kurczaka – smażone T osty z piwnymi pieczarkami Makaronowe muszle z kurczakiem w śmietanowym sosie Polędwica z dorsza w cieście piwnym z sosem tatarskim Quesadilla z serem, pieczarkami i kiełbasą Burger z kurczakiem Chili con carne z chorizo Lazania z mięsem mielonym i beszamelem Gołąbki bez zawijania Schab ze śliwką i morelą Schab po cygańsku Schab w śmietanie z pieczarkami
Smaki Na Talerzuświętach zostały ugotowane ziemniaki. Zrobimy pyszne kluseczki. Do klusek z ziemniaków może być poświąteczna kapusta. Albo poprostu zeszklona na oleju cebulka czy posmażona kiełbasa. Składniki: ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana lub pszenna osolona woda z olejem Jeśli chodzi o proporcje to mąki wsypujemy jedna czwartą ilości ziemniaków. Już wyjasniam jak to zrobić. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy nawet blenderem. Ugniatamy
prawdziwe jedzeniekońcu zima. A jak zima, to rozgrzewająca, pikantna zupa. Przyjemnie będzie jutro wrócić z pracy i napełnić brzuchy czymś takim. W pierwszej wersji, zupa z soczewicą miała być z kiełbasą, zrezygnowałam jednak z tego. Mięso trochę mi już bokiem wychodzi po tym weekendzie, więc zaserwowałam same warzywa. Ciekawym dodatkiem jest tutaj ogórek kiszony. Tak, tak. Nie rezygnujcie z niego, pasuje
KardamonovyPiękny piątek, piąteczek, piątunio. Przyznam się bez bicia, że dziś będę grillować pierwszy raz w tym sezonie. Od wczoraj marynują się białe kiełbasy, dziś rano zrobiłam sałatkę z ogórków, jest też plan zgrillowania wielkich pieczarek. Znając życie, zaczniemy kucharzyć późnym wieczorem, więc zdjęcia do nowych postów prawdopodobnie będę mogła sobie, za przeproszeniem, wsadzić. Nic to, przepis na sałatkę z ogórków
Kardamonovywyjdą mi jakieś 2-3 porcje. Tak, mi, nie nam. Tej potrawy za bardzo nie trzeba przedstawiać. Można ją robić z różnymi dobrociami: z grzybami, ze słodką kapustą, kiszoną, kiełbasą, pieczarkami, z marchewką, z mięsem i bez. Tym razem postawiłam na opcję z kiszoną kapustą i łopatką wieprzową. Do tego duuuużo świeżo mielonego pieprzu. Już się cieszę na kolejne otwieranie
Kardamonovydorzuciliśmy chorizo i fasolę. Pyszne, naprawdę. Z dodatkami możecie kombinować. Ja mam w głowie jeszcze sporo pomysłów, na pewno kiedyś się nimi z Wami podzielę. Składniki: 5 jajek kawałek kiełbasy chorizo 2 pomidory pół czerwonej papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku pół szklanki fasoli konserwowej (ja użyłam czarnej) 1/4 łyżeczki mielonej chili (lub więcej) pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego pół
Kardamonovywiadomo do kiełbas z ogniska najlepiej pasują sałatki ziemniaczane. A że mieliśmy okazję urodzinowo ogniskować, zrobiłam tę właśnie sałatkę. Najwięcej zabawy jest oczywiście przy obieraniu warzyw, ale cóż… Pamiętajcie żeby ziemniaki ugotować w mundurkach, smakują wtedy o niebo lepiej. Składniki: 1,5 kg średnich ziemniaków 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki 1 duży ząbek
Kardamonovyłapcie za noże i także róbcie forszmak z pieczarkami. Składniki: 1,5 l wody 600 g różnych rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, karczku, kiełbasy lisieckiej i małego podudzia z pieczonego indyka) 6 większych pieczarek 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 3 ogórki kiszone 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu
Kardamonovyspodziewałam się tak fajnego smaku. Zawsze myślałam, że prawdziwe łazanki muszą targać boczkiem, kiełbasą lub innym wieprzem. No nie, nie muszą, te wyszły naprawdę super. Składniki: 250 g kiszonej kapusty 10 małych pieczarek 1 cebula 1 marchewka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku ćwierć łyżeczki wędzonej papryki 250 g makaronu łazanki sól pieprz olej rzepakowy (przepis
Kardamonovymnie, tym razem, wędliny gotowane i wędzone. Składniki: 1,5 l wody 600 g różnych rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja tym razem użyłam szynek i dwóch rodzajów kiełbas) 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 ogórki kiszone 300 ml passaty 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka
KardamonovyTytułowy sos pomidorowy możecie sobie ulepszać czym tylko chcecie: kiełbasą, grillowanymi warzywami, kaparami, suszonymi pomidorami, tuńczykiem, itd. Ja chyba jednak najbardziej lubię wersję z suszonymi pomidorami i zielonymi oliwkami. My – tuńczyk i czarne oliwki. Tola – bez niczego. Dla mnie podstawą tego sosu jest jednak dobrej jakości oliwa i gęsta, solidna passata. A, i ten sos z powodzeniem możecie
Kardamonovypaprykowy z orzechami, który pochodzi z Syrii. Obecnie mamy sezon na papryki, więc trzeba z niego korzystać. Dodatkowo jutro mamy zaległe urodzinowe ognisko, postanowiłam więc zrobić go do kiełbas. Sos, zaraz po zrobieniu, smakował ciekawie. Papryka i kumin potrzebują trochę czasu, żeby się dotrzeć. Jutro sos będzie smakował dużo lepiej. Mam to już przećwiczone. Przepis pochodzi z bloga minimalistbaker . Składniki
Kardamonovylamarida.pl/2017/04/21/guacamole/ lub pesto szpinakowo-bazyliowe ogórek świeży, pomidor świeży, rzodkiewki kremowy serek roślinny świeże zioła/zielenina do dekoracji *można zamienić je na inne pasty roślinne, majonez wegański, użyć kiełbasy roślinnej, wegański bekon z grzybów , świeży szpinak – wszystko, co lubicie i zmieści się między kromki Wykonanie: W pierwszym kroku, odkrajamy skórkę z kromek chleba tak jak pokazano na zdjęciu
Lamarida.pl