improwizacji powstał inny przepis. Ciasto okazało się smaczne, w smaku dawało się wyczuć słodkawy smak buraczków, który w połączeniu z dużą ilością kakao był bardzo oryginalny. Mogę Wam spokojnie polecić to ciasto, jeśli szukacie czegoś innego, czegoś bardziej oryginalnego :) Składniki: 4 nieduże czerwone buraki (przed ugotowaniem ważyły około pół kg), 150 g masła , 1/3 szklanki mleka(...)szklanka cukru , 5 łyżek dobrego gorzkiego kakao , 5-6 łyżek bardzo mocnej kawy (2 łyżeczki drobno mielonej kawy zaparzonej i przecedzonej), 5 jajek , szczypta soli , 150 g mąki pszennej , 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - użyłam skórki Gold Pack . Buraki wyszorować i bez obierania ugotować do miękkości. Ugotowane wystudzić i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej lub zmiksować w malakserze
Codzienna kuchnia niecodzienna160g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 jajka 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody szczypta soli 40g ciemnego kakao bez cukru 120ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej Dodatkowo: lukier plastyczny czerwony lukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczy wycinaczki(...)lukru w kształcie listków ostrokrzewu 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się
Mała Cukierenkawyboru fure przeslodzonych bezow i babke- to oczywiscie wybieram babke.Babka jest mieciutka i naprawde smaczna.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Mozna ja urozmaicic dodajac do czesci kakao,rodzynki lub skorke pomaranczowa co lubisz.Na pewno jeszcze zdazysz ukrecic ta babeczka i przekonasz sie jaka jest smaczna. Skladniki: 200g maki 4 bialka L 100 g cukru 125 g masla 100 ml mleka kokosowego(...)kazdego innego) 1 cukier waniliowy 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 lyzeczki kakao-opcjonalnie Wykonanie: maslo rozpuscic w garnuszku.Foremke wysmarowac maslem i wysypac maka krupczatka lub kaszka manna bialka ubic na sztywno ze szczypta soli .Do ubitych bialek lyzka po lyzce dodac cukier caly czas ubijajac.Dodac kolejne skladniki ciagle ubijac na wolnych obrotach robota-miksera lub wymieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasteczka czekoladowe z kremem – składniki: Ciasto: 200 g masła – miękkiego 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka wanilii 125 g mąki 45 g mąki kukurydzianej 30 g niesłodzonego kakao Krem: 1 łyżeczka ziarenek kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka gorącej wody 65 g masła – miękkiego 75 g cukru pudru 1. Ubić masło z cukrem i wanilią na puszystą masę(...)jednej misce. W drugą miskę przesiać mąkę, mąkę kukurydzianą i kakao. Do ubitego masła dodawać po trochu sypkie produkty aż powstanie jednolita masa. 2. Można użyć rękawa do wyciskania ciastek lub jak ja, uformować z ciasta małe kulki o jednakowej wielkości, które można spłaszczyć widelcem. Wykładać ciastka na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec ciastka
UgotujmyTo.plBabka czekoladowa Składniki: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!) 200 g masła 200 g cukru pudru 250 g mąki 250 g białego sera (mascarpone, ricotta, bieluch, homogenizowany) 2 czubate łyżki kakao 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka) 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej duża szczypta soli 1 łyżeczka sody 100 g gorzkiej czekolady Polewa 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru(...)łyżki mleka szczypta soli (2 łyżki mleka możemy zastąpić likierem czekoladowym albo kawowym) 1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i sól i dodajemy kawę. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce. 2. Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste i dodajemy po jednym żółtku, dobrze miksując po dodaniu każdego żółtka. Następnie dodajemy na zmianę po trochu sera
UgotujmyTo.plróżnych dodatków. Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane dżemem Składniki: 500 g mąki 2 białka 4 żółtka 3 łyżki przyprawy do pierników 1/4 szkl. cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml śmietany 1,5 łyżeczki sody 2 łyżki przypraw korzennych 125 g masła 200 g miodu Dzień przed pieczeniem: W misce mieszamy mąkę z kakao. Śmietanę mieszamy z sodą(...)pokrojone masło w kostkę, mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier i żółtka ciągle ubijając. Później dodajemy powoli mąkę z kakao, mieszając łyżką do połączenia składników. Wlewamy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny. W dniu
NA MOIM TALERZUJeden z najpyszniejszych, a zarazem najprostszych deserów na świecie... tiramisu. Biszkopty zanurzone w mieszance mocnej kawy i alkoholu, serek mascarpone, ubite na puszysta masę żółtka, najlepsze kakao... W tej wersji dodałam również ubitą śmietanę kremówkę, gdyż takie tiramisu uwielbia mój Mąż... Oryginalnie nie potrzeba dodawać śmietanki, ale myślę, że nie psuje ona tradycyjnego smaku:) Deser jest jeszcze bardziej puszysty(...)szklanki mocnej świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej (ostudzonej) kilka łyżek (ja dałam 8) alkoholu, amaretto lub brandy (ilość zależy od tego, jak mocno lubicie czuć alkohol w deserze) kilka łyżek kakao WYKONANIE: Garnek z gorącą wodą ustaw na gazie, na niego połóż miskę z żółtkami i cukrem pudrem i ubij je na parze na puszystą, jasną masę. W wysokim naczyniu ubij
Słodko-Słony Świat Ilonymalin doskonale równoważy cały smak. Bardzo polecam! SKŁADNIKI na spód ciasteczkowy: 220 g pełnoziarnistych ciastek Digestive (lub zwykłych herbatników) 90 g roztopionego masła 1 czubata łyżka ciemnego kakao SKŁADNIKI na masę serową: 500 g serka mascarpone 250 g kremowego serka śmietankowego z wiaderka (użyłam Delfiko, do kupienia np. w Netto) 200 ml śmietany kremówki 36% 3/4 szklanki cukru(...)pudru 200 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady DODATKOWO do nadziania i dekoracji: 300 g malin (użyłam mrożonych) ciemne kakao do posypania WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka połam i zmiel w malakserze na drobny piasek. Dodaj do nich roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Przygotowanymi ciastkami wyłoż dno tortownicy
Słodko-Słony Świat Ilonyświetny, połączenie kremu cappuccino i frużeliny jeżynowej było wspaniałym pomysłem! Czekoladowy biszkopt natomiast rozpływał się w ustach. Jedyne co bym zmieniła to kakaowy krem z wierzchu - powinnam była zamiast kakao dać cappuccino, ponieważ w zamierzeniu torcik miał być cappuccino a wyszedł tylko z lekkim posmakiem kawy:) Także w przepisie zmieniłam już te składniki. Tort pięknie się prezentował, bardzo dobrze kroił(...)smaku! Czego chcieć więcej?!:) Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY (przepis z blogu Moje Wypieki): 5 jaj 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki ciemnego kakao 3/4 szklanki cukru SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO: 500 g mascarpone 2 żółtka 6 łyżek cukru pudru 4 łyżki cappuccino śmietankowego w proszku 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat Ilonysię w ustach... Idealny na zakończenie wykwintnego obiadu, na romantyczną kolację lub, tak jak u mnie, na niedzielny podwieczorek:) Ja zrobiłam krem z mlecznej czekolady i dodałam troszkę ciemnego kakao, ale możecie pokusić się o wersję bardziej wytrawną i użyć gorzkiej czekolady. Alkohol jest tylko delikanie wyczuwalny ( bo nie przepadam, gdy czuć go mocno) , nie dominuje nad smakiem czekolady, więc(...)poza nim - z mrożonych. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY ( na 4 porcje): 250 g śmietany kremówki 36 % (bardzo dobrze schłodzonej) 2 mleczne czekolady (lub gorzkie min. 70 % kakao) 3 łyżeczki ciemnego kakao (tylko jeśli użyjesz mlecznej czekolady) 3 żółtka 3 białka 2 łyżeczki brandy SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY: 450 g mrożonych truskawek 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO: odrobina
Słodko-Słony Świat Ilonylitr mleka 3/4 szklanki cukru 20 dag margaryny 1 cukier waniliowy 9 łyżek kaszy manny Składniki na polewę: 1/4 kostki margaryny 1/4 szklanki cukru kilka łyżek mleka 2 łyżki kakao Wszystkie składniki ciasta zagnieść jak zwykłe kruche. Podzielić ciasto na trzy części (fot.1) i wylepić nimi blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec(...)małym ogniu. Dodać ok 1/4 szklanki cukru (5-6 łyżek) i kilka mleka. Jak cukier się rozpuści, zestawić garnek z gazu i energicznie mieszając dodać ok. 2 łyżek kakao. Gdy polewa będzie już gładka, postać garnek jeszcze na 1-2 minutki na gaz żeby polewa tylko zdążyła lekko zakipieć i się nie zwarzyła. Kakao bardzo zagęszcza polewę, więc jeśli okaże
Świat Ciastaproszku do pieczenia 100 g posiekanych orzechów 100 g wiórków kokosowych 1 szklanka cukru Polewa: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakao Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękką margarynę i 5 żółtek. Zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Dwie odłożyć na bok a do jednej dodać(...)łyżki kakao (fot.1) . Kawałki ciasta włożyć do zamrażalnika na minimum godzinę. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle mieszając dodawać stopniowo całą szklankę cukru. Następnie wsypać orzechy i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Przygotować blaszkę 24 x 24 cm, wysmarowaną margaryną i wysypaną kaszą manną. Wyjąć ciasta z zamrażalnika i zetrzeć na tarce jedno ciasto jasne a następnie ciemne (fot.2
Świat Ciastapiany z białek 1 kostka margaryny 220 g mąki 100 g wiórków kokosowych 8 jajek 1 małe opak. cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki kakao Składniki na polewę chałwową: 200g chałwy kakaowo-waniliowej 2 łyżki cukru 10 g margaryny 4 łyżki mleka 20-30 g płatków migdałowych do dekoracji Mamy w domu taką rodzinną tradycję... Solenizant(...)pieczenia. Ponownie wymieszać. Ubić pianę z 4 białek na sztywno. Dodać do masy i całość jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto z kakao wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, formy do pieczenia o wymiarach 24 x 29 cm (fot.1) . Pozostałe 4 białka ubić na sztywną
Świat Ciastabłyskawicznie. Efekt końcowy wynagrodzi to , że trzeba na nie troszkę poczekać aż zastygnie. Biszkopty nasączone słodką kawą cappuccino pokryte puszystą serową pianką z dodatkiem mleka w proszku i obsypane kakaem i cukrem pudrem tworzą obłędną całość , która z całą pewnością zachwyci nie tylko kawoszy. Zobaczcie jak łatwo je zrobic! SKŁADNIKI: ** okrągłe biszkopty – 2 op ** masło – 200 g ** żółtko(...)cukier puder – 4 łyżki ** mleko w proszku – 2 szkl ** ser biały wiaderkowy – 500 g ** żelatyna – 3 łyżki ** kawa rozpuszczalna – 3 łyżeczki ** mleko – 70 ml DODATKOWO : ** kakao – cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kawę rozpuszczalną zalewamy 0,5 szkl gorącej wody , dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 szkl ( nie więcej ) gorącej wody , dokładnie mieszamy i odtawiamy
Ostra na Słodkołyżki * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka BISZKOPT CIEMNY : * jajko – 2 szt * cukier – 4 łyżki * mąka pszenna – 3 pełne łyżki * kakao – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM CZEKOLADOWY : * masło – 200 g * cukier puder – 80 g * czekolada mleczna – 250 g * śmietana 36% – 300 ml * kakao(...)jedną stronę / do połączenia składników. Wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 min / 180C. BISZKOPT CIEMNY : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Całe jajka ubijamy na puszystą masę , pod koniec dodając po łyżce cukru. Nie przerywając ubijania zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy przesianą mąkę. Dokładnie , ale krótko mieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną
Ostra na Słodko