udzielę Wam bliższych praktycznych wskazówek co do przyrządzenia karkówki, ponieważ jadłam ją po raz pierwszy, gościnnie i z opadniętą szczeną...Sama jeszcze nie zdążyłam zrobić. Jak dla mnie nie jest to "prosta potrawa", ale smaczna, stąd ten przepis na moim blogu... Adam podpatrzył przepis z książki "Domowe obiady dla całej rodziny" ( z niemieckiego przełożyła Aldona Zaniewska
Proste Potrawyuwielbiałam jak mama przygotowywała karkówkę w delikatnym sosie z kopytkami, kluskami śląskimi lub pampuchami... a jeśli zostawało na następny dzień, to jedliśmy z makaronem. A jeśli został tylko sam sos to uwielbiałam go jeść na śniadanie z samą bułką - dla mnie śniadanko bomba :D Później przez pięć lat w akademiku tęskniłam za tymi obiadami, a jakiś czas temu(...)później zostawiamy go na godzinę i możemy się zająć czymkolwiek - czytaniem książki, robieniem kopytek, prasowaniem albo leżeniem do góry brzuchem i cieszymy się z zapachu domowego obiadu ;) Składniki: - 6 plastrów karkówki wieprzowej (ok. 600 g) - ok. 1 litr wody - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka ziaren pieprzu - kilka kawałków suszonych grzybków - 2 liście laurowe - łyżeczka przyprawy typu "warzywko" - kilka kropel
Kraina Tysiąca SmakówMięsko idealne dla osób uwielbiających cebulę, ponieważ w tym daniu jest wszechobecna. Obiad idealny również dla chorowitków, ponieważ cebula działa na przeziębienie. 5 plastrów karkówki (ok. 1 kg) 9 dużych białych cebuli Przyprawa do karkówki 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia 300 ml wody 2 kostki wołowe Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Plastry karkówki przyprawiamy
VioletoweKucharzenieKarkówka z piekarnika - tak po prostu. Popularna, a jednak w każdej kuchni smakuje inaczej. Może być daniem głównym, a poszarpana lub
Praktyczna plAromatyczna, miękka karkówka pieczona z warzywami w niezwykle pachnącym, ostro - słodkim sosie na bazie wyrazistego czosnku, pikantnej musztardy, które idealnie komponują się ze słodkością miodu połączoną
Szalona Kuchnia EwelinyKarkówka to bardzo dobre mięso w każdej postaci. Sosy z pieczeni ciemne, aromatyczne super do kluseczek śląskich. Karkówka w całości to dobry dodatek obiadowy oraz jako
Kuchnia BeatySkładniki: 1,30 dkg karkówki lub schab, łopatka szczypta gałki muszkatołowej, kmin mielony, majeranek, tymianek, wędzona mielona papryka sól, świeżo zmielony pieprz 1 łyżka majonezu Wykonanie
kgwjanczewoKarczek koczownika To szybka potrawa , jedna z tych , które wkłada się do jednego gara , wsuwa w piekarnik i..wyciąga jak się przypomni ,że czas na obiad " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bardzo aromatyczna , naprawdę świetnie smakuje , a jeśli jeszcze poda się ją do pieczonych ziemniaków , to po prostu wymiata . Dlaczego koczownika – bo jak wędrujące ludy(...)się zjeść , świetnie się z nią łączy . Polecam i zachęcam do tworzenia własnej kompozycji smakowej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg karkówki bez kości 1 duża papryka słodka , opcjonalnie czerwona trochę pieczarek – około 10-15 szt 2 małe cebulki lub jedna średnia 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 łyżeczki ostrej , mielonej papryki 2 ząbki
Ogrodnik w podróżyPieczemy ją od kilku lat. To jedna z najlepszych pieczonych karkówek, jakie mieliśmy okazję przyrządzać. I jeść. Na ciepło, na zimno. Do obiadu, na kanapkach, w sałatkach. I w chlebkach pita - z zestawem surówek jako najlepszy domowy kebap! Składniki 1-1,2 kg karkówki 2-3 cebule 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki ketchupu 3-4 łyżki dobrego oleju
OliveandThymeprzebojem wszedł na nasz stół . Obecnie , kiedy cukinii jest naddatek , dość często go robię , a zamknięty w słoikach jest świetnym kryzysowym , szybkim obiadem , czy kolacją . Prosty i tani w przygotowaniu , a do tego smaczny . Wersja z dodatkiem karkówki i kiełbaski , może być po prostu utylizatorem , tego co zostało po grillowaniu , a czego już nikt nie chce dojeść . Można także specjalnie
Ogrodnik w podróżyStęskniliśmy się za gulaszem :) Choć wykonanie tego obiadu zajmuje troche czasu, było warto, karkówka rozpływała się w ustach. Zaczynamy Składniki: ok 1 kg karkówki 4-5 marchewek 2 cebule 200 gr pieczarki 2 pieczarki olej 200 ml śmietany 300 ml bulionu wołowego Wykonanie: Poszatkowaną cebulę wrzucamy na gorący olej. Podsmażamy ok 5 min. Pokrojone mięso dajemy do garnka
Smaki Edytysosem powstałym z duszenia mięsa i zaprawionym odrobiną śmietany i mąki. Wyszła bardzo soczysta, doskonała zarówno na codzienny jak i odświętny obiad. Polecam :) Składniki - 1 kg szynki wieprzowej ( w ten sam sposób można przygotować łopatkę, czy karkówkę ) - 2-3 ząbki czosnku - domowa wegeta lub inna ulubiona przyprawa uniwersalna - majeranek - kminek mielony - papryka mielona - olej - 1 łyżka śmietany 18% - 1 łyżeczka(...)Mieszam i gotuję powstały sos jeszcze ok. 3 minuty aż zgęstnieje i ładnie się połączy. Jeśli podaję posiłek od razu to mięso na półmisku polewam gorącym sosem. Jeśli przygotowuję obiad wcześniej, mięso z półmiska przekładam do sosu, przykrywam pokrywką i przed podaniem podgrzewam. U mnie dziś szynkę w sosie podałam z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródkostkę, mięso obsmażamy do zbrązowienia na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy wodą, dodaj cebulę i gotujemy do miękkości. Taką karkówkę można wykorzystać do sałatki (przepis wkrótce) lub wystudzić i podawać z pieczywem jako wędlinę. Jeśli jednak chcemy ją zjeść do obiadu można przygotować do niej sos. Kilka łyżek mąki prażymy na suchej patelni, dodajemy olej, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Stopniowo
chwile dla mnieSoczysta karkówka w młodej kapuście to bardzo treściwe, sycące i smaczne danie obiadowe. Karkówka w kapuście jest daniem jednogarnkowe, które łatwo przygotować i zdecydowanie możne to być obiad na kilka dni, gdyż podgrzana również dobrze smakuje. Bardzo lubię smak świeżej młodej kapusty duszonej z dodatkiem karkówki wieprzowej, gdyż nadaje ona mięsu soczystości i delikatnego kapuścianego smaku. Młoda kapusta jest bardzo
Kuchcik gotujeKarkówka to ostatnio nasze ulubione mięso, które dość często gości obiadową porą. Lubię takie obiady, gdy nie trzeba stać nad patelnią i smażyć każdy plaster osobno. Tym bardziej, że pracuję również popołudniami, a wtedy moi pacjenci nie muszą czuć zapachów mojego obiadu. Nienawidzę, gdy włosy pachną jedzeniem, a dzieje się(...)smażenia. Szybki sos, trochę warzyw i można spokojnie wypić kawę przy ulubionej lekturze w oczekiwaniu na obiad, który sam się robi. Gorąco polecam, bo mięsko jest niesamowicie miękkie i aromatyczne. Składniki: – 1,2 kg karkówki – 2 cebule – 3 marchewki – 1 pietruszka – sól, pieprz do smaku Sos – 1 szklanka
To co kocham