kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:277/326)

Święta zero waste – jak nie marnować żywności na Boże Narodzenie 152

szkodzi. Przerób kapustę wigilijną na pyszne włoskie danie z makaronem gryczanym Przepis na pizzoccheri tutaj Raviolo z żółtkiem A może zabrakło ci nadzienia a zostało za dużo ciasta na pierogi? To doskonała okazja, żeby zrobić raviolo z płynnym żółtkiem. Jest przepyszne! Sam będziesz sobie zazdrościł, że jesz takie dobre rzeczy. Przepis na raviolo tutaj Sałatki z kiszonych buraków Kiedy zakwas

Ugotowane pozamiatane
Jabłka kiszone 123

zamknięciem) do kiszenia umyć, wyparzyć. Koper opłukać. Czosnek obrać. Na dnie naczynia ułożyć 2 gałązki kopru, wrzucić kilka ząbków czosnku. Ułożyć jabłka. Włożyć chrzan, liść chrzanu, pozostały czosnek i koper. Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą z cukrem i solą. Naczynie zamknąć, odstawić. Jabłka będą dobre po tygodniu. Używać do różnego rodzaju sałatek i surówek. Na przykład sałatka z kapusty pekińskiej

królestwo garów
Sałatka Gyros 94

elegancko i smakowicie, Sałatka najlepiej wygląda w wysokiej szklanej misce. Składniki sałatki mogą być różne, jednak podstawowe składniki to zawsze smażone piersi z kurczaka z dodatkiem przyprawy gyros oraz kapusta pekińska na górze sałatki. Sałatka Gyros – Składniki Składniki na mięso z kurczaka 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa „gyros” 3 łyżki oleju do smażenia Składniki(...)jogurtu naturalnego 2 łyżki dobrej jakości majonezu 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny garść posiekanego koperku Pozostałe składniki sałatki puszka kukurydzy 4 spore ogórki konserwowe 1 połowa główki kapusty pekińskiej 2 pomidory malinowe 1 świeży ogórek 1 papryka ketchup (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Gyros – Wykonanie Przygotowanie sałatki Gyros rozpocznij od przygotowania piersi z kurczaka. Pierś dokładnie umyj, osusz

To Musisz Wiedzieć
Kolorowa sałatka z łososiem z puszki 347

pomidorków daktylowych1 kiszony ogórek2 małe czerwone cebulkigarść posiekanej natkiSałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Dodać kawałki łososia z puszki, nie trzeba dokładnie osączać z oleju. Pomidorki daktylowe przekroić na pół. Dodać do sałatki. Cebulki obrać i razem z ogórkiem pokroić na cienkie plasteki. Ja pokroiłam je tak cieniutko za pomocą szatkownicy do kapusty. Dodać

Monia miesza i gotuje
Piątek: Sałatka z mango, czerwonej kapusty i cieciorki 105

Odświeżająca sałatka o zróżnicowanej teksturze: chrupka kapusta i cieciorka mieszają się z aksamitnym mango. Wszystkie składniki są słodkie, ale każdy na inny sposób. Całość przełamuje kwaskowy dresing. Czas przygotowania : 10-15 minut Liczba porcji : 2 Przez lata słowo mango kojarzyło się w Polsce z pewną dość specyficzną stacją telewizyjną, od kilku lat na szczęście wiemy, że pod tą nazwą kryje(...)mówi się, że jest królem owoców. Kto nie lubi mango ręka w górę? Nasz Miłoszek krzywi się okropnie, no ale on ma 15 miesięcy i najbardziej smakuje mu aktualnie kiszony ogórek. Cud mango Mango też potrafi być niemiłosiernie kwaśne, kiedy jest jeszcze zielone. Dojrzałe smakuje po prostu bosko i rzeczywiście jakieś nadprzyrodzone atrybuty posiada, gdyż, zgodnie z tradycją buddyjską, Budda

Niedzielny kucharz
Marynowana kapusta z marchewka w stylu koreanskim 101

kapusty . W rondlu zagotować 1 l wody ,dodać 1liść laurowy,cukier,sól,olej roślinny i ocet. Do marynaty dodać sok z marchwi ,wymieszać wszystko ,aż sól i cukier się rozpuści w marynacie. Marynata zalać gołąbki marchewkowe ,przykryć talerzykiem i obciążyć słoikiem z wodą . Pozostawić na 2-4 godziny w temperaturze pokojowej, ,a następnie wstawić do lodówki na jeden dzień. Kiszone

mojej kuchni
Marynowana kapusta z marchewka w stylu koreanskim 122

kapusty . W rondlu zagotować 1 l wody ,dodać 1liść laurowy,cukier,sól,olej roślinny i ocet. Do marynaty dodać sok z marchwi ,wymieszać wszystko ,aż sól i cukier się rozpuści w marynacie. Marynata zalać gołąbki marchewkowe ,przykryć talerzykiem i obciążyć słoikiem z wodą . Pozostawić na 2-4 godziny w temperaturze pokojowej, ,a następnie wstawić do lodówki na jeden dzień. Kiszone

w mojej kuchni
Detoks - dzień 3 160

dodałam jeszcze jeden pęczek pietruszki i około 400 ml wody i zmiksowałam w mikserze Leczo w trakcie przyrządzania  Kolacja: Zachcialo mi się pomidorów, zjadłam dwa, do tego ogórki kiszone i rzodkiewki (naprawdę się tym najadłam), później zjadłam jeszcze "pieczone" jabłko (tak naprawdę zrobiłam je na parze;) z cynamonem. Wieczorem dopadło mnie pożądne oczyszczanie jelit (jejku, tam rzeczywiście sa jakieś(...)złogi, skąd to się bierze?!), aczkolwiek i tak przebiega w miarę łagodnie. Generalnie jest dobrze :) I jeszcze małe kulinarne eksperymenty. Na obiad mialam zjeśc jeszcze zupę  z młodej kapusty i ogórków - ta zupa to jeden wielki eksperyment - wczoraj miałam dość surówek, a wcześniej zrobiła dużą michę surówki z białej kapusty, ogórków gruntowych i pietruszki. Postanowiłam więc przerobić surówkę

pyszne zdrowości
Sałatka z gyrosem - warstwowa 339

warzywnej... Gdy mam dylemat jaką sałatkę zrobić każdy mi mówi... to może z gyrosem?  Niby każdy ją robi, ale każdy inaczej... jedni dodają cebulę inni por, jedni ogórki kiszone, a inni konserwowe- ja np. wcale ich nie dodaję...  jedni dodają czerwoną fasolkę, a inni świeżą paprykę... jedno jest pewne: u każdego w tej sałatce jest gyros(...)macie swoją wersję? Może kiedyś odważę się zrobić ją w innej wersji :)Składniki: 3 piersi pojedyncze kurczaka, 1 czerwona papryka, 1/2 białej części pora, 1 puszka kukurydzy, 1/2 małej kapusty pekińskiej, 4 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa. Przygotowanie:   Piersi kurczaka dokładnie myjemy po zimną wodą i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy je przyprawą do gyrosa

Aga w kuchni
Barszcz wigilijny postny 203

jadłam. W naszym domu w Wigilię króluje od lat zupa grzybowa, jeżeli jednak macie ochotę na barszcz, ten przepis jest wart polecenia.  Używam kwasu buraczanego własnej produkcji. Zwykle kiszę go jesienią, tak jak warzywa w tym przepisie. Jeżeli nie mam kopru, używam koperku, ostatecznie możemy go pominąć. sok z tak ukiszonych buraczków jest pyszny i aromatyczny(...)farszem grzybowym. bardzo polecam.Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitryskładniki  (na ok 1,5 - 2 l zupy)włoszczyzna bez kapusty(seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula)500 g buraków10 ziarenek pieprzu2 ziarenka ziela angielskiegomały kawałek liścia laurowego4 szklanki wody50 - 80 g suszonych prawdziwków2 szklanki wodykwas buraczany - ilość zależy

Stare Gary
kapuściano-marchewkowe z kolendrą mielone kotlety w sosie pomidorowym na obiad... 189

łyżki, cebula 2 średnia, natka kolendry suszona Royal Brand - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, masło 1 łyżeczka, sok pomidorowy 1/2 litra, woda 1 szklanka, śmietana gęsta 1 łyżka kapustę i marchew dobrze rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać do mięsa mielonego dokładnie wyrobić masę z jajkami, bułką moczona i odciśniętą z wody, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, pokrojoną cebulką, kolendrą na gorącym(...)usmażeniu wylać tłuszcz na patelnię po tłuszczu wlać sok pomidorowy, wodę, śmietanę i wymieszać, włożyć mielone kotlety i duisc z 10 minut na małym ogniu, podać z tłuczonymi ziemniakami, kiszonym ogórkiem i posypać kolendrą - kotlety są delikatne, miękkie, aromatyczne i syte...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wegański bigos lub kapusta z grzybami inaczej. 141

Co jest, a co nie jest bigosem, to kwestia do dyskusji. Niektórzy mają pewnie na ten temat bardzo ugruntowane przekonania, ale prawda jest taka, że potrawa

zadanie-gotowanie
Czerwona kapusta zapiekana z jabłkami i kiełbaskami. 161

Tak sobie myślę, że to proste danie doskonale pasowałoby na oktoberfest. Co prawda październik na ostatniej prostej, Robert i Anka zdjęli już dawno bawarskie wdzianka, ale

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania