kasza - 17339 przepisów (strona:637/1156)

WARSZTAY Z OLEJEM WIELKOPOLSKIM 120

orzechowo-migdałowej i musztardzie podanego z sosem groszkowo - chrzanowym i jadalnymi kwiatami tj bratki. Tego dorsza na pewni przygotuje w domu dodając odrobinę siebie :) Drugie danie to klopsiki z kaszy gryczanej, batatami i humusem oraz stokrotkami. Same kotleciki były ok ale jako, że nie przepadam za humusem to danie nie będzie należało do moich ulubionych. Ale tylko i wyłącznie dlatego

Kuchnia w oparach
PĄCZKI Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH I KMINKIEM 166

płaskurki, samopszy i orkiszu.  W paczce znalazłam: Makaron razowy orkiszowy BIO Makaron razowy samopszy Płatki MIX 5 zbóż Płatki z samopszy Mąka z samopszy BIO Mąka gryczana BIO Kasza z samopszy BIO Otręby z samopszy BIO    Jako, że dziś, jak wspomniałam, jest Tłusty Czwartek, przygotowałam na bazie Mąki z samopszy BIO pączki. Ale pączki nie takie zwykłe

Kuchnia w oparach
ZUPA MEKSYKANSKA PODANA Z NALESNIKIEM 263

słodkiej papryki. Podsmażone mięso z warzywami dodajemy do gotującej się kukurydzy, fasolki i pomidorów. Szklankę z koncentratem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy do zupy. Dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy wszystko. Jeżeli potrzeba przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy naleśniki: Mąkę miksujemy z wodą, mlekiem, jajkiem i solą. Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki. Zupę podajemy z naleśnikiem

Kuchnia w oparach
MAROKAŃSKA ZUPA MARCHEWKOWA 140

pysznych i aromatycznych dań. Każdy pewnie zna tadżin czyli danie przygotowane w tymże naczyniu z kuskusem i kurczakiem oraz warzywami. Kuskus możemy zamienić również na ryż lub inną kaszę. Drugim dość popularnym daniem jest Harira czyli zupa na bazie wołowiny z cieciorki i dodatkiem warzyw. Chlebki podawane są do prawie każdego dania. Maroko pachnie wieloma przyprawami. Ja jednak dziś zapraszam

Kuchnia w oparach
Gulasz z soczewicy i warzyw 159

soczewicę, a przygotowanie potrawy nie zajmie nam wiele czasu. Gulasz ten podajemy w głębokim talerzu lub kamionkowej miseczce jako samodzielne aromatyczne i rozgrzewające danie lub serwujemy w zestawie z kaszą (najlepiej gryczaną) i surówką. Bon appétit! Składniki: (2 porcje) cebula 3 ząbki czosnku szklanka soczewicy czerwonej kilka pieczarek puszka pomidorów mieszanka mrożonych warzyw (cukinia, marchewka, groszek cukrowy, papryka, kukurydza

Nie do chrzanu!
Tort urodzinowy mojej 6-latki 278

żółtka. Następnie wsypujemy cukier z cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem (u mnie margaryną) i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopt pieczemy w 190 stopniach na środkowym poziomie piekarnika (temperatura zależy od piekarnika od 180-200 stopni) przez około 45 minut. Dokładnie ostudzony biszkopt

Słodkie okruszki
Bezglutenowy tort czekoladowy z konfiturą malinową 295

koniecznie! Jeśli lubisz czekoladę, a akurat nie masz ochoty na tort to wypróbuj przepis na mocno czekoladową granolę w wersji klasycznej z płatkami owsianymi lub w wersji z kaszą gryczaną . Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram , dołącz

Book of spells
Kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym 274

kurczaka, dodajemy słoiczek pasty paprykowej, pokrojone pomidory, wszystko mieszamy, wlewamy ok.100 ml wody i dusimy ok. 15 minut. Kurczaka z warzywami i pieczarkami podajemy z ulubionymi dodatkami: ryżem, kaszą, makaronem itp. przed podaniem gulasz z kurczaka posypujemy świeżymi listkami kolendry. Smacznego 🙂 The post Kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Leczo z ciecierzycą 339

minut. Po tym czasie próbujemy czy leczo jest odpowiednio doprawione. Podajemy posypane natką pietruszki lub kolendry. Leczo z ciecierzycą świetnie smakuje zarówno samo, jak i z dodatkami: pieczywem, ryżem, kaszą jaglaną, pęczakiem czy quinoą. Post Leczo z ciecierzycą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Szakszuka pomidorowo-pomarańczowa z quinoa 166

najlepsza wersja szakszuki jaką jadłam. Z obiadu, z dnia wcześniejszego zostało mi trochę komosy ryżowej, więc wykorzystałam akurat taki dodatek. Ale z powodzeniem możecie dodać soczewicę, cieciorkę lub jakąkolwiek kaszę. 2 porcje: pół cebuli łyżka oleju 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego łyżeczka czerwonego pieprzu 1,5 szklanki passaty pomidorowej duży pomidor malinowy 3 łyżki ulubionego ketchupu pikantnego

Mienta blog
Faszerowane gotowane ziemniaki 161

samą kaszą i ryżem z kurczakiem człowiek żyję. Przy zbilansowanej diecie również pojawiają się takie smakołyki jak ziemniaczki. Czy to jako dodatek do kotletów, czy tak jak dzisiejsza propozycja w formie faszerowanej. Zawsze to jakaś odmienność i jeśli nie macie nietolerancji nabiału, polecam wykonać ten przepis. Jak to powiedziało dziecko znajomego, gdy byli w gościach jedząc te ziemniaki:"Takie ziemniakowe

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pasta z jabłka, suszonych pomidorów i maku 146

Pasta idealna do kanapek, ale także przepyszna z makaronem czy ryżem, może być także dodana do kaszy. Jednym słowem pasta do wszystkiego, na śniadanie, obiad i kolację. Zapach przypomina pachnące latem pomidory z krzaczka, dojrzewające w słońcu. Rozmarzyłam się i lata mi się zachciało, już coraz bliżej. Polecam zróbcie sobie pastę z pomidorów i jabłek. Pasta z jabłka, suszonych pomidorów

Moje Małe Czarowanie
Wołowina z warzywami w sosie pomidorowym 207

poczekać, aż samoczynnie opadnie ciśnienie oraz odblokuje się pokrywa od szybkowaru. Gotową wołowinę przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane danie podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Powyższą wołowinę możecie przygotować w naczyniu żaroodpornym, jednak czas duszenia będzie wynosił około - 3 godzin w 180 °C ! Podsmażanie mięsa i warzyw Od lewej strony: wołowina przed i po duszeniu Pomysł

Ugotować
Schab po bałkańsku 13992

solą, szczyptą cukru czy odrobiną vegety. Potrawa powinna nieco zgęstnieć. Jeśli wydaje nam się zbyt wodnista (lub jeśli wolimy gęstszą konsystencję), możemy zagęścić ją odrobiną mąki. Podajemy z ryżem, kaszą lub pieczywem

My simple kitchen