kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:257/326)

Kapusta pekińska z jabłkiem i ogórkiem kiszonym 157

Dobra surówka do obiadu Składniki - 0,5 kapusty pekińskiej - 2 ogórki kiszone - 1 marchewka - 2 łyżki koperku (może być mrożony ) - 1 jabłko - sos sałatkowy koperkowo-ziołowy - 3 łyżki jogurtu - 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania 1. - kapustę pokroić dodać potarte na dużej tarce ogórki,jabłko i marchew.  Dodać koperek,wszystko posypać sosem sałatkowym. D odać jogurt i majonez dobrze wymieszać

W królestwie smaków Beaty
Sałatka Gyros 338

sałatki:) Składniki:   750g filetu z kurczaka,  2 łyżki przyprawy do gyrosa,  3 łyżki ketchupu,  2 łyżki majonezu,  puszka kukurydzy,  7 kiszonych ogórków,  1/2 główki małej kapusty pekińskiej. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, na koniec posypać przyprawą do gyrosa i ostudzić. Majonez zmieszać z ketchupem. Mięso ułożyć(...)dnie miski, najlepiej przezroczystej, polać ketchupem. Ułożyć kiszone ogórki pokrojone w kostkę, posypać opłukaną i odsączoną kukurydzą. Posmarować majonezem i polać ketchupem. Na wierzchu ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską

Z miłości do słodkości
Porcja na raz- sałatka w słoiku 243

olej. Składniki 1 puszka tuńczyka (dowolnego) 1 mała puszka groszku konserwowego Bonduelle kawałek kapusty pekińskiej 1 mała czerwona cebula ok. 4 łyżki majonezu 2-3 ogórki kiszone sól pieprz kolorowy 1. Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Ogórki i czerwoną cebulą kroimy w kostkę. Tuńczyka (użyłam w oleju sojowym) odcedzamy a groszek płuczemy. 2. Sałatkę układamy warstwowo w 2 słoikach

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Marchewka kiszona 140

Wszyscy kiszą ogórki i ja bez nich nie wyobrażam sobie życia. Ale do kiszenia nadaje się wiele innych warzyw i owoców. Pierwsza na myśl przychodzi mi oczywiście kapusta, a zaraz po niej kiszony kalafior, który ukiszony jest pyszny! Spróbuj różowego kiszonego kalafiora! Tym razem postanowiłam zakisić marchewkę. Jemy ją często, pod różnymi postaciami, więc kiszona też znajdzie miejsce w naszej

Smaczna Pyza
Rassolnik 137

wpadkę, bo rassolnik z naszym rosołem zbyt wiele wspólnego nie ma. Bardziej przypomina polską ogórkową, tyle, że... z kapustą. Bo, co fakt, to fakt -Rosjanie kapustę uwielbiają. Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki kiszone kroimy w skośne plastry i zalane bulionem dusimy w rondelku do miękkości. Marchew i pietruszkę kroimy w niezbyt grube paski. Podsmażamy je na niewielkim ogniu na maśle

Kuchenna Kontrrewolucya
Surówka z piklami i sosem musztardowym 120

Surówka z białej kapusty z piklami i sosem musztardowym Składniki: ok. 1/4 główki białej kapusty Pół słoiczka 300 ml pikli / w zamian mogą być kiszone ogorki pęczek koperku 2 łyżeczki musztardy sarepskiej ewentualnie sól, pieprz  Wykonanie: Kapustę szatkujemy, pikle ,a jeżeli ich nie mamy możemy je zastąpić ogórkami kiszonymi -kroimy na mniejsze kawałki, koper siekamy, dodajemy musztardę i wszystko

W Moim Magicznym Domu
Surówka ogórkowa z kapustą w 5 minut. 128

Kiszone ogórki można podawać na wiele sposobów, proponuję pyszną surówkę. Pół główki kapusty 1 kg, 2 cebule, 5 średnich ogórków kiszonych, 3-5 łyżek oleju roślinnego,  1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka pieprzu, coś zielonego. Kapustę ucieramy, cebulę i zieleninę siekamy, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Surówka jest gotowa, bardzo smaczna, dobrze pasuje do każdego posiłku

chleba naszego
Ślonski łobiod: rolada, kluski, modro kapusta. Zrozumiesz, gdy spróbujesz [PRZEPIS] 136

prostu trzeba spróbować, aby poczuć kulinarnego ducha śląska. Przepis na ślonski łobiod Składniki: Rolada: duże plastry wołowiny (najlepiej z udźca), musztarda, kiełbasa śląska, plastry boczku, ogórek kiszony, cebula, sól, pieprz. Modro kapusta: główka kapusty czerwonej, dwie duże cebule, olej, ocet, cukier, sól, pieprz, łyżka mąki. Kluski śląskie: kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, mąka ziemniaczana, żółtko. Zrób tak: weź plastry wołowiny(...)udźca, rozbiją ją cienko, posyp solą i pieprzem, posmaruj zwykłą musztardą. Na skraju rozłóż pokrojone w słupki ogórki kiszone i boczek oraz pokrojoną kiełbasę. Posyp odrobiną cebuli. Dodatków musi być tyle, aby mięso dało się szczelnie zwinąć. Gdy już to zrobisz, obwiąż rolady sznurkiem, aby nie rozwinęły się podczas gotowania. Obsmaż je na gorącym tłuszczu, dodaj poszatkowaną w kostkę cebulę

Kulinarna Polska
Surówka z papryką 188

bardzo smaczną surówkę do obiadu , pasuję do wszystkiego rodzaju mięsa , ziemniaków czy kasz , to już według uznania smakowych , zapraszam do wypróbowania .  Składniki  ćwiartka kapusty białej  1 duża marchew  3 ogórki kiszone  4 płaty papryki marynowanej czerwonej  sól do smaku  pieprz czarny  łyżeczka pieprzu ziołowego  3 łyżki oliwy  2 łyżeczki balsamico(...)szczypta cukru  Kapustę kroimy dość cienko , następnie obraną marchew ścieram na tarce o drobnych oczkach , ogórka kiszonego także , następnie paprykę kroję w paski . Jak mamy dodane wszystkie składniki , dodaje oliwę , balsamico , doprawiam do smaku i bardzo dokładnie mieszam aby składniki dobrze się połączył , i gotowe do podania

Mój Smak
Pierogi leniwe z polenty, Dziewczynka w trampkach 193

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 mały kawałek czerwonej kapusty 1-2 ogórki kiszone 1 małe jabłko ½ małej cebuli 1 garść suszonej żurawiny sos: oliwa + sok z cytryny + sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zblenduj kapustę, cebulę, jabłko, ogórek lub drobno pokrój. Dodaj żurawinę i sos. Dokładnie wymieszaj. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Qlinarnie i Qlinarnie
Ogórki małosolne na sucho 1042

piątek na FB-ku. Te ogórki wywołały szał, otrzymałam mnóstwo e-maili w sprawie tego przepisu. Nawet tego typu, że plastikowy worek to trucizna. Teraz nagminnie kisi się ogórki i kapustę w workach i plastikowych beczkach, a kapustę i ogórki można kupić w plastikowych wiaderkach, więc 24-48 godzin w worku nie będzie takie straszne dla konsumentów tych ogórków(...)Ogórki małosolne po rosyjsku: Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1 łyżka grubej soli morskiej korzeń chrzanu pokrojony w paski liść chrzanu (nie miałam tym razem) 2 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami (tym razem miałam tylko młody koper) 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziaren gorczycy Przygotowanie: Ogórki myjemy i osuszamy. Delikatnie ścięłam końcówki aby sól szybciej wnikała w ogórki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z białej kapusty 162

surówka z białej kapusty. Lubię jak coś mi chrupie w ustach :) Wiecie, że   Kapusta jest   bardzo dobrym źródłem witaminy   C, a ta kiszona ma jej jeszcze więcej. Poza tym kapusta j est dobrym źródłem witaminy  A (zwłaszcza kapusta   czerwona i włoska) witamin  z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 i kwasu

Domowa Kuchnia u Mamy
Sałatka gyros I 118

wydaniu gyros oraz kapusta pekińska albo sałata lodowa. Taka sałatka sprawdzi się podczas imprez towarzyskich, spotkań świątecznych oraz bardziej oficjalnych spotkań. Tę sałatkę przygotowałam z myślą o podstawowych zaleceniach jej wykonania a resztę dodałam od siebie Składniki: * kapusta pekińska ok. 20 – 30 dkg * mięso z piersi kurczaka 40 – 50 dkg * 3-4 ogórki kiszone * średniej wielkości ogórek gruntowy(...)lodówki. Po tym czasie podsmażyłam je z każdej strony na suchej patelni. Kapustę pekińską posiekałam drobno i wyłożyłam na dno salaterki. Na kapustę pekińską wyłożyłam podsmażone i wystudzone mięso z kurczaka, jeśli został płyn ze smażenia wylałam go również na kapustę. Kurczaka polałam majonezem i ketchupem. Ogórki kiszone i świeże pokroiłam w kostkę i wymieszałam. Wyłożyłam na mięso z kurczaka

Pieprzyć z Fantazją
Kiszona czerwona papryka 192

Sierpień tradycyjnie upływa pod znakiem przygotowania zimowych zapasów. Pracy dużo, ale jaka radocha gdy zima wyciągamy pyszne zaprawy. Dużą część moich zimowych zapasów stanowią kiszonki. Ogórki, kapusty, grzyby... Wśród kiszonek nie może zabraknąć kiszonej papryki. Całe lato słój z kiszona papryką króluje na parapecie zaraz obok kamionki z małsolnymi ogórkami. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek a nawet sosów(...)wstrząsam aby wszystko ładnie się wymieszało. Raz dziennie otwieram słoik i dociskam widelcem paprykę (papryka tak jak i kapusta wymaga odgazowywania). Papryka jest gotowa po około 6 dniach i możemy ja zjadać na bieżąco:) aby przygotować zapas na zimę przekładamy kiszona paprykę do mniejszych słoików, zalewamy kiszona woda i wekujemy około 15 minut. Wekowanie przerywa proces kiszenia. Jeżeli lubicie bardziej

Magiczna kuchnia Darii

Proponowane wyszukiwania