Składnik – porcja na formę o średnicy 21: 1 szklanka kaszy jaglanej, 2 szklanki wody, 1 puszka mleka kokosowego, 4 łyżki miodu, 2 szklanki wiórek kokosowych, 2 tabliczki gorzkiej czekolady. Krok 1 Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając do 2 szklanek wody 10 łyżek mleka kokosowego do wody. Do przestudzonej kaszy dodajemy miód raz wiórki kokosowe, całość mieszamy
Coś bym zjadłakolację. Są lekkie (pod warunkiem, że smaży się na niewielkiej ilości tłuszczu), smaczne, aromatyczne. Podałam z sałatką i dipem paprykowym. Pycha obiadek :) Składniki: 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (lub około 100 g suchej, gotowanie trwa zaledwie 10 minut :) ) 400 g ryby (u mnie sandacz) przyprawy - użyłam "Podlaskiej przyprawy do ryb" 2 łyżki mąka jaglana do panierowania tłuszcz
pyszne zdrowościzasadzie można ją zajadać tuż po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje po schłodzeniu. Jak dla mnie ma wtedy taki typowy smak lata :) Składniki na 2 duże porcje: 100 g kaszy jaglanej 200-400 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 2-4 łyżki słodziwa (u mnie ksylitol) kilka kropel ekstraktu z wanilii 4-6 dojrzałych brzoskwiń Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu(...)ostudzenia. Wystudzoną kaszę wsypujemy do kielicha blendera, dodajemy mleko (przy 200 ml deser będzie miał konsystencję gęstej kaszy manny, przy większej ilości mleka będzie bardziej płynny i kremowy), słodziwo i wanilię. Wszystko razem blendujemy do otrzymania jednolitej, jak najbardziej kremowej papki. Masę jaglaną przelewamy do pucharków, w których będziemy ją serwować i odstawiamy. Owoce myjemy i obieramy ze skórki, kroimy
Zawsze głodna!jedna czytelniczka/czytelnik ma podobnie, śniadanie przygotowałam sobie już wieczorem. Wystarczy rano dorzucić dodatki i ready:-) Może już na stałe przerzucę się na jaglankę poranną. Składniki: szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1,5 brzoskwini jogurt naturalny lub dżem brzoskwiniowy Sposób przyrządzenia: Kaszę bardzo dobrze wypłukać zimną wodą a na koniec wrzątkiem, żeby pozbyć się
pieprzny smaczekPasztet na bazie kaszy jaglanej i fasoli. Smak tworzą wyraziste przyprawy oraz słodka śliwka. Czytaj więcej
Kasia Sarnagłód. Polecam :) Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika pół szklanki pestek dyni 1/3 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki orzechów (u mnie nerkowce i włoskie) 3/4 szklanki płatków jaglanych (lub ugotowanej kaszy jaglanej) 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (lub płatków gryczanych) 1 łyżka nasion chia 3 łyżeczki łupin babki jajowatej lub nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 2 łyżki suszonych jagód goji
Domowa Cookierenka Agiobejrzeć tu—>KLIK :) 3 wiejskie bułki 3 garstki sałaty pół malej czerwonej cebuli 6 plasterków oscypka 3 ogórki kiszone łyżeczka masła kotlety: 2 upieczone buraki szklanka ugotowanej kaszy jaglanej dymka ze szcypiorkiem sól, pieprz do smaku 0/5 łyżeczki suszonej natki pieptruszki łyżeczka mielonej papryki słodkiej szczypta mielonej wędzonej papryki ostrej Dymke kroimy i szklimy na maśle. Buraki obieramy
Mienta blogtuńczyka wychodzą naprawdę pyszne. Idealnie sprawdzą się na obiad z dodatkiem sałatki, możesz je też zabrać do pracy albo na piknik. Świetnie smakują również na zimno. Składniki: 100 gramów kaszy jaglanej, 4 małe jajka, 1 cebula, 2 średnie marchewki, puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach, sól, pieprz, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Zrób tak: kaszę ugotuj(...)przełóż do miski. Ugotuj na twardo także dwa jajka. Marchewkę obierz i zetrzyj na małych oczkach razem cebulą, następnie przesmaż razem kilka minut na łyżce oleju, dodaj do kaszy razem z porządnie odsączonym tuńczykiem i posiekanymi jajkami. Dodaj także dwa surowe jajka, przypraw solą i pieprzem, następnie dobrze wymieszaj i odstaw na około pół godziny, aby masa stężała. Można
Kulinarna PolskaSkładniki: 1 kalafior 1/2 szklanki kaszy jaglanej 250 ml bulionu warzywnego 2 jajka 1 pęczek koperku 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka czosnku 4 łyżki oleju sól, pieprz bułka tarta do panierowania Sposób wykonania: Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Kaszę wsypujemy
Qchnia po prostuDeser lub słodkie śniadanie, czyli waniliowy pudding jaglany z malinami. Delikatny, słodki, z kwaśną maliną i niezaprzeczalnie ślicznie wyglądający. Bogate wnętrze i piękny wygląd :) Składniki: 100 g kaszy jaglanej 500 ml mleka 1 czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (polecam Skworcu ) 2 czubate łyżeczki trzcinowego cukru brązowego (polecam Skworcu ) 300 g malin około 3 łyżeczki trzcinowego cukru
Smak mojego domuproporcji co do grama. Jeśli masa będzie za rzadka dodajcie więcej wiórków lub włóżcie ją na dłużej do lodówki, a jeśli za gęsta dodajcie więcej mleczka. kopiasta szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 5-6 łyżek wiórkow kokosowych 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego wiórki kokosowe i puder(...)podgrzewamy z olejem, aż ten się rozpuści. Dodajemy do przestudzonej kaszy, wraz z wiórkami i resztą składników. Miksujemy na gładką mase i odstawiamy ją do lodówki na 15 minut. Formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych lub pudrze truskawkowym. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Smacznego :) Artykuł Jaglane kuleczki kokosowe pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogwykorzystałam ;)). Do kaszy dodałam trochę miodu i cynamonu. Wszystko zostało zjedzone, nawet czereśnie już dobre były he he ;))). Udanego weekendu Wam życzę :))) Składniki na 3 porcje: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki wody 2 łyżki miodu cynamon (ilość wedle uznania) 2 banany czereśnie borówka amerykańska Kaszę wrzucam na sitko, przepłukuję pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Wrzucam
kruche babeczkiSkładniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 marchewka 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka bazylii pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki granulowanego czosnku sól, pieprz sezam do panierki (około 2 szklanek) olej do smażenia Propozycja podania: Sos czosnkowy, pieczone warzywa. Sos: 1 duży jogurt grecki 3 ząbki czosnku sól, pieprz Pieczone warzywa(...)pieczarek 1 papryka 1 cebula 1 łyżka przyprawy "Gyros" 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut od zagotowania. Studzimy. Marchewkę ścieramy na tarce. Kaszę przekładamy do miski, łączymy ze wszystkimi składnikami oprócz sezamu. Wyrabiamy jednolitą masę. Całość wkładamy
Qchnia po prostusniadanie #pomarancz #granat #jagody liofilizowane #kasza jaglana ugotowana, wymieszana z: - bananem rozgniecionym widelcem - komosa ekspandowana -amarantusem ekspandowanym Proporcje wg uznania
Szkrab Je Samsmak! Genialna propozycja na słodkie, ale nadal zdrowe, ponad to bezglutenowe i wegańskie szaleństwo 😍 Składniki (2 duże lub 4 małe porcje): 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 100 g kaszy jaglanej 2 łyżki cukru kokosowego kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki kremu orzechowo-kakaowego ( Super Krówka ) Przygotowanie: Kaszę opłucz pod bieżącą wodą. Następnie podprażaj ją w garnku
Zdrowie na języku :P