karkówka pieczona - 1839 przepisów (strona:25/123)

Karkówka z grilla 156

mielonej papryki sól, pieprz Sposób wykonania: 1.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. 2. Mięso nasmarować marynatą, włożyć do pojemnika z przykrywką i schłodzić w lodówce najlepiej dobę przed przygotowaniem. 3. Karkówkę piec na dobrze rozgrzanym grillu, aż mięso zrumieni się i skruszeje (u nas ok 15-20 minut). 4. Podawać z sałatkami, surówkami, ryżem - co kto lubi :) Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pieczona karkówka w ziemniakach w sosie chrzanowym 186

Pieczona karkówka z ziemniakami polana sosem chrzanowym to jeden z wielu pomysłów na pyszny obiad, a mało pracy przy nim, aż za nudno, bo robi się praktycznie sam. Dla 4-5 osób: - Karkówka 800-1000 g - 3-4 ziemniaki MARYNATA - 3 posiekane ząbki czosnku  - łyżeczka papryki słodkiej i ostrej - łyżeczka curry - łyżeczka majeranku - szczypta pieprzu cayenne - szczypta tymianku

Pasje Jolki
Karczek w warzywach 170

paprykę i suszone pomidory.    Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę.    Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C.    Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatk ą  wielowarzywną  (w wersji z olejem) lub inną  ulubioną. Równie dobrze smakuje

Maminek kulinarny
Puree z groszku 160

Puree z groszku to świetny dodatek do mięsa lub ryb. Delikatnie zielony kolor dodaje wdzięku na talerzu, a i czyni nasze danie nietypowym. Ja swoje podałam z karkówką pieczoną w marynacie z coli i ketchupu. Składniki na 3 porcje: 450 g mrożonego groszku Łyżka masła 2 łyżki śmietany Pieprz, sól Odrobina soku z cytryny Przygotowanie: Groszek ugotować w osolonej

Fabryka pomysłów
Przegląd tygodnia na moim blogu-1 130

Tagliatella z sosem grzybowym                                      Zupa grzybowa Pieczona karkówka Wiejski chleb Gołąbki tradycyjne Knedle z mięsem Zapiekanka z ryżem Łosoś w sosie Rozgrzewający napój Nalewka świąteczna Pigwa Łosoś Kapusta kiszona Pasta z tuńczyka SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady

W kuchennym oknie Ewy
Pieczeń wieprzowa. 176

Idealna i soczysta pieczeń z karkówki wieprzowej. Pycha! Składniki: 500 g karkówki wieprzowej 100 g masła 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki ostrej papryki odrobinę kminu 0,5 łyżeczki pieprzy Przygotowanie: Karkówkę nakrawamy z każdej strony, nacieramy przyprawami i odstawiamy marynować się na ok. 8-12 godzin. Kiedy karkówka będzie zamarynowana, masło mieszamy(...)czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Masłem czosnkowym smarujemy całą karkówkę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25-30 minut.  Smacznego

Kuchnia Łukasza
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 1 227

sumiennie. A na Wielkanoc 2014 przygotujemy: Wielkanocą białą kiełbasę. Wiejską wędzoną kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem. Pikantną wędzoną kiełbasę a’la chorizo. Świąteczną wędzoną szynkę z goździkami. Pieczoną karkówkę. Wszystkie potrzebne akcesoria i przyprawy można dostać w sklepie internetowym DobraKielbasa.pl DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA Szynka i karkówka od 2 dni leżą w solance. Mięso

OstryKęs
Pomarańczowa gruszka do mięs na pikantnie 130

cukru brązowego i sosem chili. Odstawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku . Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomarańczowym.  * Podałam do pieczonej karkówki   ( przepis   Pomarańczowykarczek

Buniabaje w kuchni
Pieczeń z karkówki (z piekarnika) 155

Pomysł na szybką do przygotowania (nie licząc czasu pieczenia) i bardzo smaczną karkówkę. Mięso najlepiej przyprawić dzień przed pieczeniem, aby "przeszło" przyprawami. Podczas pieczenia utworzy się duża ilość sosu, który można zaciągnąć wodą z mąką lub zblendować wraz z upieczoną cebulą.    Składniki na porcję dla 4-6 osób:  1 kg karkówki (w całości) 1 cebula(...)przyprawy sól, pieprz pieprz cayenne słodka papryka czosnek kolorowy  (mieszanka przypraw: czosnku, papryki czerwonej, papryki zielonej, koperku, kurkumy) Najlepiej dzień wcześniej lub co najmniej kilka godzin przed pieczeniem - przygotować mięso. Karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć: solą, papryką słodką, pieprzem zwykłym i cayenne. Cebulę obrać i pokroić w grubsze plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć połowę cebuli. Posypać ją kolorowym czosnkiem

Ugotować
Przekładaniec z młodej kapusty i karkówki w ketchupie 174

karkówki ok 10 dkg pieczarek 1 marchewka 1 cebula ok. 5 łyżek pikantnego ketchupu Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek       *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Karkówkę kroimy w dość cienkie plastry *** *** Mięso nacieramy z dwóch stron przyprawami i odkładamy na około 10 minut *** *** Mięso smarujemy z dwóch stron ketchupem, przekładamy do miseczki i odkładamy na około(...)umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C – z termoobiegiem lub 200’C – funkcja góra-dół i pieczemy przez około 75 minut . Około 10 -15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub rozcinamy rękaw foliowy w celu przyrumienienia potrawy *** *** Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować

Blog z Apetytem
Makaron ryżowy z łososiem 132

Wielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Świąteczna karkówka 171

wkładamy w nie suszone śliwki. Całe mięso nacieramy marynatą, przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki – najlepiej na 12 lub 24 godziny. Następnego dnia obsmażamy karkówkę na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu – po kilka minut z kazdej strony. Przekładamy spowrotem do rondla. Obieramy jabłko i wkrajamy do mięsa. Całość podlewamy szklanką wody(...)mięso w zamkniętym naczyniu na ok. 1,5 godz. (może być też foliowy rękaw). Po tym czasie sprawdzamy miękkość mięsa długą wykałaczką. Jeśli jest miękkie – odkrywamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10-15 min. do zrumienienia. Przed pokrojeniem dobrze jest mięsu dać „odpocząć” jakieś 10 min od wyjęcia. Gotowe! Mam nadzieję że Wam także posmakuje. Dajcie znać

Mama z miasta
Pieczona karkówka 145

soli morskiej, 2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu. W czasach, kiedy wędliny w składzie mają więcej chemii niż mięsa,  polecam pieczone samodzielnie mięsko, które można wykorzystać zarówno do obiadu na ciepło, jak i do kanapek na zimno. Karkówkę opłukać i osuszyć. Przełożyć mięso do miski. Posypać 2 łyżkami słodkiej papryki, 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką pieprzu. Czosnek przecisnąć(...)temp. 180°C. Mięso przełożyć do brytfanki, polać olejem. Piec około 40 minut, następnie obrócić karkówkę i piec kolejne 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150°C  i piec przez 1 godzinę, od czasu do czasu przewracając mięso. Po wyciągnięciu pieczeni z piekarnika, pozostawić ją na około 30 minut. Następnie można ją serwować lub pozostawić

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania