świąt bez pierniczków prawda? :D Pierniczki z tego przepisu są aromatyczne, szybko miękną, a dekorowanie to sama przyjemność i chwila na odstresowanie :-). Przepis w niewielkim stopniu zmodyfikowałam poprzez dodatek kakao. Mam nadzieję, że pochwalicie się zdjęciami swoich dzieł :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpiankę. Latte macchiato podawane jest zazwyczaj w przezroczystej szklance, w której ładnie wyeksponowane są wspomniane warstwy napoju. Dla wielbicieli słodkiej kawy, napój można dosłodzić do smaku, a pianę udekorować kakao, cynamonem lub startą czekoladą. Sernik przypomina latte macchiato wyglądem i smakiem. Składa się z trzech warstw: dwóch twarogowych - sernikowej i kawowej, oraz bitej śmietany, a także cienkiego spodu biszkoptowego, który
Smakołyki Berenikiherbatę. Zamyślam się. Kontempluję. Analizuję. I częstuję lekkim, kremowym sernikiem. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA. na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18% 2 budynie waniliowe (proszek) 1 cukier waniliowy kilka kropli
W kuchni Karmel-itkiSERA. /autorski;/ blacha 23x33 cm ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki kako 250g masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru Masło siekam z mąką, kakao i proszkiem. Dodaję resztę składników, zagniatam ciasto i na 30 minut wkładam do lodówki, aby stwardniało. Następnie wylepiam natłuszczoną blachę, zostawiając 1/3 ciasta na kruszonkę (jeśli wolimy grubszy spód, można kruszonkę
W kuchni Karmel-itkijeszcze jeden, drugi... Aż piernik znika w mgnieniu oka. PIERNIK Z WIŚNIAMI. /przepis autorski;/ piernik: 1,75 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 3/4 szklanki cukru ok. 250g miodu płynnego 3 jajka (żółtka i białka osobno) 125 g masła w temperaturze pokojowej 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
W kuchni Karmel-itkiwyszedł niczym kakaowa chmurka, kruszonka jest smakowicie chrupiąca, a serowy środek rozpływa się w ustach. Prawdziwa poezja! SERNIK DYNIOWY. ciasto: kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego twarogu (niemielony) 2 pełne szklanki puree z dyni 5 jajek 1,5 szklanki
W kuchni Karmel-itkinależało. Emocje nie zdążyły opaść, a już zaczęła się kolejna atrakcja - warsztaty czekolady Choco Vine, gdzie odzwierciedlają one kompozycje zapachowe i smakowe win z rożnych odmian winogron, a zawartość kakao dostosowana jest do mocy wina. Np. czekolada Chardonnay, to 60% gorzka czekolada wzbogacona o nutę wanilii, liofilizowane jabłka oraz brzoskwinie, ponieważ to akcenty wyczuwalne w winie Chardonnay. Każdy
W kuchni Karmel-itkimieszać podczas zamrażania. Są puszyste i kremowe – bez kryształków zamrożonej wody – a ich tajemnicą jest dokładne ubicie wszystkich składników. Pamiętam, że babcia często do połowy masy dodawała kakao i robiła lody marmurkowe. Jako, że do przepisu używamy surowych jajek koniecznie muszą być ze sprawdzonego źródła (najlepiej użyć jajek ekologicznych). Nie wiem czy powinnam się przyznawać jak wielką porcję
Poezja smakuBiszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: wiśniówka (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa: 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) – bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka
Blondynka GotujeSmaku. Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa
Blondynka GotujePiana: 5 białek 2/3 szklanki cukru pudru Ponadto: powidła śliwkowe lub inny dżem garść orzechów włoskich Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Jedną rozwałkować i ułożyć na blasze, dwie pozostałe szczelnie owinięte w woreczki foliowe włożyć do zamrażalnika. Po ok godzinie na rozwałkowanym cieście rozsmarować powidła śliwkowe, wysypać na to kilka orzechów
Blondynka Gotujemocno czekoladowe i w środku kawałki białej czekolady ....mmmm! Składniki suche: 250 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady Składniki mokre: 250 ml mleka lub maślanki 90 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub zapach waniliowy 1 jajko Wykonanie: Suche składniki
Blondynka GotujePrzepis pochodzi z programu Nigelli Lawson. Składniki: 2 puszki gruszek w zalewie (lub kompot) 125 g mąki pszennej 125 g cukru (może być cukier puder) 25 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g masła miękkiego 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Ustaw piekarnik na 220°C. Gruszki odsącz z zalewy. Formę wysmaruj
Blondynka GotujeDziś coś prostego. Tradycyjnie szybkiego i niedrogiego. Można modyfikować przepis do woli dodając różne bakalie i owoce, dzielić ciasto na pół i jedną część zmieszać z kakao. Babka jest mokra i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek - takie było życzenie mojego Słoneczka. Składniki: 1 jajko 1 szklanka cukru
Blondynka Gotujeśrodku:) Przepis znalazłam na blogu Gruszka z Fartuszka . Składniki na 36 sztuk średnich muffinek: 2 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki wrzątku 1 łyżeczka soli
Blondynka Gotuje