kakao - 6140 przepisów (strona:184/410)

Krówka z chrupiącym kremem budyniowym 351

CIASTO : * jajko – 4 szt * kisiel pomarańczowy – 1 op * mąka pszenna – 3 łyżki * cukier – 0,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kakao – 1 łyżka MASA BUDYNIOWA : * płatki migdałów – 180 g * mleko – 700 ml * margaryna – 250 g * budyń waniliowy – 1 op * cukier – 3 łyżki DODATKOWO : * herbatniki(...)puder   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę , pod koniec stopniowo dodając cukier. Cały czas mieszając wlewamy żółtka i dodajemy przesianą mąkę z kisielem , kakaem i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 min / 180C. Studzimy i kroimy na 2 blaty. MASA BUDYNIOWA : Płatki migdałów siekamy

Ostra na Słodko
CIASTO CZEKOLADOWE NAJLEPSZE – PUSZYSTE , ŁATWE , MOKRE! 6421

margaryna – 125 g * mleko – 250 ml * mąka pszenna – 1 szklanka * cukier – 1 szklanka * jajko – 1 szt * soda – 1 łyżeczka * cynamon – 1 łyżeczka * kakao – 2 łyżki * dżem z owoców leśnych ( nie może być jasny ) – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Margarynę roztapiamy , studzimy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy cukier , sodę , cynamon , kakao. Wlewamy

Ostra na Słodko
Babka czekoladowa z kremem waniliowym i chrupiącymi migdałami 155

kremem z chrupiącymi płatkami migdałów i oblane czekoladą tworzy fantastyczną całość , po którą każdy sięgnie z przyjemnością! SKŁADNIKI: * mleko – 250 ml * kostka do pieczenia Kasia – 125 g * kakao – 2 łyżki * dżem truskawkowy – 2 łyżki * cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 2 szt * soda – 1 łyżeczka DODATKOWO : * budyń waniliowy(...)kostka do pieczenia Kasia – 2 łyżki * płatki migdałów – 50 g * cukier – 3 łyżki * polewa czekoladowa     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kostkę do pieczenia Kasię , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy. Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i sodę. Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie wylewamy do formy na babkę ( silikonowej nie trzeba natłuszczać

Ostra na Słodko
Knoppers domowy – wafelki z masą mleczno – nugatową 1311

szkl * prawdziwe , dobrej jakości masło – 175 g * mleko w proszku – 1 szkl MASA NUGATOWA: * nutella / krem orzechowy – 180 g *prawdziwe , dobrej jakości masło – 100 g * kakao – 1 łyżka * orzechy laskowe – 150 g DODATKOWO: * wafle / andruty – 4 szt * czekolada + orzechy do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA MLECZNA : Mleko gotujemy z cukrem , studzimy. Masło ucieramy(...)suchej patelni , obieramy ( po uprażeniu zawijamy w ściereczkę , zgniatamy – dzięki temu łatwiej odejdą skórki ) , a następnie drobno siekamy. Masło ucieramy na gładką , biała masę , dodajemy krem orzechowy , kakao i orzechy – dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ : Pierwszy wafel smarujemy połową masy nugatowej , przykrywamy. Smarujemy całą masą mleczną , przykrywamy. Smarujemy resztą masy nugatowej , przykrywamy , dociskamy. Polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy prażonymi orzeszkami

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem 280

SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka – 2 szkl * olej rzepakowy – 125 ml * jajko – 2 szt * cukier – 1 szkl * mleko – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kakao – 2 łyżki KREM : * mleko – 400 ml * olej rzepakowy – 125 ml * jajko – 2 szt * mąka pszenna – 2 czubate łyżki * mąka ziemniaczana – 3 czubate łyżki * cukier – 0,5 szkl * cukier wanilinowy(...)waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko. Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana bułką tartą. Pieczemy ok. 40 min. w 180C , studzimy , rozcinamy na 3 blaty. KREM : 250 ml mleka gotujemy

