kakao - 6140 przepisów (strona:310/410)

Takie łatwe, takie dobre... 163

podstawowej zasadzie: 125 gram cukru na dwa białka. A później dodatki - cukier lub ekstrakt waniliowy, sok czy skórka z cytryny, czasem ocet, czasem łyżeczka mąki ziemniaczanej. Kawa, pomarańcza, kakao - co tylko dusza zapragnie. Wszystko zależy, jaki efekt smakowy chcę osiągnąć. Ważne jest, żeby bezy były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Nadają się do pochrupywania jak ciasteczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kaszka manna w nowej odsłonie 147

jestem bowiem wielką fanką panny cotty - nieco mdława, wymaga wyrazistych dodatków. A mi się tak bardzo nie chciało kombinować...  Zazwyczaj kaszkę gotowałam na mleku, czasem dodawałam kakao czy inne dodatki, ale nie wpadłam na to, żeby część mleka zastąpić kremówką... Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę - kaszka wyszła gęsta i cudownie kremowa. Dodatek cukru muscovado nadał jej karmelowego koloru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na niedzielne pochrupanie 136

bezwzględnie, kiedy tylko brakuje mi czegoś słodkiego, sięgam po sprawdzone przepisy na te właśnie ciasteczka. Eksperymentuję ze składnikami - za każdym razem dodaję inne orzechy, skórkę z cytryny lub pomarańczy, kakao, czekoladę, przeróżne suszone owoce. Tym razem udało mi się zakupić coś bardzo nietypowego - przynajmniej dla mnie. Z suszonymi jagodami bowiem spotkałam się tylko raz, parę lat temu, kiedy robiłam przegląd

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zagospodarować resztki rabarbaru 162

minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C. i piec jeszcze 15-20 minut, aż brzegi się lekko zarumienią. Ostudzić. Smacznego! Można spokojnie użyć czekolady o mniejszej zawartości kakao, a nawet mlecznej. Nam takie gorzkawe kawałeczki smakowały, ale takie dodatki najlepiej dorzucać pod indywidualny smak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedzapach świąteczny - domowa przyprawa do piernika 165

samemu. Nie ma to większego znaczenia - przechowywane w szczelnych pojemniczkach przyprawy w proszku mają bardzo silny zapach i smak. W odróżnieniu od kupnej przyprawy, tu nie ma mąki ani kakao, które stanowią wypełniacz dla tych ze sklepu. Taka przyprawa jest więc zdecydowanie mocniejsza, dawkujcie ją więc z głową. Domowa przyprawa do piernika Składniki: (na 80 g przyprawy) 25 g cynamonu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lussekatter 143

Lussekatter , czyli koty Łucji , to szafranowe bułeczki tradycyjnie wypiekane w Szwecji 13.12. Od tego dnia można je dostać w każdej piekarni, a do tego szklankę kakao dla dzieci lub grzańca dla dorosłych. Nie sposób im się oprzeć - zachęcają cudownie żółciutkim kolorem, pięknie pachną szafranem, fantazyjnie zwinięte, z rodzynkami wciśniętymi w zawinięte końcówki. Przepis zalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen - jednej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 154

lubi deszczu, więc tylko błyskawicznie załatwiła potrzeby pod najbliższym drzewem i pocwałowała z powrotem do domu. Z ulgą podążyliśmy jej śladem. Wczoraj też wypiliśmy nasze pierwsze gorące kakao w tym sezonie. Z puchatą, mleczną pianką. Czyżby to naprawdę już ...? Dziś również dzień nie zapowiada się zbyt różowo . Znaczy się - słonecznie. Niebo powleczone grubą warstwą przytłaczająco szarych chmur wydaje się być

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malina z rozmarynem 165

muszę o tym myśleć. Pogoda jest, jaka jest. U nas ciągle popaduje, wieje niemiłosiernie, jest coraz chłodniej. Zamiast herbaty mrożonej pijam gorącą, mam już za sobą pierwszy kubek kakao. Na przekór - dla Was mam dzisiaj lody. Lody malinowe z rozmarynem zobaczyłam pierwszy raz w którejś z moich książek, chociaż oczywiście, gdy już chciałam się za nie zabrać, nie mogłam znaleźć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałka z mlekiem w proszku 167

swojej objętości; rośnie delikatne i puszyste. I już tylko minuty dzielą mnie od wyjęcia go z piekarnika i ukrojenia pierwszego, jeszcze ciepłego kawałka. Do tego szklanka mleka, a najlepiej kakao, i już nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. No, może kogoś, kto będzie dzielił ze mną tę przyjemność. Wiedziona nieodpartą ochotą na ponowne przeżycie tych wspaniałych chwil, postanowiłam upiec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne chałki z dynią 191

kolor za sprawą dyni, pięknie pachnie pomarańczami. Jest lekko słodka, maślana, z chrupiącą, waniliową kruszonką. Idealnie nadaje się na śniadanie czy podwieczorek. Do kubka gorącej herbaty, kawy, a najlepiej kakao. Z bitą śmietaną. Ale to już czysta rozpusta... Ja zrobiłam trzy mniejsze - jedną zjedliśmy na śniadanie, drugą C. zabrał do pracy, trzecia została dla mnie. Oczywiście można zapleść jedną, wtedy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka 185

SMACZNEJ ŚWIĘCONKI! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 6 małych babeczek o śerdnicy podstawy 11 cm. Lukier można zastąpić polewą czekoladową. Do 2/3 ciasta można dodać 2 łyżeczki kakao i wykonać babeczki marmurkowe. Majonezu nie czuć w cieście. Zastąpuje on margarynę czy olej. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Czekoladowe naleśniki na lawendowym zabajone 215

pomysł na pyszne, czekoladowo-lawendowe naleśniki w nowej odsłonie, proste w wykonaniu. Z powodzeniem mogą zastąpić wykwintne i czasochłonne desery.  Ciasto naleśnikowe: • ½ szkl. mąki pszennej, • 2 czubate łyżki kakao, • 1 szkl. Prosecco, • 1łyżka oleju kokosowego, • 2 łyżeczki cukru, • Szczypta soli. Nadzienie i zabajone: • 150 g śmietankowego serka Almette, • 400 ml śmietany 30%, • 3 łyżki miodu akacjowego, • 20 ml wody

SzczyptaSmaQ
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 203

rondlu wodą, zagotować, rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków, przetrzeć przez sito. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zmiksować w blenderze, dodać do przecieru z czeremchy razem z chili, cynamonem i kakao, dusić  15 minut.  Pektynę wymieszać z cukrem, dodać do konfitury, mieszając gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny, wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować

SzczyptaSmaQ
Czekoladowe serniczki ze słonym karmelem 195

szklanki cukru, ·        2 jaja, ·        Laska wanilii lub esencja waniliowa, ·        4 łyżki kakao, ·         1 łyżka budyniu śmietankowego, ·         Biała czekolada do dekoracji. Spód: ·        100 g herbatników czekoladowych

SzczyptaSmaQ
Mój pierwszy chleb razowy Tatterowiec 209

obecnych czasach często chleb razowy udaję razowego, jak pytam czy razowy to słyszę odpowiedź tak , jak pytam razowy prawdziwy to słyszę no... ale aby miał kolor razowego dodane jest kakao...... Postanowiłam więc zrobić sama. Przepis, który przypadł mi od razu do gustu znalazłam na MojeTworyPrzetwory . Mój pierwszy tatterowiec zrobiłam wedle podanego przepisu, więc w całości go podyktuję SKŁADNIKI: -  400g

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania