kapusta pekińska - 2982 przepisów (strona:171/199)

Gołąbki z młodej kapusty 63

Pyszne gołąbki z młodej kapusty to przepis, który trzeba wypróbować. W sezonie na młode warzywa i owoce zawsze szykuję takie właśnie gołąbki z ryżem i mięsem mielonym.  - wspaniały, sezonowy obiad - dokładny przepis oraz dużo porad - można też użyć kapustę włoską lub pekińską

AniaGotuje.pl
Surówka ekspresowa 118

można oczywiście tradycyjnie.Kapustę należy poszatkować, marchew zetrzeć na tarce , cebulę posiekać i wymieszać z majonezem i solą,ale korzystając z robota idzie to zdecydowanie szybciej. 200 g kapusty białej lub pekińskiej 100 g marchewki [ obranej] czerwona cebula sól pieprz 2 łyżki majonezu Wszystkie składniki wkładamy do misy thermomiksa,  ustawiamy 5-6  s/obr. 4   lub do czasu

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z serem żółtym. 1695

rodzinną imprezę. Składniki: 4 jajka pęczek rzodkiewki 200 g. sera żółtego 1/2 puszki kukurydzy 1 papryka czerwona 1/2 papryki żółtej 2 średnie ogórki kiszone 1/4 główki młodej kapusty (może być pekińska) szczypiorek 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski. Ser zetrzeć na tarce

Agusiowe smakołyki
Gołąbki z kapusty pekińskiej 100

Gołąbki w wersji szybszej, ale nie mniej smacznej niż klasyczne. Zwykła kapusta została zastąpiona pekińską, z którą mieszane jest mięso wraz z dodatkami (bez zawijania). Do tego soczysty sos pomidorowy i obiad gotowy

Milion Smaków
Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach 233

można zrobić na jeszcze jedne sposób, czyli na parze. Marynata ta sama, a warzywa inne. Na sitku należy ułożyć jarmuż lub inne warzywo np: liście kapusty zwykłej lub pekińskiej

Zainspiruj się kuchnią
Kapusta kiszona w słoikach 57

się bardzo dużym zainteresowaniem. Chcemy mieć dostęp do ulubionych smaków właściwie przez cały rok, dlatego szukamy sposobu na to, by nawet w środku zimy poczuć smak cudownej kapusty. Doskonałym rozwiązaniem będzie więc kapusta kiszona w słoikach, ponieważ nie tylko jest łatwa do wykonania, nie sprawi trudności nawet początkującej osobie, ale przede wszystkim charakteryzuje się cudownym smakiem. Wiadomo, że ludzie szukają(...)litrowy Kapusta kiszona w słoikach – o czym należy pamiętać? Warto zwrócić uwagę na to, by wybierać kapustę, która będzie zdrowa. Oznacza to, że powinna posiadać twarde i zwarte liście, ponieważ świadczy to o jej soczystości. Oczywiście kapusta musi być zdrowa. W przepisie znajduje się kapusta biała, jednak z powodzeniem można wykorzystać również pekińską, jeśli ktoś ją uwielbia.  Kapusta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Młoda kapusta z koperkiem – lekki wiosenny bigos 67

Kiedy w warzywniaku pojawia się młoda kapusta, jestem zawsze podekscytowana. Oznacza to, że w naszym domu pojawi się lekki i arcysmaczny bigos. Uwielbiam kapustę. Białą, włoską, czerwoną, stożkową pekińską czy brukselkę. Tak jak zawsze czekam na wigilijną kapustę z grzybami, tak samo wyczekuję, kiedy w sklepach pojawi się młoda kapusta, albo chociaż stożkowa! Przygotowuję wtedy wersję minimalistyczną na lekki wiosenny

Dietolog
Prażonki – bardzo polskie ziemniaki duszone w piekarniku 274

boimy się używać naprawdę sporej ilości majeranku. Po wykończeniu składników na wierzch kładziemy kilka plasterków słoniny. Żeby uszczelnić moje naczynie, kładę dodatkowo 3-4 liście kapusty. Tym razem w lodówce trafiło na pekińską, ale tak samo dobra będzie zwykła kapusta biała czy kapusta włoska. Zatrzyma wilgoć w naczyniu i zmniejszy odparowywanie płynów. Gdy mam więcej czasu lub robię to danie

Karo in the Kitchen
Młoda kapusta z bułką tartą 195

jest to co ubóstwiam jako dodatek do obiadu, czy to marchewka, czy kalarepka czy nawet kapustka, zawsze się zachwycam tą prostotą, tym smakiem... Składniki główka młodej kapusty (równie dobrze, szczególnie zimą może być pekińska) odrobina masła bułka tarta sól Sposób Kapustę przecinamy na 4 części (lepiej do gotowania przeciąć ją na pół, a po ugotowaniu połówki ponownie poprzecinać - wtedy

Kuchenne aromaty
Gołąbki w liściach z kiszonej kapusty 131

moim przypadku w żeliwnej gęsiarce jeden koło drugiego kapusta jest już słona więc nie musimy niczym posypywać liści,(na sam wierzch można ułożyć pozostałe liście kapusty lub nawet liście pekińskiej,żeby tylko od wierzchu się nie przypiekły),przykrywamy pokrywką i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godz.ja potem zostawiam jeszcze na ok 1 godz w wyłączonym piekarniku ,żeby sobie "doszły

Swojskie jedzonko
Najprostsze gołąbki 163

wyśmienite i posiada tę zaletę, że gołąbki są równie wyśmienite, ale nie wymagają tyle czasu, każdy  sobie poradzi, zapewniamy, są  doskonałe! Składniki: 1 1/2 kg kapusty białej, może być pekińska 1/2  kg mięsa mielonego 3 jajka 6 łyżek ryżu basmati 2 cebule 1 litr bulionu warzywnego pęczek świeżego kopru 1 opakowanie przetartych pomidorów olej do smażenia sól

kgwjanczewo
Czerwony ryż z papają i kapustą Pak Choi 177

papaję należy dodać tuż przed podaniem - te same enzymy sprawiają bowiem, że inne owoce szybko tracą jędrność. Kapusta Pak Choi, spotykana też pod nazwą Bok Choy, to kapusta chińska (nie mylić z pekińską). Jest popularnym warzywem w Chinach, uprawianym także w Europie. Najsmaczniejszą częścią tej kapusty jest zgrubiały, soczysty ogonek liściowy o lekko gorzkawym smaku. Zawiera wiele cennych mikroelementów

W SMAK
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? Część 2 239

diety czyli jedzeniem. Jakie więc warzywa i owoce możemy jeść podczas diety-postu dr Dąbrowskiej? KORZENIOWE : marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek(...)koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie soki NAPOJE: – woda niegazowana – woda z cytryną – woda z imbirem, kurkumą, cytryną – soki z dozwolonych owoców, warzyw

To co kocham
Kurczak z sosem orzechowym, ryżem i orientalną surówką 124

posypania Składniki - sos orzechowy: Orzechy arachidowe nieprażone i niesolone – 1 szklanka Mleko kokosowe – 1 i ½ szklanki Sos srirracha – 1 łyżka Sos rybny – do smaku Składniki - surówka orientalna: Kapusta biała (młoda) lub pekińska – ½ sztuki Marchew – 3 sztuki Biała rzodkiew – ½ sztuki Orzechy arachidowe – 2 łyżki Kolendra – ½ pęczka Imbir – 2cm kawałek Sos: Miód – 1 łyżka Sos sojowy – 1 łyżka Olej np. sezamowy(...)srirracha i sosem rybnym ( w małych ilościach i stopniowo, aby nie przesadzić z ostrością). W razie konieczności, gdyby sos był zbyt gęsty można dolać więcej mleka kokosowego. Wykonanie – surówka: Kapustę myjemy i drobno siekamy. Marchewkę i rzepę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie wszystkie warzywa mieszamy z drobno posiekaną kolendrą, dodajemy posiekane orzechy (można je wcześniej podprażyć

Kuchnia Bon Appetit
"Domowe kiszonki które leczą" recenzja książki 131

część książki prezentuje przepisy opatrzone fotografiami na kiszonki oraz przepisy na dania z kiszonek. Możemy zakisić jabłka, śliwki, cytryny, fasolkę szparagową, cebulę, paprykę, pomidory, dynię, cukinię, buraki, kapusty: białą, czerwoną i pekińską, ogórki, rzodkiewki, białą rzodkiew, seler korzeniowy. Teraz jest najlepszy moment, aby przygotować w słoikach przetwory, które leczą.  Bardzo dziękuję wydawnictwu RM za egzemplarz książki. Kiedy czytałam niniejszą

AZgotuj!
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 224

jest kimchi?                         Kimchi to koreańska kapusta kiszona, tyle że pekińska i kiszona na ostro. Jest rewelacyjna do zup i jako przystawka do mięs i dań z ryżem. Każda rodzina koreańska robi ogromne gary kimchi, gdyż jest ona obowiązkowym

Kuchnia Prezydentowej
Dieta Oczyszczająca warzywno-owocowa, na czym polega? Dieta Ewy Dąbrowskiej jadłospis na 7 dni. 48074

owoców :      - korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew biała i czarna, rzepa, brukiew, rzodkiewka, skorzonera, pasternak,   - cebulowe: cebula, por, czosnek,   - krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż,   - liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła,   - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon, kawon,   - psiankowate(...)najlepiej świeżo przygotowywanych,   - surówek warzywnych i surowych zup warzywnych np. gazpacho,   - warzyw gotowanych w małej ilości wody lub na parze i w postaci zup,   - warzyw kiszonych : kapusta, ogórki,   - wywarów z ziół , warzyw i owoców suszonych oraz świeżych,   - kompotów z zalecanych owoców,   - owoców surowych lub w postaci surówek: jabłka. grejpfruty, kiwi, suszone śliwki i morele

IzaGotuje