kakao - 6140 przepisów (strona:332/410)

PLACEK CIEMNY Z WIŚNIAMI 363

szklanki ksylitolu -3/4 szklanki oleju -3/4 szklanki mleka -1/2 słoika powideł lub innego dżemu -3 łyżeczki proszku do pieczenia -1.5 łyżeczki sody oczyszczonej -5 łyżek ciemnego kakao -słoik wydrążonych wiśni Wsypać i wlać wszystkie składniki (prócz wiśni), następnie miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na blaszkę i wyłożyć na wierzch wiśnie. Piec w temp. 180 *C przez

Smaczne Zdrowe
TORT BEZOWY - DACQUOISE Z ORZECHAMI, JAK OD SOWY 1724

połączyć obydwie masy, na końcu dodając pokruszone na mniejsze kawałki orzechy i pokrojone daktyle. Całą masę wyłożyć na dolny krążek i przykryć drugim . Posypać cukrem pudrem i oprószyć lekko kakao. Podawać schłodzony. Można go przygotować dzień wcześniej

Smaczne Zdrowe
SERNIK W PASKI , Z KAJMAKIEM 286

zmodyfikowany- nie używam sernixów, dlatego musiałam wprowadzić pewne zmiany. Składniki na tortownicę 26cm. Składniki na ciasto: - 100g masła- - 1 szkl mąki orkiszowej( z czubkiem) białej - 1 żółtko - 2 łyżki kakao - 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru) Składniki mas serowych: - 1000g sera ( użyłam z wiaderka-gęsty) - 65g masła - 5 jajek - 100ml mleka - 100-120g ksylitolu - 260g kajmaku - 1 budyń waniliowy

Smaczne Zdrowe
BROWNIE Z KASZĄ JAGLANĄ I ORZECHAMI PECAN 263

szklanki kaszy jaglanej - 1 szklanka wrzącej wody - szczypta soli - 3 jajka - 50 ml oleju ( dałam kokosowy bezwonny) - 125 ml kremówki lub jogurtu np.greckiego - 3/4 szklanki ksylitolu - 1/2 szklanki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( najlepiej bezglutenowego) - 1/4 szkl pokruszonych orzechów pecan ( nie trzeba) Dodatkowo: 1/2 szklanki orzechów pecan Kaszę wsypać do rondelka i umieścić na palniku. Lekko ją uprażyć, mieszając

Smaczne Zdrowe
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 179

trawienia z różnych źródeł pokarmu. Jako dodatek do żywności rozpoznamy go po symbolu E967. Dodaje się go do deserów, gum do żucia, cukierków, dżemów, sosów, wyrobów cukierniczych (głównie z kakao), musztard. Znajdziemy go też w kremach do smarowania pieczywa, likierach czy mrożonych rybach. Ksylitolem możemy zastąpić biały cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy oraz

Smaczne Zdrowe
TIRAMISU BROWNIES 305

może być surowe ale musi być wilgotne, dlatego patyczek troszkę się oklei. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie kilka godzin w lodówce. Można podawać z bitą śmietaną oprószoną kakao. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Mini serniczki miętowe 235

godny polecenia. Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki* mąki kukurydzianej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g margaryny Palma z Murzynkiem 1/3 łyżeczki sody 2 łyżki kakao DecoMorreno * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojoną w kostkę margarynę. Jest to margaryna, która doskonale zastępuje w wypiekach masło. Wyrabiamy ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słodko-kwaśno, krucho i puchato! 511

zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny, gruszki, aronie.. Cynamon, wanilia, kakao,bakalie... Kombinacji smakowych jest mnóstwo.  Dziś jednak przywołując lato w moim nadzieniu znalazły się jagody, które ukryłam pod delikatną białkową chmurką. Niebo w gębie dla łasuchów. Komu się nudzi marsz

Sajkofanka smaku
Sweet like chocolate 180

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Czekolada. Niezastąpiona słodycz i wielki afrodyzjak! W kuchni czekoladę, ale tylko tę prawdziwą, gorzką o min. 60% zawartości kakao można używać nie tylko do przygotowywania deserów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wykwintnych dań takich,  jak kaczka czy królik. Słodki sos możemy przełamać nutką pikantnego chili bądź dodatkiem ziaren

Sajkofanka smaku
Mazurek kokosowo orzechowy 372

kopiasta Masa orzechowa: orzechy włoskie krojone 100 g cukier 100 g margaryna 100 g kremówka 70 ml cukier waniliowy 1 łyżeczka Polewa: margaryna 50 g mleko 1,5 łyżki kakao 1 łyżka cukier puder 1 łyżka  Przygotowanie:   Kruche ciasto: Mąkę przesiać dodać zimną margarynę i posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Ciasto wyłożyć

Ala piecze i gotuje
Tort tiramisu 270

proszek do pieczenia 1 łyżeczka Krem kremówka 0,5 l mascarpone 500 g cukier waniliowy 3 łyżeczki cukier puder 1 szk Do nasączenia espresso podwójne spirytus 3 łyżki Dodatkowo kakao rurki waflowe Przygotowanie: Biszkopt - białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko , dodawać porcjami

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z czarną porzeczką 199

kwaśny oraz bardzo wyczuwalny smak czarnej porzeczki.Ja czarną porzeczkę bardzo lubię więc i sernik przypadł mi do gustu. Składniki: Spód 250 g herbatniki szkolne 150 g masła 3 łyżeczki kakao Masa serowa 1kg twaróg sernikowy w wiaderku 180 g jogurt naturalny 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki kopiaste żelatyny 1/3 szk wody 350 g czarnej porzeczki

Ala piecze i gotuje
Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi 350

opakowania przyprawy do piernika Emix  powidła do posmarowania  Polewa  100 g margaryny  3 łyżki mleka  2 łyżki cukru pudru Emix  2 łyżki kakao Emix Przygotowanie:  Miód, cukier i margarynę podgrzać  w garnku do rozpuszczenia się składników (nie gotować). Zdjąć i odstawić do przestudzenia. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, szczyptę soli, jajka, sodę

Ala piecze i gotuje
Trufle czekoladowe 243

wylać do płaskiego naczynia i pozostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc. Z masy formować kuleczki i obtaczać w zależności od tego jakie mamy dekoracje. Kokos, kolorowe posypki, kakao, migdały, orzechy mielone. Ponownie odłożyć w zimne miejsce żeby stężały. Jeśli masa będzie się mocno kleić do rąk moczyć ręce delikatnie w zimnej wodzie

Ala piecze i gotuje
Chałka z makiem 185

się dokładnej wagi jajek i żółtek ale mimo to wyszły dwie ogromne chałki. Pachnące, puszyste i zniknęły w jeden dzień. My jedliśmy z masłem, dżemem i do tego ciepłe kakao. Było prosto ale za to bardzo smacznie. Składniki: 1 kg mąki pszennej typ 550 55 g cukru 36 g żółtek (2 szt) 170 g jajek (3 szt) 75 g oleju

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania