kakao - 6140 przepisów (strona:181/410)

Szybkie ciasteczka jak pierniczki 165

już teraz i do świąt przechowywać np w metalowej puszce. Składniki : * 3 szklanki mąki pszennej * 2 jajka * szklanka cukru pudru * pół kostki masła * pół szklanki miodu lipowego * 2 łyżki kakao * łyżeczka przyprawy do piernika * łyżeczka sody oczyszczonej  Przygotowanie : Masło roztopić z miodem oraz kakao i przyprawą do piernika, wystudzić. Jajka ubić, dodać masło oraz mąkę z sodą i cukier

Magiczne Życie Marty
Babeczki "Brownies" z Orzechami 152

masła 75 g mlecznej czekolady 75 g gorzkiej czekolady 100 g brązowego cukru 2 jajka  cukier waniliowy łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g mąki pszennej łyżka kakao 50 g gorzkiej czekolady 60 g orzechów: włoskie, laskowe, fistaszki, pekan, migdały Babeczki "Brownies" z Orzechami -  Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z czekoladą i cukrem. Następnie ściągając(...)ognia dodajemy rozbełtane jajka, ekstrakt, cukier waniliowy, przesianą mąkę oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostałą czekoladę (50 g) siekamy na kawałki i dodajemy do całości. Foremki smarujemy masłem i wypełniamy ciastem do ok. 3/4 wysokości. Posypujemy pokrojonymi orzechami. Pieczemy ok. 20- minut w temperaturze 175 stopni na niższej wysokości piekarnika. źródło inspiracji: moje wypieki, przepis bazowy pochodzi z The Australian

Słodka Strona
Mini Torciki Szwarcwaldzkie 158

Szwarcwaldzkie -  Składniki: Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 9 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy ok. 150 g konfitury wiśniowej ok. 330 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudu fix do śmietany słoik wisienek koktajlowych ok. 50 g tartej gorzkiej czekolady(...)waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Z gotowego biszkoptu wykrawamy krążki za pomocą kieliszka/szklanki (wielkość

Słodka Strona
Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem 579

Składniki : Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) cukier waniliowy 9 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem: 500 ml śmietanki 30% 150 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Polewa: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej(...)waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotową masę wlać do formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie

Słodka Strona
Ciasto "Bounty" 497

cieście jest to... że naprawdę smakuje jak "Bounty". Ciasto "Bounty" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych 120 g masła 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 120 g czekolady mlecznej(...)wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 15 - 20 minut do "suchego patyczka". Masa kokosowa: Mleko zagotowujemy

Słodka Strona
Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las 484

Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) cukier waniliowy 9 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao Masa wiśniowa: 150 ml syropu po wiśniach w zalewie 50 ml wody 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 500 g mrożonych wiśni (bez pestek) Masa śmietanowa(...)waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotową masę wlać do formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C . Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na trzy

Słodka Strona
Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) 288

Tort a'la Snickers) - Składniki : Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki mąki tortowej 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 50 g startej na małych oczkach czekolady gorzkiej Masa: 500 ml mleka 1/3 szklanki cukru szklanka mleka w proszku budyń śmietankowy łyżka mąki ziemniaczanej 125 g masła 2 łyżki masła(...)łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, ziemniaczaną, kakao i z proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą na małych oczkach czekoladę. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C . Pieczemy

Słodka Strona
Tort Czekoladowy z Straciatellą i Migdałami 180

się ze sobą komponujące i tworzące idealną całość. Tort Straciatella z Migdałami- Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 80 g mąki tortowej (0,4 szklanki) 20 g szklanki kakao (1/5 szklanki)  40 g gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 660 ml śmietanki 30 lub 36% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 3-4 łyżki cukru(...)jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą czekoladę. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka

Słodka Strona
Tort Kokosowy "Bounty" 421

wszystko pokryte połyskującą czekoladą - wymarzony torcik dla wielbicieli "Bounty". Tort Kokosowy "Bounty" - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 80 g mąki tortowej (0,4 szklanki) 20 g szklanki kakao (1/5 szklanki)  40 g gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych 120 g masła 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy(...)jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą czekoladę. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka

Słodka Strona
Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji 4126

idealna i z pewnością urzeknie nie jednego domownika.  Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji - Składniki: Biszkopt: 6 jajek 225 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 35 g kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy   Warstwa Kokosowa: 200 g wiórek kokosowych 5 białek szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Masa Cappuccino: 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki(...)jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia.  Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 -180°C . Pieczemy ok. 30 minut do "suchego patyczka". Wystudzony biszkopt przekrawamy

Słodka Strona
Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) 230

masła 170 g miodu 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko jajka 330 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 250 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30% łyżka rumu (lub wódki) Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy w rondelku(...)rozpuszczenia składników - studzimy.  Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Ciasto umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce

Słodka Strona
Miękkie Pierniczki z Lukrem 2145

masła 170 g miodu 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko jajka 330 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Lukier: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru Miękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy.  Jajko oraz żółtko(...)ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Masę dzielimy na dwie lub trzy części (aby wygodniej nam się rozwałkowywało ciasto) i umieszczamy w zamrażalce

Słodka Strona
Pleśniak 215

przepis, koniec paplania. Składniki: 3 szkl. mąki cała margaryny 4 żółtka  2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Ponadto: łyżeczka kakao 1/3 szkl. cukru 4 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dżem najlepiej wiśniowy lub jagodowy Wykonanie: Wykonanie: Margarynę posiekać z mąką dodać resztę sypkich składników i jajka. Wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić(...)części:  - pierwszą od razu rozwałkować i włożyć do blaszki lub tortownicy (posmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą), - do drugiej dodać kakao zagnieść w kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć na chwilę do zamrażarki - trzecią częścią również zagnieść w kulkę i również wrzucić do zamrażalki na chwilkę. Białka ubić na sztywno , dodać cukier i dalej delikatnie ubijać, aż cukier

Moje pyszne gotowanie
Marmurkowiec z węgierką 170

przepis.  Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pół kostki margaryn 4 jajka czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy węgierek ile wlezie (wedle uznania)* dwie łyżeczki kakao puder do posypania bułka tarta i trochę masła do  wysmarowania blachy Wykonanie: Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła(...)bułką. Ciasto podzielić na dwie części: -pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to tortownica 22 cm),  -następnie wyłożyć śliwki,  -przykryć drugą częścią ciasta wymieszaną z kakao. Do piekarnika i piec ok. 50 - 60 min (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i obsypać cukrem pudrem. Smacznego :) *Ciasto mieszane ręcznie, mikser tutaj nie był mi potrzebny

Moje pyszne gotowanie