Ostra na Słodko
Czekoladowe z serem i wiśniami 132

równoważy smaki i sprawia, że z przyjemnością sięgamy po dokładkę! SKŁADNIKI: ( blacha 25 x 22 ) CIASTO: * duże jajka – 2 szt * mąka – 80 g * cukier – 80 g * kakao – 2 łyżki MASA: * serek homogenizowany naturalny – 400 g * cukier wanilinowy – 1 op * cukier puder – 3 łyżki * wiśnie – 250 g * żelatyna – 3 łyżki * sok wiśniowy(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Całe jajka ubijmy z cukrem na puch , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z kakao – mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy, pieczemy ok. 13 min. w 180C. Ciepłe wyjmujemy i wykładamy nic keksówkę ( o podobnej do blachy długości ). Serki homogenizowane mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym , a następnie dodajemy 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej

Ostra na Słodko
Brownie – najlepsze! 165

trzeba spróbować! Koniecznie! SKŁADNIKI: * masło – 150 g * czekolada mleczna – 2 tabliczki * jajko – 3 szt * cukier puder – 1 szkl * mąka tortowa – 0,5 szkk * kakao – 2 płaskie łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czekoladę łamiemy , przekładamy do metalowej miseczki , a następnie dodajemy pokrojone masło. Roztapiamy w kąpieli wodnej , mieszamy i studzimy. Jajka z cukrem pudrem ubijamy na puszysty(...)krem. Powoli wlewamy masę czekoladową i cały czas ubijamy. Dodajemy stopniowo mąkę przesianą z kakao i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Przelewamy do natłuszczonej ( ok. 23 cm ) tortownicy. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50 minut. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Czekośliwka – powidła śliwkowe z czekoladą 144

zajadać na kanapki … do naleśników … do ciast i deserów. Smakuje obłędnie! SKŁADNIKI: * śliwki węgierki – 2 kg * cukier – ok. 200 g * czekolada deserowa – 100 g * kakao – 3 łyżki * woda – 1 szkl * wanilia – 1 laska SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śliwki myjemy , wydrążamy pestki. Przekładamy na dużą , głęboką patelnię ( najlepiej taką , która nie przywiera ). Polewamy wodą(...)łyżką. Im mniej wody zostaje – tym częściej miejszamy. Dodajemy cukier i mieszamy tak , by się rozpuścił – cały czas smażymy je na brdzo wolnym ogniu! Dodajemy posiekaną czekoladę , kakao i ziarenka wydrążone z wanilii. Gotowe przekładamy do wyparzonych , suchych słoiczków i dokładnie! zakręcamy , a następnie pasteryzujemy. Pycha

Ostra na Słodko
SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ 417

galaretka owocowa np. cytrynowa – 1 op * woda – 1/4 szkl BITA ŚMIETANA: * śmietana 36% – 200 ml * galaretka brzoskwiniowa – 0,5 op DODATKOWO: Odrobina kakao do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Biała oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i cały czas miksujemy. Wlewamy żółtka , wsypujemy proszek do pieczenia przesiany z mąką(...)dodając pod koniec ubijania całkowicie wystudzoną galaretkę. Miksujemy do całkowitego połączenia składników a następnie wykładamy na schłodzone ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem dekorujemy odrobiną kakao albo startej czekolady. Smacznego

Ostra na Słodko
Tiramisu 498

kęsa! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * żółtko – 3 szt * cukier – 3 łyżki * mascarpone – 300 g * śmietana kremówka – 100 g * biszkopty okrągłe – ok. 8-10 szt * kakao * mocna kawa – ok. 125 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ( Jajka wyparzamy ). Żółtka ucieramy wraz z cukrem w metalowej misce ( w kąpieli wodnej ) przez ok. 5 minut, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy(...)mascarpone i dokładnie miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pucharki wykładamy biszkoptami, nasączamy kawą, przykrywamy kremem , oprószamy kakao. Powtarzamy do wykończenia składników. Wkładamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Podajemy mocno schłodzone! Smacznego

Ostra na Słodko
SERNIK KOKOSOWO – CZEKOLADOWY 293

SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) CIASTO CZEKOLADOWE: * jajko – 2 szt * cukier – 100 g * gorzka czekolada – 50 g * mąka pszenna – 60 g * mąka ziemniaczana – 40 g * kakao – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta MASA SEROWO – KOKOSOWA: * ser biały 3-krotnie mielony – 250 g * jajko – 1 szt * wiórki(...)Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ubijamy z połową cukru do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy i mieszamy z ubitymi żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier. Pianę dodajemy łyżka po łyżce do masy żółtkowej , cały czas mieszając. Dodajemy ( delikatnie! ) przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Na schłodzone

Ostra na Słodko
KRUCHE CIASTKA Z KREMEM KASZTANOWYM, MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I CHRUPIĄCĄ PIERNIKOWĄ KRUSZONKĄ 156

cukier puder – 15 g * masło – 10 g * bardzo małe jajko – 1 szt * miód – 30 g * przyprawa do piernika – 0,5 łyżeczki * kakao – 0,5 łyżeczki * soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KREM KASZTANOWY: Kasztany nacinamy , podgotowujemy 3 minuty, usuwamy skorupkę i cienką skórkę. Po tym czasie gotujemy je na parze przez ok.10-15(...)łączymy z masą czekoladową, chłodzimy. KRUSZONKA PIERNIKOWA: W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem. Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy. Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao. Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy do piekarnika na ok. 13 minut. Studzimy , drobno siekamy. PIWNO-MIODOWE CIASTKA: Miękkie

Ostra na Słodko
Pierniczki nadziewane 552

300g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 75g masła 75g miodu 75g cukru pudru 60g (3 łyżki) kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200g powideł śliwkowych Wykonanie: - do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i kakao, dodać miód (jeśli jest twardy, rozpuścić go i ostudzić), posiekane zimne masło

Smakołyki Bereniki
Świąteczne kruche ciasteczka 275

się: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, mieszanka keksowa, płatki czekoladowe, płatki kokosu oraz żurawina) Składniki potrzebne do zrobienia czekolady: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao WYKONANIE: Najpierw przesiewamy mąkę na stolnicę. Kroimy 2 kostki margaryny w mniejsze kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy również cukier. W osobnej miseczce łączymy ze sobą żółtka i cukier wanilinowy(...)minut. Po wyciągnięciu ciasteczek z piekarnika, zaraz przekładamy je do półmiska do ostygnięcia. Po ostygnięciu można przygotować czekoladę - rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mleko, następnie cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy przez 3 minuty - aby czekolada była delikatna. Dekoracja: Każde ciasteczko polewamy czekoladą i układamy na nim co tylko chcemy, to już zależy od dodatków jakie posiadamy i jakie najbardziej

Serce zamknięte w formie pyszności
Meksykańskie ciasto czekoladowe z kawą i nutellą 661

Zapraszam :) Składniki : 2 szklanki mąki to ( około 311 g ) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki holenderskiego kakao gorzkiego 1 łyżka cynamonu Skworcu 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Skworcu 6 jajek 3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 3 łyżkach ciepłej wody 1 szklanka maślanki 200 g masła  1 łyżka nutelli Duża tortownica lub forma z kominkiem(...)szklanką cukru . Do utartego masła dolewać stopniowo maślankę i  kawę  , dodać nutellę  ubijać mikserem aż powstanie jednolita masa. Proszek połączyć z mąką , cynamonem i kakao,   dodać do jajek i delikatnie wymieszać , dodawać stopniowo utarte masło z maślanką i chwile mieszać mikserem aby składniki się dobrze połączyły . Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto . Piec

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania