kakao - 6140 przepisów (strona:183/410)

Tort rajska wyspa 220

ień jak dziś - Walentynki .  Korzystałam z przepisu Iziony ze strony przep ysznie .pl jednak dokonałam kilka zmian. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 5 łyżek kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 25 dag masła 1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone/ricotta   Dodatkowo: puszk a ananasa(...)cukier i ubi łam na sztywną bezę. D o ubitych białek doda łam żółtka i delikatnie wymiesza łam .   Mąkę przesia łam razem z proszkiem do pieczenia i z kakao, połączy łam z jajkami, gotowe ciasto wyla ł am do tortownicy (moja ma 2 3 cm średnicy - wysz ły dwa blaty im mniejsza tortownica wi ę cej blatów ciasta

NA MOIM TALERZU
Idealnie czekoladowe muffinki 162

ręką, ale smak, wygląd, zapach no i czekolada... Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 1 gorzka czekolada (ja miałam dropsy czekoladowe) 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 2 jajka 1/3 szklanki oleju Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, sodę(...)cukry, kakao i mieszamy. Czekoladę łamiemy, kroimy na drobne kawałki, w drugiej misce roztrzepujmy jajka, dodajemy olej i mleczko mieszamy. Do mąki dodajemy płynne składniki mieszamy i dodajemy czekoladę, znowu mieszamy do połączenia składników. Napełniamy foremki do 3/4 wysokości, pieczemy ok. 20 minut (do suchego patyczka). Można udekorować czekoladą. Mmm pycha

NA MOIM TALERZU
Ciasteczka czekoladowo-owsiane dla świętego Mikołaja 255

zdrowia ciasteczka, więc na zdrowie! Cykl wypieków słodzonych stewią   Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 szkl. płatków owsianych górskich 100 g czekolady gorzkiej 70% 1 łyżka kakao naturalnego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki stewii w proszku - 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1 jajko 100 g masła o obniżonej zawartości tłuszczu(...)Szczypta soli Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mąkę, płatki, kakao, sodę, przyprawy, stewię/cukier i szczyptę soli. Masło roztopić z czekoladą i przestudzić. Dodać jajko. Połączyć mokre składniki z suchymi. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem. Formować małe kulki i rozpłaszczać na blaszce. Piec w 170 stopniach przez ok. 15 minut. Wychodzi ok. 2 blaszki dużych ciastek. Jedno duże ciacho

Czarnawisienka
Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker 218

stole, więc jeśli macie foremki w kształcie gwiazdek, zachęcam do ich przygotowania z poniższego przepisu. Piernikowe choinki wieżyczki: 100 gramów kostki do pieczenia Kasia 180 gramów mąki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy korzennej pół łyżeczki cynamonu 50 gramów cukru pudru 1 jajko – do ciasta dodajemy samo żółtko 1 łyżka śmietany 18% lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru(...)pudru posypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 gramów kostki do pieczenia Kasia 180 gramów mąki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy korzennej pół łyżeczki cynamonu 50 gramów cukru pudru 1 jajko - do ciasta dodajemy samo żółtko 1 łyżka śmietany 18% lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudru posypka

Poezja smaku
Makaroniki - esencja Paryża 149

blacie kuchennym bez przykrycia) 220 g cukru pudru 80 g drobnego cukru do wypieków 120 g obranych ze skórki migdałów (lub od razu mielonych) 12 g kakao oraz zielony i czerwony barwnik spożywczy w proszku lub paście Białka należy ubić na sztywno, a następnie dalej ubijając dodawać cukier (kryształ). Powinniśmy uzyskać gładką i lśniącą pianę. Obrane migdały wkładamy do malaksera(...)białek łączymy z migdałowym proszkiem, mieszając wszystko razem bardzo powoli i tylko w jedną stronę, tak, aby piana nie opadła. Gotową masę dzielimy na trzy porcje. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej odrobinę barwnika czerwonego, a do trzeciej zielonego. Dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozprowadzenia barwnika/kakao. Kolejne masy umieszczamy w szprycy lub rękawie cukierniczym z okrągłą tylką i rozprowadzamy równomiernie

Food Square
Tort tiramisu 181

Odstawić. Do nasączenia: 150 ml dobrego espresso 1/4 łyżeczki kardamonu 100 ml amaretto (lub innego likieru) Zaparzyć espresso, wystudzić i wymieszać z amaretto i kardamonem. Do posypania i dekoracji: kakao lub starta czekolada rurki waflowe Przygotowanie: Pierwszy blat położyć na tortownicy i nasączyć połową kawy z amaretto. Następnie na biszkopcie rozsmarować połowę kremu. Położyć drugi blat i postąpić analogicznie. Boki(...)ciasta również wysmarować kremem. Górę ciasta posypać kakao lub czekoladą. Z reszty kremu można wykonać dekoracje za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdobić nieregularnie pociętymi rurkami waflowymi. Gotowe

Food Square
Tort porzeczkowy 181

dobrze można go upiec w dużej prostokątnej blasze.   Składniki na kakaowe blaty: 3/4 kostki margaryny (18-20 dag) 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru typu kryształ 5 łyżek kakao 5 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę, wodę, cukier kryształ i kakao wrzucić do rondelka i podgrzać

Food Square
Kolorowe ciasto z jabłkami 226

syropu lub surowe (ok. 30 szt. małych jabłuszek). Na ciasto: -niepełne dwie szklanki mąki -szklanka cukru pudru -6 jajek -6 łyżek oleju -łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżka kakao -aromat śmietankowy    Surowe jabłka wydrążamy lub wykorzystujemy jabłka z syropu.    Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier puder, miksujemy. Dodajemy żółtka. Następnie wlewamy olej i aromat(...)końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy masę, 2/3 wlewamy na blaszkę z papierem do pieczenia a do reszty ciasta dodajemy łyżkę kakao. Wylewamy ciemne ciasto na jasne, tworząc nieregularną kompozycję.    Układamy poziomo jabłka, lekko je dociskając do dna blaszki i wstawiamy do piekarnika na 40 minut w temp.160 st. C.    Ciasto jet gotowe

Maminek kulinarny
Piernik błyskawiczny 185

Szybki i prosty w przygotowaniu a na dodatek niezawodny piernik. Składniki: -1 szklanka cukru -2 szklanki mąki -1 szklanka mleka -1 jajko -1 łyżka kakao -4 łyżki dżemu -4 łyżki oleju -1 łyżeczka sody oczyszczonej -przyprawa do piernika    Do miski wsypujemy cukier, mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, wbijamy jajko, dolewamy olej, mleko, dodajemy dżem ( np. śliwkowy

Maminek kulinarny
Sernik 189

twarogu -30 dkg krajanki twarogowej -4 jajka -1/2 szklanki cukru białego -1/2 szklanki cukru brązowego lub trzcinowego -1/4 szklanki wody -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżka kakao -2 łyżki stopionego masła -aromat śmietankowy -słoiczek kwaśnego dżemu    Wodę z brązowym cukrem zagotowujemy i studzimy.    Składniki na ciasto: -1,5 szklanki mąki -1/4 szklanki(...)Dodajemy twaróg, stopione masło i mąkę ziemniaczaną i wszystko miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.    Połowę masy wykładamy na blaszkę.    Resztę pasków posypujemy kakao i układamy na masie twarogowej. Przykrywamy pozostałą masą i posypujemy kruszonką.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 50 minut.    Wyjmujemy

Maminek kulinarny
Ciasto z owocami 218

Składniki: -6 jajek do ciasta i 3 białka do bezy -szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy -szczypta kwasku cytrynowego do bezy -2 szklanki mąki -kostka margaryny -2 łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp )    Margarynę z cukrem i aromatem ucieramy(...)proszkiem do pieczenia i ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.    Połowę ciasta przekładamy do blaszki z papierem do pieczenia a do reszty dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto.    Układamy owoce lekko je dociskając.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35 minut.    Ciasto

Maminek kulinarny
Andruty z masą kakaową 200

bardzo prosty w wykonaniu a ile uciechy... :)    Składniki: -wafle tortowe -szklanka cukru -1/2 szklanki mleka -20 dkg masła -25 dkg mleka w proszku -3 czubate łyżki kakao -aromat    Mleko, cukier, masło, kakao i aromat zagotowujemy w garnku.    Zdejmujemy z ognia, dosypujemy całość mleka w proszku i bardzo szybko mieszamy.     Gorącą masą

Maminek kulinarny
Muffinki czekoladowe 235

Składniki: tabliczka czekolady deserowej 125 ml oleju roślinnego 2 jajka 100g cukru trzcinowego 225g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i pokrojoną drobno czekoladę. Do suchych składników wlewamy olej i wbijamy jajka. Całość mieszamy łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Foremkę do muffinek wykładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki czekoladowe z serkiem waniliowym 206

rozprowadzało się po dnie patelni, a po przygotowaniu należy pozwolić mu trochę odpocząć (moje spędziło pół godziny w lodówce).  Składniki na 10-12 naleśników: 100g mąki pszennej 25g kakao 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 2 jajka, lekko utrzepane 1 łyżka roztopionego masła + odrobina do smażenia 300 ml mleka opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (15g) Serek waniliowy: 150g twarogu(...)200g serka waniliowego cukier puder do smaku Do podania: czekolada mleczna rozpuszczonej w kąpieli wodnej płatki migdałów uprażone na suchej patelni cukier puder Przygotowanie: Przesiewamy do miski mąkę, kakao, sól i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. W środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie jajka, roztopione masło i mleko. Ubijamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy do lodówki

Smakowity Blog Kulinarny
Blok czekoladowy 166

dzieciństwa znam wersję tylko z pokruszonymi herbatnikami. Postanowiłam ją nieco wzbogacić o orzechy, rodzynki, morele. Mniam...Pycha.... Składniki: 200g masła 250g mleka w proszku 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 2 opakowania herbatników Petit Beurre (100g) garść rodzynek 3 pokrojone suszone morele garść orzechów laskowych garść orzechów włoskich Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło z mlekiem, cukrem(...)kakao. Podgrzewamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. W dużej misce mieszamy posiekane bakalie i pokruszone herbatniki. Ciepłą masę przelewamy do miski z dodatkami i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny

Smakowity Blog Kulinarny