kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:278/326)

Zrazy z dzika 227

posmarować musztardą. Boczek i cebulę zmielić przez maszynkę do mięsa i połączyć z mięsem mielonym. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Masą z mięsa mielonego posmarować każdy płat mięsa. Ogórka kiszonego pociąć w wzdłuż na grube słupki i położyć po kawałku na płacie mięsa. Delikatnie zawinąć, tworząc roladę, zabezpieczyć wykałaczką, żeby się nie rozwinęły. Na patelni roztopić masło i obsmażyć zrazy(...)zlać sos do garnuszka i zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Powoli wlać do gotującego się sosu. Ponownie zalać tym sosem zrazy. Podawać z ziemniakami w towarzystwie kapusty zasmażanej białej lub czerwonej. Niebo w gębie, mniam Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Soczewica czerwona na ostro 162

Soczewicę wszyscy w domu uwielbiamy i robię z niej “różne różności” Dziś proponuję soczewicę czerwoną z curry, którą najczęściej jadamy albo z ugotowanym ryżem i ogóreczkiem kiszonym lub korniszonem albo z brokułowym quichem . Można ją zabrać do pracy czy szkoły albo skonsumować na miejscu w domu Potrawa z soczewicy czerwonej z imbirem, pomidorami i marchewką Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest(...)dnem. Gdy słoiki ostygną, to wstawiam do lodówki i w zależności od zawartości zużywam w przeciągu jednego do trzech tygodni. (Z mojego doświadczenia najdłużej “trzymają” słoiki z potrawami z kapusty, a najkrócej z fasoli.) Prawidłowo “zawekowane” słoiki mają wklęsłe dno pokrywki. Ja zawsze “gotowałam na zapas”, a teraz przy trójce małych dzieci to jest bardzo pomocne. Szczególnie w takim dniu

Lamarida.pl
Śniadanie z resztek. Śniadanie ZERO WASTE. 99

także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, jak ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, a także jak najlepiej przechowywać produkty spożywcze. Co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów – aby tylko nie wyrzucać! Polacy produkują ponad 280 kg śmieci na osobę rocznie! Sylwia Majcher, dziennikarka i blogerka, przekonuje, że resztki(...)koncepcji na niemarnowanie jedzenia, przyczynisz się do dbania o środowisko oraz odczujesz zmianę na plus w swoim portfelu. Po takiej książce już nie wyrzucisz jabłka z plamką czy głąba kapusty, a już na pewno nie wzgardzisz pieczywem, które ma 3 dni. Osobiście czekałam na taką książkę, która oprócz genialnych i nieoczywistych przepisów na konkretny głód niemarnowania żywności jest idealnym poradnikiem

Z Kuchni Do Kuchni
ZRAZY Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM (keto, LCHF, optymalne, paleo) 250

mielony Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm a następnie rozbić tłuczkiem na cienkie plastry uważając by ich nie rozerwać. Ogórki kiszone pokroić wzdłuż w cienkie słupki. Każdy płat mięsa posmarować musztardą a następnie rozłożyć plaster boczku i 1-2 kawałeczki ogórka. Całość zwijać ciasno w rulonik/roladkę i spiąć wykałaczką drewnianą(...)szklanką gorącej wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Zrazy można podawać tradycyjnie z kapustą zasmażaną lub z dowolną surówką, warzywami lub po prostu z kiszonkami, które osobiście najbardziej polecam ;)Smacznego! Artykuł ZRAZY Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM (keto, LCHF, optymalne, paleo) pochodzi z serwisu

Ola la LCHF
Botwinka z ziemniakami 105

Botwinka z ziemniakami okraszonymi boczkiem . Botwinka to królowa wiosennych zup, obok zupy szczawiowej i kapuśniaku z młodej kapusty . Łapcie ten przepis już teraz bo tylko o tej porze roku botwinka jest do kupienia. Tylko teraz mamy okazję zajadać się tą pyszną, szybką do zrobienia, sezonową zupą nowalijkową. Tradycyjnie przygotowałam typową o tej porze roku zupę – botwinkę z dukanymi ziemniakami(...)łodyg i małych korzeni buraka. Ponieważ Piotrek zwykle jada ją z duszonymi ziemniakami okraszonymi skwarkami, to tak tę zupę przygotowałam. Botwinkę przygotowałam na bazie domowej bulionetki i soku z kiszonych buraków. Zabieliłam zupę słodką śmietanką, dodałam też świeży koperek. Zupa botwinka to idealna zupa na wiosnę. Najsmaczniejsza jest podawana z ziemniakami i koperkiem. Polecamy też przepisy: Botwinka wiosenna Zupa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dieta szybka przemiana - Tygodniowy jadłospis - jesień 128

selery naciowe+wędzony łosoś (porcja 80 g) z musztardą kolacja klops z indyka (porcja 80 g) +warzywa z patelni (1 cebula+ 1 czerwona papryka+200 g pieczarek+1/4 kapusty pekińskiej+ przyprawy: sól, pieprz, imbir, czosnek) PIATEK<SOBOTA<NIEDZIELA śniadanie owsianka z tahini i borówką amerykańską ( przepis tutaj ) +ogórek zamiennie jajko sadzone na pomidorach lub szpinaku+kromka chleba(...)łyżki) + 2 selery naciowe kolacja kromka chleba orkiszowego (30 g)+ 80 g sardynek w oleju z puszki+fasolka szparagowa lub sałatka: 2 jajka+1/2 awokado+2 ogórki kiszone+garść rzodkiewek+ sosik: musztarda+ksylitol + sardynki w oleju

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SAŁATKA Z BROKUŁEM I SERKAMI TOPIONYMI 130

wiosenna propozycja sałatki z dodatkiem serka topionego. Jest pyszna. Polecam :) SKŁADNIKI: 1-2 pojedyncze piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 5 jajek 1/3 sałaty pekińskiej 5 dużych ogórków kiszonych 0,5 czerwonej cebuli (można dać więcej) 2 puszki groszku z marchewką 0,5 brokuła 5 rzodkiewek 3 serki topione bez dodatków ok. 2 łyżki majonezu ok. 4 łyżki jogurtu(...)gyros. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron. Ogórki kroimy w kostkę, razem z groszkiem i marchewką z puszki przekładamy na sitko. Do dużej miski dajemy pokrojone:  kapustę pekińską, cebulę, jajka, rzodkiewki oraz ostudzony brokuł i kurczaka. Wsypujemy również warzywa z sitka. Dokładnie mieszamy. Serki topione rozcieramy razem z jogurtem, majonezem i musztardą, dajemy pieprz (nie solimy) Przekładamy

Pani na deser
Gołąbki z kaszą, mięsem i grzybami 174

mogą być te najmniejsze ) drobniutko kroimy -dodamy je do farszu.   Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę i czosnek.Dodajemy pieczarki a kiedy pojawi się sosik dodajemy pokrojoną kapustę.Posypujemy wszystko niewielką ilością warzywka.   Smażymy do momentu odparowania wody.   Do wystudzonej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i mielone mięso.   Doprawiamy do smaku przyprawą barbecue(...)przelewamy do naczynia.   Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut.Gotowe.   Doskonale smakują z sosem pomidorowym i surówką z kiszonych ogórków.Smacznego

Maminek kulinarny
Wołowina duszona w cebuli z ogórkiem kiszonym 159

sosie własnym to sposób na pyszny obiadek.  Podałam z kluskami śląskimi ale również z kaszą jest pyszna, polecam. Składniki: 1 kg wołowiny 3 cebule 2 średnie ogórki kiszone masło do smażenia mąka do obtoczenia 2 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące(...)momentu aż mięso będzie miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do mięsa i chwilę jeszcze razem wszystko dusić. Smacznego! Podałam z kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą

magiczna kuchnia Kasi
Rolada wołowa! 138

musztardy - koniecznie z Czech. A do tego sos wzbogacony gęstą, prawdziwą śmietaną.  Składniki na 4 rolady: 4 plastry mięsa wołowego (1 plaster od 150-200g) 2 ogórki kiszone 4 plasterki wędzonego boczku 1 duża cebula musztarda kremska 200ml gęstej śmietany 1 łyżka smalcu lub masła sól pieprz Sposób przygotowania: Plastry wołowiny rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy i pieprzymy(...)przykryciem tak długo, aż rolady zrobią się mięciutkie - około 3 lub 4 godzin. Na koniec redukujemy ilość sosu i dodajemy śmietanę. Rolada najlepiej smakuje z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą i lampką czerwonego wina.    Obiecuję, że się nie zawiedziecie

Kuchnia Pani Wiosny
Roladki schabowe z pieczarkami i ogórkiem kiszonym 172

sposób mięso nie jest bardzo kaloryczne, głownie dlatego, że nie ma panierki. A smakuje naprawdę dobrze!Składniki:500 g schabu bez kości1 cebula150 g pieczarek3-4 ogórki kiszone (mogą być też korniszony)sól, pieprzolejSposób wykonania:1. Mięso umyć, osuszyć. Podzielić na 10 kotletów. Rozbić, posypać solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce.2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki.3. Cebulę pokroić(...)Zrumienić z każdej strony, podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić jeszcze chwilę, aż mięso będzie miękkie.8. Roladki podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z młodej kapusty.  Smacznego!!!Przy okazji zachęcam Was do odwiedzenia strony cojesc.net. Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych artykułów m.in. na temat niemarnowania jedzenia. Polecam

Kuchnia domowa Ani
Karaibska sałatka z czerwonej kapusty i mango. 143

Wszedłem sobie o 8:00 do naszego dzielnicowego niemieckiego sklepu i natknąłem się na równiutko poukładane (8:00) duże i dojrzałe mango za pół ceny. Pomyślałem

zadanie-gotowanie
Chłodnik - cud 148

Parę ładnych lat wstecz  byłam w moich ulubionych Górach Świętokrzyskich. To te góry o których  mówią że kapusta na szczytach  rośnie. No i dobrze ! Niech sobie rośnie ,ale piękne są . Godzinami mogę chodzić po Puszczy Świętokrzyskiej , gdzie słoneczko delikatnie gra pod konarami drzew. Gdzie chłód daje wytchnienie w taki dzień jak dziś.   W taki dzień(...)moja mama mówiła że go nożem kroić można . Niestety dzisiaj już takiego z zsiadłego mleka nie ma.  Koło garnka było mnóstwo : koperku,szczypiorku,rzodkiewek, ogórków świeżych i kilka kiszonych.  Nasza gospodyni pokroiła wszystko i wrzuciła do garnka z mlekiem ,zamieszała ,ciut posoliła i rozlała do miseczek.  To co zjadłam to było coś wyjątkowego . Chłodne i orzeźwiające

Eli Gotowanie
Sałatka warstwowa "GYROS" 250

Pyszna sałatka, która się pięknie prezentuje w szklanej misce ukazując wszystkie warstwy.Składniki: duża pojedyncza pierś z kurczaka lub mniejsza podwójna 5-6 ogórków kiszonych/ konserwowych 1 duża cebula puszka groszku średni słoiczek majonezu (jeszcze trochę zostanie :) ) ketchup (w zależność od upodobań łagodny lub pikantny chociaż osobiście do tej sałatki polecam łagodny) przyprawy: przyp. do gyros, przyp. do kurczaka, słodka(...)układamy wcześniej podsmażoną cebulką i przykrywamy warstwą majonezu. Nakładamy warstwę pokrojonych ogórków, którą przykrywamy ketchupem. Na koniec dodajemy odsączony groszek i przykrywamy go warstwą majonezu.Na wierzch możemy dać poszatkowaną kapustę pekińską.Bon Appetit

Pudełko rozmaitości

Proponowane wyszukiwania