pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest wyśmienity. Pikantny i bardzo aromatyczny stanowi miłą odmianę w polskiej kuchni. Kurczak w marynacie teriyaki może być podawany z ryżem, makaronem ryżowym lub z warzywami. Można też, zamiast w marynacie, przygotować kurczaka w sosie teriyaki. Marynata teriyaki pasuje do krewetek, ryb i wieprzowiny, zwłaszcza do żeberek i karkówki pieczonej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: 1 kg karkówki bez kości 1 puszka pomidorów 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki bazylii Wykonanie: Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie natrzeć solą i pieprzem. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć mięso z każdej strony(...)wlać 1 szklankę wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny.(bez przykrycia) Od czasu do czasu polewać mięso sosem, który powstał podczas pieczenia. Karkówkę wyjąć, a sos zlać do małego garnka. Do sosu dodać puszkę pomidorów i 1/2 szklanki wody. Gotować chwilę na wolnym ogniu. Zblendować sos, dodać majeranek, sól, pieprz i bazylię
O kuchni z uczuciemBardzo smaczna karkóweczka. Super w wersji na imprezy lub na niedzielny obiad z ziemniakami. Polecam jest pyszna. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, mieszanką suszonych ziół. Wymieszać mięso w przyprawach i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia, którego dno wysmarowane musi być olejem. Marchew obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Cebulę(...)pokroić w plasterki, rozłożyć na mięsie. Obsypać wszystko dodatkowo świeżym lub suszonym tymiankiem i vegetą. Wlać wodę i śmietanę. Przykryć naczynie folią aluminiową. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 1 godzinę i 30 minut. Wytworzy się dosyć dużo sosu, który zlać do garnuszka. Posypać mięso serem i wstawić na chwilkę do piekarnika. Ser tylko musi się rozpuścić. Pierwsza wersja
Kuchnia Pokoleńprzygotować, będą przepisy na dania które przygotowałam oraz chętnie podzielę się moją stylizacją w tym dniu. Lubicie organizować przyjęcia? MENU NA PRZYJĘCIE KOMUNIJNE W DOMU PRZYSTAWKI deska wędlin ( pieczona szynka, pieczony schab, kiełbasa żywiecka, salami, kabanosy wędzone, kabanosy drobiowe) sałatka caprese melon z salami dojrzewającym sałatka azjatycka z kurczakiem, warzywami, makaronem ryżowym, sosem sojowym, świeżą kolendrą sałatka(...)naturalne z chlebka lawasz półmisek owoców OBIAD Zupa: zupa krem ze świeżych ogórków i młodych warzyw z koperkiem i śmietanką dla dzieci – zupa pomidorowa z makaronem Drugie danie: Karkówka pieczona w marynacie słodko kwaśnej Skrzydełka w sosie słodko kwaśnym Skrzydełka w panierce dla dzieci – klopsiki w sosie pomidorowym Ryż na sypko Młoda kapusta z koperkiem Marchewka gotowana
Dorota SmakujeWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pieczonej karkówki w sosie pomidorowy z kalafiorem. Pyszna i soczysta, można podać ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do mięsa użyłam przypraw od firmy GALEO. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1,5 kg karkówki 1 kalafior 1 cebula 500 ml sosu pomidorowego lub zmiksowane pomidory z puszki 1 łyżeczka oregano(...)cebulę pokrojoną w piórka. Następnie zalewamy sosem pomidorowym, najlepszy jest taki domowy ale jeśli nie macie można użyć zmiksowanych pomidorów z puszki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około godzinki, aż mięso po włożeniu widelca będzie miękkie. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliDziś dzielę się z Wami pysznym mięsem! Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno !kanapka z plasterkiem tej pieczonej karkówki ...pycha! Składniki; 1 kilogram karkówki wieprzowej kilka ząbków czosnku 2 łyżki suszonego cząbru Skworcu pół łyżki suszonego rozmarynu Skworcu 1.5 łyżki soli pieprz czerwony Skworcu słodka papryka mielona Skworcu ok 1/3 szkl. sosu sojowego 1 szkl(...)mieszance dokładnie obtaczamy mięso z każdej strony. Wkładamy do lodówki , najlepiej na całą noc. Po kilku godzinach mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę wymieszaną z sosem sojowym. Pieczemy w 190C- 200C około 1,5 godz. Co jakiś czas mięso należy przekręcać i polewać sosem z brytfanny. Jeśli cały płyn wyparuje, należy dolewać wody podczas pieczenia. Mięso studzimy
Radość kipiąca uśmiechem.Pieczemy ją od kilku lat. To jedna z najlepszych pieczonych karkówek, jakie mieliśmy okazję przyrządzać. I jeść. Na ciepło, na zimno. Do obiadu, na kanapkach, w sałatkach. I w chlebkach pita - z zestawem surówek jako najlepszy domowy kebap! Składniki 1-1,2 kg karkówki 2-3 cebule 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki ketchupu 3-4 łyżki dobrego(...)lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzejcie do 140 st. Mięso wraz z marynatą umieśćcie w brytfance, dolejcie trochę wody i włóżcie do piekarnika. Pieczcie około 3-4 godzin, co kilkanaście minut polewając mięso powstałym w brytfance sosem, jeśli trzeba dolewajcie także wody
OliveandThymeteż :) Sałatka z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to fantastyczny dodatek obiadowy, szczególnie do dań ciężkich(np. takich jak Długo-pieczona pieczeń z karkówki ). Sałatka jest świeża, chrupiąca, zdrowa, lekka. Polecam spróbować. Składniki: 1 surowy brokuł 50g-100g blanszowanych migdałów posiekanych garść żurawiny suszonej 1 szalotka Składniki dressingu: 200ml jogurtu naturalnego(...)potrzeba można dodać jeszcze trochę octu (nie więcej niż 1/2 łyżki). Sosem polać sałatkę i dobrze wymieszać. Podawać jako dodatek do dań obiadowych, np. do Wolno-pieczonej pieczeni z karkówki oraz Ziemniaczków z dymką i korniszonami (oba przepisy wkrótce na blogu). źródło: Zmodyfikowany przeze mnie przepis na podstawie przepisu z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Home
Moja DelicjaMięso pieczone w domu ma smak, którego nie znajdziemy na półkach sklepowych. Moja dzisiejsza propozycja to pieczona karkówka, która doprawiłam czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Składniki: około 2 - 2,5 kg karkówki 18 dużych ząbków czosnku 4 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka pieprzu olej Wykonanie: Do przygotowania mięsa wykorzystamy dużą, podłużną brytfankę(...)wkładamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie, na dno naczynia (pod mięso), wlewamy około 3-4 łyżki oleju. Naczynie z mięsem stawiamy na niewielkim ogniu i pieczemy do miękkości. Na kuchence elektrycznej wykorzystuję do tego pole na brytfannę i włączam moc 4. Mięso pieczemy około 2,5- 3 godziny. Po godzinie pieczenia, mięso odwracamy na drugą stronę
Smak mojego domupyta: A kiedy przyrządzisz mi te „puchatki”? Teraz robię je często. Czasem dodaję do nich świeże lub suszone zioła. Szczególnie polecam do mięs wieprzowych – np. pieczonej karkówki, łopatki, szynki czy polędwiczek, ale również świetnie sprawdzą się w przypadku wołowiny i dziczyzny. Puddingi yorkshire: 4 małe jajka 150 g mąki (1 szklanka) 200 ml mleka (4/5 szklanki(...)dość szybko wlewamy równą porcję masy do każdego otworu. Olej powinien zacząć skwierczeć – to oznaka, że był dobrze rozgrzany. Szybko chowamy napełnioną formę do środka i pieczemy jeszcze około 15-18 minut. Puddingi bardzo urosną, a po wyjęciu ładnie się zapadną – warto w to wgłębienie wlać sos pieczeniowy lub ten, w którym podajemy mięso. W następnym wpisie podam
Poezja smakuteż 🙂 Sałatka z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to fantastyczny dodatek obiadowy, szczególnie do dań ciężkich(np. takich jak Długo-pieczona pieczeń z karkówki ). Sałatka jest świeża, chrupiąca, zdrowa, lekka. Polecam spróbować. Jeśli szukacie przepisu na Sałatkę z surowego brokuła polecam również bardzo zdrową i równie pyszną “ Sałatkę z selera naciowego, surowego(...)jeszcze trochę octu (nie więcej niż 1/2 łyżki). Sosem polać sałatkę i dobrze wymieszać. Sałatkę z surowego brokuła podawać jako dodatek do dań obiadowych, np. do “ Wolno-pieczonej pieczeni z karkówki ” oraz “Ziemniaczków z dymką i korniszonami”. źródło: Zmodyfikowany przeze mnie przepis na podstawie przepisu z książki “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Czytaj więcej: Sałatka z surowego
Moja Delicjapałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny; gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie(...)więcej, wówczas będzie bardziej smarowny). Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami ubite na sztywno białka jaj i dokładnie mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy nasze foremki (najlepiej użyć jednorazowych do pieczenia pasztetów). Dokładnie ubijamy łyżką (tak by wypełnić narożniki i by nie było pustych miejsc po upieczeniu pasztetu), wygładzamy i wkładamy na blaszce do piekarnika. Pieczemy w nagrzanym
Smaczne Zdrowedomowe wędliny: Kiełbasa z piekarnika podsuszana Kiełbasa żywiecka bez wędzenia Schab gotowany 20 minut Kiełbasa szynkowa z piekarnika Polędwiczka wieprzowa suszona Schab pieczony ze śliwkami Szynka wieprzowa z szynkowara Szynka z indyka z majerankiem Pieczona karkówka (w rękawie) Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie
Kulinarne przygody Gatitykukurydzy to danie z warzyw , które jest idealnym dodatkiem do wszelakich mięs. Poniżej kilka propozycji na dania mięsne, których smak dopełni ta właśnie surówka. kurczak w parmezanie pieczona karkówka kotlety mielone faszerowane pieczarkami Surówkę doprawiam lekkim dressingiem sałatkowym bazującym na oliwie, occie, syropie z agawy oraz oregano. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
MeCooks