ciasto z brzoskwiniami i pianką Ciasto z jabłkami Ciasto z jabłkami i budyniem Ciasto z jabłkami i kokosem Ciasto z jagodami Ciasto z jagodami (ucierane) Ciasto z morelami I Ciasto z morelami II Ciasto z morelami i kruszonką Ciasto z truskawkami Ciasto z truskawkami i jogurtową piank Ciasto(...)Sernik gotowany na miodowym cieście Sernik na zimno z brzoskwiniami Sernik na zimno z owocami Sernik orzechowy z brzoskwiniami Sernik szachownica Sernik z brzoskwiniami Sernik z mlekiem i kokosem Sernik z pomarańczową pianką Seromakowiec Strucla drożdżowa z serem i jagodami Szarlotka idealna Szarlotka krucha Szarlotka Sióstr Duchaczek Szarlotka sypana Szarlotka tatrzańska Śmietanowiec z galaretkami Tiramisu Torcik serowo
Kuchnia domowa Aniszkl mleka 3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty klik 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia Polewa 250 g margaryny 1 szkl mleka 1 szkl cukru 4 łyżki kakao kokos do obtoczenia Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać miód, mleko, miękką margarynę pokrojoną w drobną kostkę i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać(...)zagotować. Zdjąć z ognia wsypać przesiane kakao i dokładnie wymieszać by nie zostały grudki z kakao. W ciepłej polewie maczać kostki z ciasta i obtaczać z wszystkich stron w kokosie
Ala piecze i gotuje