VASPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam do testowania od sklepu: www.sklep.coffea.pl. SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 6 białek, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 15 dag drobno posiekanych orzechów włoskich, 8 dag kokosu, 8 dag rodzynek, 1,5 łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru kryształu(...)opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję orzechy włoskie, kokos i rodzynki. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto dzielę na dwie równe części i wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cmx24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiKajam się. Tak, ostatnio też się kajałam, ale teraz kajam się dużo bardziej, bo też i na dłużej zniknęłam z blogosfery i absolutnie nic mnie nie
Kulinarne zapędy Kokosablaszki ( może być zwykła, ale wtedy należy ją wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia). Piec w 180 stopniach ok. 50 – 60 minut. Beza: 4 białka 4 łyżki cukru 4 łyżki kokosu Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając, dodać kokos, lekko wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik ( 10 – 15 minut przed końcem pieczenia). Piec dalej do uzyskania złotego koloru bezy
kuchcikowniatylko, że przepis pochodzi z książki siostry Anastazji:) czyli wart grzechu:) Składniki: biszkopt orzechowy z 6 jaj Biszkopt kokosowy : 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 15 dag kokosu lub wiórki kokosowe- duże opakowanie 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 1 puszka brzoskwiń 1 kostka masła 6 żółtek 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki(...)pszennej 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Upiec biszkopt orzechowy , wystudzić i przekroić na pół. Zrobić biszkopt kokosowy, czyli białka ubić na sztywno dodając porcjami cukier i lekko wymieszać z kokosem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. I piec w temp.180'C przez ok 30-40 min.Z brzoskwiń odlać sok i dopełnić wodą jeżeli nie będzie pełnej szklanki soku.Budy
Ciasteczkowy Potwórpianę położyć delikatne biszkopty. - Upiec cienki biszkopt kakaowy. Składniki na masę: 0,5 l mleka; 25 dkg masła; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 2 łyżki mąki pszennej; 8 łyżek kokosu; 5 żółtek; 3-4 łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; Wykonanie: Z mleka, mąki, żółtek, cukru kryształu, cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i połączyć z przestudzonym
In my kitchenJabłka na biszkopcie przykryte kokosem... Lekko i orzeźwijąco i owocowo... Polecam:) Biszkopt: 5 jaj; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 3/4 szklanki mąki tortowej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać(...)wiórków kokosowych; 2 jajka; 1/4 szklanki cukru kryształu; Wykonanie: Margarynę rozpuścić, wsypać wiórka kokosowe. Jajka z cukrem ubić na pianę, wymieszać je z lekko przestudzoną margaryną z kokosem. Polewę rozsmarować delikatnie na ciepłej masie budyniowej. Ciasto zapiec na złoty kolor
In my kitchenPyszne!!! Puszyste, delikatne, z lekką nutą kokosu, a do tego nutella czekoladowa (u mnie:)). Raj dla podniebienia. Nie wiem, czy Wy, ale ja za tydzień piekę te drożdżówki ponownie:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki na 15 drożdżówek: 300 ml mleka kokosowego; 21 g świeżych drożdży; 1 łyżeczka + 80 g cukru; 450-500 g mąki pszennej; 75 g masła; 1 jajko(...)zimno. Na ciepło warto podawać drożdżówki z czekoladą, wówczas czekolada jest rozpuszczona, a nie twarda. 3. Do ciasta dodałam kilka kropli olejku kokosowego, wówczas drożdżówki mają bardziej intensywny zapach kokosu. 4. Moich drożdżówek nie zdążyłam posypać cukrem pudrem, zniknęły w błyskawicznym tempie
In my kitchencytrynowym , pomiędzy biszkoptami kokosowym i kakaowym. SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) BISZKOPT KOKOSOWY 3 białka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 10 dkg kokosu 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczeni BISZKOPT KAKAOWY 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku(...)ptasiego mleczka Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt kokosowy Białka ubić na sztywno stopniowo dodawać cukier, na koniec dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia, ocet i kokos, wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Biszkopt kokosowy Białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem
RAROSSARozpływające się w ustach pełne słodkości kulki czekoladowo - orzechowe z kokosem to propozycja dla słodyczomaniaków . Smak orzecha laskowego w połączeniu z kokosem i czekoladą , to idealne trio na popołudniowy deser . składniki na 8 kulek 1 białko niecałe pół szklanki cukru tabliczka czekolady 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych
Smakowite DaniaPyszna babka wielkanocna z kokosem , którą polecam szczególnie miłośnikom kokosu .Jest szybka w wykonaniu i prosta w przygotowaniu . Koniecznie powinna znaleźć się na świątecznym stole . składniki na formę ciasta 30 dag maki 200 g masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 16 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych przepis Masło ucieramy z cukrem
Smakowite DaniaChrupiące i smaczne ciasteczka kokosanki to propozycja szybkiego podwieczorku dla wszystkich łasuchów ciastek z kokosem. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie i zjada również szybko. Polecam do wypróbowania. składniki na 12 kokosanek 50 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 200 g wiórków kokosowych 2 białka 1/2 cukru pudru 2 łyżki budyniu przepis Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła(...)ubijania dodajemy cukier puder i budyń. Do białek wkładamy masę kokosową i bardzo dokładnie i delikatnie mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie, kładziemy łyżeczką małe porcje piany z kokosem, zachowując odstępy. Ciasteczka pieczemy około 20 minut
Smakowite DaniaSmakowita szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną i kokosem to wyśmienite ciasto które pasuje na każdą okazję i bardzo szybko znika z talerzy. Jest nieco pracochłonne ale proste w przygotowaniu, smakuje obłędnie. składniki na formę 23 na 26 cm 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)czasie przygotowujemy śmietanę śnieżkę według przepisu na opakowaniu, pod koniec ubijania do śmietany wsypujemy śmietan- fix. Na schłodzone ciasto nakładamy ubitą śmietanę i dokładnie ją rozprowadzamy, wierzch obficie posypujemy kokosem. Ciasto wstawiamy jeszcze na godzinę do lodówki
Smakowite Daniapolubiłam naleśniki z serem jeszcze bardziej, bo dodałam do nich ulubione owoce i nie tylko. Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem, kiwi i gruszką posypane słonecznikiem i kokosem Składniki: 500 ml mleka 1 jajko mąka łyżka oleju kostka półtłustego twarogu cukier z prawdziwą wanilią masło do podsmażenia naleśników 3 gruszki 3 kiwi ziarna łuskanego słonecznika wiórki kokosowe Przygotowanie(...)twaróg, składamy na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstały trójkąty. Podajemy podsmażone na maśle, ciepłe z cukrem, na wierzchu układamy plasterki obranej gruszki i kiwi, posypujemy kokosem i słonecznikiem
Moja smaczna kuchniaDziś coś dla fanów kokosu - puszyste babeczki z wiórkami i mlekiem kokosowym podane z kremem śmietankowo kokosowym (też z mleka kokosowego - nic się nie zmarnuje :) ). Pierwszą porcję babeczek (te, które widzicie na zdjęciach) upiekłam bez żadnych dodatków, do drugiej dodałam po kostce gorzkiej czekolady i myślę, że były jeszcze lepsze. Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki(...)drugiej - z niej zrobimy krem. Do suchych składników dodajemy olej, jajko, mleko kokosowe i zwykłe mleko - w sumie musimy mieć 1 szklankę mleka (kokosowe+zwykłe). Mieszamy dokładnie, dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około
Ciastkozercybakalie ( orzechy, rodzynki, migdały ) – ok. 150 g * olejek do ciast arakowy – 3 łyżki * kasza manna – 8 łyżek * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki DODATKOWO: * mleczna czekolada + kokos SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy sparzony mak , kaszę mannę i ubitą na sztywną pianę białka. Wszystko razem(...)sobą mieszamy. Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 55-60 minut. Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem. Smacznego! A jeśli i Wy lubicie ciasta z makiem to zaglądnijcie jeszcze do tych przepisów
Ostra na Słodko