łyżka cukru (można pominąć) Pasta jaglano-serowa: 250 g twarogu półtłustego 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie, ja nie dałam) 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny ok 1/3 ilości kaszy jaglanej ugotowanej wg proporcji z tego przepisu (czyli 1/3 szklanki suchej kaszy) opcjonalnie cukier puder lub miód Ponadto: domowy dżem z kiwi 1-2 banany i/lub kiwi lub inne ulubione owoce
Anioszek w kuchniGRYCZANĄ z masą JAGLANĄ i owocaaaaami! Składniki na dużą tartę: 200g mąki gryczanej 100g margaryny Optima Omega 3 5 łyżek syropu z agawy 2 jajka Krem: 1 szkl. kaszy jaglanej 3 łyżki cukru trzcinowego/ksylitolu 1 łyżka syropu waniliowego + owoce leśne Przygotowanie: Mąkę zagniatamy z syropem, jajkiem i margaryną. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki(...)Kaszę płuczemy w zimnej wodzie dopóki woda nie będzie mętna. Gotujemy aż do rozgotowania z cukrem i syropem waniliowym. Dobrze studzimy i miksujemy na gładki krem. Owoce myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ciasto ponownie zagniatamy, wałkujemy i przekładamy na formę silikonową. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, a po wyciągnięciu z piekarnika dokładnie studzimy. Przekładamy krem
CzarnawisienkaCzekoladowy krem z pomarańczą Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 łyżki kakao pół szklanki mleka ryżowego 3 łyżki miodu 1 banan 5 suszonych śliwek 1 pomarańcza Kaszę wypłukałam i ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej kaszy dodałam banana, mleko, miód, śliwki i wszystko zblendowałam na gładką masę. Z podanych składników otrzymałam gęsty, słodki i przepyszny krem czekoladowy. Super smakuje
nietadietaSKŁADNIKI 4 pomidory 100 g ugotowanej kaszy jaglanej 100 g ricotty 3 łyżki startego parmezanu 4 suszone pomidory 1 ząbek czosnku oliwki czarne i zielone listki świeżej bazylii suszone oregano s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 4 pomodori 100 g di miglio cotto 100 g di ricotta 3 cucchiai di parmigiano grattugiato 4 pomodori secchi 1 spicchio d'aglio(...)olive nere e verdi foglie di basilico fresco origano secco sale, pepe PRZYGOTOWANIE Ugotowan ą kasz ę przekładamy do miski, dodajemy ricottę, starty parmezan, drobno posiekane oliwki, suszone pomidory, listki bazylii oraz wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku; doprawiamy suszonym oregano, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Odkrawamy górną część z pomidorów
La grande e la piccola cuocaSkładniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach 100 g kaszy jaglanej 2 marchewki 1 cebula 500 g passaty pomidorowej lub domowego przecieru 2 łyżki oleju 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki suszonego czosnku sól Sposób wykonania: Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy około 300 ml wrzątku i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie przekładamy kaszę
Qchnia po prostuSkładnik – porcja na formę o średnicy 21: 1 szklanka kaszy jaglanej, 2 szklanki wody, 1 puszka mleka kokosowego, 4 łyżki miodu, 2 szklanki wiórek kokosowych, 2 tabliczki gorzkiej czekolady. Krok 1 Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając do 2 szklanek wody 10 łyżek mleka kokosowego do wody. Do przestudzonej kaszy dodajemy miód raz wiórki kokosowe, całość mieszamy
Coś bym zjadłakolację. Są lekkie (pod warunkiem, że smaży się na niewielkiej ilości tłuszczu), smaczne, aromatyczne. Podałam z sałatką i dipem paprykowym. Pycha obiadek :) Składniki: 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (lub około 100 g suchej, gotowanie trwa zaledwie 10 minut :) ) 400 g ryby (u mnie sandacz) przyprawy - użyłam "Podlaskiej przyprawy do ryb" 2 łyżki mąka jaglana do panierowania tłuszcz
pyszne zdrowościzasadzie można ją zajadać tuż po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje po schłodzeniu. Jak dla mnie ma wtedy taki typowy smak lata :) Składniki na 2 duże porcje: 100 g kaszy jaglanej 200-400 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 2-4 łyżki słodziwa (u mnie ksylitol) kilka kropel ekstraktu z wanilii 4-6 dojrzałych brzoskwiń Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu(...)ostudzenia. Wystudzoną kaszę wsypujemy do kielicha blendera, dodajemy mleko (przy 200 ml deser będzie miał konsystencję gęstej kaszy manny, przy większej ilości mleka będzie bardziej płynny i kremowy), słodziwo i wanilię. Wszystko razem blendujemy do otrzymania jednolitej, jak najbardziej kremowej papki. Masę jaglaną przelewamy do pucharków, w których będziemy ją serwować i odstawiamy. Owoce myjemy i obieramy ze skórki, kroimy
Zawsze głodna!jedna czytelniczka/czytelnik ma podobnie, śniadanie przygotowałam sobie już wieczorem. Wystarczy rano dorzucić dodatki i ready:-) Może już na stałe przerzucę się na jaglankę poranną. Składniki: szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1,5 brzoskwini jogurt naturalny lub dżem brzoskwiniowy Sposób przyrządzenia: Kaszę bardzo dobrze wypłukać zimną wodą a na koniec wrzątkiem, żeby pozbyć się
pieprzny smaczekPasztet na bazie kaszy jaglanej i fasoli. Smak tworzą wyraziste przyprawy oraz słodka śliwka. Czytaj więcej
Kasia Sarnagłód. Polecam :) Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika pół szklanki pestek dyni 1/3 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki orzechów (u mnie nerkowce i włoskie) 3/4 szklanki płatków jaglanych (lub ugotowanej kaszy jaglanej) 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (lub płatków gryczanych) 1 łyżka nasion chia 3 łyżeczki łupin babki jajowatej lub nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 2 łyżki suszonych jagód goji
Domowa Cookierenka Agiobejrzeć tu—>KLIK :) 3 wiejskie bułki 3 garstki sałaty pół malej czerwonej cebuli 6 plasterków oscypka 3 ogórki kiszone łyżeczka masła kotlety: 2 upieczone buraki szklanka ugotowanej kaszy jaglanej dymka ze szcypiorkiem sól, pieprz do smaku 0/5 łyżeczki suszonej natki pieptruszki łyżeczka mielonej papryki słodkiej szczypta mielonej wędzonej papryki ostrej Dymke kroimy i szklimy na maśle. Buraki obieramy
Mienta blogtuńczyka wychodzą naprawdę pyszne. Idealnie sprawdzą się na obiad z dodatkiem sałatki, możesz je też zabrać do pracy albo na piknik. Świetnie smakują również na zimno. Składniki: 100 gramów kaszy jaglanej, 4 małe jajka, 1 cebula, 2 średnie marchewki, puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach, sól, pieprz, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Zrób tak: kaszę ugotuj(...)przełóż do miski. Ugotuj na twardo także dwa jajka. Marchewkę obierz i zetrzyj na małych oczkach razem cebulą, następnie przesmaż razem kilka minut na łyżce oleju, dodaj do kaszy razem z porządnie odsączonym tuńczykiem i posiekanymi jajkami. Dodaj także dwa surowe jajka, przypraw solą i pieprzem, następnie dobrze wymieszaj i odstaw na około pół godziny, aby masa stężała. Można
Kulinarna PolskaSkładniki: 1 kalafior 1/2 szklanki kaszy jaglanej 250 ml bulionu warzywnego 2 jajka 1 pęczek koperku 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka czosnku 4 łyżki oleju sól, pieprz bułka tarta do panierowania Sposób wykonania: Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Kaszę wsypujemy
Qchnia po prostuDeser lub słodkie śniadanie, czyli waniliowy pudding jaglany z malinami. Delikatny, słodki, z kwaśną maliną i niezaprzeczalnie ślicznie wyglądający. Bogate wnętrze i piękny wygląd :) Składniki: 100 g kaszy jaglanej 500 ml mleka 1 czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (polecam Skworcu ) 2 czubate łyżeczki trzcinowego cukru brązowego (polecam Skworcu ) 300 g malin około 3 łyżeczki trzcinowego cukru
Smak mojego domu