klopsiki w sosie - 1112 przepisów (strona:38/75)

Klopsiki z zielonej soczewicy 128

Soczewica jest wspaniała Można ją wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich są klopsiki – bogaty w proteiny dodatek do praktycznie każdego posiłku. Wspaniale komponują się z chrupiącą zieloną sałatą. Wybornie smakują z sosem pomidorowym i makaronem spaghetti. Super sprawdzają się także na imprezie jako przekąska typu “finger food” Jednym słowem mają wiele zastosowań. Polecam! Składniki(...)silikonową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut. Podajemy w wybranej wersji: na obiad z makaronem spaghetti i z sosem pomidorowym albo na lunch z sałatką w sosie pomarańczowym . Smacznego! * Przepis pochodzi stąd Artykuł Klopsiki z zielonej soczewicy pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Drobiowe klopsiki w sosie pomidorowym 139

trudnego, a jednak za każdym razem wychodzą nieco inne. Można je ugotować dzień wcześniej, a następnego dnia od razu podgrzać z sosem pomidorowym. W tym przypadku użyłam po prostu zmiksowanych pomidorów z puszki, które delikatnie doprawiłam. Te klopsiki, przygotowane na parze, są świetną alternatywą dla tradycyjnych, smażonych dań. Mięso jest bardzo delikatne i doskonale komponuje się z sosem

Kuchnia Ellie
Warzywny starter do sosów i zup - soffrito... 105

bardzo praktycznym dodatkiem do domoweg repertuaru. Bazujacy na nim najzwyklejszy sos pomidorowy jest przepyszny wymieszany z pełnoziarnistym makaronem, a także jako dodatek do ryżu i klopsików z kurczaka, czy baza do fasolki w sosie . Spokojnie zamieszka przez kilka dni na dnie lodówki, albo na dłużej w zamrażarce. Składniki: (na spory garnek, na pewno 4 porcje) 2 duże cebule

Lejdi of the house
Klopsy w sosie grzybowym 126

miękkości. Mięso przełożyć do miski, wbić całe jajko, wsypać bułkę tartą i pięć łyżek podsmażonych pieczarek, nie zapomnieć czosnku. Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać i formować nieduże klopsiki. Każdy obtoczyć w mące i podsmażyć. Pozostałe pieczarki połączyć z posiekanymi borowikami w tej wodzie co się gotowały, rozpuścić w niej bulionetkę (jeśli trzeba dodać jeszcze(...)odrobinę wody wtedy konieczne jest skosztowanie czy aby przypraw nam nie trzeba dodać).  Sos przelać na czystą patelnię włożyć do niego podsmażone klopsy i dusić ok 20 min na małym ogniu. Następnie zagęścić mąką, zagotować i gotowe... Smacznego

Gaździnka warzy
Klopsiki gryczane 102

Niezwykle smaczne klopsiki gryczane zapiekane. Doskonale smakują polane sosem czosnkowym z dodatkiem surówek o wyrazistych, nie co ostrzejszych smakach. Szczerze polecam, danie bardzo syte, danie bezmięsne. Składniki 200 g kaszy gryczanej palonej,ugotowanej na sypko brokuł, ugotowany cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku jajko+ żółtko 2 łyżeczki prażonych pestek słonecznika pęczek pietruszki pieprz,sól Kaszę … Czytaj dalej

gotuj ze mną
GRZYBOWE SPAGHETTI Z DROBIOWYMI KLOPSIKAMI 192

Delikatne, drobiowe pulpeciki + spaghetti z grzybowym sosem to wspaniałe zestawienie obiadowe.  Jest syte i pożywne więc wspaniale pasuje na jesienno-zimowy obiad ... Składniki: Na klopsiki: 400 g mięsa mielonego drobiowego 1 kajzerka (uprzednio namoczona w wodzie i odciśnięta) 1 jajko majeranek sól, pieprz  bułka tarta  olej  Na sos:  300g brązowych pieczarek 1 cebula bulion(...)liść laurowy ziele angielskie olej 1 łyżeczka mąki 2 łyżeczki śmietany 18 % Wykonanie: Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy małe klopsiki i każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wykładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy

Walijskie Pichcenie
Klopsiki ziołowe z indyka w sosie z piwa APA, z młodą glazurowaną marchewką 150

sosie.   Wybierzcie piwo takie, które ma delikatniejsze odmiany chmielu w składzie – na sos polecam ogólnodostępny Żywiec APA (najbardziej słodkie, najmniej odczuwalnej chmielowej goryczy, ok. 4zł za butelkę) lub dla koneserów – kraftowe piwo Pinta ‘a ja pale ale’ za 9zł lub ‘Chytra Baba z Radomia’ z tamtejszego browaru Pivovaria – oba mocno owocowe i mocno gorzkie, do sosu wymagają dosłodzenia(...)całość na średnim ogniu bez przykrycia, aż odparuje 1/3 całego płynu a sos widocznie się zagęści i zrobi szklisty – około 15-20 minut. Pamiętamy o mieszaniu.   Po odparowaniu gaz pod sosem wyłączamy. Próbujemy sosu czy nie za gorzki, ewentualnie dosładzamy go jeszcze do smaku.     KLOPSIKI ZIOŁOWE Mięso indyka i jajko ogrzewamy do temperatury pokojowej. Suchą bułkę

Karo in the Kitchen
Wegańskie bezglutenowe klopsiki z brokuła i kaszy jaglanej 184

Propozycja na piątkowy obiad- klopsiki, tak, tak każdy je kocha, dodać do tego sos koperkowy , pytki jakąś surówkę i jest pełnia szczęścia. Nakulałam z tego przepisu 30 klopsików, średnio na porcję podaję 3-4 więc naprawdę za jednym zamachem mamy kilka obiadów z głowy, bo spokojnie tydzień mogą stać w lodówce. Techniczne podchodząc do tematu, to wszystkie składniki

greenscarf
Pulpety w sosie koperkowym 189

 Delikatne mięso …. kremowy pachnący sos …. świeżutkie ziemniaczki i ulubiona surówka.Pulpety zawsze zjadam z przyjemnością!Robiłam wielokrotnie pulpety w sosie pomidorowym … pulpety w

Ostra na Słodko
Klopsiki w sosie pomidorowym z bakłażanem 146

będzie jeśli taka aura utrzyma się dłużej. Za warzywa i owoce będziemy płacić jak za przysłowiowe zboże. Na pocieszenie przygotowałam pyszny obiad, może i Wy się poczęstujecie? Składniki klopsików: 500 g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowe i wołowe) 1 sucha bułka pszenna mleko do namoczenia bułki 1 jajko sól do smaku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru(...)pomidory - pomidory można najpierw sparzyć i obrać ze skórki. Przykryć i gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą do smaku i cukrem. Jeśli sos będzie zbyt pomidorowy, wtedy można dolać wody. Klopsiki podawać z makaronem lub ugotowanymi ziemniakami - co kto lubi najbardziej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Danie jednogarnkowe – bigos po cygańsku babci Basi 157

Przygotowanie : Przyprawiamy mięso na klopsiki, dodajemy czosnek, cebulę, pieprz, sól, jajko, , przyprawę delikat Knorr’ do mięsa, majeranek. Dobrze wyrabiamy masę i formujemy małe klopsiki Smażymy na oleju. Przygotowujemy produkty do sosu : Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w cienkie plasterki, Uwaga : jeśli mamy małe pieczarki, to część z nich możemy zostawić w całości , będzie więcej kulek w bigosie

Pysznosci Babci Basi
Klopsiki z bazylią w karmelizowanych pomidorach 135

Dzisiaj mamy dla Was pyszny przepis na klopsiki z bazylią w karmelizowanych pomidorach. Klopsiki wyszły soczyste z posmakiem bazylii w lekko słodkim sosie z karmelizowanych pomidorów. Przepis powstał w ramach akcji, w której i my bierzemy udział tj. Podejmij wyzwanie Ramy – Smaż jak szef kuchni „100 pomysłów na…” :) Mamy nadzieję na nasz pomysł

Kuchenne Wariacje
Klopsy z piekarnika 158

Klopsy pieczone mają ten plus, że cały tłuszcz wytapia się z nich i mamy delikatne, lekkostrawne mięso. Moja mama zawsze najpierw obtaczała klopsiki w mące, obsmażała, podlewała wodą i dusiła. Na tym wywarze robiła sos. Owszem w smaku były znakomite, ale ile w nich było kalorii i tłuszczu 😏 Ja formując klopsiki już ich nie obsmażam(...)gotującą wodę, bez obtaczania w mące, i gotuję na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Po czym wodę odlewam, zalewam nowym wrzątkiem i wrzucam warzywa potrzebne do wywaru na sos. Taki sposób jest również dietetyczny, ale prościej i szybciej  jest upiec w piekarniku, a sos zrobić osobno. Dla tych, którzy chcą mieć jeszcze bardziej odtłuszczone klopsy zalecam zrobić

Kulinarne przemyslenia
Klopsiki z indyka w sosie bolońskim 114

Dziś na obiad klopsiki z mięsa indyczego przyprawione sporą ilością majeranku i przypraw. Pachną czosnkiem z delikatną nutką suszonych pomidorów. Wszystko to, razem z marchewką i groszkiem, zatopione zostało w sosie bolońskim Jamar . Jest naprawdę pysznie! Danie podaję najczęściej z krótkim makaronem typu świderki, penne, kolanka lub kaszą, brązowym ryżem. Gdy jesteśmy bardzo głodni wcinamy ot tak, ze świeżą(...)czosnek, po chwili dodaję mrożone warzywa. Mięso przyprawiam w misce, dodaję jajko, mieszam, formuję małe klopsiki. Duszę je na oddzielnej patelni z tłuszczem, przekręcam od czasu do czasu, aby każda strona się równomiernie usmażyła. Gotowe wrzucam na patelnię z warzywami, dodaję sos boloński Jamar , przyprawiam w razie potrzeby. Do mojego dania wykorzystałam sos boloński Jamar   Gotowe! Smacznego

Zasmakuj Kuchni