Zapiekanki z kaszy jaglanej to doskonały przepis na dobrze znaną Wam przekąskę w innym wydaniu. Przygotowywałam je na warsztatach marki Kamis, organizowanych wspólnie z Polskimi Bankami Żywności w ramach akcji Kulinarnie Mocni . Na evencie pojawili się zarówno inni blogerzy, jak i przedstawiciele PBŻ. Wszystkie przepisy, które przygotowywaliśmy były proste, przepyszne i zupełnie odmieniły moje spojrzenie składniki, w których nie widziałam(...)Wawryniuk. Akcja edukacyjna wpisuje się doskonale w profil mojego bloga, ponieważ myślą przewodnią jest przygotowywanie potraw z prostych, ogólnodostępnych składników, ziół i przypraw. Zapraszam Was na odmienione zapiekanki z kaszy jaglanej. Kasza nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna oraz sycąca. W galerii niżej znajdziecie także inne dania, które przygotowywaliśmy, każde z nich było wyjątkowe i na pewno odtworzę je na blogu
Kuchnia BazyliiWitam serdecznie Chciałabym zaproponować bardzo zdrową i smaczną zupę z kaszy jaglanej. Zupa jest bardzo smaczna, syta i prosta w przygotowaniu. Jeżeli ktoś nie robił jeszcze takiej zupy to zachęcam do wypróbowania przepisu. Będziemy potrzebować: 2 litry wywaru drobiowo-warzywnego lub warzywnego 1 kalafior (około 1kg) 200 g kaszy jaglanej 200 g groszku zielonego mrożonego lub z puszki(...)łyżki usiekanego koperku sól, pieprz opcjonalnie śmietana do dodania do zupy na talerzu z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra zupy Link do filmu z przygotowania: Zupa z kaszy jaglanej Przygotowanie: Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny: Do garnka przekładam kawałek kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam
Uwaga Babcia Gotujedeser :) Można je robić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Jedną propozycję jabłka z bakaliami przedstawiałem 3 miesiące temu. Czas na kolejną :) Jako dodatek do jabłka, posłużyła mi kasza jaglana i owoce liofilizowane. Pod koniec stycznia byłem na Wystawie Rolno - Żywnościowej - Smaczna Polska. Oprócz obłędnych sałatek Jana Kuronia, którymi się zajadałem :D , zapamiętałem stoisko jednej z firm, która się(...)sportowców i w turystyce. Jeżeli kogoś temat zainteresował to niech sobie więcej wygoogla :) , ja przejdę do przepisu :D Składniki : 1 jabłko Reneta 1,5 łyżki kaszy jaglanej kilka owoców liofilizowanych Jabłko myjemy i odcinamy daszek. Środek wydrążamy łyżeczką i trochę boki, robiąc z owocu miseczkę. Kasze jaglaną wsypujemy na sitko i płuczemy zimną wodą, po czym
Parowar Facetaspróbowaliśmy ziemniaków pieczonych jak z ogniska, robimy je przynajmniej raz na dwa tygodnie, a ostatnio nawet jeszcze częściej. Za każdym razem staraliśmy się optymalizować nasz przepis na gzik - bez kaszy jaglanej, z kaszą jaglaną, z wodą z ogórków kiszonych, z sokiem z cytryny, itd. W końcu udało nam się uzyskać efekt, który nas w pełni zadowolił. A połączenie wegańskiego gzika(...)wcześniej wodą kaszę jaglaną. Gotujemy, często mieszając, przez około 15 minut, do miękkości (mleko powinno całkowicie wyparować). Ugotowaną kaszę odstawiamy na bok, żeby wystygła. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki potrzebne na gzik i przekładamy je do kielicha blendera. Dodajemy kaszę jaglaną i miksujemy blenderem na jednolitą pastę. 3) Upieczone ziemniaki podajemy z gzikiem, olejem rydzowym i opcjonalnie dodatkami takimi
Roślinożerni urlopowiczeŚwieże truskawki w galaretce na kremie czekoladowym to smaczne i szybkie ciasto, które nie wymaga pieczenia. Głównym składnikiem kremu jest kasza jaglana i przypomina czekoladowy budyń. Polecam! ok 100 g herbatników maślanych 2 galaretki truskawkowe 3 szklanki wrzącej wody 1/2 kg świeżych truskawek KREM CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 1/2 szklanki mleka 2 szklanki wody(...)gotowania kaszy 1/3 szklanki cukru 200 g czekolady gorzkiej 70% 50 g masła Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć na sitku wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w lekko osolonej wodzie przez około 15 min na minimalnym ogniu, aż będzie miękka i bardzo gęsta. Wlać mleko i zmiksować blenderem na gładką
https:KKuchniaMniamosób, które nie są na żadnej diecie, a zależy im na zdrowym odżywianiu. Przepyszny, zdrowy, mało kaloryczny – Genialny! Składniki na tortownicę 20 cm: Do ugotowania kaszy: 1 szklanka kaszy jaglanej (suchego ziarna) 1 szklanka mleka sojowego lub innego 1 i 1/4 szklanki wody Masa jaglana: 365 gr ugotowanej na sypko kaszy jaglanej, zimnej 300 gr bardzo dojrzałych i słodkich(...)wodą, do momentu aż zacznie wypływać czysta, bezbarwna woda, zagotować litr wody, przelać kaszę wrzątkiem. Zagotować 2 i 1/4 szklanki wody pół na pół z mlekiem (u mnie sojowe), na wrzące mleko wsypać przepłukaną kaszę, gotować 20 min pod przykryciem na małej mocy palnika. Wyłączyć palnik. Kasza ma być sypka. Całkowicie ostudzić. Piekarnik nagrzać do 180 st. W misie malaksera
moj przepis naosób, które nie są na żadnej diecie, a zależy im na zdrowym odżywianiu. Przepyszny, zdrowy, mało kaloryczny – Genialny! Składniki na tortownicę 20 cm: Do ugotowania kaszy: 1 szklanka kaszy jaglanej (suchego ziarna) 1 szklanka mleka sojowego lub innego 1 i 1/4 szklanki wody Masa jaglana: 365 gr ugotowanej na sypko kaszy jaglanej, zimnej 300 gr bardzo dojrzałych i słodkich(...)wodą, do momentu aż zacznie wypływać czysta, bezbarwna woda, zagotować litr wody, przelać kaszę wrzątkiem. Zagotować 2 i 1/4 szklanki wody pół na pół z mlekiem (u mnie sojowe), na wrzące mleko wsypać przepłukaną kaszę, gotować 20 min pod przykryciem na małej mocy palnika. Wyłączyć palnik. Kasza ma być sypka. Całkowicie ostudzić. Piekarnik nagrzać do 180 st. W misie malaksera
moj przepis naosób, które nie są na żadnej diecie, a zależy im na zdrowym odżywianiu. Przepyszny, zdrowy, mało kaloryczny – Genialny! Składniki na tortownicę 20 cm: Do ugotowania kaszy: 1 szklanka kaszy jaglanej (suchego ziarna) 1 szklanka mleka sojowego lub innego 1 i 1/4 szklanki wody Masa jaglana: 365 gr ugotowanej na sypko kaszy jaglanej, zimnej 300 gr bardzo dojrzałych i słodkich(...)wodą, do momentu aż zacznie wypływać czysta, bezbarwna woda, zagotować litr wody, przelać kaszę wrzątkiem. Zagotować 2 i 1/4 szklanki wody pół na pół z mlekiem (u mnie sojowe), na wrzące mleko wsypać przepłukaną kaszę, gotować 20 min pod przykryciem na małej mocy palnika. Wyłączyć palnik. Kasza ma być sypka. Całkowicie ostudzić. Piekarnik nagrzać do 180 st. W misie malaksera
moj przepis naKotlety jaglano-jajeczne, czyli moim zdaniem naprawdę ciekawe i warte wypróbowania danie w pełni wegetariańskie. Doskonale smakują w połaczeniu z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatką ze śmietaną. Rewelacja! Składniki: kasza jaglana - ok. 1 szklanki ugotowanej (1/3 szklanki przed ugotowaniem) jajka - 6 sztuk ser żółty - ok. 200g, startego cebula - 1 szczypiorek - 1 duży pęczek, posiekany koperek - 1 pęczek, posiekany papryka ostra(...)szczypta papryka słodka - szczypta czosnek w proszku - szczypta sól, pieprz Panierka: bułka tarta tłuszcz - do smażenia, u mnie olej z masłem Wykonanie: 5 jajek gotujemy na twardo. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie płuczemy, do momentu aż woda, w której ją płuczemy stanie się całkiem przezroczysta. Gotujemy ją ze szklanką wody lub mleka (polecam tę drugą opcję) do czasu aż wchłonie cały
Pogotujmy.plNaleśniki, są jednym z najprostszych przepisów. Jest bardzo wiele rodzajów naleśników. Ja dziś proponuję naleśniki z surowej kaszy jaglanej. Wymagają trochę czasu, ponieważ kasza jaglana musi postać min. 12 godzin. Trzeba kaszę wcześniej dobrze przecedzić, aby woda była bezbarwna, bo inaczej może naleśnik być gorzki. Pamiętajcie to zdrowe naleśniki, bez białej mąki, glutenu, mleka krowiego. Smacznego Naleśniki z kaszy jaglanej(...)Bezglutenowe. Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 25 min Ilość porcji: 2-4 Składniki 250g kaszy jaglanej 4 szklanki wody 1 i ½ szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajo 2 łyżki oleju szczypta soli 1 łyżka cukry brązowego (do wersji na słodko) Wykonanie Kaszę jaglaną przelewamy kilkakrotnie aby woda była
Apetyt na ZieloneKasza jaglana zapiekana z jabłkami to zdrowy, lekkostrawny i sycący deser, którego nie trzeba dosładzać. Dzieci zajadają się nim, że aż uszy im się trzęsą. Taki deser świetnie sprawdzi się także dla niemowląt. Można go podać maluchom, po ukończeniu 10 miesiąca życia. 150 g kaszy jaglanej (suchej) 2 jabłka cynamon masło klarowane / olej kokosowy Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą(...)tarce o małych oczkach. Płytkie naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym lub olejem kokosowym. Rozkładamy równomiernie połowę ugotowanej kaszy. Kładziemy na niej starte jabłka i posypujemy cynamonem. Całość przykrywamy resztą kaszy jaglanej. Na wierzch kładziemy jeszcze kilka listków masła klarowanego lub oleju kokosowego. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Gotowe
Dieta bez mlekaPulpety z kaszy jaglanej i soczewicy Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy Składniki : mała cukinia ząbek czosnku puszka pomidorów 4 suszone pomidory 4 łyżki oliwy pół pora ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki ciecierzycy świeża bazylia kurkuma mielona słodka papryka sól pieprz brokuł Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy 1:2 (1 porcja kaszy :dwie porcje wody). Ciecierzyce gotujemy do miękkości. Ugotowaną kaszę(...)podsmażamy z pokrojonym porem i czosnkiem drobno posiekanym, na pozostałej oliwie. Na koniec dodajemy pomidory z puszki oraz bazylie, doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z brokułami. Artykuł Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaPomysł na zdrowe śniadanie, jogurt grecki w towarzystwie kaszy jaglanej, owoców i miodu :) Kasza jaglana jest produktem polecanym szczególnie na śniadanie – jest lekkostrawna i sycąca. Obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Ma również wysoki poziom białka i węglowodanów w złożonej postaci. Samo zdrowie! Składniki: opakowanie jogurtu greckiego(...)łyżki kaszy jaglanej banan truskawki miód wg uznania Kaszę jaglaną opłukać, ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Owoce pokroić na kawałki. Do miseczki włożyć jogurt naturalny, na to owoce, dodać kaszę jaglaną i polać miodem. Smacznego
Moja Galeria SmakuKremowa kasza jaglana z karmelizowanymi jagodami i skropiona syropem klonowym. Możecie użyć mleka krowiego lub roślinnego, jednak najlepiej sprawdzi się mleko kokosowe. Skarmelizować można dowolne owoce np. truskawki, czereśnie, wiśnie, borówki. Jaglanka z karmelizowanymi jagodami porcja dla 1 osoby Składniki: jaglanka: 5 łyżek kaszy jaglanej 1/3 szklanki wody 1/2 szklanki mleka karmelizowane jagody: garść jagód 1 łyżka miodu na wierzch(...)syrop klonowy opcjonalnie: preparowana kasza jaglana Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę przepłukać kilkakrotnie pod wodą i wsypać do wrzącej wody. Przykryć i gotować około 5 min na małym ogniu. Po tym czasie dodać mleko kokosowe i wymieszać. Gotować pod przykryciem około 8 min po czym zdjąć z palnika i pozostawić na około 5 min. Jeśli po tym czasie kasza jaglana nie uzyskała
JaglusiaBardzo lubię kaszę jaglaną i często używam jej w kuchni, na słodko jak i na słono. Dzisiaj w wersji na słono jako prosty i szybki obiad. Przedstawiam wam kotleciki z kaszy jaglanej z pieczarkami. Składniki: (na 5 kotlecików) 100g suchej kaszy jaglanej 1 jajko Pół cebuli 10 średnich pieczarek Ząbek czosnku 4 łyżki mąki jaglanej Olej kokosowy do smażenia(...)Sól, pieprz Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu, studzimy. Ostudzoną kaszę jaglaną przenosimy do miski gdzie wbijamy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, zeszkloną cebulę lekko usmażone pieczarki. Mieszamy, dodajemy 2 łyżki mąki jaglanej, znów mieszamy. Na osobnym talerzyku wysypujemy 2 łyżki mąki jaglanej. Formujemy kotleciki, po czym panierujemy je w mące. Na patelni rozgrzewamy
madamekuchnia.wordpress.com