szkl * cukier puder – 0,5 szkl * margaryna – 250 g * żółtko – 4 szt * śmietana 18% gęsta, kwaśna – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * kakao – 2 łyżeczki MASA KOKOSOWA : * białko – 4 szt * cukier puder – 0,5 szkl * śmietan gęsta kwaśna 18% – 1 szkl * kokos – 200 g * powidła śliwkowe – 4 łyżki(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Margarynę z mąką siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki oprócz kakao i zagniatamy szybko gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, zagniatamy i wkładamy do mrożenia. Jasne ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blachę ( 20 x 24 ) wyłożoną papierem do pieczenia. Po całości nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłami. MASA : Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
Ostra na Słodko500g kruchych ciastek lub herbatników (użyłam ciasteczek korzennych i herbatników kakaowych) 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka 6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki ulubionego likieru lub rumu 1-4 łyżki kakao bez cukru aromat rumowy (niekoniecznie) Dodatkowo: czerwony barwnik spożywczy wiórki kokosowe do obtoczenia 1. Ciastka zemleć w blenderze. Dodać do nich alkohol, 4 łyżki wiórków kokosowych i mleko skondensowane(...)wymieszać. 2. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i aromat. Jeśli masa wyjdzie za rzadka i zrobiona z niej kuleczka nie będzie trzymała kształtu, proszę dodać do masy więcej kakao. 3. Do drugiej połowy masy dodać jeszcze 2 łyżki wiórków kokosowych, wymieszać. Jeśli masa wyjdzie za rzadka i zrobiona z niej kuleczka nie będzie trzymała kształtu
Mała Cukierenkapoście na odpowiedni przepis. Składniki: 400 g serka mascarpone 2 duże jajka podłużne biszkopty 1 łyżka cukru pudru 25 ml likieru Amaretto 1 filiżanka zaparzonej mocnej kawy kakao do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki, czyli schłodzone. Jajka wyparzyłam, oddzieliłam żółtka od białek. W jednej misce miksowałam żółtka z cukrem pudrem na puszystą jasną masę, zmniejszyłam obroty(...)wpływem płynu nie połamały się zanim doniesiemy je do miseczki :) Na warstwę biszkoptów wyłożyłam warstwę kremu, który ładnie otulił biszkopty, wypełniając przerwy pomiędzy nimi. Krem posypałam przesianym gorzkim kakao, na które wyłożyłam druga i ostatnią warstwę biszkoptów, na nie krem, a na koniec kakao. Miseczki wstawiłam do lodówki i w moim przypadku po 6 godzinach deser był już gotowy
Blondynka Gotujemiodu 1/2 kg margaryny 1/2 kg cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel) 6 żółtek 4 jaja łyżka sody 1 proszek do pieczenia 1 łyżka kakao 2 opakowania przyprawy do piernika mąka: tyle, ile zabierze ciasto (ok. 2 kg) Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka jaja i pozostałe składniki, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia sodę, przyprawę do piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec. Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznania Lukier: 2 białka 30-40 dag cukru pudru szczypta kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta
RAROSSAWhite Składniki. 1,5 szklanki przesianej mąki tortowej 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej 2 łyżki cukru ½ paczki cukru waniliowego Szczypta soli 2 łyżki kakao Nadzienie. 20 dag twarogu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy Polewa. 50 dag truskawek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie. Składniki ciasta naleśnikowego, bez kakao, zmiksować. Podzielić(...)części. Do jednej wsypać kakao i wlać 1-2 łyżki wody, dobrze wymieszać. Odstawić na 30 minut. Twarożek zmiksować z jogurtem i cukrem waniliowym. Truskawki wymieszać z cukrem i łyżką wody ,podgrzewać, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i podgrzewać do zagotowania. Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić na połowie patelni, a na drugiej połowie rozlać
Kulinarny karnet Christopherazachowają ten sam smak i miękkość. Zapachniało już świętami w domu przy okazji wypieku Składniki: 1 kg mąki 8 zółtek 3 białka 1,5 szkl cukru 3 łyżki kakao 200 ml gęstej śmietany 3 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka zmielonego goździka 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego 1 kostka masła Roślinne z Mlekovity(...)słoik miodu 400 g Wykonanie: dzień przed: Kakao mieszamy z mąką. Miód zagotowujemy z przyprawami. Odstawiamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści. Studzimy. W śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż zwiększy objętość. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się
Z Majeczką w kuchniSkładniki: Ciasto: 3 jajka (osobno białka i żółtka) 150 ml mleka 125 ml oleju 2/3 szklanki brązowego cukru niepełne 1/2 szklanki białego cukru cukier waniliowy 150 mąki 30 g kakao 1/3 łyżeczki sody plaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 300 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone 2 gorzkie czekolady (po 100g) 250 g Nutelli Polewa(...)mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka wódki ok. 100 g orzechów laskowych Tort Ferrero Rocher - Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy żółtka. Następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną
Słodka Stronadomu. Polecam. Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Składniki: Biszkopt:: 3 duże jajka (lub 4 średnie) 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 1,5 łyżki kakao 2,5 łyżki mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa Orzechowa: 130 g orzechów włoskich 3 białka 1/2 szklanki cukru łyżka miodu łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)śmietanki kremówki 30% łyżeczka alkoholu (np. wódki, rumu) Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Biszkopt: Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy - ciągle ubijając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy
Słodka Stronauprzedzam, że nie ostatnia. Na pewno zapoczątkuje moje wpisy pod etykietką Krówka/Toffi, który będzie powoli pękała w szwach. Babeczki wyszły smaczne, jedynie, nie potrzebnie posypałam je odrobiną kakao, ale najpierw to zrobiłam a potem pomyślałam. Cała ja. Może wyglądem nie zachęcają, ale ja już się przekonałam, że nie wszytko piękne jest dobre, więc to tyle. Oceńcie sami(...)Składniki: (na 12 babeczek) pół kostki masła pół szklanki cukru 2 jajka 125 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka szczypta cynamonu łyżeczka kakao ok. 6 Krówek (w moim przypadku Milanowskich mlecznych (stąd nazwa babeczek)) 2 łyżeczki likieru migdałowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką
Moje pyszne gotowaniekawki, czy herbatki. Więc oto i przepis ;) Składniki: (na ok. 30 ciasteczek) 2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 2 jajka cukier waniliowy 1/3 szklanki cukru pół łyżki sody łyżka kakao 2 łyżki jogurtu greckiego Wykonanie: Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać pokrojone w małe kawałki masło i posiekać z mąką. Dać jajka i jogurt(...)grecki. Dokładnie zagnieść. Następnie podzielić na dwie i do jednej dać kakao. Dałam jedną łyżkę, ale kolory mało się od siebie różnią dlatego polecam dać 2 lub 3 łyżki kakao. Następnie, z każdego ciasta rwać równe kawałki i robić z nich cienkie wałeczki. Oba (jeden jasny, drugi ciemny) splatamy ze sobą. U mnie moje wałeczki przekrajałam na pół. Taki wałeczek
Moje pyszne gotowanieCzekoladowy spód: 50 g masła 100 g cukru 3 łyżki mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 30 g czekolady 50 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 jajko Kawowa masa: 100 g białej czekolady 180 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki(...)żelatyny kakao do posypania ciasta Wykonanie: W małym garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mleko i 60 g cukru, mieszamy. Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i wlewamy do garnuszka z masłem. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i wrzucamy do garnuszka masłem i kawą. Mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajko ucieramy
Kulinarne przygody Gatitytroszkę i tak oto powstały moje czekoladowe powidła. Polecam :) Składniki: 2,5 - 3 kg śliwek , około 1 kg cukru , 4 łyżki ekstraktu waniliowego , 5-6 czubatych łyżek dobrego gorzkiego kakao . Śliwki opłukać i wypestkować. Zmielić maszynką do mielenia mięsa. Przełożyć do garnka, najlepiej z grubym dnem, wsypać 2/3 cukru i smażyć na niewielkim ogniu przez(...)Gęstość powideł można sprawdzić nakładając łyżkę na talerzyk i wstawić go na kilka minut do lodówki. Powinny być średnio gęste, gdyż późniejszy dodatek kakao zagęści je jeszcze. Pod koniec smażenia wlać ekstrakt waniliowy, ewentualnie zamiast niego dosypać cukru waniliowego. Kakao przesiać przez sitko i dokładnie
Codzienna kuchnia niecodziennaniepełna szklanka cukru , 2 szklanki mąki pszennej , 1,5 łyżeczki sody , 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia , 2/3 szklanki oleju , 2/3 szklanki mleka , 5 łyżek dobrego gorzkiego kakao . Jajka ubić lekko z cukrem, dodać mleko i olej - połączyć dokładnie, można użyć miksera. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, soda i kakao. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto(...)temperaturze około 170-180 stopni przez około 50-60 minut. Ciasto jest dość wilgotne dzięki zapieczonym w nim owocom. Ważne jest, aby używać dobrego kakao, wtedy otrzymamy prawdziwie czekoladowy smak
Codzienna kuchnia niecodziennaPolworony, w wersji orzechowej , już piekłem. Teraz prezentuję wersję jednocześnie bardziej i mniej klasyczną. Bardziej klasyczna, bo z migdałami. Mniej klasyczna, bo z czekoladowe (tzn. z kakao). A piekę je, bo święta powoli się zbliżają, a polworony obecnie należą do tradycyjnych hiszpańskich wypieków w bożonarodzeniowym okresie. Pyszne, delikatne, kruchutkie (po wyjęciu z piekarnika nie można ich ruszać, nim nie ostygną(...)blasze, bo w przeciwnym razie się rozpadną). Z drugiej strony, tyle cukru i smalcu - istna bomba kaloryczna,. Cóż z tego, skoro polworony są takie smaczne, a połączenie aromatu kakao i cynamonu...po prostu super. Zaczynamy od uprażenia mąki i migdałów w piekarniku. Migdały i mąka zciemnieją (migdały znacznie bardziej niż mąka) i nabiorą aromatu. Potem wszystko ręcznie mieszamy. Trwa
Grahamka, weka i kajzerkapyszne to i zdrowe. Wszystkie użyte do przygotowania ciasta składniki to bogate źródła wartościowych związków. W bardzo dużym skrócie : kasza jaglana- bomba witaminowa, migdały i orzechy- zdrowe tłuszcze, kakao- przeciwutleniacze, żelazo, magnez, jajka- pełnowartościowe białko i witaminy, miód- naturalny antybiotyk. Jeden kawałek ( 32g ) to 100kcal w tym 3,9g białka , 3,3g tłuszczu(...)oraz 13,6g węglowodanów . Czego chcieć więcej? Chyba tylko przepisu :) SKŁADNIKI: 200g kaszy jaglanej- przed ugotowaniem 2 jajka 1 białko 40g posiekanych orzechów włoskich 20g kakao- u mnie firmy Fresano ( do nabycia tutaj ) 70g miodu 20g płatków migdałowych cynamon kardamon PRZYGOTOWANIE: Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu, aż do całkowitego wchłonięcia wody, a następnie wystudzić Wystudzoną kaszę
peanutbuttermonster