Kiełbasa z grilla to klasyka tego sportu narodowego jakim jest u nas grillowanie . Ale wcale nie musi być rzucona na ruszt tak po prostu. Można ją dodatkowo doprawić polewając podczas pieczenia piwem albo smarując jakąś bejcą. Nawet zwyczajna nabierze wtedy zupełnie innego smaku i będzie wyjątkowa. A może zrobisz szaszłyki z kiełbasą ? Zobacz przepis na Szaszłyki z magicznej marynacie ROZWIŃ
Smaczna PyzaPrzepis zainspirowany moim buszowaniem po internecie w poszukiwaniu kiełbasy z grilla w nowej odsłonie. Wspólnie z Dominikiem uwielbiamy raz na miesiąc lub 2 zjeść kiełbasę z grilla, tak już mamy. Jednak aura nie zawsze temu sprzyja, wtedy przydaje się grill elektryczny. No ale nie każdy taki grill w domu posiada, a brytfankę czy naczynie żaroodporne - owszem, więc to przepis(...)kiełbasek 4 łyżeczki ostrej musztardy (u nas Kamis z ciętym chilli) 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka przyprawy do grilla (lub więcej, według uznania) * Kiełbaski nacinamy na krzyż z obu stron. Warto pamiętać, by wybierać kiełbasę z dużą zawartością mięsa, by jak najmniej tłuszczu znalazło się w sosie. My wybieramy zawsze taką, która ma co najmniej 70% mięsa w składzie
Cooking MonsterKiełbasa na grillu to podstawa więc dziś zapraszam na taką z warzywami. Składniki; 4 kiełbasy 4 łyzki oleju 1 cebula 1 papryka czerwona 4 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu sól, pieprz Kiełbase nacinamy delikatnie. Układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy z każdej strony po 2-3 minuty. Nastepnie pojedynczo przekładamy na folie aluminiowa. Posypujemy cebulą pokrojona w piórka, czosnkiem
Radość kipiąca uśmiechem.najczęściej wybieranym przez Polaków grillowym specjałem są kiełbaski. Wybór na rynku jest ogromny, ale jak spośród tych wszystkich produktów wybrać te najlepsze i najbardziej jakościowe? „Dobrze byłoby, aby kiełbasa na grilla była w naturalnym jelicie, a nie w sztucznej osłonce. Nie powinna być za chuda, ale nie może być też za tłusta. Dlatego najlepszym wyborem będą kiełbaski wieprzowe, bądź wieprzowo(...)drobiowe.” – mówi Piotr Laskowski Dyrektor Marketingu i Sprzedaży z JBB. Na grilla nadaje się również kiełbasa biała – jej aromatyczny smak doskonale uwydatnia się podczas grillowania. Jak grillować , by było smacznie i zdrowo? Grillowanie może być sztuką. Co zatem, oprócz dobrej jakości produktu, pozwoli nam pozbyć się kulinarnej wpadki, a także sprawi, że nasze grillowe danie będzie naprawdę zdrowe? Dania
Kuchnia MagdaLenyleżak i kryminał w ręku. Oto jeden ze sposobów spędzania przeze mnie czasu wolnego. Dzisiaj danie dla amatorów smażonej cebulki. Ach ten aromacik :) Składniki: biała kiełbasa 4 cebule sól 6 łyżek oleju Przygotowanie: Rozpalamy grilla. Cebulę będziemy przygotowywać na folii aluminiowej. W tym celu wykorzystamy około 50 centymetrowy kawałek folii. Należy pamiętać, że produkty zawsze kładziemy na stronie błyszczącej(...)minut. Podczas smażenia można ją kilka razy pomieszać i spróbować, czy ma odpowiednią miękkość. Mieszać cebulę należy łyżką, uważając, aby nie przedziurawić folii. W międzyczasie kładziemy na grillu białą kiełbasę. Kiełbasa robi się krócej od cebuli. Czas grillowania zależy od temperatury w grillu. Smacznego
Smak mojego domuGrillowe kiełbaski z majerankiem pokazywaliśmy na FB-ku w zeszłym roku. Jakoś nie złożyło się, aby przepis wstawić na blog, dzisiaj nadrabiamy te zaległości tym bardziej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPropozycja na urozmaicenie zwykłej kiełbasy z grilla. Szaszłyk z kiełbasy i cukinii. Składniki (4 szaszłyki): 2 kiełbasy śląskie 2 cienkie, malutkie cukinie sól olej Wykonanie: Cukinię kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm. Polewamy ją około 3 łyżkami oliwy i dokładnie w niej obtaczamy. Można to zrobić poprzez potrząsanie cukinią, zamkniętą w pojemniku. Cukinię dość mocno posypujemy solą
Smak mojego domuKoniec z kiełbasą na grillu! Czas najwyższy na urozmaicanie naszych spotkań. Już nie tylko szaszłyki, kiełbasa i karkówka kojarzy nam się grillem. Coraz częściej grillujemy warzywa, sery i wiele innych produktów. Dzisiaj mam dla Ciebie zraziki z kurczaka podawane na serku halloumi, są bardzo proste w przygotowaniu i na pewno zadowolą w smaku nie tylko Ciebie. 4 porcje Składniki
Niezły MłynekSezon grillowy już dawno rozpoczęty a więc najwyższa pora aby i u mnie pojawił się post z przepisem na potrawę z grilla. Przedstawiam więc przepis na pyszne ziemniaczki, nadziewane kiełbasą, cebulką i serem żółtym. Mniaaam! Ziemniaczki z grilla Składniki: 5 większych ziemniaków, cebula, mała laska kiełbasy, 5 plastrów sera żółtego, masło, ząbek czosnku, sól, pieprz. Wykonanie: Ziemniaki obieramy ze skórki
paapilotkaaznając Dobrej Kiełbasy . Tam jest wszystko: informacje, ciekawostki, linki do ciekawych blogów jak również sklep, w którym możemy nabyć potrzebne rzeczy, jeśli planujemy samodzielne przygotowanie np. domowych kiełbas. A że sezon na grilla w pełni to warto spróbować swoich sił w tej sztuce. Tym bardziej, że smak takiej kiełbasy jest naprawdę, delikatnie mówiąc, inny niż takiej ze sklepu. My właśnie(...)postanowiliśmy zrobić trochę takiej kiełbasy właśnie z okazji tytułowego Weekendu z grillem. Żebyście mieli przepis i ewentualnie też skorzystali. Dla tych co nie wiedzą: w tym weekendowym cyklu robimy wszystko co potrzeba na grilla, czyli jakieś mięsiwo, pieczywo i coś w stylu sałatki. Jeden wpis, trzy potrawy. Jeden grill, pełen wypas :) A że właśnie zaczął się długi majowy weekend
Marder&Marder Manufacturepatyczki można nadziać ulubione warzywa. Im więcej ich damy i w różnych kolorach tym apetyczniej będą prezentowały się nasze szaszłyki. Warzywa i kiełbasę można doprawić własną ulubioną mieszanką przypraw albo wykorzystać gotowe mieszanki przypraw do grilla, których jest duży wybór. Może być przyprawa uniwersalna do mięsa i warzyw, do szaszłyków lub do karkówki, każda będzie pasowała. składniki: 500 g wiejskiej(...)cienkiej kiełbasy 2 małe cukinie po 250 g, u mnie żółta i zielona 2-3 cebule, u mnie żółta i czerwona 2 papryki, u mnie czerwone 10 średnich pieczarek 2 łyżki przyprawy do grilla 5-6 łyżek oleju Cukinie razem ze skórką pokroić w plastry. Wybrałam małe sztuki bo ładniej się prezentują ale można dać jedną większą i plasterki przekroić
Monia miesza i gotujemają powstać łódeczki. Proporcje wskazują że na 1 kiełbasę potrzebujemy 6 łupinek. Układam je na grillu "do góry nogami" i grilluję aż delikatnie zmiękną. Wyciągam kiełbasę i cebulę z grilla. Kiełbasę kroję w półplastry, napełniam nimi cebulę, posypuję startym żółtym serem i zapiekam jeszcze przez kilka minut na grillu - aż cebula nabierze ładnego koloru a ser się rozpuści. Podałem
Mechanik grillujespokoju jedliśmy kolację :) Czyli chyba jakaś mała czarownica ze mnie jest - czary mary pomogły hihi ;) A co takiego dobrego grillowałam? Ano jak widać na zdjęciu, tradycyjnie na grillu wylądował karczek i kiełbasa. Ale kiełbaska już nie taka byle jaka:) Bo nafaszerowana ziołami i zapieczona z serem:) Brzmi kusząco? Zatem nie ma co się dłużej zastanawiać - wcale nie jest taka trudna
My simple kitchenskładniki: marynata na ok. 8 kiełbasek wieprzowych 1 szkl piwa 1 łyżka miodu 1 szczypta gałki muszkatołowej pieprz grubo mielony opcjonalnie: 2 łyżeczki majeranku suszonego opcjonalnie
Domowy Smak JedzeniaTakie kolorowe szaszłyczki to alternatywa dla zwykłej kiełbasy pieczonej na grillu, kiedy to po zjedzeniu jednego kawałka nie mamy ochoty na nic więcej. Dwa rodzaje kiełbasy, pieczarka i cukinia z szalotką łatwo zaspokoją głód i znajdzie się miejsce jeszcze na inne przysmaki. Kiełbasę można pokroić w plastry różnej grubości(...)zalezności od apetytu biesiadników grilla. Składniki: • 20 plastrów 1,5 cm białej kiełbasy • 20 plastrów 1,5 cm kiełbasy ciemnej • 10 małych pieczarek • 3 szalotki • 2 małe cukinie • sól, pieprz, papryka słodka do smaku Wykonanie: • Pieczarki umyć i odciąć nóżki. • Szalotki i cukinię pokroić w plastry. • Nabijać na drewniane patyczki na przemian, kiełbasę
To co kocham