kakao - 6140 przepisów (strona:181/410)

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ 377

proste w przygotowaniu. A co najważniejsze jest bardzo świąteczne i klimatyczne! Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 150 g herbatników (użyłam Petitki) 70 g masła 3 pełne łyżeczki ciemnego kakao SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: 300 g  twarogu mielonego z wiaderka (użylam "Naturalnego" Delfiko) lub innego 2-3 krotnie zmielonego 250 g mascarpone 200 g bialej czekolady 0,5 szklanki(...)mrożonych żurawin (mrożonych nie odmrażaj wcześniej!) WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż folią aluminiową. Dna i boków niczym nie smaruj. Ciasteczka zmiel z kakao w blenderze lub malakserze na piasek. Dodaj do nich stopione masło i zmiksuj jeszcze raz, aby wszystko dobrze sie połączyło, przesyp do tortownicy i porządnie dociśnij do dna, wyrównaj.  Tortownicę

Słodko-Słony Świat Ilony
BÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANO 391

białek 10 dag mąki pszennej szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO-RUMOWY (lub BRANDY): 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 250 g masła 3 pełne łyżki kakao 120 g cukru pudru 200 ml rumu (ja dodałam zamiast tego tylko 4 łyżki brandy) WYKONANIE: CIASTO BISZKOPTOWE: Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C. Największą blachę z wyposażenia piekarnika(...)Uważaj, aby do czekolady nie dostała się ani jedna kropla wody!) Pozostaw czekoladę do ostudzenia. Masło utrzyj wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masła dodaj rozpuszczoną czekoladę, kakao, rum lub brandy i zmiksuj wszystko na gładko. SKŁADANIE CIASTA: Biszkopt wyjmij ostrożnie z blachy: ostrym nożem obkrój ostrożnie boki biszkoptu, przykryj go ponownie ściereczką i (nad blatem lub stołem

Słodko-Słony Świat Ilony
BABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWE 267

każdej wersji babeczki będą wyglądały rewelacyjnie!:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk): 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 szklanki ciemnego kakao 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść siekanych orzechów laskowych (lub innych ulubionych) 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) 2 łyżki(...)stożka) zielony barwnik spożywczy kolorowe posypki WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i siekane orzechy. W drugiej misce wymieszaj dokładnie mokre składniki, czyli jajko, mleko, olej i miód. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj całość starannie

Słodko-Słony Świat Ilony
Mus czekoladowy z malinami 214

świeżych lub mrożonych malin 30 g cukru pudru 6 g żelatyny 40 g wody  kakao do posypania   Mus czekoladowy: 400 g śmietanki 30% 4 żółtka 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady deserowej Mus czekoladowy z malinami, to delikatny jak puszek, lekki deser z dodatkiem malin. Czysta przyjemność dla każdego łasucha :) Żelatynę rozpuścić(...)lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym musem zalać maliny w pucharkach. Pucharki z deserem włożyć do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem desery delikatnie posypać kakao i udekorować świeżymi malinami. Źródło: KuchniaLidla linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Ciasto marchewkowe z polewą 284

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 ubite szklanki marchwi startej na tarce 1 szklanka oleju 4 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 200 g serka kremowego Philadelphia 1/4 szklanki masła opakowanie cukru waniliowego 1 i 1/2 szklanki cukru pudru Tym razem przepis(...)pianę z białek. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodać cukier i po jednym żółtku. Dolać olej, lejąc go pomału wąskim strumieniem, marchew i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do pierników (fot.2) . Przygotować blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm. Wysmarować ją dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć naszą marchewkową masę do blaszki (fot.3) i piec

Świat Ciasta
Papugowe ciasto 151

szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy barwnik spożywczy (czerwony) 1 łyżka kakao 1/2 szklanki suchego maku Miękką margarynę utrzeć mikserem do białości. Następnie dodawać pojedynczo 6 żółtek. Kiedy składniki się połączą dodać cukier i cukier wanilinowy. Dalej ucierać. Teraz wlewając małym strumieniem dodać(...)jedną łyżką wody i delikatnie połączyć z ciastem, najlepiej szpatułką (fot.1) lub drewnianą łyżką. Podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy + czerwony barwik, kakao, mak (fot.2) . Delikatnie wymieszać. Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką tartą. Teraz łyżką wyłożyć ciasto do formy - jedną warstwę na drugą, w dowolnej

Świat Ciasta
Tiramisu 176

kawy 80 g likieru migdałowego Amaretto 160 g cukru 8 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 opakowania po 500 g serka Mascarpone 2 opakowania podłużnych biszkoptów (najlepiej firmy SAN) kakao do posypania Zaparzyć 400 ml mocnej kawy. Następnie ją wystudzić. Dodać Amaretto. Przygotować blaszkę 24 x 28 cm. Teraz pojedynczo moczyć biszkopty i układać je na dnie blaszki(...)biszkoptów nasączonych dobrze kawą. Rozłożyć pozostały twarożek i wyrównać powierzchnię (fot.3) . Przykryć folią aluminiową i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto i posypać obficie kakao (fot.4

Świat Ciasta
Murzynek z powidłami 193

jaja 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 5 łyżek powideł węgierkowych 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 5 łyżeczek kakao Do posypania: cukier puder Do małego garnka wlać mleko. Dodać cukier, kakao, margarynę i mieszając, doprowadzić całość do wrzenia (fot.1) . Wystudzić. Do masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą

Świat Ciasta
Truskawkowy motyl 174

Składniki na ciasto: 3 jajka 150 g cukru kilka kropli aromatu rumowego 180 g mąki tortowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g stopionej margaryny 2 łyżki dżemu truskawkowego Składniki na poncz: 1 torebka herbaty ekspresowej 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny Składniki na krem: 1 łyżka żelatyny 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym(...)śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowym Jajka utrzeć z cukrem i aromatem rumowym. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, masło i dżem truskawkowy. Ciasto nałożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 35 minut w temperaturze 180°C. Nie wyciągać od razu z piekarnika, żeby ciasto

Świat Ciasta
Letni torcik wiśniowy 123

mąki 100 g cukru spora szczypta cynamonu Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru 2 opak. Śmietan-Fix Do dekoracji: kilka wiśni lub czereśni kakao do posypania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1(...)minut w temperaturze 180°C. Schłodzoną śmietankę, cukier puder i Śmietan-fix-y ubić na sztywno. Wierzch i brzegi dobrze wystudzonego ciasta posmarować ubitą śmietaną (fot.4) . Ciasto posypać delikatnie kakao i udekorować owocami

Świat Ciasta
Zebra 200

Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka napoju gazowanego np. fanta 1 szklanka oleju słonecznikowego 2,5 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia aromat do ciast (np. pomarańczowy) Ponieważ jest to bardzo efektowne ciasto, od dawna kusiło mnie żeby je upiec. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka(...)napój gazowany dodawać stopniowo i na zmianę, mieszając delikatnie drewnianą łyżką, tylko do połączenia się składników (fot.1) . Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane łyżki mąki (fot.2) . Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm. Wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą. Na sam środek formy nakładać na przemian

Świat Ciasta
Buty Mikołaja 116

Składniki:  15 dag miodu 10 dag cukru pudru 10 dag margaryny 30 dag mąki 1 łyżeczki sody 1/3 torebki przyprawy do pierników 1 płaska łyżeczka kakao 1 jajka 2 łyżek mleka 1/2 torebki cukru waniliowego szczypta soli Na lukier do dekoracji: 1 białko 25 dag cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny W rondelku, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę(...)pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jaka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki. Następnie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około

Świat Ciasta
Cupcakes tiramisu 199

espresso łyżka likieru Amaretto Składniki na krem: 375 g mascarpone  375 ml śmietany kremówki 36%  3-4 łyżki cukru pudru  likier Amaretto do smaku Do posypania: kakao Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski. Żółtka, połowę porcji cukru, olej i ekstrakt waniliowy ubić mikserem na puszystą masę. Nadal ubijać i stopniowo dodawać mleko(...)babeczki nasączyć kawą i posmarować dość obficie kremem mascarpone. Następnie odłożoną część wyciętego ciasta zanużyć w wystudzonej kawie z likierem i przykryć babeczkę. Wierzch udekorować pozostałym kremem i posypać kakao. Przechowywać w lodówce. Źródło: miacucina-sofieta

Świat Ciasta
Babka czekoladowa 259

czekolady gorzkiej 3 łyżki mleka 150 g miękkiego masła 150 g miałkiego cukru do wypieków 3 jajka 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Składniki na polewę: 100 g czekolady mlecznej łyżka masła łyżka mleka Dzisiaj do niedzielnej kawki zachciało mi się jakiegoś ciasta. Nie chciałam eksperymentować, więc chciałam znaleźć coś szybkiego i zawsze się udającego(...)cukrem na puszysty krem a następnie dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę (fot.1) i wymieszać. Mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać i dodać do ciasta (fot.2) . Wszystko dokładnie wymieszać Przygotować foremkę "keksówkę". Wysmarować ją masłem i przelać do niej przygotowane ciasto (fot.3) . Wyrównać (fot.4) . Piec w temperaturze 180ºC przez około

Świat Ciasta
Marcepanowe szachownice 183

Składniki na około 20 szt.: 200 g mąki 75 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka rumu 100 g margaryny 1 łyżka kakao Dodatkowo: 1 białko do łączenia ciasta 100 g masy marcepanowej 75 g konfitury z borówek 100 g polewy czekoladowej Ostatnio wyszperałam bardzo ciekawy przepis na ciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury(...)borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka. Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche cisto i podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić. Z obu ciast uformować kule i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasta rozwałkować na placki grubości 1 cm, a następnie pociąć

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania