Składniki: 1 mały kalafior, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/3 małego pora, 1/4 cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czarny sezam Skworcu. Polecam też zupy krem z dyni, kurek, cukinii i brokuła. Przygotowanie: Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy(...)różyczki kalafiora. Na małej ilości tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulkę i czosnek. Do miękkich warzyw dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek. Miksujemy zupkę blenderem. W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przelewamy do miseczek i posypujemy czarnym sezamem. Podajemy z grzankami
Aga w kuchnitemperatura za oknem wysoka, tak jak dziś. Sałatkę możemy wzbogacić również sosem feta. Warzywna sałatka na ciepło Składniki: 500 g młodych ziemniaków 500 g fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora 1 mała cukinia 3-4 łyżki oliwy z oliwek EV 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 malutkiej suszonej papryczki chili 1 łyżka posiekanego świeżego oregano 1 łyżka posiekanego świeżego(...)obieramy. Ziemniaki kroimy na pół, fasolkę na 2-3 części i gotujemy w parowarze około 20-25 minut. Na 5 minut przed zakończeniem gotowania wkładamy do parowaru różyczki kalafiora. W międzyczasie w moździerzu ucieramy papryczkę chili razem z solą, oliwą i octem. Na koniec dodajemy posiekane oregano, które tylko lekko rozcieramy, żeby uwolniło swój aromat. Cukinię myjemy, odcinamy
Kulinarne przygody Gatitymąki pszennej, razowej czy chińskie i sojowe. Kształty mają dla mnie mniejsze znaczenie, ale ich jakość i smak to podstawa. Zapraszam na danie z makaronu sojowego z dodatkiem kalafiora i nietypową roladą, bo z indyka z bakaliami. Składniki: 200 g makaronu sojowego, 150 g jogurtu naturalnego, 50 g serka topionego cheddar, 1 szt. małego kalafiora, sól, pieprz do smaku(...)aluminiową jak cukierek (błyszczącą str. na zewnątrz). Układamy na brytfankę lub blachę w piekarniku. Pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach. Kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Kalafior rozdzielamy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na czas podany, na opakowaniu ( w zależności od grubości makaronu). Jogurt przekładamy na patelnię, dodajemy
Moniki Smakołykimenu, nie musielibyśmy odchorowywać naszego bożonarodzeniowego obżarstwa. Sukces gratin opiera się na kontraście tekstur – pod chrupiącą skorupką z sera i okruchów chleba kryje się kremowe wnętrze złożone z kalafiora skąpanego w beszamelu. Beszamel przyprawiłam gałką muszkatołową, tymiankiem i szczyptą chilli (aby danie nie było mdłe), a wierzch posypałam natką pietruszki. Mimo świątecznego rodowodu, zachęcam, aby w naszych realiach(...)danie codzienne – ciekawą propozycję potrawy dla wegetarian , lub też fajny dodatek warzywny do porcji mięsa dla pozostałych. Kalafiorowe gratin według przepisu z frenchfood.about.com na 4 porcje Składniki: 1 kalafior, pokrojony na różyczki 3 łyżki masła + do wysmarowania formy 3 łyżki mąki 0,5 l mleka 1 łyżeczka tymianku, świeżego lub suszonego ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej szczypta płatków chilli
Chilli Czosnek i OliwaTaki kalafior to fajny dodatek do obiadu lub pomysł na lekki lunch do pracy. Robi się go szybko, a że jest jeszcze końcówka sezonu na fasolkę to możecie jeszcze go wypróbować. Także stopień pikantności możecie dostosować do siebie :) Składniki: 1 mały kalafior garść zielonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej cebuli chili 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie(...)Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Pod koniec gotowania dodać fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, dodać przyprawy i chwilę podsmażać. Następnie dodać fasolkę i kalafiora. Warzywa wymieszać, obtoczyć przyprawami i podsmażać przez kilka minut. Smacznego
Pasja Smakuwcześniej znalazłam przepis na kluski. Wrzuciłam w zakładkę Przepisy do zrobienia . I jakby zapomniałam o nim. No to teraz miałam jakby powód do ich wykonania. Moja słabość do chomikowania kalafiorów potwierdziła to. Poza tym musiałam zużyć fetę, notabene też upchniętą w czeluści lodówki. Leniwie, bo leniwie, nafaszerowana żurawiną zabrałam się za leniwe. Z delikatną nutką kalafiora. Z podsmażonymi pieczarkami(...)cebulą w sosie pieczeniowym z prażoną cebulką. Pyszne! Stwórca pochwalił ;) połowa kalafiora szklanka mąki pszennej (plus do podsypania) opakowanie fety (250g) jajko (żółtko i białko) zioła prowansalskie pieprz Kalafiora podzieliłam na różyczki i uparowałam. Wystudziłam. Podziabałam widelcem i dodałam mąkę, pokruszoną fetę, żółtko, zioła i pieprz (sól pominęłam zupełnie). Białko ubiłam, dodałam na samym końcu. Wymieszałam składniki. Na podsypanym mąką
bastalenaOryginalne połączenie tradycyjnej potrawy z kalafiorem daje nam ciekawy aromat i bogatszy smak powszechnie znanego kotleta mielonego. Składniki - 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego - ½ średniego kalafiora - mała cebula - bułka kajzerka - jajko - sól, pieprz ziołowy - olej - bułka tarta Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś(...)reklamę zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Kajzerkę namoczyć w wodzie. Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i rozdrobnić na papkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić. Mięso wymieszać z kalafiorem, odciśniętą kajzerką
Świat SmakuCiekawi co to?? Ostatnio się dowiedziałam, że kapustą cypryjską, z racji swego pochodzenia, nazywany był... kalafior. Jakże to dobrze czasami wyczytać coś ciekawego, a potem wymyślić sobie coś takiego: Wariacja pieczarkowo- kalafiorowa Składniki: mały kalafior 5 średnich pieczarek groszek zielony kostka rosołowa makaron, np. rurki żółtko (lub śmietana i mąka) natka pietruszki oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Kalafiora umyć, pokroić(...)tyle ile potrzeba na zupę (ja zawsze robię to na oko). Zagotować wodę z kostką rosołową. Ugotować makaron. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i delikatnie podsmażyć na oliwie. Kalafiora wrzucić do wywaru i ugotować na półmiękko. Następnie dodać pieczarki oraz groszek. Chwilę pogotować. Dodać makaron. Zaprawić żółtkiem lub mąką i śmietaną. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki
bastalenakrem. Plus bagietka czosnkowa. O, jak mi tego brakowało! A jutro się okaże, czy nie namieszałam w jelitkach Młodego. Dla złagodzenia z dużą ilością koperku. Uwielbiam! 1 średni kalafior 2-3 ząbki czosnku w łupinkach ok. 2 litry bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, koperek do smaku 1 łyżka prażonego słonecznika oliwa do pieczenia bagietki, masło(...)czosnkowe (do podania) Kalafiora podzieliłam na różyczki, ułożyłam na blaszce do pieczenia, skropiłam oliwą, oprószyłam solą. Czosnek skropiłam oliwą, owinęłam w folię do pieczenia i takie czosnkowe zawiniątko umieściłam razem z kalafiorem w piekarniku i zapiekłam w 150 st. ok. 30-40 min. Bulion przygotowałam z kostek rosołowych. Upieczonego kalafiora umieściłam w blenderze. Wyłuskałam czosnek. Wlałam ok. pół
bastalenaSkładniki: 1 główka kalafiora 1 cebula 100 g szynki konserwowej 4 ogórki małosolne 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól, pieprz Przepis: Kalafiora dzielimy na różyczki i zalewamy wrzątkiem. Po ok. 3 minutach wyciągamy różyczki z wody i je osuszamy. Cebulę, ogórki małosolne oraz szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy
Emcia PichciSkładniki: szklanka ciecierzycy z puszki, osączonej i opłukanej 1/4 kalafiora, podzielonego na małe różyczki, ugotowanego wcześniej w osolonej wodzie 390 g krojonych pomidorów z dodatkiem cebuli i czosnku Cirio ok. 1/4 szklanki zimnej wody 2 ząbki czosnku mała biała cebula oliwa 2 łyżeczki suszonego oregano 3 szczypty pieprzu cayenne(...)chilli sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, po kilku minutach dodajemy różyczki kalafiora oraz ciecierzycę. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie dodajemy krojone pomidory, wodę, suszone oregano oraz pieprz cayenne z chilli i sól z pieprzem, całość mieszamy delikatnie i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Podajemy
Moja smaczna kuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlety z kalafiora to propozycja na jarski obiad z dodatkiem surówki lub jako dodatek do drugiego dania. Najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu. Polecam. Post Kotlety z kalafiora pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeFioletowy kalafior wciąż zachwyca mnie swoim kolorem. Smakuje jak ten zwykły, biały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą oraz Sałatce z filetowym kalafiorem dzisiaj czas na fioletową zupę. Kremowa, z nutą jabłka, lekką ostrością - bardzo dobra ! Wiem, że niektórzy nie lubią takich kolorów na talerzu, ale to już kwestia gustu. Nam zupa
Smaczna PyzaPrawie risotto" z kalafiorem i boczkiem Właściwie prawie risotto, bo pewnie ktoś się oburzy :) Dlaczego prawie? Bo byłam pewna, że mam w szafce torebkę ryżu odpowiedniego do risotto, a okazało się, że to basmati, który jest pyszny, a plan na kolację miałam konkretny... więc zrobiłam z tym, co miałam. Bo i dlaczego nie? Może być, że to po prostu(...)ryż z boczkiem i kalafiorem :) Wyszło pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Ostatnio zresztą mam czas tylko na takie ;) Zresztą zmian w sposobie odżywiania się wprowadziłam ostatnio bardzo dużo, ale o tym kiedy indziej. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówcytryny 4 cm chilli z pestkami 4-6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości) 2 stołowe łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Warzywa i krewetki: 1 mały kalafior 1 mały brokuł 250 gram krewetek Ciasto na pakorę: szklanka mąki z ciecierzycy (mąka „besan”) 500 ml wody 1 czubata łyżka stołowa curry 1 czubata łyżeczka chilli sól świeżo mielony(...)gotowy. Warzywa i krewetki zanurzamy dokładnie w cieście, lekko otrząsamy by spłynął nadmiar ciasta i smażymy partiami w rozgrzanym oleju. Usmażone kąski układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podajemy kalafiora, brokuła i krewetki zaraz po usmażeniu, razem z czosnkowym sosem do maczania
OstryKęs