kasza - 17339 przepisów (strona:813/1156)

Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta 176

jaki zamierzam zrobić wraz z harmonogramem co i kiedy zacząć przygotowywać lub zrobić, tak aby w wigilię dosłownie tylko podgrzewać potrawy. Zupa krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis kulebiak z kapustą kiszoną pieczarki faszerowane pęczakiem bigos z jarmużu przepis boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki w sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym, przepis

greenscarf
Jagielnik batatowy na raz. 116

Batotowy jagielnik, na daktylowym spodzie  z różanym sosem tahini i malinami  Była wersja dyniowa ( klik ), czekoladowej też nie mogło zabraknąć ( klik ), a że ostatnio

More food, love and dreams
Pyszny blok czekoladowy. Wegański i bezglutenowy 313

rondelku. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, dodając rodzynki, żurawinę i orzechy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc/ok. 12 godzin**). **Lub kaszy jaglanej. *Można oczywiście krócej, zależy od temperatury w lodówce

Smakuje zdrowo
gołąbki z kaszą gryczaną 106

Polecam gołabki z kaszą gryczaną i grzybami suszonymi

Ugotujmy Coś
Gołąbki w sosie pomidorowym 129

moich ulubionych dań z kuchni polskiej, więc gdy tylko za oknem robi się chłodniej z wielką przyjemnością do nich wracam. Przyznaje- nigdy ich sobie nie odmawiam. Kocham te z kaszą gryczaną i kozim serem , ale te tradycyjne to smak mojego dzieciństwa. Najlepsze robiła moja babcia (zresztą trzeba przyznać, że gotowała najlepiej na świecie nie tylko gołąbki). Może wydają się być

Wielki apetyt
Gulasz wieprzowy 169

Klasyczny gulasz wieprzowy podawany najczęściej z kaszą lub kluskami i koniecznie z ogórkiem kiszonym :) Dla urozmaicenia można dodać do niego czerwoną paprykę lub marchewkę. Składniki dla 2 osób: 500 g mięsa wieprzowego z szynki duża cebula słodka papryka 3 ziela angielskie liść laurowy sól, pieprz 2 łyżki oleju łyżki mąki Mięso pokroić w grubą kostkę, doprawić pieprzem i solą. Obsmażyć

wyzwania kuchenne
Kaczka faszerowana grzybami 234

grzybowym. Kaczka ma chrupiącą skórkę i miękkie mięso, które łatwo odchodzi od kości. Bez wielu składników i udziwnień. Prosto pieczona, podlewana wywarem z pieczenia. U mnie podana klasycznie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mimo to, z kaczki nie zrobił się zając ;) Dla początkujących z kaczkami dopisałam kilka uwag, które powinny pomóc. Składniki dla 4 osób: 1 kaczka

Pełny talerz
Karkówka duszona w sosie własnym 205

Duszona soczysta karkóweczka w sosie własnym to bardzo prosty i sycący obiadek. Karkóweczka nie wymaga długiego duszenia więc szybko się ją robi. Mięsko z sosikiem można podać z ulubioną kaszą, ziemniakami lub kluseczkami. składniki: 800 g karkówki 1 cebula  2 listki laurowe 700 ml wody sól,pieprz 1-2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Karkówkę pokroić w grubsze

Monia miesza i gotuje
Indyk z jabłkiem w sosie curry 116

kroimy w ósemki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i jeszcze dusimy ok. 10 min. Jabłka powinny być miękkie, ale nie dopuszczamy, by się rozpadły. Podajemy z ryżem , ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Wege-pasta z pieczonej papryki, awokado, ciecierzycy i suszonych pomidorów 98

możesz na rustykalną masę z drobinkami słonecznika- jak lubisz. Pasta jest idealna do smarowania "deseczek" czyli pieczywa chrupkiego. Może być dodatkiem do kanapek, koreczków a nawet do ugotowanej kaszy jaglanej.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczarkowe rolady z szynki 155

odparowuje podczas duszenia . Powstały przy pieczeniu sos zagęszczamy mąką , rozprowadzoną w około 1/2 szklanki wody , gotujemy w nim około 5 minut roladki . Gotowe , danie smakuje doskonale z każdym dodatkiem , kaszą , ziemniakami lub soczewicą . Smacznego Post Pieczarkowe rolady z szynki pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Comber z sarny, przepyszna pieczeń 167

sosu do śmietany i wymieszać, następnie powoli wlać do gotującego się sosu, dokładnie rozmieszać. Mięso można podać pokrojone w plastry i oblane sosem, lub na obiad do ziemniaków czy kaszy. Wyszło rewelacyjne, kruche cudne mięsko. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Seromakowiec 154

mąki ziemniaczanej Masę makową połączyć z jajkami i mąką, odłożyć. Wszystkie składniki masy serowej umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i oprószyć kaszą manną, wyłożyć masę makową, wyrównać. Delikatnie wylać masę serową. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 - 70 minut, przestudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy