słodkie, delikatna śmietankowa pianka połączona z wafelkami o smaku śmietankowym i biszkoptami, które wcześniej nasączyłam. Pycha !!! Biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 2 opakowania galaretki cytrynowej 20 dag wafelków śmietankowych 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 opakowanie galaretki truskawkowej 3 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki domowego(...)malibu Polewa: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 3-4 łyżki mleka Do dekoracji: kandyzowane owoce pokrojone w kostkę Wykonanie: Biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z kakao i łącze z masą jajeczną mieszając łopatką. Gotowe przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam
Ciasteczkowy Potwórdrugie bardziej. Z czym jadamy ? Staś najbardziej na sucho, bo bardziej chrupiące. Zdarza się, że z mlekiem, ostatnio z mlekiem kozim lub z kozim jogurtem, nawet z kakaem na mleku. Dlaczego warto takie płatki jeść ? Zawierają dużo błonnika, witamin z grupy B i wiele składników mineralnych. Płatki owiane – najbardziej bogate w błonnik, zawierają witaminę B6, która porawia pamięć. Owies działa(...)oraz po 25 g. posiekanych migdałów i orzechów włoskich. Wszystkie suche składniki umieściłam w dużej misce. Następnie do rondelka wlałam 200 ml miodu postawiłam na małym ogniu. Dodałam łyżeczkę kakaa. Mieszałam aż kakao się połączy z miodem i powoli wlewałam do miski z płatkami. Wymieszałam całość. Na patelni rozpuściłam 3 łyżki masła i także wlałam do miski
apetytnapieczenieCiasto jogurtowe z odrobinką kakao i dużą ilością truskawek. Delkatne i wilgotne ciasto mocno truskawkowe. Bardzo proste w przygotowaniu :) Składniki: (na dużą blachę o wymiarach około 32 cm na 23 cm) 450 g mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki sody oczyszczonej 250 g drobnego cukru 6 jajek 200 ml jogurtu naturalnego 200 g roztopionego masła roślinnego(...)cukru waniliowego 10 g kakao 1 kg truskawek Przygotowanie: 1. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier,kakao. 2. W drugiej misce zmieszać jajka z jogurtem. Następnie gotową masę dodać do miski z mąką. 3. Do całości dodać roztopione masło oraz wanilię. 4. Dobrze wymieszać do otrzymania gładkiej masy- możesz użyć miksera. 5. Przelać do formy wyłożonej papierem
KreatywnePinyziś chciałabym Wam polecić pyszne konfitury z truskawek i bananów z dodatkiem czekolady lub kakao. Znakomity dodatek do bułeczek śniadaniowych, gofrów, twarożków, jogurtów lub deserów. Po kilku minutach gotowania można się cieszyć pysznym i aromatycznym smarowidłem, i trudno się powstrzymać żeby nie wyjadać go łyżeczką wprost ze słoiczka :). Konfitury przygotowałam z trzcinowym cukrem żelującym Diamant w stosunku 1:1, jednak(...)przygotowania: 20 minut Składniki: 800 g truskawek, 200 g bananów, 1000 g trzcinowego cukru żelującego Diamant, sok z jednej cytryny, 50 g gorzkiej czekolady lub 2-3 łyżki ciemnego kakao. Przygotowanie: Truskawki umyć, osączyć na sicie, usunąć szypułki, większe pokroić na ćwiartki. Banany pokroić w plasterki. Owoce zasypać cukrem, dodać połamaną czekoladę lub kakao, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia
SzczyptaSmaQBrak mi słów, żeby opisać to cudo, które jakiś czas temu znalazłam na blogu jadłonomia, smakuję wyśmienicie, mogłabym od razu zjeść cały słoik, pyszne chrupiące orzechy laskowe, mleko, kakao i mój ulubiony ,,karmelowy'' miód czy może być coś piękniejszego w ten słoneczny dzień :) Składniki : - 100g orzechów laskowych - 1/4 szklanki miodu ja użyłam wrzosowego firmy miody polskie(...)łyżek mleka (może być roślinne) - 2 łyżki kakao Przygotowanie: Orzechy wyłożyć na blaszkę i piec ok 10 minut w 180 stopniach, pilnować, żeby się nie przypaliły, następnie wyjąć na miseczkę poczekać, aż ostygną i wyłożyć na ściereczkę, zawinąć i pocierać zawartością przez chwilę, żeby obrać skórki, nie muszą być obrane bardzo dokładnie, zmielić tak, żeby były wyczuwalne kawałki jeszcze
zdrowa vege kuchniaDomowe z marmoladą najlepsze! Tym razem w wersji z kakao. Polecam na słodkie pikniki w ogrodzie i na świeżym powietrzu. 250 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 7 g suchych drożdży 3 żółtka (M) 0,5 szklanki mleka 50 g margaryny 50 g cukru 16 g cukru waniliowego Marmolada wieloowocowa Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka Kruszonka(...)roztopionego masła 60 g cukru 80 g mąki pszennej Mąkę, kakao i drożdże mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka, cukry, mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy roztopioną margarynę. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Układamy je w oprószonej mąką misce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny (żeby podwoiło objętość). Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy, dzielimy na 8 części
VioletoweKucharzeniełyżki żelatyny 50 ml wrzątku 1 szkl śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 20 dag chałwy 2 łyżki czekolady w proszku lub kakao słodkiego typu Puchatek Mus z białej czekolady 2/3 tabliczki białej czekolady 2/3 szkl śmietany 30% 1 łyżka śnieżki (suchego proszku) Dodatkowo: wiśnie suszone namoczone w likierze wiśniowym (można(...)rozpuszczonej żelatyny (jeszcze ciepłej) i dokładnie wymieszać. Dodać do masy serowej i całość ponownie zmiksować. 3. Masę serową podzielić na pół, do jednej części dodać 2 łyżki słodkiego kakao. 4. Tortownicę (21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej środek wyłożyć ok 2 łyżki stołowe (ja używałam dużej łyżki-miarki 50 ml więc brałam po jednej) masy z kakao
Kto ugości moich gości?już czysta rozkosz podniebienia. Koniecznie wypróbujcie. Mało pracy a smak mocno zadowalający Składniki na ciasto: 120 g gorzkiej czekolady Goplana 6 jaj 100 g cukru kryształu 30 g kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżki wrzącej wody Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy cukrem na puch. Dodajemy kakao i mąkę ziemniaczaną (kukurydzianą), ubijamy(...)Formę prostokątną 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i gorące ciasto posypujemy lekko kakao. Przykrywamy papierem do pieczenia i odwracamy. Gorące zwijamy w rulon razem z papierem. Zostawiamy tak około 30 minut. Krem: 250 g mascarpone 150 ml karmelu w puszce (mleko skondensowane słodzone
Made By Mom And Sonrównież inny krem waniliowy ) 1 jajo 5 żółtek 3 serki waniliowe homogenizowane 3 płaskie łyżki żelatyny 1 kostka margaryny 1 ½ szklanki mleka w proszku ¾ szklanki cukru 2 okrągłe andruty Kakao 1 puszka kajmaku waniliowego Wykonanie masy waniliowej: Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody i odstawić. Żółtka ubić z jajem i cukrem na parze i również odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć(...)pulchną masę i dodawać w międzyczasie utarte jaja oraz serki. Następnie wsypywać mleko, wlać letnią żelatynę i podzielić na trzy równe części. Do dwóch części dodać po jednej łyżce kakao, a jedną zostawić białą. Ciasto majonezowe przekroić na pół. Złożyć w następujący sposób: połowa ciasta +masa ciemna + wafel+ kajmak+ wafel+ masa ciemna +druga połowa ciasta. Następnie posmarować jasną
Tradycyjna Kuchniapracy, ale efekt jest imponujący! Składniki na ciasto: 7 jajek 1 margaryna 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 1 mały proszek do pieczenia 2 łyżki kakao tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie ciasta: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać resztę składników bez kakao cały czas ucierając. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę, lekko wymieszać(...)podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać dwie łyżki kakao i jeszcze raz wymieszać. Ciemne ciasto wylać na przygotowaną formę. Składniki na ciasto kokosowe: 4 jaja ¾ szklanki cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 jabłek Wykonanie ciasta kokosowego: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek
Tradycyjna KuchniaPyszne, szybkie, słodkie kartofelki. Wykonuje się je błyskawicznie, polecam szczególnie początkującym :) Składniki: 2 i ½ szklanki orzechów laskowych 1 szklanka zmielonych biszkoptów 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 5 łyżek śmietany 1 kieliszek alkoholu 1/3 szklanki soku z pomarańcza Wykonanie: Zmielić 2 szklanki orzechów( ½ szklanki zostawiamy na faszerowanie ziemniaczków), zmieszać z mielonymi biszkoptami i połową kakao. Następnie dodać śmietanę, alkohol, cukier(...)pomarańczy. Składniki dokładnie wymieszać, kształtować na dłoni małe placuszki , nadziewać po 1 orzechu laskowym i formować małe kule. Następnie obtaczać w kakao, ułożyć w ozdobnej misce i odstawić w chłodne miejsce
Tradycyjna Kuchniamnie był dość słodki, ale moja mama która ma wyższy "próg słodkości";p powiedziała, że jest za mało słodki) kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz kakao miksujemy dzielimy ciasto na 2 części do jednej dodajemy kakao i miksujemy okrągłą blaszkę (moja miała około 25cm) owijamy dokładnie od zewnątrz folią
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbiszkopt: 4 jajka 6 łyżek otrąbów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki budyniu czekoladowego bez dodatku cukru 4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao stewia wg. smaku (ja dałam 4 łyżki, ale przypominam, że moja słabo słodzi) krem: 1 kg serka homogenizowanego (polecam te we wiaderku z Lidla;)) 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki(...)wrzątku 1 łyżka kakao stewia wg. smaku około 5 łyżek mix-u owocowego z Lidla Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę pozostałe składniki na biszkopt mieszamy w oddzielnej misce miksując na najmniejszych obrotach dodajemy pozostałe składniki do białek przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni czekamy, aż ostygnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmogłam się za to zabrać (wybaczcie;)) Składniki (tortownica o średnicy 17cm): ciasto: puszka czerwonej fasoli 3 jajka 4 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kakao 5 łyżek stewii 2 łyżeczki proszku do p. krem: 500g sera białego Emilka 1 łyżka kakao 0,5 szklanki syropu/zaprawy wiśniowej (ja użyłam Soleo light dostępny w Kauflandzie) stewia(...)pół syrop wiśniowy doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy w nim żelatynę wlewamy mieszankę syropu i żelatyny (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek) do sera dodajemy kakao i mieszamy dosładzamy stewią wkładamy spód ciasta spowrotem do tortownicy wyłożonej (tym razem) folią spożywczą (chyba że mamy formę silikonową) wykładamy krem na ciasto i nakładamy górę wstawiamy do lodówki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwypieki, więc nie mogło stać się inaczej. Przepis trochę zmodyfikowałam, ale to też już norma. Po pierwsze pominęłam mak – nie przepadam za nim, a po drugie nie rozdzielałam warstw, kakao i wiórki. Wszystkie te składaniki dodałam do jednej. Wyszło pyszne ciacho z kremem, które zostało przełamane musem z jabłek. Inspiracja: blog kruche babeczki Składniki na formę(...)ciasto: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 kopiasta łyżka kakao 1 szklanka mąki pszennej Na krem budyniowy: 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 250 g masła – można trochę mniej, wtedy krem będzie mniej maślany 1/2 szklanki cukru pudru lub trochę mniej Na mus jabłkowy: 6 dużych
Fabryka pomysłów