kakao - 6140 przepisów (strona:324/410)

Powidła śliwkowe 137

dosładza ich jednak ja zawsze troszkę cukru dodaję tak do smaku, musicie sami spróbować i będziecie wiedzieli czy słodzić czy nie :) Pamiętajcie, że możecie dodać to co lubicie, cynamon, kakao, kardamon, albo różnych przypraw korzennych - jak kto lubi, ja uwielbiam smak samych śliwek i staram się nie dodawać nic.  Składniki : ok 6 kg śliwek wydrylowanych 250 g cukru

Niezły Młynek
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 273

mielonego cynamonu). Do rondla dodałem również 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Wszystko dokładnie wymieszałem w celu rozpuszczenia kawy. Po zagotowaniu zawartości dodałem 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao (minimum 70%). Zawartość rondla mieszałem w celu rozpuszczenia czekolady. Zmniejszyłem ogień pod rondlem i dodałem do niego łyżeczkę białego octu winnego i łyżeczkę octu balsamicznego. Pozostawiłem na małym ogniu

Wyprawy kulinarne
cygańska droga czyli walka z galaretką 175

bakaliami i makiem. W oby wersjach ciasto dobrze smakuje.  Składniki: ciasto ciemne: 20 dag orzechów 20 dag maku kostka margaryny 20 dag rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 6 jajek ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki 3/4 szklanki cukru  łyżeczka proszku do pieczenia masa

ciastkarnia na kruchym spodzie
kolorowe oczy siostry anastazji 183

ananasy w puszcze marmolada śliwkowa Wykonanie:  Ubić białka na sztywno i dodawać po trochu cukier i żółtka na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać na blachę i piec 35 minut w 180 stopniach Znowu ubić białka i postąpić dokładnie w ten sam sposób co z ciastem powyżej. Gdy wyciągniemy upieczone z pieca należy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort orzechowo- kawowy 225

orzechów mielonych łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru kawa rozpuszczalna 1 litr mleka 1,5 kostki margaryny  kakao i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
piernikowa chatka 179

szaleć to szaleć:D  Składniki: 0,5 kg mąki 12,5 dag miodu płynnego 2 jajka 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru opakowanie przyprawy do piernika łyżka kakao lukier: 2 białka 15 dag cukru pudru barwinki spożywcze Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Następnie je rozwałkować na cienko i wyciąć formy. Mój domek ma wymiary

ciastkarnia na kruchym spodzie
pierniczenie w kuchni:) 138

fotelu  i rozkoszować się piernikowym zapachem:) i Składniki: 1 kg mąki 25 dag płynnego miodu 4 jajka łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki kakao szklanka cukru kostka margaryny/masła Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć na stolnicy i zagnieść je rękami na jednolite ciasto. Następnie rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec 20-15  minut w 160 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
muffiny mocno czekoladowe i waniliowe 161

Dzielimy masę na dwie części i do jednej oddajemy roztopioną czekoladę a do drugiej aromat waniliowy. Babeczki pieczemy 30 minut w 160 stopniach. Gotowe dekorujemy ubitą śmietaną z dodatkiem kakao lub roztopionej czekolady. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka czekoladowo pomarańczowa 119

przepis gorąco i wracam do kuchni do kolejnych wypieków.   Składniki: 130 g masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka szklanka cukru 3 łyżki kakao sok wyciśnięty z 3 pomarańczy starta skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło utrzeć na  jasną puszystą masę. Pomarańcze sparzyć gorącą wodą i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczach skórkę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto smerfa 179

połączenie idealne. Jeśli dla was też to zostawiam przepis: Składniki na dużą  prostokątną blachę: ciasto: 200 g czekolady mlecznej 2 szklanki borówek mrożonych 300 g masła 4 łyżki kakao 300 g mąki pszennej 6 jajek 300 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 6 łyżek kaszy mannej 1 litr mleka 2 budynie waniliowe 2 galaretki cytrynowe

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pierniczki herbaciane 189

święta i zobaczymy czy innym też będzie smakować. Składniki: ( na około 30 pierniczków) 500 g mąki pszennej 150 g miodu 100 g cukru 150 g masła 2 jajka łyżka kakao 4 łyżki przyprawy do piernika 60 ml esencji herbacianej łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Najlepiej liściastą herbatę zaparzamy w 5 łyżkach gorącej wody. Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę oraz dodajemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe muffinki z nadzieniem truflowym 183

Polecam takie małe słodkości w oczekiwaniu na święta. Składniki na 14 muffinków: 150 g masła 150 h gorzkiej czekolady 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szklanka cukru 170 ml maślanki 2 jajka puszka masy karmelowej o smaku trufli dekoracja: 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru fix do śmietany Wykonanie:  Do miski dajemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe babeczki z masą truskawkową 152

babeczek: babeczki: 125 g masła 150 g czekolady gorzkiej  300 g mąki szklanka cukru pudru 2 jajka 170 ml maślanki lub jogurtu naturalnego łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao masa: 250 g truskawek 250 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Masło miksujemy z żółtkami i cukrem aż wszystko się z sobą nie zmiesza a cukier rozpuści. Następnie czekoladę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Klasyczne babeczki 152

minut. Możemy ozdobić bitą śmietaną (śmietanka kremówka, śmietan-fix, cukier wanilinowy - wszystko razem ubijamy na sztywną pianę). Gotowe ! :) Wskazówka: Żeby uzyskać kakaowe babeczki, wystarczy dodać 2 łyżki kakao pod koniec miksowania

My Culinary Art
Pijak 147

wódka lub herbata do nasączenia ciasta ( w zależności od tego, czy ciasto będą jadły dzieci :)) Polewa czekoladowa: 4 łyżki margaryny 4 łyżki wody 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru + paczka biszkoptów (mogą być wyschnięte)                 Przygotowanie ciasta, rozpoczynamy od ubicia całych jajek z cukrem na puszysta masę. Następnie po kolei dodajemy resztę składników

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania