kalafior - 6199 przepisów (strona:52/414)

Kotlety kalafiorowe z ryżem i warzywami 331

Pomysł na wykorzystanie ugotowanego kalafiora - kotlety kalafiorowe wraz z dodatkiem cebuli, marchewki i ryżu. Proste i szybkie do przygotowania. Świetnie smakują podane jako samodzielne danie. Składniki na 12 sztuk: 1 mały kalafior (0,6 kg - waga po usunięciu liści i głąba) 0,5 szklanki surowego ryżu basmati + 1 szklanka wody 1 marchewka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz 2 łyżki(...)wody i posolić. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie wodę to garnek zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem, aż do ostudzenia. W międzyczasie, kalafiora umyć, usunąć liście i głąb. Podzielić na mniejsze różyczki. Do garnka wlać wodę, posolić ją i gdy zacznie się gotować to przełożyć różyczki kalafiora. Gotować do miękkości. Ugotowany kalafior odcedzić

Ugotować
Curry z kalafiorem i kurczakiem 195

Curry z kalafiorem i kurczakiem to szybkie, a jakże aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się na pyszny obiad. Podajemy z ryżem. Składniki na curry z kalafiorem i kurczakiem (3 porcje): podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka kalafior spora marchew por ok 100 ml śmietany 30% 2 łyżki sosu sojowego mały pęczek pietruszki łyżeczka curry sól, pieprz, papryka ostra, kurkuma(...)oprószamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Piersi wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Następnie dodajemy pokrojonego w półplasterki pora, marchew startą na tarce o dużych oczkach i kalafiora podzielonego na drobne różyczki. Całość chwilę przysmażamy, następnie wlewamy pół szklanki wody bądź bulionu i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy sos sojowy, śmietankę, curry, posiekaną natkę

e-PrzepisyKulinarne
Kalafiorowe risotto z parmezanem 353

width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kalafiorowe risotto z parmezanem – Składniki: 1 średni kalafior (waga kalafiora po pozbawieniu go liści i głąbu to ok. 700g) 1 woreczek (100g) ryżu (u mnie paraboiled, ale oczywiście najlepszy byłby arborio) 50 g masła do podsmażenia cebulki i czosnku(...)masła do duszenia kalafiora 30g Parmezanu lub Grana Padano 2 ząbki czosnku 3 cebulki dymki (same cebulki, bez szczypioru) 250-300 ml bulionu drobiowego (np. przecedzonego rosołu) sól i pieprz do smaku kilka gałązek natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kalafiorowe risotto z parmezanem – Wykonanie: Ryż ugotować na półtwardo (al dente) wg instrukcji na opakowaniu. Kalafior pozbawić liści i głąbu

Kulinarne Przeboje
Kalafior zapiekany z serem Taleggio 167

się serem. Ten sos wychodzi dosyć delikatny, jeżeli lubicie bardziej zdecydowane smaki, warto użyć ostrzejszego, bardziej wyrazistego sera. Bardzo polecam, bo smaczne.  Inspiracja  tutaj  Składniki 1 kalafior (ok 650 g) 25 g masła 25 g mąki 290 ml mleka 3,2% 100 g sera Taleggio, pokrojonego w kostkę (skórka jest jadalna) 1 łyżka musztardy Dijon kromka chleba(...)łyżki tartej bułki) 1 łyżka oliwy natka pietruszki do podania przygotowanie Piekarnik nagrzać do 200ºC. Kalafior podzielić na różyczki. W głębokiej patelni lub szerokim garnku zagotować wodę, posolić, dodać kalafior , doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 4-5 minut, aż kalafior lekko zmięknie. Odcedzić, pozostawić na sicie aż zupełnie wystygnie. Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło

Stare Gary
Sałatka śledziowa z kalafiorem 185

Surowy kalafior idealnie nadaje się na sałatki z różnymi dodatkami. Tym razem połączyłam go ze śledziami, dzięki czemu sałatka ma zdecydowany smak. Kalafior i różne dobra z mojego warzywnika sprawiają, że całość jest chrupka i naprawdę świeża. Ww składzie znajduje się czosnek, w związku z czym dodałam natkę pietruszki, która łagodzi jego zapach. Składniki (na 2 porcje): pół kalafiora(...)ząbki czosnku 2 gałązki natki pietruszki Płaty śledziowe opłukać i namoczyć w wodzie na przynajmniej 3 godziny przed przygotowaniem sałatki. Potem ponownie go wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Kalafiora podzielić na malutkie różyczki. Wrzucić do salaterki. Kalafiora polać kefirem i wycisnąć nań czosnek. Wymieszać. Płaty śledziowe pokroić na 3 podłużne kawałki, a następnie w poprzek na mniejsze. Dorzucić do kalafiora

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę 3819

Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – to idealny przepis, jeśli chcecie wypróbować coś bardziej oryginalnego niż standardowe, tradycyjne przepisy na zimę ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 900 ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Inspiracja na przepis pochodzi stąd: Gotowanie cieszy @media (min-width:800px(...)adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Składniki: Składniki na sałatkę: 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1,6kg) 700 g marchewki 700 g ogórków gruntowych 500 g cebuli

Kulinarne Przeboje
Kiszony kalafior 190

Bardzo lubię kalafiora kiszonego, używam go do różnych sałatek i surówek, a nawet jem solo. Moim zdaniem smakuje dużo lepiej niż surowy, ma lekko słodki smak. Polecam. Składniki: 2 małe kalafiory 4 baldachimy kopru 2 liście chrzanu 4 ząbki czosnku 2,5 litra zimnej wody 2,5 łyżki soli kamiennej o'Sole Sposób przygotowania: Kalafiora dzielimy na małe różyczki(...)myjemy. Do słoików układamy koper, liście chrzany oraz obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek. Układamy różyczki kalafiora, w zimnej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy zalewą kalafiory. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na kilka dni, po trzech dniach kalafior powinien być już ukiszony. Podczas kiszenia ze słoików potrafi wyciekać woda, więc najlepiej słoiki powstawiać do miski

Bajeczna Kuchnia
Surówka z kalafiora z zielonym groszkiem i koperkiem 374

Kalafior podawany na surowo nie jest popularnym pomysłem, a jak prawie każde warzywo bez obróbki cieplnej ma najwięcej wartości i witamin. Surówka z kalafiora, z dodatkiem zielonego groszku i cukinii jest chrupiąca i bardzo smaczna. Patrząc na zdjęcie można pomyśleć, że to risotto, prawda? Jedliście już kalafiora kiszonego? Smak lata i mnóstwo witamin. Spróbujcie koniecznie! Latem kalafior często jest(...)naszym stole. Bardzo lubię po prostu go ugotować i polać masłem ze zrumienioną tartą bułką. Dorodna sztuka wystarczy nam wtedy na porządny obiad. Czasami zapiekam kalafiora z mięsem i to już jest danie dla kilu głodnych osób. Kalafior jest też często składnikiem moich letnich zup jarzynowych. Robię z niego nawet placki i kotlety. To bardzo wdzięczny kwiat, a ja kocham

Smaczna Pyza
Omlet kalafiorowy 173

Pomysł na pyszne, sycące i wegetariańskie śniadanie - omlet przygotowany wraz z dodatkiem kalafiora, cebulki i papryki.  Jestem pewna, że nikt nie zorientuje się, że omlet został nadziany dużą ilością startego kalafiora  :) Omlet jest łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Nie pomijajcie kurkumy, ponieważ dodaje ona koloru :)  Składniki na 2 porcje: 1/2 kalafiora 3 jajka (rozmiar(...)cebuli 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz kurkuma 2 łyżeczki masła klarowanego do dekoracji posiekana, zielona pietruszka Kalafiora umyć, odłamać liście i zetrzeć go (wraz z głąbem) na tarce od dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła klarowanego i następnie podsmażyć cebulkę wraz z kalafiorem. Lekko ostudzić. Do miski wbić jajka. Roztrzepać je za pomocą

Ugotować
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej 3683

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – to kotleciki podobne do tych, które już kiedyś się pojawiły na blogu, ale były z dodatkiem brokułów (zobacz przepis na: Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu ) – obie wersję smakują wyśmienicie i sprawdzą się np. jako piątkowy obiad ;) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width(...)adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – Składniki: 100g kaszy jaglanej (+ 1 łyżka soli i 2 łyżki oliwy z oliwy do gotowania kaszy) 1 mały kalafior (ok. 450g) 1 jajko 2 czubate łyżki

Kulinarne Przeboje
Krem z kalafiora 115

jakieś ciężkie zupy. Ale co powiecie na krem? i to z grzankami serowo-czosnkowymi? Jak dla mnie bomba. Spróbujcie, bo nie jest to trudna zupa do przygotowania;) Krem z kalafiora dla 4 osób 1 kalafior 1 średniej wielkości ziemniak 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera (lub kostka rosołowa) liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego 1-2 ząbki czosnku(...)kromki chleba 4 plasterki sera 1 ząbek czosnku 1/5 łyżeczki majeranku 2-3 łyżki masła sól Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka obieramy. Ziemniaka kroimy na mniejsze kawałki, a kalafiora na różyczki. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka (jeśli używamy kostki to wrzucamy ją wraz z kalafiorem i ziemniakami) i zalewamy wodą na równi z warzywami, ok. 750 ml. Ważne

PatiGotuje
Dorsz pod grzybową kruszonką 158

zastępstwie można użyć po prostu tartej bułki. Dorsza najlepiej podać na delikatnym puree – można zrobić tradycyjne ziemniaczane, ale z daniem równie dobrze będzie komponowało się lżejsze puree z kalafiora. Dorsz pod grzybową kruszonką: 4-5 filetów z dorsza (u mnie dorsz skrei) 3 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła dwie(...)świeża bułka kajzerka lub 3/4 szklanki bułki tartej 1 duży por 1 łyżeczka mąki pszennej olej do smażenia pora sól morska, świeżo mielony pieprz, pieprz cytrynowy Puree z kalafiora: 1 duży kalafior 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła 4 łyżki startego parmezanu sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4-5 filetów z dorsza

Poezja smaku
Kremowa zupa z kalafiora ze szczypiorkiem i czarnuszką 218

kalafiorem raczej nie łączy mnie zażyła przyjaźń – jest jednym z tych warzyw, których smak toleruję, gdy tylko muszę ;p No ale nowy rok, nowa ja i nie ma przebacz – wkładam kalafiora do koszyka…. a potem się głowię, jak go przerobić na smaczne i zdrowe danie. Tak właśnie powstała kremowa zupa z kalafiora, lekkostrawna, niskokaloryczna i łatwa w przygotowaniu. Żeby(...)dodałam dość mocny w smaku szczypiorek i chrupiącą czarnuszkę, którą śmiało można zamienić na inne zdrowe nasionka lub pestki, które masz w domu – ważne, żeby coś zdrowo chrupało Wykonanie Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Pokrój pora w półplasterki, cebulę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj dość drobno. Rozgrzej odrobinę oliwy w garnku o grubszym dnie

Eat me! Fit me!
Pizza - nie pizza. W roli głównej kalafior. 157

pizza jest o niebo lepsza od tej kupnej, a już na pewno jest zdrowsza. Ja w podążaniu ścieżką zdrowia pokusiłam się o przygotowanie zupełnie innej pizzy. Zamiast tradycyjnej mąki - kalafior. Wymiany wymagały też inne składniki i jak się okazało z tradycyjnej pizzy nic już nie zostało. Nie ma drożdży i oliwy, ale są za to jajka i przyprawy. Już jakiś(...)udane, bo spód placka się rozpadał przy wyciąganiu z blaszki. Wtedy też odkryłam, że absolutnie nie wolno piec go na papierze do pieczenia. Papier rozmięka i przykleja się do kalafiora. Każda kolejna próba sprawiała, że uczyłam się czegoś nowego o tym spodzie, aż w końcu upiekłam taki placek, z którego byłam zadowolona. Ten oto przepis zamieszczam dziś na blogu

Przysmaki Karolki
KALAFIOR SMAŻONY W PANIERCE 294

Różyczki kalafiora smażone w panierce z bułki tartej i parmezanu. W środku idealnie miękkie, na zewnątrz chrupiące. Dobre dla dzieci i dla dorosłych. Mogą stanowić idealną przekąskę lub dodatek do dań. Najlepiej smakują z hummusem lub dipem majonezowym. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 małego kalafiora podzielonego na różyczki 3-4 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki mleka 1 czerstwa bułka(...)tarce o drobnych oczkach * 1/4 szklanki drobno startego parmezanu sól, pieprz olej do smażenia * można zastąpić bułką tartą DODATKOWO: 1 łyżeczka sezamu krótko uprażonego na suchej patelni WYKONANIE Różyczki kalafiora gotujemy w lekko osolonym wrzątku lub na parze (ok. 7-8 minut). Powinny być miękkie, ale wciąż jędrne i nie rozpadające się. Odcedzamy. Studzimy. Osuszamy na papierowych ręcznikach. W głębokim

cool and minty