klopsiki w sosie - 1112 przepisów (strona:42/75)

Szwedzkie klopsiki 123

lekko ubite 3-4 ziarenka ziela angielskiego, utartego w moździerzu 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, biały pieprz Sos: 300ml wody pół kostki rosołowej 2 łyżki mąki 100ml mleka 1 łyżka sosu sojowego 4-5 łyżek śmietany Jak zrobić szwedzkie klopsiki:  Bułkę tartą wrzucić do dużej miski, zalać mlekiem i odstawić na około 5 minut, aż bułka wchłonie(...)patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpeciki po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby osuszyć je z nadmiaru tłuszczu.  Przygotowanie sosu: Na patelnię na której smażyły się pulpeciki wlać wodę i zagotować, zeskrobać kawałki mięsa od smażenia i gotować jeszcze kilka minut. Dodać rozkruszoną kostkę rosołową, dokładnie wymieszać aż się rozpuści

Codzienne Gotowanie
Pulpety w sosie myśliwskim 195

Zupełnie nie mam pojęcia czemu taki sos nazywa się myśliwskim . Chyba , że chodzi o to , że jest w nim to co się upoluje . Jak go zwał

Buniabaje w kuchni
Klopsiki ziołowe z ryżem z parowaru 181

powstała jednolita masa i wsypujemy przyprawy: kmin rzymski mielony, oregano, świeżą pokrojoną bazylię i taki samą pietruszkę oraz pieprz ziołowy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i formujemy kuleczki.  Klopsiki  układamy, na tacce z folii aluminiowej, na dolnej półce parowaru. Ryż wsypujemy do pojemnika na ryż, stawiamy na 2 poziomie parowaru i zalewamy wrzątkiem na ok 2 cm. powyżej(...)niej łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu naturalnego, posypujemy pieprzem czarnym i wszystko mieszamy. Po 20 minutach wszystko nakładamy na talerz, a ryż można polać sosem z aluminiowej tacki, na której się parowały klopsiki i można jeść.Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam

Parowar Faceta
Zupa spaghetti z klopsikami 181

ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 marchewka 1 papryka 50 g makaronu spaghetti 500 ml sosu pomidorowego 600 ml wody sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku   Przepisy Thermomix. Zupa spaghetti z klopsikami. Wykonanie: Mielone mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane zioła, dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy małe kuleczki. Do naczynia(...)taką dodałam do naczynia). Siekamy czas 15s/obr.4 . Dodajemy masło i podduszamy czas 5min/Varoma/obr.1 wsteczne . Warzywa zalewamy wodą, dodajemy sos pomidorowy. Gotujemy czas 10 min/Varoma/obr. 1 wsteczne . Dodajemy połamany makaron (makaron łamiemy dlatego, że wygodniej nalewa się i je zupę), klopsiki i gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr.Soft wsteczne .   The post Zupa spaghetti z klopsikami appeared first on Thermomix

Themo przepisy
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym 101

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - przepis prosty nawet dla początkujących i zarazem doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Pulpety w sosie pomidorowym uwielbiają dzieci i dorośli.  Pyszne, delikatne klopsiki z mięsa mielonego pasują do wszystkiego - do klusek, makaronu, ryżu czy ziemniaków. Bardzo lubię pulpeciki w różnych wariantach, te przypominają mi czasy, kiedy mieszkaliśmy(...)Także nasze polskie potrawy z dodatkiem orientalnych, ale łatwo dostępnych przypraw zyskują nowy smak. Pulpety drobiowe po indyjsku smakują obłędnie. Uwielbiam je i bardzo często robię. Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - łatwy przepis inspirowany kuchnią terytoriów plemiennych z pogranicza Pakistanu i Afganistanu, nikomu nie sprawi trudności i nie nadwyręży portfela. W naszym compoundzie (zamknięte, strzeżone osiedle dla obcokrajowców) te pulpety

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pulpeciki w sosie curry 123

minut. Jeżeli pulpecików jest dużo, należy je gotować na raty. Gdy pulpeciki się ugotują wyłowić je łyżką cedzakową, a wodę z gotowania zachować do przyrządzenia sosu! Nie wylewać! Przygotowanie sosu: W rondlu lub na głębokiej patelni roztopić łyżkę masła z oliwą i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać(...)pora oraz jabłka pokrojone w ósemki. Gotować do czasu aż marchewką będzie miękka. Dodać pulpeciki i gotować jeszcze przez chwilę, aby klopsiki się podgrzały. Pod koniec gotowania dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt rzadki wystarczy go chwilę pogotować, aby odparował, jeżeli jest zbyt gęsty - należy podlać wywarem z gotowania pulpetów.  Podawać

Codzienne Gotowanie
Klopsiki wołowe z pieczonymi ziemniakami 124

Klopsiki wołowe z pieczonymi ziemniakami -500 g wołowiny zmielonej gulaszowej -jedna duża cebula -jedno jajko - 4 ogórki konserwowe wielkości ok. 10 cm -łyżka majeranku -łyżeczka suszonych pomidorów  (suchych- nie w oliwie ) -szczypta chili -łyżka ciemnego sosu sojowego -sól -pieprz -80 ml zimnej przegotowanej wody Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starte na tarce(...)żaroodpornym półmisku. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika równocześnie z przygotowanymi ziemniakami. U mnie pieczenie trwało 50 min, ale wszystko zależy od piekarnika. Upieczone klopsiki i ziemniaki podałam z pomidorkami koktajlowymi, a ziemniaczki polałam sosem jogurtowo – czosnkowym,również wg swojego przepisu

Kulinarne przemyslenia
Klopsiki rybne w sosie chrzanowym 265

Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez ryby. Podaję ją w różnej postaci, między innymi jako delikatne pulpety w sosie chrzanowym. Ich aksamitną konsystencję podkreśla ostry smak

Ale Proste
Pikantne kotleciki na fasolce 167

mielonego z piersi  indyka 1 żółtko 2,5 łyżek bułki tartej ( normalne nie z czubkiem ) * sól 1/2 łyżeczki sosu sojowego szczypta pieprzu ziołowego szczypta curry szczypta kminku mielonego mąka do obtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki

Buniabaje w kuchni
Pulpety w sosie grzybowym 314

I znów pulpety. Tym razem w klasycznym sosie grzybowym. A jak w sosie grzybowym to koniecznie z kaszą. Jedno muszę wyjaśnić - nie przepadam za sosem grzybowym

Buniabaje w kuchni
A'la pasztet jęczmienny z wołowymi klopsikami i kukurydzą 116

niewielka, za to w smaku bardzo wyczuwalna. Czosnek niedźwiedzi odgrywa tu kluczową rolę. Taki a'la pasztet może stanowić danie obiadowe (do tego jakiś sos i sałatka), czy też dodatek do pieczywa. Składniki: Klopsiki: 500g wołowego mięsa mielonego 2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 5-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki

Kolorowy Przepisownik
Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami 104

Dziś mam dla Was bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu obiad. Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami to moja propozycja na pyszne, jednogarnkowe danie

Codzienne Gotowanie
Bigos cygański 102

podejściem. Nie zostało nic „na później”. Porcja dla 5-6 osób.   Składniki na klopsiki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 3 łyżki kaszy manny * 2 ząbki czosnku * 1 łyżeczka majeranku * sól i pieprz do smaku Składniki na sos: * 2 średniej wielkości papryki czerwone * 8-10 sztuk pieczarek * 1 puszka pomidorów krojonych * 1 duża cebula(...)Dodatkowo: * olej do smażenia * 2 łyżki masła * natka pietruszki   Zrobiłam klopsiki. Do mielonego mięsa przecisnęłam przez praskę czosnek, wbiłam jajko i dosypałam majeranek i kaszę manną. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyłam na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Zrobiłam sos. Na drugiej patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam do zeszklenia się pokrojone

Pieprzyć z Fantazją
Spaghetti z cukinii z klopsikami 63

Spaghetti z cukinii z klopsikami – szybkie i pyszne danie z warzywnym makaronem. Powyższe składniki wystarczą na 2 porcje. Spaghetti z cukinii z klopsikami

Kulinarne Przeboje
Fasolka w sosie pomidorowym z klopsikami z mięsa wieprzowego! 115

diecie, wręcz przeciwnie ;-), dlatego będą też tu pojawiać się przepisy wysokoenergetyczne, z dużą ilością białka. I takie jest to danie, pyszna fasola jaś, w sosie pomidorowym, ze świeżym rozmarynem, majerankiem, do tego klopsiki z mięsa wieprzowego przyprawione czosnkiem nieniedźwiedzim, a wszytko okraszone w dodatku boczkiem wędzonym. O tak! Miliony kalorii ;-))) To Panowie jak chętni to zapraszam! SKŁADNIKI

SMYKWKUCHNI
Zupa z pora z pulpecikami 160

Moja córeczka uwielbia wszelakie pulpeciki i klopsiki. Małe mięsne kuleczki robiłam już w różnych sosach, były też w zapiekance i w leczo . Teraz trafiły do zupy z pora. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 500 g pora ( biała i jasnozielona część) 2 łyżki masła 1 łyżeczka tymianku 200 g serka topionego (dałam Emmentaler Lactima) 450 g mięsa mielonego

Monia miesza i gotuje
Najlepsze klopsy na świecie 163

rozkładamy klopsy, tak by się ze sobą nie stykały i pieczemy je 15-20 minut, na środkowej półce piekarnika. Obracamy je w połowie czasu pieczenia. Klopsiki gotowe. Możecie podać je z każdym dowolnym sosem – pieczeniowym, pomidorowym, grzybowym czy koperkowym. W każdym będą smakować obłędnie.   U nas klopsy wykąpały się w sosie pieczeniowym ciemnym, którego bazą był sos spod

Karo in the Kitchen
Klopsiki z indyka gotowane w sosie koperkowym 103

Pyszne, lekkie danie na bazie delikatnego, mielonego mięsa z indyka - bez smażenia. Klopsiki gotujemy w wodzie a następnie dusimy w sosie koperkowym przygotowanym na bazie bulionu z gotującego mięsa. Dodatek boczku dodaje im wyrazistości a koperkowy sos wspaniałego aromatu

Milion Smaków
"Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej z dipem pomidorowo-orzechowym 157

orzechów włoskich . Byłam zaintrygowana ciekawym połączeniem składników. Dip wyszedł bardzo smaczny, jednak z Mężem zgodnie stwierdziliśmy, że jest trochę za gęsty jak na dodatek do klopsików. Myślę, że lepiej sprawdził by się tutaj sos jogurtowo-czosnkowy albo tzatziki , zaś dip pomidorowo-orzechowy warto wypróbować jako nowe smarowidło na kanapkę. "Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej Składniki (na 20 sztuk

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos koperkowy 209

Banalnie prosty, aromatyczny i  smaczny sos koperkowy, świetnie nadaje się do różnego rodzaju potraw klopsików, sztuki mięsa  bądź do ziemniaków z jajkiem . składniki na 2 porcje 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki bulionu z kostki 3 łyżki posiekanego koperku sól przepis Rozpuszczamy masło na patelni dodajemy do niego mąkę, białą zasmażkę(...)mąki rozprowadzamy mlekiem, mieszając gotujemy i wlewamy od razu bulion. Przyprawiamy do smaku solą, chwilę podgotowujemy, dodajemy posiekany  koperek. Chwilę  mieszamy na słabym ogniu już nie gotując. Sos koperkowy przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem, gdyż odgrzewany traci kolor i aromat

Smakowite Dania