kapusta zapiekana - 468 przepisów (strona:2/32)

Obiad za 10zł - zapiekane pulpety z szynki wieprzowej z puree ziemniaczanym z kapustą włoską. 258

ilości zostawiamy trochę do posmarowania naczynia), solimy i pieprzymy, dodajemy posiekaną kapustę włoską i dusimy ją około 8 minut pod przykryciem. Ziemniaki gotujemy do miękkości, łączymy z cebulą i kapustą włoską na gładkie puree. Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i paprykę. Wyrabiamy z posiekaną cebulą i garścią bułki tartej i jajkiem. Formujemy pulpety. Podsmażamy pulpety bez tłuszczu na patelni(...)grillowej. Formę do zapiekanki (używam takiej do tarty), smarujemy masłem, wykładamy ziemniaki i zatapiamy w puree nasze pulpety, tak, by wystawały lekko ku górze. Posypujemy z wierzchu startym serem. Zapiekamy około 25 minut w temperaturze 185 stopni, tak by ser zbrązowiał

BaRepas
Kapusta zapiekana ze śmietaną 150

Kapusta zapiekana ze śmietaną idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs. Potrawę możemy(...)wzbogacić o posiekany koperek, a zamiast kapusty białej możemy wykorzystać kapustę kiszoną. Aktualnie kapusta jest tania, wiec zachęcam do wypróbowania. A ta niepozorna główka jest niezmiernie bogata w składniki odżywcze, witaminy i wbrew ogólnym opiniom jest niskokaloryczna (100g kapusty to tylko 40 kalorii). Przepis znalazłam w książce Siostry Anastazji. '     Kapusta zapiekana ze śmietaną   Składniki

Smak mojej kuchni
Czerwona kapusta zapiekana z jabłkami i kiełbaskami. 143

Robert i Anka zdjęli już dawno bawarskie wdzianka, ale takie idealnie pasujące do piwa danie wciąż możemy sobie przyrządzić. Zresztą - skąd przychodzi mi do głowy piwo i celebryci? Kapusta zapiekana z jabłkiem to przecież taka swojska potrawa dla wszystkich. Krewna bigosu. W wersji z kiełbasą niemal siostra ;) Podoba mi się w tym przepisie to, że przerywając jego produkcję(...)dodatkami przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 45 minut.  Kiełbaski obsmażyć na rumiano na patelni i dodać do kapusty. Zapiekać jeszcze 10 minut. (Etap z kiełbaskami można pominąć i otrzymać czysto warzywny dodatek do dania głównego

zadanie-gotowanie
Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce 271

przygotowaniu. Jeżeli jesteś dumnym właścicielem Tefal Cuisine Companion, to on wykona go za Ciebie Poniżej przedstawiam wersję klasyczną i na TCC. Scroll down for recipe in English Młoda kapusta zapiekana w beszamelu (4-6 porcji) Składniki: 1 główka młodej kapusty, oczyszczona i pokrojona w ósemki 150 g boczku pokrojonego w kostkę lub innej wędliny 150 g pieczarek, pokrojonych(...)cabbage with mushroom mixture, pour over the sauce and place into preheated to 200 oC oven for 20 minutes. Serve immediately sprinkled with your favorite herbs. Enjoy! Artykuł Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Pieczone gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym 122

Trochę nietypowe gołąbki z włoskiej kapusty, zapiekane w piekarniku. Farsz z ziemniaków, mięsa mielonego i pieczarek daje im przepyszny smak. Składniki: duża kapusta włoska 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego sól, pieprz łyżka przecieru pomidorowego olej Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy kapustę z wyciętym głąbem. Kapustę zalewamy wodą. Wodę doprowadzamy(...)mielone dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Z liści kapusty odcinamy zgrubienie z głównego nerwa, nakładamy po łyżce farszu i zawijamy. Formę do zapiekania natłuszczamy olejem, można również wyłożyć pozostałymi po gołąbkach liśćmi kapusty. Układamy ciasno gołąbki. W pół szklanki wody rozpuszczamy koncentrat i wylewamy na gołąbki. Całość przykrywamy. Pieczemy ok godzinę w piekarniku w temperaturze 200 stopni

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem 102

gości na polskich stołach. Oto przepis na zapiekaną białą kapustę z ziemniaki, marchewką i świeżym koperkiem. Składniki ½ główki białek kapusty 1 mała marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka słodkiego sosu sojowego  kilka gałązek koperku kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa pieprz Kapustę szatkujemy, przekładamy do sita i solimy. Odstawiamy na 15 minut(...)ziemniaki. Smażymy jeszcze kilka minut. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem. Zapiekaną białą kapustę podajemy na gorąco jako wegetariańskie danie główne lub dodatek do dania mięsnego. Warto wiedzieć, że biała kapusta jest wartościowa, a jej wpływ na zdrowie znany jest od tysięcy

My Chcemy Jeść
Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu 185

wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą. Brytfannę szczelnie przykrywamy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy przez 60 minut, w międzyczasie przynajmniej raz (a najlepiej dwa razy) ponownie mieszając składniki. Pokrewne inspiracje Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-211 {margin: auto;} #gallery-211 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px

Kulinarna Pokusa
PÓŁMISEK MIĘS … PIECZONE ZIEMNIAKI … SERNIK I SZARLOTKA czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W C.K.BROWAR 183

NASZ WYBÓR: ZUPA: JA : Krem grzybowy z łazankami w chlebie BASIA: Krem cebulowy z grzankami i parmezanem DANIA GŁÓWNE : JA : Płyta C.K. ( żeberka , kotlet wiener schnitzel , golonka , ziemniaki zapiekane , kapusta zasmażana ) BASIA: Półmisek C.K. ( grillowana wołowina , wieprzowina , drób zapiekany w serze , frytki , ziemniaki zapiekane , ziemniak chilijski ) DESERY: JA : Apfelstrudel z sosem waniliowym BASIA: Sernik wiedeński z owocami

Ostra na Słodko
Piersi z kurczaka zapiekane z młodą kapustą 242

jest rewelacyjna - przełamanie słodkiej kapusty i lekko pikantnych piersi z kurczaka… ponadto prawie całe danie jest zapiekane w piekarniku, więc idealne dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłków. Poniższa zapiekanka jest również świetna do odgrzewania. Podczas zapiekania kapusty wytworzy się dość duża ilość wody, więc nie musicie się bać, że danie wyjdzie za suche(...)Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem i ostrą papryką. Na kapustę wyłożyć podsmażoną cebulę, następnie połowę boczku, przyprawione mięso z kurczaka. Piersi posmarować majonezem. Na sam koniec całość zalać ketczupem i śmietaną (najlepiej te 2 składniki połączyć w miseczce). Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem i resztą boczku. Zapiekać około 1 godziny w 180ºC.  Jeżeli podczas pieczenia zauważycie

Ugotować
Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami, marchewką i zielonym groszkiem 133

minut aż lekko zmiękną. Pieczarki podsmażyć na oleju. W misce zmieszać ryż, pieczarki, marchewkę z groszkiem, dymkę oraz posiekaną kapustę, Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. W trakcie zapiekania kapusta wyciągnie z ryżu nieco soli, więc farsz warto posolić odrobinę więcej niż przy zwykłym daniu. Średniej wielkości naczynie żaroodporne wyłożyć (najlepiej dno i boki) 3 liśćmi kapusty oberwanymi

Trzeci talerz
Soupe aux choux a la Russe 116

boli mnie od tego głowa. Tyle, co szanowne kacapy mają jego wersji, to chyba nie ma nigdzie. A najprawdziwszy z prawdziwych kapuśniaków gotuje się... kilka godzin. Niegdyś zapiekano kapustę w piecu, teraz, gdy mamy w kuchni wiele uproszczeń, nie ma takiej potrzeby, ale ile taka potrawa na tym straci... Nazwę specjalnie podałam po francusku. To z jednej strony lekko humorystyczny(...)resztą koncentratu pomidorowego. Po ugotowaniu kapusty, do glinianego naczynia wkładamy kolejne warstwy przygotowane wcześniej - kapustę (wyjąć kości), marchew, pietruszkę i cebulę podsmażone razem oraz mięso z bulionu. Wszystko zalewamy wywarem z żeberek. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i całość zapiekamy około pół godziny. Po tym czasie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy dalej, jeszcze około kwadransa

Kuchenna Kontrrewolucya
Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem 221

jednym z niedawnych wpisów prezentowaliśmy zapiekaną kapustę przygotowaną w sposób wywodzący się z regionów górskich. Tamten przepis pochodzi wprost od osoby, która urodziła się na południu Polski. Dziś natomiast proponujemy coś zainspirowanego moją ostatnią osobistą wizytą w tamtym regionie. Nawiasem mówiąc, niektórzy z Was być może pamiętają, że już kilka miesięcy temu publikowaliśmy przepis na faszerowany filet z kurczaka(...)dodatku z dość prostych składników. Nie wymaga też żadnych szczególnych umiejętności w kuchni. Pomimo prostoty jest to jednak bardzo ciekawa propozycja zarówno smakowo jak i wizualnie. Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem 2015-07-27 21:44:06 Prosty w przygotowaniu i świetnie smakujący filet z kurczaka zapiekany pod plastrami wędzonego boczki i górskiego sera, podany

Kulinarna Pokusa
Mini gołąbki z mięsnym farszem, zapiekane w ... kiszonej  kapuście 143

włoską, bo jest delikatniejsza, jest miękka i lepiej daje się zawijać a poza tym gołąbki są smaczniejsze. Dzisiejsze gołąbki nie dość, że zawinięte w kapustę to są jeszcze zapiekane w kapuście... kiszonej. Są wyjątkowe w smaku po prostu... pyszne Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 800 g mięsa wieprzowo – wołowego (pół na pół) 2 marchewki 100 g ryżu

Kuchnia u Krysi
Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z sosem grzybowym 75

ściąłem zgrubienia. Nałożyłem farsz, zawinąłem gołąbki. Ułozyłem je ciasno w rondlu, na dnie którego rozłożyłem kilka liści , przekładając je kawałkami wędzonego mięsa. Zalałem wodą wymieszana z sokiem z kiszonej kapusty. Zapiekałem pod przykryciem ok. 3 godz. Podałem z sosem grzybowym

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania