szklanki cukru Masa: - 3 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - 9 łyżek kaszy manny - 1 cukier waniliowy - 1 i 1/2 kostki masła Polewa: - 2 łyżki kakao - 2 łyżki margaryny - 1 łyżka śmietany 18% - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki mleka Oraz: - 1 słoik powideł śliwkowych - garść orzechów włoskich Przygotowanie: Ze składników zagniatamy ciasto i dzielimy
Zainspirowana w kuchnisłodkim oczekiwaniem:) Szyszki z ryżu i krówek Składniki ok 1 kg krówek (tych ciągnących się) 160 g ryżu preparowanego (2 opakowania) 150 g masła 2 łyżki kakao (myślę, że można dać więcej, bo ciemne za jasne wyszły;) Krówki rozpakować z papierków - uwaga - przy tej czynności ich ilość może ulec drastycznemu zmniejszeniu!;) wrzucić do rondla, dodać masło
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaodda charakter tego jabłkowego ciasta. Smacznego! Słodki Cwaniak Składniki (na dużą blachę: 25x35cm): grupa I 3 szklanki mąki 0,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu grupa II 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 5 jaj dodatkowo: 7-8 jabłek Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Składniki z grupy I wymieszać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCiasto nie zawiera słodkiego karmelu ale w zamian jest krem budyniowy i oczywiście orzeszki. składniki: ciemny biszkopt 8 jajek 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia placek z orzechami 5 białek 250 g orzechów ziemnych 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka
Monia miesza i gotujeszkl. mąki 0,5 szkl. cukru 0,5 szkl. oleju 3 łyżki mleka 3 jajka 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich 0,5 szkl. wiórek kokosowych 1 duża, starta na grubych oczkach marchewka Szczypta soli Cukier waniliowy Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie
Fabryka pomysłówsoli Przygotowanie: Cukier utrzeć z margaryną. Pod koniec ucierania dodać jajka po jednym jajku mieszając. Wlać mleko i wymieszać. Następnie dodać wymieszane: mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i kakao. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Następnie ugotować wg instrukcji na opakowaniu (ja dałam trochę mniej mleka – 200ml na pół opakowania saszetki, aby był gęstszy oraz 1 czubatą łyżkę cukru
Fabryka pomysłówCiasto: 300g mąki 100g masła lub margaryny 2 żółtka Szczypta soli Ok. 0,5 szklanki cukru (dałam ciut mniej niż 0,5) 2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella lub kakao 1-2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę lub do zamrażalnika na 20 minut. Formę
Fabryka pomysłówprzygotować wersję domową dostosowaną pod moje kubki smakowe. Do jej zrobienia potrzebny jest nam praktycznie tylko blender. Składniki: 300g sezamu 3 łyżki miodu (generalnie do smaku) Opcjonalnie zapach waniliowy, kakao, ulubione bakalie np. orzechy, migdały Przygotowanie: Sezam uprażyć na patelni (pilnować by nie ściemniał). Ostudzić. Zblendować na gładką masę z dodatkami (chyba, że wolicie np. kawałki orzechów to posiekać
Fabryka pomysłówSkładniki: Muffiny: Składniki suche: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2 szklanki mleka 2% 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu winnego Nadzienie: 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko Wykonanie: Nadzienie: Serek, cukier
Czerwona Porzeczkaoknem niebo jest zamglone. A liście zmieniają kolor i spadają z drzewa. W kominku tli się ogień. Dzieciaki mają ochotę na kakao. Fajnym dodatkiem jest słodka ciepła bułeczka z roztapiającą się czekoladą. przygotowanie jej jest bardzo proste. Składniki Ciasto francuskie, 200 g czekolady (ja używam deserowej), 1 jajko Przygotowanie Ciasto kroimy na paski o szerokości około 5 cm, a długości
cookplupiec domowe pierniki ;) Składniki: 500 g mąki 300 g miodu 100 g masła 20 g cukru 1 jajko 20 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: W rondelku rozpuść masło z miodem i cukrem. Następnie odstaw by masa przestygła. Na stolnice przesiej mąkę , usyp ją w kopczyk i zrób dołek. Wlej masę, wbij jedno jajko
cookplpełnoziarnistej 2 duże jaja (ja dałam 3 średnie) 13 dag cukru pudru 10 dag masła roztopionego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy piernikowej (ja dałam całe opakowanie) 1 łyżka kakao (ja pominęłam ten składnik i dałam zamiast tego łyżkę mąki) 1 łyżeczka sody Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na grubość 5 mm. Ciasto może być lekko klejące.Można lekko podsypać
Delicious TitbitsPost Chocolate cupcakes , czyli czekoladowe babeczki wg Marthy Stewart pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Kopiec kreta pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojewiśnie. Zresztą sami zobaczcie jak wyszło na poniższych zdjęciach. Składniki na ciasto: 6 jajek 11/2 szklanki maki pszennej, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao Szczypta soli, 10 g Masła, bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy Inne składniki: Wiśnie w syropie, 2 duże opakowania śmietany kremówki, Galaretka, Dżem wiśniowy. Przygotowanie: Ubijamy białka
cookpl